Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Да ли је Тадић требао да помилује Лаушевића?
Да
36.7%  (22)
Не
41.7%  (25)
Не знам / Немам одговор
21.7%  (13)
Ukupno glasova: 60
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Тадић помиловао Жарка Лаушевића  (Pročitano 22616 puta)
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Isto tako cu vas podsetiti da Crnogoraca i Srba ima i u toj famoznoj USA. I da se niko nije skrio osim onoga ko je imao gde i kako da se sakrije.
Dobro je rekao moj otac da je i Zarko pripadnik drugog klana i da ga jedan deo crnogorske mafije cuva jer ne bi taj preziveo da nije bio sakriven od istih.
Kad malo bolje razmislite : ko se nije skrio - pokojnik bio!
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

I Templari c'entrano sempre.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 32002
Zastava Младеновац
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.63
Jel bi trebalo nekoga da boli uvo zašto čovek nosi pištolj ukoliko ima dozvolu za njega?
 : )
Daj ljudima oruzije u ruke, omanji obrazovanje i zurka moze da pocne!

Ne znam sta da ti kazem....ova izjava je neverovatna. Civilizacijo ajde vise dodji i na nasu planetu!!

Dobro, boli te kurac za druge, ubijes nekog ko te nervira, to je da kazemo "regularno". A sta recimo neko nosi pistolj, kao kauboj i pistolj opali slucajno i ubije tog nekog na mestu ili tom nekom neku dragu osobu?

Da li bi i tada ovako rezonovao?

Zajebi to "šta ako". On je upotrebio pištolj da bi odbranio svog brata. Razumem, jebiga, ti bi gledao kako ti kolju najrođenijeg, onako, posve mirno.

Ne laprdaj bezveze.
« Poslednja izmena: 29. Dec 2011, 17:42:24 od Tepachenko »
IP sačuvana
social share
Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done! Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Qtek 小米
Aко ће после овога ЕУ да нам врати КиМ, онда је Тадић правилно поступио и Жарко би требало да добије заштиту државе до краја живота уз максималне бенефиције.

IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 
Оружање Светог Саве
Саша Илић | 28/12/2011

Облици комерцијализације трагичке кривице у режији Компаније „Новости“

Експлоатација људске трагедије

„Као с неба, са крила доброг анђела, пала ми је вест да је Жарко Лаушевић написао књигу. И да би био вољан да је објави овде. „Новости“ и ја смо му – прва понуда. Стресао сам се од тог изненађења“. Овим речима је Манојло Вукотић започео свој отужни поговор књизи сећања Жарка Лаушевића, славног глумца, преступника и изопштеника из друштва. Рекло би се да је генерални директор више него срећан. Екстатички је усхићен а очи му се као у оним сценама из цртаћа, када јунаци осете могућност велике зараде, претварају у две блицаве ознаке за долар. И заиста, тираж од 200 000 примерака који надмашује Кустурицу и Добрицу Ћосића заједно потврђује Вукотићево предвиђање. Убрзо и читава јавност почиње да партиципира у екстази генералног директора Компаније „Новости“. Организује се велика промоција у сали Музеја Југословенске кинотеке, а специјални ефект производи видео клип нетом пристигао из Америке у коме сâм Жарко Лаушевић изговара неколико ударних фрагмената из своје књиге, вероватно по избору самог генералног директора. На сцени су адвокати, режисери, театролози и глумци. Свако би да каже понешто у прилог величанственом повратку Жарка Лаушевића у Београд. Вукотић даје основни ритам и дирекцију сваког будућег читања Лаушевићевих исповести: „Искреност са којом [Лаушевић] излаже је фасцинантна. Не штеди себе – скида се до голе коже. Гули је. Укуцава ексере у своје месо – док самог себе разапиње.” Рекло би се да нам Вукотић нуди јединствени новогодишњи стриптиз са елементима ритуалног самоповређивања на крају. Заиста, идеална је прилика да се за само 450 дин. уверимо у то. Ретко се пружа могућност да прочитамо причу о трагичком јунаку нашег времена који је због почињеног хибриса пао у несрећу. За разлику од Вукотићевог турбофолк маркетинга, Аристотел нас подучава да трагички јунак може бити само онај човек по средини “који се не истиче ни врлином ни праведношћу, нити пада у несрећу због своје злоће и свог неваљалства него због неке погрешке (кривице), а то је лице које ужива знатан углед и живи срећним животом, као Едип, и Тијест, и уопште чланови таквих породица”. Чини се да је Жарко Лаушевић и улогама које је играо и животом који је живео одувек подражавао такву трагичку радњу. Основна одлика такве радње је да код гледалаца, односно читалаца изазове осећања страха и сажаљења. Из тога произлази и финални учинак трагичке радње која код гледалаца изазива катарзу, односно прочишћавање таквих афеката. То се умногоме разликује од доларске грознице Мање Вукотића. За њега је појам трагичке кривице свакако само неко “шпанско село” које може бити добро уколико доноси новац. Међутим, Лаушевићева књига Година прође, дан никад је пример перманентног упињања да се досегне свест о сопственој кривици, онај “фатални пламен” о коме размишља једне ноћи док посматра ноћног лептира надомак упаљене свеће. Но управо прича о трагичкој кривици може рећи нешто више о друштву које данас ужива у Лаушевићевом разголићивању.

Светосавска интервенција у театру

Жарко Лаушевић с правом маркира један догађај из своје прошлости као почетак свега што му се потом догађало и због чега је испаштао. Реч је о представи Свети Сава Синише Ковачевића која је 31. маја 1990. насилно прекинута упадом националистичких фаланги Жарка Гавриловића и Војислава Шешеља у Југословенско драмско позориште. Тачно је да представа није одиграна али Лаушевићева сећања на тај покушај изведбе показују да се на сцени одиграла много озбиљнија драма него што је то био Ковачевићев литерарни предложак. Један фрагмент те драме могуће је видети и на YоуТубеу. Та драма, заправо њена структура, потом је поновљена у Србији много пута. Тако нешто се догађа и данас (напад на студенте у блокади или на сквотере у новосадској касарни “Арчибалд Рајс”). Али Жарко Лаушевић је био први који је одиграо ту представу за нас. И то је заправо једини пут да је одиграна у театру где се померање границе између илузије и живота, књижевног текста и политике догодило на најрадикалнији начин. Јунаци ове представе били су глумци једног комада који је требало одиграти, публика, хор сачињен од националистичке руље, веће стараца (које је ван сцене), вођа (који је ван сцене) и вођин гласник (полицајац који прилази Лаушевићу као главном глумцу и преноси му “опште” утиске, заправо суштинску информацију због које ће он починити хибрис). Хор је по добром старом Аристотеловом савету у овој трагичкој радњи третиран као једно лице чија “песма” би се могла применити како за ову представу тако и за све остале које ће уследити током деведесетих, до данас. Треба имати у виду и то, што Лаушевић превиђа у својој књизи, да окупљање овог “хора” није спонтани израз распомамљене гомиле. Напротив. Текст драме Синише Ковачевића, према тврђењу неких сведока тог доба, пре него што је дошао до зеничког позоришта, кружио је по београдским салонима. Текст је најпре био понуђен глумцу Бати Стојковићу, а онда је преко његовог брата Живорада доспео до утицајног Борислава Михајловића Михиз који је ставио незваничну забрану на извођење овог текста у Београду. Отуда упад Жарка Гавриловића и фалангиста неће бити спонтано окупљање незадовољника већ организована акција која иза себе има веће стараца које је само неколико година пре тога обзнанило да су сви витални српски интереси у Југославији угрожени. Због тога тобоже немоћни полицајац прилази Жарку Лаушевићу и каже му: “Ако ви хоћете, Лаушевићу, полиција ће интервенисати, али… може бити мртвих”. Тиме се ствара позоришна илузија преношења ингеренције са власти на главног јунака комада који се зове “Прекидање представе Свети Сава у ЈДП-у” и он доноси кобну одлуку да одигра остатак улоге по роли која је за њега спремљена на највишем врху. За добро заједнице, он се повлачи а потом, будући изложен претњама, по савету полиције набавља пиштољ како би се бранио, јер држава “није у стању” да се брине о његовој безбедности. И ту је негде крај каријере глумца Жарка Лаушевића. Његова трагичка кривица је заправо уверење да се држава заиста брине о њему дајући му дозволу за ношење оружја. Истина је заправо била другачија. Жарко Гавриловић и Војислав Шешељ били су безбедносни експоненти Милошевићеве државе, полицајац је био добри гласник који му је саопштио да као угрожена мањина мора да се наоружа. По том моделу је Милошевићева држава функционисала на свим странама. Тако су наоружани Срби у Хрватској, у Босни и на Косову. Био је то српски модел одбране мањинских права који је претворен и бруталну агресију. Бити наоружан у том тренутку значило је заправо приклонити се наоружаној већини. А када су ратови прошли и злочини почињени, кривица је постала само кривица наоружане “мањине” која се борила за голи живот. Србија је остала чиста. Отуда и изостанак осећања страха и сажаљења, па и катарзе, у овој представи данас. Као и код Манојла Вукотића, пристуно је само паланачко наслађивање страдањем неког ко је могао бити бољи од нас, али је, ето, због своје погрешке, пао у несрећу. Не и наше. Насупрот Аристотеловим законитостима вероватности и нужности трагичке приче ово друштво мисли да оно с тим нема никакве везе. Стога би Лаушевићеве речи из трејлера, којима је Вукотић желео да придобије читалачку масу, требало донекле преиначити: Друштво које је саучествовало у неком злочину никада неће бити слободно.

Пешчаник.нет, 28.12.2011.
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 16.0.912.63
mob
Samsung 111111
Boli mene kita za Lausevica,ali Tadic je poceo da se igra Boga.
Ja se nadam da njega nece niko da pomiluje.

Sto se mene licno tice,Lausevic je dobar glumac,dobar narator..Mozda cak i vrstan u tom poslu.
Ali ako nije odgovarao kako treba,mora da odgovara.

Profesija mu je takva da moze da barata dobro recima,pa moze da pomuti pamet budalama raznim knjigama.
Ali to ne znaci da sto je koknuo tri momka treba da padne u vodu.
Ako je vec on pomilovan,treba da se pomiluju svi koji su ubili nekog u afektu.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 

Sto se mene licno tice,Lausevic je dobar glumac,dobar narator..Mozda cak i vrstan u tom poslu.

Profesija mu je takva da moze da barata dobro recima,pa moze da pomuti pamet budalama raznim knjigama.

Dabome.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Nisam mudar, samo tiho pricam

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 16.0.912.63
mob
Nokia 6220

Bravo, moj covek  Smile
IP sačuvana
social share
Баш још једна бенефиција тренирања у јавности, поред очитих бенефиција по физичко здравље, је управо развијање курцобоље за мишљење других...
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.7
Browser
Safari 534.48.3
mob
I-mate 30 Pro
Pravda je samo za jednake...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Chrome 16.0.912.63
mob
Apple 15
Pravda ne postoji. Samo pravicnost.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

I Templari c'entrano sempre.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 32002
Zastava Младеновац
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.63
Da pitam ja vas ovako... drugarski... vas što mislite da je Laušević loše postupio... šta biste vi uradili tom nekome da ima nameru da vam ubije najrođenijeg?

Hvala na odgovoru.
IP sačuvana
social share
Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done! Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.