Beskonacnost ne postoji u univerzumu. To je samo koncept.
Prostor je ono u čemu se sve nalazi pa i taj tvoj razmak između bilo koje dvije točke.
A beskonačnost nije samo koncept ona i stvarno postoji u našem svijetu, prostor je jedna od tih beskonačnih veličina, a ima ih koliko hoćeš.
I vrijeme je recimo beskonačna veličina koju i te kako svi "osjećamo".
U našem svijetu imaš beskonačne pravce i polupravce koliko ti god srce želi, ah sada sam se sjetio da fizičari ne znaju ništa o tome, to znaju samo pravi metafizičari poput mene recimo, a nikaj onda, pozdrav.
ovo je vec blize. delom zbog toga sto je ovde objasnjeno upravo sta je dimenzija. ali bi da ti napomenem sonik jednu zanimljivost. pojam razmak... ili udaljenost dolazi od cula dodira. i tu bi abenaz mogao da uleti da se nije zakacio za ulogu reci ili za sta vec
Pa sama dimenzija nije razmak između nekih točaka, govorim o različitim dimenzijama prostor-vremena kao što je ova naša, u kojoj mi postojimo.
Prostor-vrijeme je kao cjelina jedna dimenzija, ali shvaćam na što misliš kod dimenzije, misliš na veličinu nečega, na tri prostorne dimenzije, ali ja govorim o pravim dimenzijama koje su velike kao i čitav naš svijet, kontaš?
ali bi da ti napomenem sonik jednu zanimljivost. pojam razmak... ili udaljenost dolazi od cula dodira. i tu bi abenaz mogao da uleti da se nije zakacio za ulogu reci ili za sta vec
pojam ''razmak'' kao i bilo koji drugi pojam dolazi na prvom mestu od svesti putem reči,a tek na drugom od dodira,svest/reč je primarna i apsolutno neophodna za postojanje bilo čega,diskusiju o bilo čemu,dokazivanje bilo čega. ti i sad dok se nadmudruješ sa ovim dvojicom koristiš reči i svest i i dalje ne uviđaš njihovu krucijalnost,zapanjujuće zaista (i sad bi ti reko nešto kao ''hehe pa kakve ima veze što koristim reči,sve o čemu govorimo bi postojalo i BEZ reči )) '' i onda te ja pitam da dokažeš upravo to što si rekao,da dokažeš da i kako nešto postoji bez reči i onda zaćutiš)
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava. Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
ali bi da ti napomenem sonik jednu zanimljivost. pojam razmak... ili udaljenost dolazi od cula dodira. i tu bi abenaz mogao da uleti da se nije zakacio za ulogu reci ili za sta vec
pojam ''razmak'' kao i bilo koji drugi pojam dolazi na prvom mestu od svesti putem reči,a tek na drugom od dodira,svest/reč je primarna i apsolutno neophodna za postojanje bilo čega,diskusiju o bilo čemu,dokazivanje bilo čega. ti i sad dok se nadmudruješ sa ovim dvojicom koristiš reči i svest i i dalje ne uviđaš njihovu krucijalnost,zapanjujuće zaista (i sad bi ti reko nešto kao ''hehe pa kakve ima veze što koristim reči,sve o čemu govorimo bi postojalo i BEZ reči )) '' i onda te ja pitam da dokažeš upravo to što si rekao,da dokažeš da i kako nešto postoji bez reči i onda zaćutiš)
Rastojanje je fizicka velicina. Moze da se izmeri. Prostor je rastojanje izmedju dve materijalne tacke. Ukoliko imamo samo jednu materijalnu tacku, onda je prostor jednak zapremini te materijalne tacke. Besmisleno je pricati o prostoru u kome ne postoji materija jer cak i da takvo nesto postoji, nema nikavog znacaja.
Vreme je karakteristika kretanja. Cestici A treba 5 secundi da predje razdaljinu od 5 metara. Ukoliko nema kretanja, svako racunanje vremena pa samim tim i merenje vremena nema nikakvog smisla. Koliko je vremena proslo pre Big Benga je potpuno irelevantno za nas svemir i nema nikakvog znacaja na cinjenicu da nas svemir (univerzum postoji).
Za ove manje obrazovane, dokaz da se Big Beng desio je mikrotalasno pozadinsko zracenje, crveni pomak udaljenih galaxija. Sto su galaxije udaljenije od nas to je njihov crveni pomak veci.
Rastojanje je fizicka velicina. Moze da se izmeri. Prostor je rastojanje izmedju dve materijalne tacke. Ukoliko imamo samo jednu materijalnu tacku, onda je prostor jednak zapremini te materijalne tacke. Besmisleno je pricati o prostoru u kome ne postoji materija jer cak i da takvo nesto postoji, nema nikavog znacaja.
Vreme je karakteristika kretanja. Cestici A treba 5 secundi da predje razdaljinu od 5 metara. Ukoliko nema kretanja, svako racunanje vremena pa samim tim i merenje vremena nema nikakvog smisla. Koliko je vremena proslo pre Big Benga je potpuno irelevantno za nas svemir i nema nikakvog znacaja na cinjenicu da nas svemir (univerzum postoji).
Za ove manje obrazovane, dokaz da se Big Beng desio je mikrotalasno pozadinsko zracenje, crveni pomak udaljenih galaxija. Sto su galaxije udaljenije od nas to je njihov crveni pomak veci.
Nikakvo pozadinsko zračenje nije dokaz da se Veliki prasak ikada dogodio, jer ta teorija, ako se uopće i može zvati teorijom baš na ništa o samom postanku svijeta ne odgovara, to bi i obrazovanom i onom drugom i te kako već moralo biti jasno.
I postoji da znaš daleko više prostora u našem svijetu gdje nema nikakve materije, govorim o onome "izvan" našega svemira, dakako da fizičari koji ni ne znaju kako je svemir veliki to nisu mogli otkriti.
A što se vremena tiće, mi mjerimo to po kretanju ali samo vrijeme ne ovisi o tome da li ćeš ti spavati ili se voziti, jedna sekunda će isto proći i u prvom i drugom slučaju, garant!
pošto sam ja manje obrazovan, aj mi malo detaljnije objasni ovo sa ''crvenim pomakom udaljenih galaksija i pozadinskim zračenjem'', šta je to,o čemu se tu radi (znači TI da mi objasniš tvojim rečima a ne da mi daš neki debilni link)
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava. Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.