Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 04:32:49
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 31 32 34 35 ... 44
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Upis u srednje skole 2013.  (Pročitano 25403 puta)
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.110
I kod nas, profa pogleda mesto rodjenja u indeksu, i pocne da redja kafane koje zna tamo  Smile
Sto bolje kafane, bolja ocena  Smile

IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8
Browser
Safari 536.25
mob
I-mate 30 Pro
E sta su zakomplikovali deci zivot.... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows XP
Browser
Chrome 27.0.1453.116
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
Mrzi me da citiram cijeli Blicov članak, ali:

- u Srbiji ima 7 000 vukovaca (10%)
- u Srbiji je nešto manje od  1/2 odličnih
- u Srbiji je 3/4 đaka ili vrlo dobro ili odlično
- u Srbiji je prosečno dete uradilo test i osvojilo 10 bodova

Sad roditelji idu okolo i histerišu: "Moje ODLIČNO dete se neće upisati!".
Traži se povćeanje đaka po razredu i broja odelenja - kao neko ko je ištao u školu u kojoj je u generaciji oko 300 - 350 ljudi znam kakvu katastrofu navlače djeci na vrat.

Tražili ste petice - na vam ga.
Inače Svetlana Ceca Bojković - bila je vukovac i bilo joj je dozvoljeno da upiše školu po svom izboru - jer ih je u celom Beogradu bilo troje.
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Nisam mudar, samo tiho pricam

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
mob
Nokia 6220
Rekoh vec, test, kakav god da je, posteniji je nego ocene iz skole  Smile
IP sačuvana
social share
Баш још једна бенефиција тренирања у јавности, поред очитих бенефиција по физичко здравље, је управо развијање курцобоље за мишљење других...
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
CQ Moderator
Jet set burekdzija

Ja sam zvezde.

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 5594
Zastava ...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
mob
Qtek 666
Đaci funkcionalno nepismeni
IZVOR: POLITIKA

Beograd -- Otkako je uveden završni ispit rezultati osmaka su iz godine u godinu sve lošiji. Šta to govori o našem obrazovanju i šta treba menjati?

Hoće li ministar prosvete podneti ostavku? Ko je ukrao testove? Kako napreduje istraga? Na osnovu čega je završni ispit uspešan i "nije poništen" kad se poeni sa testiranja ne računaju?

Da li je rangiranje osmaka prema poenima iz osnovne i rezultatima sa takmičenja najbolje rešenje? Nazire li se kraj opšte zbrke zbog provaljivanja testova koja Srbiju trese danima? Sva ta pitanja jesu važna i na njih treba odgovoriti, ali i pitanje (ne)uspeha đaka na poništenim testovima ne sme da se zaboravi, piše "Politika".

Otkako je uveden završni ispit rezultati osmaka su iz godine u godinu sve lošiji. Kako se povećava broj nepoznatih zadataka na testiranju tako školarci osvajaju sve manje bodova i iz srpskog jezika i iz matematike - to bi moralo biti okosnica diskusija i struke i vlasti i društva kojima je obrazovanje prioritet. Preliminarni rezultati svedoče da je ovogodišnji republički prosek na testu iz srpskog jezika 10,79 a zna se da su mnogi osmaci znali sve tri ispitne kombinacije unapred. Na odloženom testu iz matematike mali maturanti su u proseku zavredeli 9,98 poena. Šta to govori o našem obrazovanju i šta treba menjati?

"Možda prvo treba menjati opštu klimu u nastavi, gde su učitelji i nastavnici izloženi svakojakim pritiscima. Posle roditeljskog sastanka nekada su roditelji grdili decu zbog slabih ocena a sada grde nastavnike ako deca ne uče. Mora da se uzdigne ugled profesije, a onda da se krene u sistematsku, dugotrajnu reformu programa koja ne zavisi od ideologije i stranke na vlasti i ne pokriva se lepim rečima o evropskom obrazovanju", kaže za "Politiku" profesor dr Aleksandar Jovanović, dekan Učiteljskog fakulteta.

Po njegovom sudu provaljivanje testova za malu maturu je incident, ali od njega su mnogo značajnija pitanja koja pokrećemo, a koja nameće činjenica da sa porastom nepoznatih zadataka opada uspešnost učenika na maturi.

"Dolazimo do suštinskog pitanja: kako to da za tri godine uspeh na maloj maturu opada za 20 procenata, što nije malo. Šta tu ne valja? Da li školski sistem, izvođenje nastave, sama koncepcija male mature? Pitanja su vrlo ozbiljna i bez detaljne analize teško je opredeliti se za odgovor. Mislim da je krajnje vreme da se sve u srpskom obrazovanju stavi na raspravu, da se pokrenu ozbiljna pitanja u koje spada: kakvo je obrazovanje potrebno srpskoj državi u godinama koje dolaze. Zamagljivanje velikim rečima kao što su „evropsko obrazovanje” ili zamena termina, recimo: znanje ishodima, ili ishodi standardima postignuća - ne rešavaju problem. Znanje srpskih đaka mora da bude i temeljno i funkcionalno, a naši učenici su funkcionalno nepismeni i to odgovorno tvrdim", kaže Jovanović.

Slično razmišlja i profesor dr Boško Suvajdžić, predsednik Društva za srpski jezik i književnost Srbije, koji za "Politiku" kaže da je neophodno da se nastavnicima u školama vrati dostojanstvo, i da bi valjalo podržati takmičenja kao pravu proveru znanja.

"Za ovako ozbiljna pitanja nemamo gotove odgovore. Čuju se razni predlozi: da se mala matura ukine, da je nepotrebna, ali ja mislim da ne treba prenagljivati u tome. Čini mi se da bi tek bilo problema kada bismo rekli da do sada urađeno ne važi i da ćemo da sprovedemo drugu reformu. Teško je sada biti pametan. Ceo sistem je smišljan godinama tako da ima smisla i u suštini je dobro zamišljen, ali veoma je zabrinjavajuće što sve teže funkcioniše i što su rezultati učenika sve lošiji. Stručnjaci su iz srpskog jezika smislili zadatke zatvorenog tipa, da u odgovorima ne bi moglo da se vrednuje više stvari odjednom, da bi se izbegla dvosmislenost a sačuvala pravopisna korektnost. Ako su se učenici valjano spremali za završnu maturu nije logično da rezultati budu tako loši", napominje profesor Suvajdžić.
IP sačuvana
social share
Ako ništa ne tražiš, ono što ne tražiš, naći će tebe.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.110
Patak, sinoc sam se umalo posvadjao sa jednim kolegom kada sam rekao da bih moje dete zavalio preko usta kad bi mi trazilo pare da kupi test za prijemni Smile
Doduse ni taj kolega nije bas posten lik sto se tice takvih stvari al cisto da se zna kakvi su ljudi.
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Nisam mudar, samo tiho pricam

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
mob
Nokia 6220
Sto rece neko, roditelji = menadzeri.
IP sačuvana
social share
Баш још једна бенефиција тренирања у јавности, поред очитих бенефиција по физичко здравље, је управо развијање курцобоље за мишљење других...
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Linux
Browser
Chrome 24.0.1312.56
mob
Nokia 6630, valjda
Orfe slazem se sa tobom...
kakva god da je shkola neko znanje morash da iznesesh iz nje.. ili si izgubio vreme...
Ovo je bre... jbm li ga, nije vishe ni sramotno, ovo je uzas...
Shtancash uchenike koje kasnije ne mozesh da upotrebish ni kao kasire jerbo neumeju da saberu dva dvocifrena broja, nemaju bre pojima kako da povecaju cenu za 20%.

Treba menjati, a kako kazu riba smrdi od glave... reshenje se samo namece...
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
CQ Moderator
Jet set burekdzija

Ja sam zvezde.

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 5594
Zastava ...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
mob
Qtek 666
I roditelji odlikaša strahuju da im se deca neće upisati

Miljana Leskovac   

Agonija zvana mala matura kao da nema kraja. Dočekali smo poništenje testova, a sada treba pregurati upis. Ćerka mi je odličan đak, ali nije to neka garancija ako u istu školu nagrne stotinu vukovaca, priča Ana Manojlović, majka osmaka iz Beograda.

Ni najbolji učenici nisu sigurni da će upisati željenu školu
U osnovnim školama gde su maturanti juče predavali liste srednjih škola u koje žele da se upišu, vladao je haos. Šta će se desiti ako za istu školu konkuriše i po nekoliko stotina školaraca sa identičnim brojem bodova, bilo je pitanje koje je bar jednom postavio svaki roditelj. Kada se tome doda procena da u Srbiji trenutno ima najmanje 7.000 osmaka sa Vukovom diplomom, postaje jasno zašto čak i roditelji odličnih đaka brinu kako će njihovo dete upisati željenu školu.

- Direktorka je nekoliko puta naglasila da popunimo svih 20 mesta na listi želja kako bismo osigurali upis deteta u srednju školu. Ćerka je tako došla u situaciju da navodi smerove koje ranije nije ni pomišljala da upiše. Opet smo u neizvesnosti i osećaj je grozan. Neko mora snositi odgovornost za sve ovo - kaže Ana Manojlović.

Upisna računica
Maksimalan broj bodova iz škole 60
Prvo, drugo i treće mesto na međunarodnom takmičenju 20, 18 i 14 bodova
Prvo, drugo i treće mesto na republičkom takmičenju osam, šest i četiri boda
NAPOMENA: Ukoliko je učenik osvajao više nagrada iz nekog predmeta, računa se samo ona koja nosi najviše bodova. Ako je uspeh postizao iz više predmeta, sabiraju se svi bodovi
Da bi bar donekle nadoknadili štetu koju su naneli roditeljima i đacima, u Ministarstvu prosvete idu čak dotle da razmišljaju o otvaranju novih odeljenja u školama za koje bude konkurisao veliki broj đaka sa istim brojem bodova. Time bi se, međutim, otvorio novi prostor za korupciju i manipulacije direktora škola.

- Ukoliko bude dosta učenika sa istim brojem bodova, jedno od rešenja biće i proširenje odeljenja u srednjim školama. Mi smo to i prošle godine dozvoljavali. Jednostavno, ukoliko postoji veliki pritisak učenika, tada direktori škola od nas traže da se dozvoli proširenje odeljenja. Videćemo koliko će takvih slučajeva biti - rekao je Zoran Kostić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje.

Direktori srednjih škola takođe strepe od onoga što će ih dočekati 7. jula, kada dobiju raspored učenika.

- Roditelji ceo dan uspaničeno zovu školu i pitaju da li će njihovo dete uspeti da se upiše ako je vukovac. Za našu školu uvek konkurišu najbolji đaci i upisni prag je veoma visok. Ne mogu da zamislim šta bi se desilo ako ne bude mesta čak ni za sve vukovce koji budu konkurisali - priča Biljana Vukosavljević, direktorka Farmaceutsko-fizioterapeutske škole u Beogradu.

Aleksandar Andrejić, direktor Prve beogradske gimnazije, kaže da će tek sada uslediti veliki pritisci roditelja čija se deca nađu ispod crte, ali i da ova afera nažalost neće proći bez oštećenih đaka.

- Osoba koja je ukrala testove verovatno nije svesna koliku je štetu svima nanela. Kako će se sve završiti, niko ne zna - dodaje Andrejić.

Inicijativa za smenu ministra Žarko Obradovića

Poslanička grupa LDP juče je u Skupštini Srbije pokrenula inicijativu prikupljanja potpisa za smenu ministra prosvete Žarka Obradovića oko koje se, kako kažu, okupila skoro cela opozicija. “Inicijativa nije pokrenuta samo zbog činjenice da su ukradeni testovi, već i zbog rezultata koji su postignuti na tim ispitima. Zahtev za smenu predaćemo kada ga svi zainteresovani poslanici potpišu - kaže Miljenko Dereta iz LDP-a.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Ako ništa ne tražiš, ono što ne tražiš, naći će tebe.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 31 32 34 35 ... 44
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 04:32:49
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.