Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 10:27:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li treba da se filozofija predaje u školama?
Da
60%  (24)
Ne
12.5%  (5)
Ne znam
0%  (0)
Da, ali samo odabrana poglavlja
5%  (2)
Da, ali sa akcentom na diskusiji i samostalnom razmišljanju
22.5%  (9)
Ukupno glasova: 40
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 49
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Trebali nam filozofija u školama?  (Pročitano 98562 puta)
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 38.0
Sto se tice skolstva, ono je strukturalno arhaicno.

Ovo je valjda "pruski model".. ove skole su postale po potrebi industrijskog drustva. I one su kao i industrija koncipirane po ugledu na vojsku..   hijerarhijski, kohorto.. zato sto je ta struktura stabilna.
Mozes da desetkujes svakog vojnika, djaka, radnika.. struktura je netaknuta.
Ona je dobra za repetitivne zadatke.. a ucenje bi trebalo da bude i fleksibilnije, dinamicnije od puke repeticije.

I ovaj model je napravljen da izdrzi veliki broj djaka - masovno obrazovanje.. a kvalitet varira.. najvise zato i sto nije svaki djak isti i prilagodjen programu.. mada u sustini moze svako imati solidne ocjene.
Ignorisu se individualni talenti i ralzicite forme inteligencije.. narocito kod nas forsiranjem gimanzije koja je intelektualna.
Njemci lijepo imaju i zanatske skole.. npr.

Jos jedna mana starog, hijerarhijskog sistema je sto se jako sporo mijenja.. tako da ucimo stare stvari na stari nacin.
Bogate zemlje imaju para da stalno restruktuiraju skolstvo, mi nemamo.

Ono bi skoro neko istrazivanje koje je pokazalo da najbolje skole imaju azijske nacije Tajlandi, Tajvani i slicno.. i da na testovima fleksibilne inteligencije pokazuju najbolje rezultate. I Skandinavske su ok, mi smo jako losi.. samo u frazama razmisljamo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
Citat
Sta ce inzinjerima znanje o sociologiji i psihologiji?

то је скоро као када би рекао рецимо... шта ће дизачима тегова трчање кад ће дизати тегове а не трчати... занемарујући чињеницу да им је потребна и кондициона примена...

Ја сам баш чврсто уверен да је бар колико и конкретно знање важно и тај начин размишљања који се усвоји на факултетима... а који је плод сваког учења у току образовања.

Илити... конкретно неко поједино знање из социологије или психологије вероватно неће бити претерано корисни инжењерима али процес учења и усвајање појединих ставова као последица истог вероватно хоће.

Вероватно звучи магловито јер је тако нешто тешко квантификовати... али и мозак студента се као и тело дизача тегова тренира... беше учење доводи до стварања нових синапси између неурона...  тако да ништа од предмета као и ниједну групу вежби не би требало у потпуности отписивати... већ само померати тежиште интересовања и балансирати заступљености.
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.124
Dva filozofa u biblioteci, najvecoj i najznacajnijoj na njihovom svijetu, raspravljaju koje knjige da ponesu, jer je biblioteka u plamenu:

“What to take? What to take?” shouted Urn.

“Principles of gearing! Theory of water expansion!” shouted Urn. “But we don’t need Ibid’s Civics or Gnomon’s Ectopia, that’s for sure—”
“What? They belong to all mankind!” snapped Didactylos.
“Then if all mankind will come and help us carry them, that’s fine,” said Urn. “But if it’s just the two of us, I prefer to carry something useful.”
“Useful? Books on mechanisms?”
“Yes! They can show people how to live better!”
“And these show people how to be people,” said Didactylos.

Teri Pračet - "Mali bogovi"

IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.124
Понављаш се.

Тачније понављаш оно што си видео да неки демагог понавља ... па си усвојио то опонашање... А ово што икс'ти пут понављаш је нешто што је у самом старту смишљено не као допринос било каквом дијалогу него као опструкција сваког дијалога у коме се потегне.
Znaci, to je tvoje misljenje o onome sto pise? Da se ja ponavljam i da sam to "usvojio od nekog"?? : )

Tom logikom je i hirurug usvojio znanje od svog mentora, pa samim tim opstruise svaki dalji rad, kada je hirurgija u pitanju. Ludilo!

p.s. Tuzno je sto se gospodin filozof poziva na "kriticko misljenje".
« Poslednja izmena: 11. Jun 2015, 12:45:49 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
добра ти та логика којом закључујеш о мом мишљењу... мислим добра је твоја логика и иначе, само ти је ова сад мало боља ...

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.124
добра ти та логика којом закључујеш о мом мишљењу... мислим добра је твоја логика и иначе, само ти је ова сад мало боља ...
Dobro, mozes li mi reci sta je pogresno u mojoj logici, kada je "kriticko misljenje" u pitanju? Ili mozda hoces nesto drugo da kazes?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.152
по мени постоји разлика између критичког и некритичког мишљења а по теби би се и расправа о капацитетима Лизе Ен после два минута некако прешалтала на неодрживост тренутног економског система... тако да... не, нећу ништа да кажем  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 38.0
Ja cu samo da napomenem da Sokrat nista nije zeleo ostane posle njega, to jest da bude zapisano. Njegov ucenik Platon je zapisao sve te stvari o kojima su oni govorili, i to mozda jeste bilo presipanje iz shupljeg u prazno, ali doslo je do te mere da je stvarno razvijalo um, intelekt i jos vise pitanja, i dovelo nas do znanja da mi u stvari ne znamo nista.  Sokrat je takodje bio vojnik pre nego sto je postao Filozof, i da nije bilo njega i slicne ekipe, mi bi do dana danasnjeg ziveli u nekim sjebanijiim drustvima kao za vreme Srednjeg Veka.  Da nije bilo Filozofije u nekom obliku, mi ne bi imali ni literaturu, ni Renesansu, Romantizam, Barok i sve sto je doslo pre i posle toga.  

Sto se tice poslova i skola, tu imam jednu primedbu da ubacim. Fakultet je 'higher education' sto bi rekli ovi u USA, i to bas zbog toga sto ti daje samospoznaju kroz razlicite predmete.  Literatura, umetnost, muzika, filozofija itd, te menjaju iznutra, dok tehnicka skola te obucava za posao i da poznajes nauku tipa fizika, hemija, matematika i sta ti ja znam.  Tehnicki fakulteti su postali zastupljeni tokom industrijske revolucije, i sam nas sistem edukacije, a ne samo nas vec i u svetu, je bio odradjen na sledeci nacin.

Posle rata imao si na hiljade muskaraca koji su bili radna snaga, i sad za industriju, profit i razvoj svog preduzeca tebi je bila potrebna istrenirana radna snaga, a metod vojske je bio fakticki da ti nabiju sto vise stvari pa sta preostane, sto je metod i dan danas, po skolama.  Postoji velika razlika izmedju "shvatanja" i "pamecenja" jer kao sto rekoh pre, jedno je da ti poznajes materiju i da shvatas to o cemu govoris, a drugo da ponavljas ko papagaj bez ikakvog razumevanja. Skole ne cene tvoje poznavanje materije vec tvoje pamcenje a to je pogresno.  Jedino na faksu se dolazi to tacke viseg misljenja, to jest odbrane teza, jer te tu teraju da kriticki odbranis svoj rad i istrazivanje. U Srbiji te ipak ispituju usmeno, bilo to bubanje ili ne, u USA te ispituju samo kada branis rad na Faksu.
Tako da ja opet navodim, da je problem ne u Filozofiji i drugim naukama, vec metodu prenosa znanja, metodologiji ocenivanja istog, i talenta predavaca.

Ja iskreno nisam video da Psihologija medju studentima ima neki veliki uspeh, i uostalom jedna po jedna nauka padaju pod uticaj raznih lobija i tako menjaju svest i stvarnost, i pretvaraju ono sto nije normalno u normalno.  

Jel moze neko da mi objasni i pokaze prakticni primer primene Psihologije i Sociologije u drustvu, na nasem nivou, da nije studirao to kao profesiju.

Drugo, problem u Srbiji je to sto odavno nas sistem, ekonomija i prosveta ne pruzaju ljudima mogucnost da studiraju ono sto vole, nego ono sto ce im dati posao. I ja to razumem, ali to nije ok, jer ako pogledamo EU, USA na primer, tu se studira sta se voli jos uvek, ali oseca se pad, jer nema radnih mesta, i sve je teze se nalaze poslovi u samoj to struci.  Sad, ako cemo da se vratimo na to da kopamo rovove, i budemo manuelni radnici zarad nekog usranog posla da bi samo preziveli, ja mislim da je to stvarno kocka koju ne mozemo niti smemo da bacimo.  Ali to elita i zeli, da od nas napravi kretene da nas lakse manipulisu, dok njihova deca idu u najbolje skole, i zato nas jebu u mozak jer nismo dovoljno pametni da vidimo u foru.

Sto se tice zanata koji vise ne postoje, to je greska sa nase strane, ja bih to odrzavao u Srednjoj skoli, tako da uvek imas na nesto da se docekas, umesto sto ako udari EMP kurac ce neko znati da napravi nesto kao shibice, noz ili mozda mastilo, da ne pricam o drugim stvarima koje smo zaboravili zarad "tehnologije" koja ce nas sve sjebati na kraju.
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Linux
Browser
Chrome 43.0.2357.92
On misli da je kriticko cenzurisano..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.124
mob
Samsung S7
>> umesto sto ako udari EMP kurac ce neko znati da napravi nesto kao shibice, noz ili mozda mastilo, da >> ne pricam o drugim stvarima koje smo zaboravili zarad "tehnologije" koja ce nas sve sjebati na kraju.

To je tacno. Ako nas udari bilo sta sto ce poremetiti sadasnju tehnologiju onda cemo biti u kurcu da napravimo bilo sta. Najvrednija stvar na ovome svetu je "znanje" kako napraviti nesto.

Danasnje automatizovane fabrike prave cipove bez ljudskog faktora. Plasim se sta bi se dogodilo kad bi se mudzosi domogli nuklearke i zveknuli ih u neke tehnoloske centre.

Ako pogledamo oko sebe vidimo i dalje rasipnistvo na sve strane, a ovamo se ljudi bune, kao nema dovoljno para, nema dovoljno hrane, nema dovoljno vode. Pa samo kod mene na Vozdovcu kreteni celo leto polivaju betone ispred svojih kuca. I to ej pijacom vodom.

U celom svetu, svetlo godi svuda i gde treba i gde ne treba. Placaju se neke kretenske predstave koje uzimaju milione tipa vojne parade. Ljudi kolima idu cak i preko 100 km na posao. Hrana se baca u kontejnere koja je itekako upotrebljiva, cak i kad se malo ubajati njome se mogu hraniti svinje.

Jos odavno je poznato da ako ti se neka komponenta u savremenim el. uredjajima pokvari, jeftinije je da je bacish i da zamenis za novu. Cak i da basich ceo uredjaj (tipa ink-jet stampac) nego da se drndas da nesto kao tu menjas.

Kinezi su upropastili sve.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 49
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 10:27:46
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.