Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Turci su krvnički progonili katoličku crkvu, a ne pravoslavnu!  (Pročitano 47913 puta)
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

"Adam Pribičević: Nacionalno ime srpsko i stranci (1955.)

Evo za  "malog od bevande", da se malo zanima.  Smile  Smile
Citat
Pročitah ti post cijeli, i mogu reći da je hvale vrijedan zbog informacija, no isto tako dobijam dojam da ti želiš cijelo vrijeme skrenuti priču na to da su HRVATI jedna "zla bića" koja su se udružila da bi "SRBE" iz Hrvatske nazivala Vlasima... HM...
Lepo je sto si procitao, mozda nesto uspes i da naucis, ali vrlo lose zakljucujes.  Smile

Citat
Uostalom, nije HRVAT napisao znanstveno fantastičnu knjigu "Time Machine" gdje je uvrstio u knjigu čudovišta zvana Morlake, već je to učinio Englez H.G Wells, uz pomoc Talijanskog putoposica Alberta Fortisa, kao što sam već napisao bio.

Kakve ovo ima veze sa temom, manje bevande vrucina je!  

Citat

Ta priča o Vlaškom nižem staležu u Srbiji i ženidbi sa Srbima, nisam dovoljno upućen, ali smatram relevantnim, ali sam upućen o Muslimanima Bosne koji su nakon poturčenja zvali Vlasima i one koje su trebali i koje nisu.
Pa naravno, jer vlasi nisu narod vec zanimanje (stalez), i cesto je izraz upotrebljavan u pogrdnom znacenju kao: "seljak" ili "coban".
Citat
Sve to stoji što si ti napisao, no jedno ne stoji: MORLACI NISU SRBI, tj. nisu bili niti SRBI su pripadali SRPSKOM NARODU, jedino čemu su oni pripadali je PRAVOSLAVNA VJERA, koju su donijeli sa sobom na ove prostore zaledja Dalmacije, što kao saveznici/plaćenici Turcima, a što kao Austrijski i Venecijanski Krajišnici na granici sa Turcima (danasnja granica BiH i Hrvatske).
Imas li ti kakav dokaz ili je to onako pausalno uz bevandu?
Citat
Bolje poznam ja srpske knjige nego ti, Očito...
Samo je ocito da se ti prolupavas.  Smile

Citat
Srpski pisci često upotrebljavaju riječi Morlak, Crnovunac i sl. Tebi bi bilo najdraže da se zatvore oči pred povijesnim podacima.

1. "Crnovunci sa svojim stadima žive leti na planini, a zimi silaze u doline k Beloj Palanci, ka Prokuplju i dalje niz Moravu (...). Crnovunci jedni su po narodnosti Grci, a drugi su Cincari. Crnovunci se zovu po crnim ovcama svojim. Bele ovce po njihovom mišljenju slabije su od ovaca crnih za ovu klimu" (napisao M. Đ. Milićević: "S Dunava nad Pčinju", Beograd 1882).

2. "Mavrovlasi (Morlaci) i Karavlasi (Crni Vlasi) zvali su se pretežno romanski elementi u planinama (stočari), kao i stočari uopšte." (piše u "Maloj enciklopediji Prosveta", Beograd, 1978). - Za Morlake piše u rječniku Vuka Karadžića: "... i što se našijem jezikom onamo zove Vlah, ono se talijanskijem i po ovome njemačkijem zove Morlak (Morlacco). U Dalmaciji građani, varošani i ostrvljani zovu Vlahom svakoga seljaka sa suhe zemlje koje mu drago vjere. "

A to smo mi Dalmatinski građani koji ih baš tako i zovemo do dana današnjeg.
Pa rekoh ti ja da je zanimanje, a ti zapeo narod pa narod.  Smile

« Poslednja izmena: 21. Avg 2009, 23:42:02 od gacko »
IP sačuvana
social share
Тврд је камен за онога ко на њему спав'о није,
jа сам рођен на камену зато камен мекан ми је.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 106
Zastava Zadar, Dalmacija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10;ME
Gacko izgleda da je tebi samo Bevanda na pameti haha... Aj navrati do Zadra ja častim  Smile
IP sačuvana
social share
Daniel
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 106
Zastava Zadar, Dalmacija
OS
Windows XP
Browser
Пошто су Турци отишли 1699,а Буњевци дошли 1620. теорија ти је прилично шупља.

Ne razumim Ćirilicu, ali pretpostavljam zbog godina koje si stavio da se pitaš otkud oni 1620 tamo a mir tek 1699, pa zar nisi vidio o Srpskom ustanku? Nije baš da su Turci u razdoblju od 1620 pa do 1699 u Bačkoj sjedili i na ljetnom povjetarcu brojili oblake... Imali su itekako posla glede ratovanja...

Ovo za 1620 i doseljavanje Bunjevaca u Bačku ti je činjenica.
« Poslednja izmena: 21. Avg 2009, 21:06:01 od Dalmatino_CRO »
IP sačuvana
social share
Daniel
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
@Dalmatino_CRO

Nemojte slati vise komentara za redom. Postoji dugme izmeni ako ste nesto zaboravili reci. Postovanjem vise odgovora zaredom tema se samo razvodnjava i smanjuje se preglednost. Za ostala pravila ponasanja pogledajte pravilnik Burek Foruma.
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
mob
SonyEricsson k530i

Ne razumim Ćirilicu, ali pretpostavljam zbog godina koje si stavio da se pitaš otkud oni 1620 tamo a mir tek 1699, pa zar nisi vidio o Srpskom ustanku? Nije baš da su Turci u razdoblju od 1620 pa do 1699 u Bačkoj sjedili i na ljetnom povjetarcu brojili oblake... Imali su itekako posla glede ratovanja...

Naravno da su imali posla,niko to ne spori,čitav 17. vek im prodje u tome.Naseljavanje niko nije branio,u tome je poenta.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 106
Zastava Zadar, Dalmacija
OS
Windows XP
Browser

Naravno da su imali posla,niko to ne spori,čitav 17. vek im prodje u tome.Naseljavanje niko nije branio,u tome je poenta.

Hrvati i Srbi nikad nisu ratovali prije 1914 i toliko o tome...
IP sačuvana
social share
Daniel
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
mob
SonyEricsson k530i
Мешаш бабе и жабе,али то није ништа ново.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.80
mob
BlackBerry bold

Hrvati i Srbi nikad nisu ratovali prije 1914 i toliko o tome...
moguce da nisu, tj. i ja tako mislim.
za mene samo ostaje nepoznanica otkud tolika mrznja hrvata prema srbima!
sta su srbi to radili hrvatima da uslede onakvi zlocini u vreme ww2?
realno razlike izmedju nas se svode na jednu jedinu, mi smo pravoslavci a vi katolici. tj. da nije bilo raskola crkava danas bi svi bili pravoslavci, ili tacnije hriscani!

mnogo nas mrzite, ali ne znam zbog cega. problem je sto je mrznja konstantna i samo menja formu ispoljavanja. juce je to bio jasenovac i unijacenje, danas je falsifikovanje istorije i guranja raznih teza bez uporista u cinjenicama.
po ovoj tvojoj prici ispade da pravih srba ima jedino u sumadiji i da su vekovima brojali najvise do 100000 ljudi.
ali zato su hrvati kompaktni narod i ima ih svuda, i pri tome su stalno bili tlaceni od strane turaka, srba, "vlaha"...
dok je prica oko serbian melting pot-a suvise smesna kako bi mogla da se ozbiljno prokomentarise!

i na kraju, ne znam koliko je smisleno pozivati se na istorijske izvore koji evidentno tendenciozno pisu o srbima i vlasima. zar ne uvidjas da se radi o pezurativnom znacenju reci vlah i njenom koriscenju umesto reci srbin?
u prevodu, za sto godina, vi cete hrvati da se pozivate na vase danasnje izvore i da tvrdite da u hrvatskoj ne zive srbi vec cetnici ili srbocetnici, posto nas danas tako zovete!

IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 106
Zastava Zadar, Dalmacija
OS
Windows XP
Browser
ali zato su hrvati kompaktni narod i ima ih svuda, i pri tome su stalno bili tlaceni od strane turaka, srba, "vlaha"...

vi cete hrvati da se pozivate na vase danasnje izvore i da tvrdite da u hrvatskoj ne zive srbi vec cetnici ili srbocetnici, posto nas danas tako zovete!

Moj zavičaj Turci nikad nisu tlačili jer nikad njime nisu vladali, napadali su ga ali nikad u njega nisu ušli ili ga osvojili, uzalud im trud svirači, što se tiče ovoga da vas zovu četnici i srbo četnici, ja srbe tako ne zovem a one "Srbe" iz Hrvatske 1991 sto su se pred tv kamerama deklarativno izjasnili kao Četnici, njih naravno zovem Četnicima i takvi mi nemaju sto tražiti u državi danas.

Nažalost više od polovice tih Srba nisu zagovarali rat i oni su završili u istome košu 1995 sa ovim četnicima i to je jedna velika mrlja.

No ne možeš ti meni sad reći da je netko 1991 u Zagebu imao plan etničkog čišćenja Srba s podrucija Vojne Krajine, već su ti Srbi nasjeli na propagande iz Beograda ili što ja znam već čije, i onda su pod izlikom "da se ne ponovi 1941", stavljali barikade prema Kninu sa nakanom da 1991 godine, znaci prakticki pocetak 21 stoljeća, da rade neke svoje granice o tzv "Rep. Srpskoj Krajini" bez obzira što na to ima reći Hrvatski narod, e pa neće moći DRUGOVI! Smile

I ne samo da su sanjali "Srpsku Krajinu" već su iz te Krajine gadjali granatama i po Dalmatinskim priobalnim gradovima, nisu uopce razmisljali sto granatiraju već su zaspisali granatama gradove kao što su Zadar, Šibenik itd danonoćno 1992 i 1993 godine....

Gađali sakralne objekte, Crkve, Kulturoloske ostatke Antičkih i srednjovjekovnih spomenika... Zbog čega sam ja 1,2 i 3 razred osnovne išao u podrum na nastavu u Zadru... Jesi ti išao u podrum na nastavu radi Hrvatskih granata?

I onda se pitaš otkud mržnja običnog puka... Evo ja nisam običan puk, jer imam obrazovanje i ne mrzim generalno niti jednu naciju, ali sad da natjeras nekoga čovjeka iz Zadra kojem je 1991/92 srpska granata ubila sina ili ženu na ulici da ne mrzi tebe i Srbiju, teško ćeš to postići.

I onda se pitaju što ih je snaslo 1995, pa dobro su i prošli.

A puno Srba u Dalmaciji je bilo svjedocima tog srpskog povampirenog nacionalizma 1991 po zaledju Dalmacije, srba koji nisu učestvovali u tim paravojnim srpskim brigadama, već su ili se pridruzili hrv vojsci ili su ostali tu živjeti i nitko ih nije dirao.

« Poslednja izmena: 23. Avg 2009, 15:24:30 od Dalmatino_CRO »
IP sačuvana
social share
Daniel
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
Citat
moguce da nisu, tj. i ja tako mislim.
za mene samo ostaje nepoznanica otkud tolika mrznja hrvata prema srbima!
sta su srbi to radili hrvatima da uslede onakvi zlocini u vreme ww2?

Мржња је одраз зависти и комплекса... Заокружио ју је и појачао искомплексирани скот Старчевић са својим наследницима очевима нације...

Једноставно ја то видим као вечите комплексе према некоме ко има већа права од тебе и ко је та права заслужио сопственом борбом и залагањем...

Ово наравно ниједан Хрват неће признати и схватити, али кад год им споменем Старчевића они крећу о великој Србији и 91. години... А тог изрода називају оцем нације... Smile

Нажалост, такође сматрам да није било разлога да та мржња постоји. Имали смо коректне односе до појаве Старчевића... Од њега мржња према Србима расте кроз деловање њему сличних по странкама и медијима и кулминира у 2. светском... Епилог је страшан. Пола милиона Срба убијених у логорима и јамама НДХ и остатак Срба протеран 95...

Никад више са њима! Мислим да су неизлечиви...
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 11 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.