Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega:Vlada tražila tajnost ugovora  (Pročitano 21694 puta)
Poznata licnost


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Ибарску треба проширити на профил аутопута неких 50-так километара пред Београдом јер су ту гужве, због великих приградских насеља као на пример Сремчица итд. По мом мишљењу нема потребе градити другу траку аутопута од Суботице ка Новом Саду јер је сувише мали проток.

Приоритет мора бити обилазница око Београда и Ибарска јер је ту највећи саобраћај.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.50
mob
Apple iPhone 6
Stručnjaci smatraju da bi nova koncesija bila gubljenje vremena
Srbija put do Požege može da gradi iz NIP
Autor: Tanja Nikolić Đaković | 02.07.2008 - 08:49
Srbiji je autoput Horgoš-Požega neophodan, smatraju ekonomski stručnjaci. Oni su ubeđeni da država ima snage da krene u njegovu izgradnju vrlo brzo, obezbeđujući sredstva iz Nacionalnog investicionog plana ili putem zaduživanja kroz povoljne kredite ili Fondove EU. Novi tender, prema mišljenju stručnjaka, odložio bi izgradnju u nedogled.

- Finansijska konstrukcija mogla bi da bude zatvorena do kraja godine, a posao bi mogao da počne 1. 1. 2009. godine, kao što je predvideo i koncesionar. Sredstva bi obezbedili delom iz budžeta, ali i zaduživanjem putem kredita i izdavanjem obveznica. To znači da u slučaju raskidanja koncesionog ugovora sa austrijskim konzorcijumom „Alpina Por“, početak izgradnje autoputa Horgoš-Požega ne bi bio odložen - kaže Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj.
Za izgradnju ovog puta, kako je već planirano, neophodno je oko milijardu i dvesta miliona evra. Zaduženost Srbije je 30 odsto u odnosu na bruto dohodak, a kriterijum EU je zaduženost u odnosu na bruto dohodak do 60 odsto.
- Kao država, relativno malo smo zaduženi i to nam daje prostor da na ovaj način delom zatvorimo tu finansijsku konstrukciju - kaže Ćirić.
Prodajom evro obveznica za izgradnju autoputeva u Srbiji već je predviđeno da se obezbedi od četiri do pet milijardi evra u naredne četiri godine. A, kako je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, najavio, probna serija tih obveznica biće emitovana u vrednosti od 500 miliona evra. Inače, u budžetu za 2007. godinu za koridor 10 već je planirano 220 miliona evra. A samo je mali deo, kako je Dinkić već rekao, potrošen.
Za razliku od Dinkića, vicepremijer Božidar Đelić nije spreman da se izjašnjava na koji način bi država sama mogla da finansira izgradnju autoputa Horgoš-Požega pre no što nova vlada odluči hoće li poništiti ugovor sa koncesionarom.
- To je ozbiljno pitanje koje mora da razmatra nova vlada. To ne može biti odluka tehničke vlade. Nova vlada će se izjasniti da li će poništiti ugovor na osnovu ponuda „Dojče banke“. Još nisam video koje su to izmene u ugovoru koje predlažu i u kojoj meri odstupaju od prvobitnog ugovora. Ukoliko su odstupanja velika, to bi trebalo da znači da nema ništa od te koncesije. Ali tek nakon uvida u dokumenta, mogu da odgovaram i na pitanje da li bi država i na koji način mogla da finansira izgradnju tog puta - kaže Đelić za „Blic“.
Ekonomista Stojan Stemenković bezrezervno podržava stav Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i kategoričan je da nova vlada treba da poništi ugovor o koncesiji. Kaže da je koncesija dobra stvar samo u slučaju da postoji koncesionar koji će preuzeti sav rizik na sebe, a da „Alpina Por“ traži izmenu koju ne treba prihvatiti. Ubeđen je da država može sama da finansira izgradnju ovog autoputa, ali da prethodno treba da proceni prioritete, imajući u vidu koridor 10.
- Država treba da ulaže u izgradnju tog autoputa ako se proceni da je potreban i isplativ. U budžetu nema novca za to, on je u teškoćama i bez tog izdatka. Ali, novac bi mogao da se nađe iz Nacionalnog investicionog fonda, iz prihoda od privatizacija - kaže Stamenković.
Saša Đogović, ekonomista, takođe podržava ideju da se država upusti u taj posao zaduživanjem u inostranstvu, poput Hrvatske, koja je na taj način, u roku od svega tri godine, izgradila sopstvenu infrastrukturu i 250 kilometara autoputa Zagreb-Split.
On smatra da bi novi tender oduzeo još dodatne godine, a da, ukoliko vlada odbaci ovaj ugovor sa austrijskim konzorcijumom, mora da reaguje vrlo brzo i po najpovoljnijim uslovima dođe do kreditnih sredstava fondova EU da bi izgradila infrastrukturu u Srbiji.
- Primaran je koridor 10, ali je svakako značajan i ovaj autoput. U budžetu nemamo dovoljno novca ali ulaskom u kreditni aranžman mogli bismo da dođemo do sredstava i završimo koridor 10 kao prioritet, a zatim da se upustimo u izgradnju tog autoputa - kaže Đogović.
Naši sagovornici napominju da je Ibarska magistrala - „magistrala smrti“ - izuzetno opterećena ruta, a da su putevi takođe neophodni za razvoj i rast naše privrede i da zato država mora da obezbedi izgradnju infrastrukture koristeći razne metode, od izdavanja akcija od vrednosti, do izdvajanja iz NIP-a.
Ministarstvo ekonomije, da podsetimo, dostavilo je predlog Vladi da poništi ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš -Požega sa austrijskim konzorcijumom „Alpina Por“, jer je koncesionar, umesto da dostavi dokaz da je sposoban da finansira projekat, postavio dodatnih devet uslova. Između ostalog, traže da država garantuje minimalan protok vozila na deonici puta na kojem bi koncesionar trebalo da naplaćuje putarinu - u slučaju podbacivanja planiranog protoka, država, odnosno, poreski obveznici bi plaćali nadoknadu - kao i odlaganje roka za koncesiju sa 25 na 30 godina.

Ugovor pun skandaloznih rešenja
Čitav niz skandala prati koncesiju za autoput Horgoš-Požega i nejasne odredbe ovog milionskog ugovora. Misterija je pratila vrednost ugovora. Postojalo je više verzija ugovora. Prva je predviđala da koncesionar položi garancije od 150 miliona evra. U opštem delu ugovora date su garancije od samo 10 miliona evra. Ključni aneksi ugovora (3, 4, 5, 11 i 12), „srž te koncesije“, skrivani su od javnosti, kao i odgovor na pitanje da li je pojas zemljišta oko puta koji pripada koncesiji jedan, deset ili sto metara. Onaj ko ima tu informaciju može dobro da zaradi preprodajom zemljišta u budućnosti. Osim toga, ugovorom je direktno omogućeno da koncesionar autoput gradi novcem koji se već naplaćuje na naplatnim rampama i koji će se ubirati kako koja deonica bude završavana. Vlada Srbije sklopila je posao sa konzorcijumom „FCC - Alpina“, ali se ubacio sa 50 odsto udela i austrijski „Por“. To je faktički značilo da će za obaveze preuzete ugovorom odgovarati ne oni koji su obaveze preuzeli, nego neko sasvim drugi, čime je obesmišljen koncept koncesije.

Barać: Jednostrani raskid ugovora nije moguć
Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać preporučila je da se formira tim stručnjaka koji će proučiti ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i predložiti kako da Srbija izađe sa što manje štete iz tog ugovornog odnosa. „Ne postoji mogućnost jednostranog raskida koncesionog, kao ni bilo kod drugog ugovora. Ugovorne strane mogu zatražiti raskid ugovora, o čemu odlučuje nadležni sud“, rekla je Baraćeva za agenciju Beta. „Sada su građani Srbije uvereni da su postojali razlozi zbog čega su se krili detalji koncesionog ugovora. Javnost konačno mora da zna šta piše u svim aneksima ugovora i o obavezama države u slučaju da se koncesija realizuje ili se raskine ugovor“, rekla je Barać.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"The world was on fire and no one could save me but you" ~ Chris Isaac
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
Užičani: Koridor za Ugljanina


PRED majske izbore je na Gradskom trgu u Užicu, u jeku kampanje, lider G 17 plus Mlađan Dinkić uzviknuo: “Dobićete autoput”. Prema novoj, definitinoj odluci Republičke revizione komisije, trasa će ipak u širokom luku zaobići najveći grad zapadne Srbije, ali i Zlatibor kao najznačajnije turističko odredište u državi. Na gubitku su najprosperitetnije opštine, pa i Republika Srpska, a dobijaju čini se - samo Raška i Sandžak.
Time je stavljena tačka na velike, pre svega ekonomske ambicije ovog dela zapadne Srbije. Umesto varijante “Zapad”, odabran je plan “Istok 1”, pa će od Beograda do Jadrana, vozila prolaziti severoistočno od Ivanjice, dolinom Moravice do Kosavice obilazeći Goliju, sve do Kovilja, pored Biočana i Duge Poljane, preko Peštera, do Boljara na granici sa Crnom Gorom.
- To je loša vest za građane Užica, za Zlatibor, ali pre svih za generacije koje dolaze. Čitavom regionu je ukradena budućnost. Neka sada ministar Dinkić objasni, zašto je dao lažnu nadu o prosperitetu - ističe Tihomir Petković, još uvek aktuelni predsednik opštine.
U najmanju ruku je čudno, što će užička, inače najveća Opšta bolnica u Srbiji, ostati odsečena od autoputa, kada se zna da je ona često jedini spas za stanovnike deset opština u zapadnoj Srbiji, ali i za pacijente iz istočne Bosne i sa severa Crne Gore. Gde će i kuda će, budući pacijenti, u urgentnim stanjima, s autoputa?
Trpeće i brojne razvijene opštine, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta, Čajetina... ali i Republika Srpska, jer izbor “Istok 1”, kida i ovu vezu.
Razočarenje vlada i na Zlatiboru, gde će se samo tokom ove godine sliti investicije vredne 100 miliona evra. Planina je uvek puna domaćih gostiju, ali stranci ovde sigurno neće dolaziti starom magistralom. Umesto ostvarenja ambicija u koje je već uložen ogroman trud i novac, vest o odabiru
trase “Istok 1”, izazvala je šok.
Nadu gasi i činjenica da je u Saobraćajni institut CIP već stigao nalog za izradu generalnog projekta za deonicu Požega - Boljare.
- To je čist ustupak manjinama, Ugljaninu i Ljajiću. Oni uslovljavaju buduću vladu. Na celoj deonici, putnici neće imati gde da skrenu s autoputa, biće to čist tranzit. Istovremeno, razvijena mesta s ogromnim potencijalom ostaju “kratkih rukava” - naglasio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.
Na Zlatiboru su odlučni, da ako opstane varijanta “Istok 1”, po svaku cenu “izguraju” konverziju aerodroma Ponikve, prilagođavanje piste za civilne svrhe. To smatraju minimalnom zaštitom nacionalnih interesa, koji su još jednom prokockani.
- Struka se izgleda nije puno pitala pre odluke. Kroz Rašku i Sandžak, nenaseljena prostranstva i zaštićena dobra prirode, prolaziće autoput. Čitava mreža gradova i velikih naselja ostaje skrajnuta - stav je Ivana Petronijevića, direktora užičke “Direkcije za izgradnju”, koji takođe ne isključuje politički uticaje iz Raške i Sandžaka, prilikom donošenja odluke.

TO SE NIGDE NE RADI
STRUČNJACI iz Užica ukazuju da ne postoji primer da se bira najkraća, već ekonomski najisplativija varijanta prilikom gradnje saobraćajnica. Nigde u svetu autoput u širokom luku ne obilazi administrativni centar cele regije. Nije primereno da autoput prolazi kroz male varoši i nenaseljene gudure, umesto kroz najvažnije zdravstveno, političko, kulturno, turističko, privredno središte.

ŠTA PREOSTAJE?
VARIJANTA “Zapad” jeste nešto duža i skuplja, ali je daleko isplativija - kaže Ivan Petronijević. - Ako se ipak realizuje varijanta “Istok 1”, nama u srcu Srbije ostaje da se zanimamo lokalnim pitanjima, da se borimo za obilaznicu koja će nas koliko-toliko približiti autoputu.


more mursh stoko  :boxing: :boxing: :boxing:

izgleda da ce mo ponovo morati da idemo bagerima za BG :P :P
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma


Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
Da li je stavljena tačka na koncesiju za izgradnju autoputa Horgoš - Požega

Promašaj od samog početka

Beograd - Novoformirani Nacionalni savet za infrastrukturu zaključio je preksinoć, na prvoj sednici, da nema osnova da ugovor o davanju koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega stupi na snagu, jer dodatni zahtevi koncesionara i Dojče banke bitno menjaju osnovni ugovor i prenose moguće gubitke sa austrijskih kompanija i banke na državni budžet. Odluka o eventualnom raskidanju ugovora je u nadlženosti Vlade Srbije, ali po svemu sudeći, ovaj zaključak predstavlja uvod u završetak višegodišnje priče o autoputu.

Zastupnik države u koncesionom preduzeću Mihajlo Marković izjavio je juče agenciji Beta da postoji mogućnost da se Vlada već ove nedelje izjasni o dodatnim zahtevima. On je istakao da je tražio mišljenja ministarstava ekonomije i finansija, kao i Republičkog javnog pravobranioca i vladinog Odbora za zakonodavstvo o zahtevima koncesionarima. Neki od odgovora su dostavljeni, dok su ostali pripremljeni zbog čega odluka Vlade može da bude brzo doneta. Mihajlović je naglasio da je ugovor o davanju koncesije već stupio na snagu krajem marta prošle godine kada je potpisan i da "u ovoj fazi nije moguće raspravljati o poništenju ugovora već samo o zahtevima koncesionara i Dojče banke". On je dodao da je moguće da oni odustanu od dodatnih zahteva što bi otklonilo smetnje da ugovor bude realizovan.

U centrali kompanije Alpine Majreder i dalje ne žele da komentarišu dešavanja u vezi sa koncesijom jer, kako kažu za naš list, nisu zvanično obavešteni od vlasti Srbije o donetim odlukama i zaključcima.
Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže za Danas da je sasvim normalno što je donet takav zaključak, ako je Savet za infrastrukturu pred sobom imao sve elemente ugovora za koje je javnost uskraćena.

- Ako je u ugovoru precizirano da će stupiti na snagu kada budu dostavljene garancije i ako je taj rok istekao onda se konstatuje da ugovor ne može da stupi na snagu i situacija je takva kao da ugovor nikada nije potpisan - ističe Kovačević i dodaje da ugovor o koncesiji nije bio dobar po državu i da postupak davanja koncesije nije dobro vođen.

Odluka o davanju koncesije za izgradnju autoputa Horgoš -Požega doneta je u septembru 2005. godine dok je ugovor s koncesionarima potpisan 30. marta prošle godine. Sadržaj ugovora skrivan je od očiju javnosti do avgusta 2007. kada je na uvid novinarima dat osnovi ugovor, a nešto kasnije i deo aneksa. Ključni aneksi ostali su do danas nepoznati. Koncesionari do kraja marta ove godine nisu uspeli da zatvore finansijsku konstrukciju s obzirom na to da je nemačka Dojče banka postavila niz uslova kako bi finansijski ispratila projekat. Tehnička vlada Srbije tada je produžila rok za tri meseca kako bi se u pregovorima došlo do rešenja, ali su na njenu adresu stigli novi zahtevi među kojima i zahtev za produženje koncesije za pet godina odnosno zahtev da država isplati obeštećenje u slučaju slabe frekvencije saobraćaja. Nakon dostavljanja novih zahteva ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić predložio je raskidanje ugovora i ostvarivanje tog scenarija u ovom trenutku deluje najrealnije.

Poslednji zahtev banke i koncesionara bio je sasvim logičan jer se u javnosti dugo pominjalo da veliki deo trase budućeg autoputa ne bi imao protok saobraćaja dovoljan za isplativost izgradnje. Jedine deonice koje imaju frekvenciju saobraćaja dostojnu autoputa jesu od Novog Sada do Beograda i duž Ibarske magistrale u blizini glavnog grada. Sasvim je jasno da bi u toj situaciji koncesionar bio na gubitku ili država, ukoliko bi pristala na zahtev koncesionara da garantuje dovoljan protok. Gubici bi verovatno bili pokrivani i poskupljenjem putarine što bi pogodilo džepove vozača, a loše bi prošli i korisnici puteva u blizini autoputa jer je ugovorom bilo predviđeno da se država obaveže da neće ulagati u razvoj alternativnih trasa koje bi odvlačile saobraćaj, poput Banatske magistrale. Međutim, ako se pogleda katastrofalno stanje puteva od, recimo, Inđije do Beške ili od Surduka do Belegiša, jasno je šta bi to značilo za ispravnost vozila koja koriste te deonice.

Izgradnja autoputa od Horgoša do Požege sada je "skliznula" na drugu poziciju kada je reč o prioritetima u putnoj infrastrukturi, iza Koridora 10. Kako je najavljeno, gradnja autoputa biće finansirana najverovatnije zaduživanjem države.

Izvor: Danas
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.51
mob
Apple iPhone 6
Krediti za pravac Horgoš-Požega
Pada koncesija, Srbija će graditi autoput
Autor: D. Veljković | 16.08.2008. - 08:00Vlada Srbije uskoro će potpisati sporazumni raskid ugovora o koncesiji sa austrijskom firmom „Alpina“, koji se odnosi na gradnju autoputa Horgoš-Požega. Razgovori o sporazumnom raskidu tog ugovora - vođeni daleko od očiju javnosti - kako saznaje „Blic“, praktično su završeni. Moguće je da bude potrebno usaglasiti još neke tehničke detalje, ali je izvesno je da neće biti međunarodne arbitraže, koja bi na duži rok mogla blokirati izgradnju autoputa.

Obavešteni izvor „Blica“ navodi da je Vlada, vođena upravo interesom da izbegne dugotrajnu međunarodnu arbitražu, ponudila „Alpini“ da ipak bude izvođač radova na deonici za koju je već pripremila potrebnu dokumentaciju, odnosno relaciju Horgoš -Novi Sad. Drugi detalji sporazumnog raskida ugovora o koncesiji, koji je na vidiku, za sada se ne mogu saznati. U Ministarstvu ekonomije rečeno nam je da o ovome za sada ne mogu da govore, dok u „Alpini“ lakonski odgovaraju da o ovome nemaju izjavu za javnost, „niti će je imati“. U Ministarstvu za infrastrukturu takođe nema odgovora na pitanje „Blica“ ko će i kako finansirati izgradnju autoputa, kad će početi izgradnja i da li će biti raskinut ugovor sa „Alpinom“.
Nakon raskida ugovora o koncesiji, država, po svemu sudeći, preuzima finansiranje gradnje ovog za nas strateški važnog autoputa, za šta je potrebno 1,7 milijardi evra. Taj će novac, po svemu sudeći, biti namaknut iz budžeta (250 miliona evra) i kreditom Svetske banke. Ovo je potvrdila i Biljana Horneos-Krasavac, predstavnik Srbije u toj finansijskoj instituciji. Za radio „Glas Amerike“ ona kaže da je uloga ove međunarodne finansijske organizicije nadasve značajna „posebno u završetku gradnje putnog pravca koridor 10“. Da podsetimo, deo autoputa Horgoš-Požega, onosno deonica do Beograda predstavlja i deo koridora 10.
- Moramo da vodimo računa o konkurenciji. Bugarska i Rumunija pripremaju koridor 4, tako da Srbija u što kraćem roku mora da završi sve deonice koridora 10 - upozorava ona.
Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, inače, naveo je prekjuče da će radovi na autoputu početi 1. septembra ili u dogovoru sa „Alpinom“ ili tako što će ih finansirati Vlada. I da će za dve godine biti izgrađena tri kraka: od Niša do Dimitrovgrada, od Preševa do Leskovca, kao i od Horgoša do Novog Sada. Kad bi se mogao očekivati nastavak izgradnje dalje prema Beogradu i Požegi nije rečeno.
Ugovor o davanju koncesije, podsećamo, obelodanjen je 30. marta 2007. i tada je saopšteno da ceo posao vredi oko 1,5 milijardi evra, da je rok za izgradnju puta pet godina, a da koncesija traje četvrt veka. Ovim ugovorom definisana je obaveza špansko-austrijskog konzorcijuma da sagradi levu traku autoputa Horgoš - Novi Sad (106 kilometara), da održava 68 kilometara puta od vojvođanske prestonice do Beograda, kao i da projektuje i izgradi 148 kilometara autoputa od srpske prestonice do Požege. Zatim je objavljeno se da je španski „FCC konstrakšn“ pisanim putem od Vlade zatražio saglasnost da svoj udeo u koncesionom poslu transferiše na austrijski „Porr“, što je dovelo do žučne rasprave u Vladi i najave da će delovi koncesionog ugovora koji su sakriveni od javnosti izazvati buru.
Tadašnji ministar Velimir Ilić u više navrata najavljivao je početak gradnje autoputa za proleće ove godine, a po ugovoru je do 31. marta trebalo da bude gotova druga razvojna faza ovog projekta: da država završi eksproprijaciju zemljišta, a koncesionar zatvori finansijsku konstrukciju. Početkom marta, mesec dana pre ugovorenog termina započinjanja radova, obelodanjeno je da „Dojče banka“, zbog nestabilne političke situacije u Srbiji, namerava da izađe iz ovog projekta, a da koncesionari ne mogu da nađu drugu banku koja bi ih podržala. Koncesionari izgleda nisu prihvatili uslov „Dojče banke“ da kao prioritetnog naplatioca tokom trajanja koncesije imenuju tu banku.
Ova koncesija bila je potom predmet oštrog razilaženja unutar vlade Vojislava Koštunice, između ostalog i zato što koncesionari imali pravo ubiranja prihoda i na deonici autoputa na kojoj ništa nisu radili. Sa druge strane, u ugovoru o koncesiji, kako se naknadno saznalo, postoji obaveza Srbije da koncesionaru plati gubitak ukoliko broj vozila koja prođu autoputem bude manji od projektovanog, što je, primera radi, Mađarsku tokom jedne budžetske godine koštalo milijardu evra...

Kako vratiti kredit
Ekonomista Ana Jolović smatra da je pomenuti kredit za izgradnju puteva dobro rešenje jedino ukoliko postoji plan kako da taj novac bude vraćen.
- Ako će autoput zaista doprineti razvoju privrede, onda ćete imati više novaca koji se sliva u budžet i imaćete novac od kojeg ćete moći da otplaćujete kredit. Ako pravite put samo da posle vaše vladavine ostavite nešto kao vidljivo i uočljivo, onda je to besmisleno - kaže ona u izjavi za B92.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"The world was on fire and no one could save me but you" ~ Chris Isaac
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.51
mob
Apple iPhone 6
Dogovor Vlade i „Alpine Por“
Raskida se koncesija?
Autor: B92/Beta | Foto:V. Lalić | 24.08.2008. - 00:01


Dogovor o raskidu ugovora o koncesiji „Alpine Por“ i Vlade Srbije načelno je postignut. U toku je definisanje elemenata ugovora o sporazumnom raskidu ugovora o izgradnji deonice Koridora 10 od Beograda do Horgoša.

Sporazum o raskidu napravljen je u obostranom interesu, da bi se izbegla međunarodna arbitraža, koja bi štetila i državi i koncesionaru.
Međutim, „Alpina Por“ će raditi deonicu Novi Sad - Horgoš, za šta je već pripremila dokumentaciju i projekte, a radovi će biti finansirani iz budžeta. Vlada Srbije za to je već obezbedila 250 miliona evra. Radovi bi trajali od 15 do 18 meseci. Očekuje se da do sredine septembra i na Vladi bude i konačno rešeno to pitanje, posle čega bi počeli radovi na deonici od Novog Sada do Horgoša.
Koncesionar „Alpina Por“ bi do srede trebalo da Vladi Srbije uputi predlog o sporazumnom raskidu ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, kao i predlog za izgradnju autoputa od Horgoša do Novog Sada. Vlada će razmotriti taj predlog i, ako sve bude u redu, prihvatiće dogovor o izgradnji autoputa Horgoš - Novi Sad, koji bi zatim bio potpisan do sredine septembra ove godine.
Ukoliko sporazum bude postignut, ceo autoput kroz Vojvodinu trebalo bi da bude završen do kraja sledeće godine, a najkasnije do proleća 2010.
Jedan od uslova Vlade je i da kao podizvođači na poslu izgradnje deonice Novi Sad - Horgoš budu angažovane domaće firme, što je „Alpina“ navodno i prihvatila. Tako bi na izgradnji deonice Novi Sad - Horgoš trebalo da bude angažovano oko 30 domaćih firmi koje bi bile podizvođači radova.
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, prilikom obilaska radova na mostu kod Beške, rekao je da se još ne zna kakva će odluka biti doneta, ali da postoji mogućnost da se sporazumno raskine ugovor o koncesiji.
Na pitanje novinara da li je moguće da „Alpina“ gradi neke deonice na autoputu bez tendera ukoliko se koncesija raskine, Mrkonjić je odgovorio da je „sve moguće“.
„Ja o izvođačima ne želim da govorim. To su renomirane svetske firme. Na ovim poslovima oni moraju to da potvrde. Do sada nisu, kao što vidite. Ali, Koridor 10 mora da bude gotov do 2010. godine, dakle, autoput kroz našu zemlju od severa do juga i prema istoku mora da se završi. Nama je važno da ovu polusezonu iskoristimo za nastavak radova i do Horgoša. Jeste lakša deonica od Novog Sada nagore, ali i tu je rok 14 meseci“, naveo je Mrkonjić.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"The world was on fire and no one could save me but you" ~ Chris Isaac
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 109
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Srpski vladajuci skojevci predvodjeni Tadicem uspeli su da izboksuju obustavu izgradnje putne infrastrukture kroz Srbiju.Od sada ce se samo ulagati u Vojvodinu do daljnjeg takoreci najmanje cetiri godine.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik


Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 476
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Sto zar ti smeta da se ulaze u Vojvodinu?!! Dali vam je Vojvodina trn u oku? Ionako se neki busaju da je to sveta Srpska zemlja!
IP sačuvana
social share
Tetis
Edit by ziledin: Regulisana velika slova u potpisu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 109
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Sto zar ti smeta da se ulaze u Vojvodinu?!! Dali vam je Vojvodina trn u oku? Ionako se neki busaju da je to sveta Srpska zemlja!

Zasticena manjino, pise se: srpska zemlja, sa malim slovom s.
Pun mi k.... ovih skojevaca,da ih Hitler licno strelja ne bi mi ih zao bilo.
« Poslednja izmena: 25. Avg 2008, 23:41:23 od ficko011 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik


Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 476
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Ooo pa ti se bavis gramatikom lepo nema sta! Jos jedan dokoni srbijanac koji dokazuje svoju lojalnost! Da ti kazem pravo ja stvarno nemam zbog cega da se ljutim za razliku od tebe ja i jesam SRBIN iz Vojvodine i samo dokazuje da vi nas ni nesmatrate da pripadamo Srbiji! Problem oko koncesije je sporan jer mnoge sape su se spustile jer je tu ipak velika lova! A uglavnom u toj situaciji niko nikom nezeli da se zameri.
IP sačuvana
social share
Tetis
Edit by ziledin: Regulisana velika slova u potpisu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.