Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Sep 2025, 17:32:04
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Kako su nastali danasnji ljudi?
Evolucijom
44%  (212)
Bog ih je stvorio
38.6%  (186)
Nesto trece
17.4%  (84)
Ukupno glasova: 482
Idi dole
Stranice:
1 ... 192 193 195 196 ... 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sveto pismo ili Darvin?  (Pročitano 948045 puta)
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Safari 2.0.172.43
Pod konfuzan sam mislio da je takav format pisanja, ne argumenti.

Ok ponesto shvatam.

Vezujes se za "u pocetku bese rec" ( originalno nesto kao logos - tj. razum, um), i jasno mi je da ukazuje na pojavljivanje rjeci kod covjeka koja ga izdvaja iz zivotinjskog svjeta. Mozda Bozanskim ucescem. - To jeste mudro... i svakako dobra tema za diskusiju.  Smile

Genetika je nauka, ona nije teorija. Evoluciona biologija je kao i teorija evolucije ( kako kome) na krhkim nogama.

Elem,i na fakultetu (dobio 8 ) Smiley. To je kompletna nauka.
Ona u sebe ne ukljucuje obavezno evoluciju, ali je potvrdjuje (to je ipak licni utisak eto)
Ali genetika nije kvazi-nauka.  Smile
 Jednostavno ta pravila nasledjivanja (autozomno, recesivno dominantno, kodominantno, miksno... itd), mutacije.. po meni se uklapaju u Darvinov koncept selekcije, adaptacije... i evolucije.

Za prokreaciju sam cuo ali ne u kontekstu opstenja sa drugom vrstom. Prokreacija je sposobnost stvaranja potomstva koje se razlikuje od oba roditelja - tipa kod ljudi.
I do te promjene je doslo na nivou jednocelijskih organizama, koji su isprva davali duplikate pa su kasnije razmjenjivali genetski materijal u svrhu davanja raznovrsnog potomstva (prokreacija).

Shvatam ja da je fenomen ljudske svijesti zacudjujuc i neobjasniv.
I razumijem i sta znaci  "Mislim, dakle postojim" - sto je neki sazetak onoga sto govoris.
Odvajam apstrakciju dusa, ljubav, poezija, itd. od stvari koje definitivno naucno znam.
Vidim da se covjek razlikuje, ali to samo po sebi nije nikakav dokaz njegovog Bozanskog porijekla.
Ne mistifikujem ono sto ne razumijem a to radis ti.

Po cemu je znanje energija?  Smile   To je jednostavno memorija (neuroni)  primjenjiva na nova iskustva.
Lijepo je covjek reko da zvuk nije neobjasnjiv, ni vid.

Dusa i sl. Pa probaj da "imas" dusu kad ti neko odstrani frontalni korteks. Ziv covjek, sposoban za osnovne funkcije, ali ... nema dusu.
Kako je onda dusa toliko apstraknta i energetska ako ipak zavisi od materijalnih komponenti ljudskog tijela (mozga)?.
« Poslednja izmena: 27. Sep 2009, 00:26:42 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 114
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
"Mislim dakle postojim".
Prvi put kad sam to čuo, mislio sam ,mnogo jaka misao.Istina živa.Ali kasnije razmišljajući o tome uvideo sam da je trulo , mnogo trulo.No to je sve u domenu filozofije a to je već off topic.Ovde je pre svega reč o tumačenju "Svetog Pisma" i "Darvinove" po pitanju nastanka vrsta.Ne života, jer je to off topic, nego samo nastanak vrsta.Kako su nastale vrste,i sad imamo dve ideje, jedna kaže da je nastalo sve za šest dana a druga da je to proces koji traje nekoliko milijardi godina i da traje još uvek.Ko je u pravu?Lično mislim i jedni ni drugi.

Mislim dakle postojim,što znači da jedina vrsta na ovoj planeti koja postoji je ljudska vrsta jer ona navodno jedina ima tu moć.I onda ispada da samo kroz našu misao postoje i druge vrste, jer ne mogu kroz svoju misao, jer je nemaju.Postoji samo ono što mi mislimo da postoji, dok traje misao o tome, dotad i postoj, inače ne postoji.Kad spavamo, i kad nema čak ni odblesaka svesti i misli, zavanih san, u nekoj kako kažu REM fazi, kad ne postoji ni tračak onome što bi se moglo nazvati misao, tada zasigurno ne postoji ništa, ceo Univerzum nestaje.Naj verovatnoje milijarda ljudi trenutno spava, a barem 300.000 je u REM fazi, a ipak Univerzum je tu, a ipak ga nema.Dok spavam i kad sam u REM fazi, a neko me ubije(kako kažu na spavanju)tu nema zločina jer nije mene mogao ni ubiti jer tada nisam ni postojao, nisam mislio,shodno tome nisam ni postojao.
A ljudi ko ljudi, tragaju za nekim misaonim bićem i nalaze ga an vremena i prostora ili na udaljenim planetama.Nadaju se da nisu sami.
Možda na ovoj planeti postoji više vrsta koje umaju tu moć, zvanu misao.Sećam se jednog dokumentarca gde se prati život ORki, kitova ubica.Na stranu što imaju znatno veći mozak od ljudi, nego ono što me je šokiralo je njihovo ponašanje.U klasifikaciji živih biće jenostavno ne postoji razvrstavanje na osnovu ponašanja, tako da je neprimereno reći da postoje dve rase, a kamo li dve vrste Orki.To je apsolutno ista vrsta i ista rasa, fizički ih ništa ne odvaja, parenje između njih je moguće, ali to ne rade.A po čemu se razlikuju?Ja bih rekao po religiji.I usput se veoma mrze i ratuju čim se sretnu.Jedni se isključivo hrane ribom, a drugi se hrane i sisarima.Animozitet među tim grupacijama je takva da su česti krvavi sukobi.Ima se utisak kao da ovi "vegetarijanci" imaju stav i gađenje prema ovim primitivcima koji jedu sisare, sirote foke i i slično.Nih ništa sem ponašanja ne odvaja.Razlikuju se u principima, a oakle principi ako nemaju misao i razum?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
mob
Sony xperia
Citat
"Mislim dakle postojim".
Kvantni fizicar i biolozi koji rade s njima zajedno, ... opovrgavaju to unajvece. Ali da ne pisem nesto nasiroko sada o tome.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Safari 2.0.172.43
Dekart je htio da kaze da je covjek svjestan svog postojanja (u nekom konacnom obliku svijesti) kroz misao.

Nije rekao jedini covjek...  i to je vise filozofska misao nego fakt.

light, sta podrazumijevas pod ovom recenicom tj. sta opovrgavaju?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
mob
Sony xperia
Nase vidjenje sveta. Dovode u nedoumicu vec postojeca objasnjenja o tome. Ne materijalni, elektro-hemijski proces, vec samo funkcionisanje svesti, gde je, sta je ,...

Samo jedan primer. Skenerima i magnetnom rezonansom su radjeni testovi. Dato je ljudima da gledaju odredjeni predmet. Registrovana su podrucja u mozgu, reznjevi, koji su bili tada aktivni. A onda im je receno, da zatvore oci, i zamisle isti predmet. Pokazalo se da su opet isti egmenti mozga aktivni. Sto ih je dovelo do pitanja i razmisljanja, sta mi uopste vidimo, sta nama dolazi do svesti, ...

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

ONAJ KOJI JE SPOZNAO SEBE!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke leet
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Пријатељу мој,заборављаш и ти као и ти назови научници,да нису сви на истом нивоу свести.
Како може неко да објасни нешто,када је и он на гмазном делу свести,односи се на те квантне физичаре.
IP sačuvana
social share
Могу и мене да убију као ХРИСТОСА,али слободну мисао никада!
КО ГОД ЈЕ СПОЗНАО ОВАЈ СВЕТ ПРОНАШАО ЈЕ ТЕЛО,А КО ГОД ЈЕ ПРОНАШАО ТЕЛО,ЊЕГА ОВАЈ СВЕТ НИЈЕ ДОСТОЈАН!!!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
mob
Sony xperia
Drugar, pozdrav. Drago mi je da te opet vidim.  Smile

Molio bih te za pojasnjenje gmaznog nivoa svesti, Predpostavljam o cemu pricas, ali bih predhodno da sam siguran, pre nego nesto kazem.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

ONAJ KOJI JE SPOZNAO SEBE!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke leet
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Знаш да је подела људског мозга на три дела:гмазни,сисарски и људски(не могу да се сетим стручних назива).
Већина човечанстава,можда чак 97% се налази на гмазном делу,и то нема никакве везе са интелигенцијом и образованошћу,2,97% се налази на сисарском,а само 0,03% на људском делу.
IP sačuvana
social share
Могу и мене да убију као ХРИСТОСА,али слободну мисао никада!
КО ГОД ЈЕ СПОЗНАО ОВАЈ СВЕТ ПРОНАШАО ЈЕ ТЕЛО,А КО ГОД ЈЕ ПРОНАШАО ТЕЛО,ЊЕГА ОВАЈ СВЕТ НИЈЕ ДОСТОЈАН!!!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
mob
Sony xperia
Predpostavljao sam da ces tako nesto reci. Ali, aj' rekoh da budem siguran u to. Jer pomen reptilskog mozga kod coveka, na mnogim pisanijama, je dosta vezan i sa nekim autorima, tipa Icke, Barbara, ...

Taj deo ljudskog mozga, je najstariji deo u ljudskom mozgu. Razvijen jos pre nekoliko stotina miliona godina. I moze se primetiti da je u mnogome slican danasnjem mozgu reptila. Zato je  i dobio naziv "Reptilian brain". Sto opet moze indicirati na povezanost i odakle je nastao tokom razvoja.
Regulise vegetativni nervni sistem kod ljudi. A vegetativni nervni sistem je zaduzen za automatske funkcije u organizmu. Rad zeluca, srca, disanje, ... Nagone , kao sto su prezivljavanje, dominacija, ... su pod njegovom kontrolom.

Da ne duzim mnogo, ... ako kazes da se ljudi podvode instiktima koje on kontrolise, mogu te razumeti. Ali reci da 97% ljudi razmislja njime, da je na tom nivou,... isto je kao i reci da su to reptili u ljudskom obliku, koji se ne razlikuju od onih od pre 200 miliona godina,  ... vec su samo u ljudskom telu.

Instikte ima svako od nas. Pa i ti. Koliko ces ti savladati njih i drzati pod kontrolom, zavisi od tebe. Ako mislis da toliko populacije zivi na tom nivou razmisljanja, to jest, povladjivanju tim impulsima, gresis. Da jeste tako, ... mozda vise ne bi bio ziv. Jer ... pokusaj preziveti okruzen aligatorima, zmijama, ...

Ako ljudi ne koriste vise centre razmisljanja, u punoj meri, punom obliku, ... to ne znaci da im je nivo egzistencije na nivou reptila.

Uostalom, okreni se oko sebe, pa malo bolje pogledaj.

Njegova pozicija u ljudskom mozgu je:

« Poslednja izmena: 28. Sep 2009, 11:15:23 od lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Safari 2.0.172.43
To je mozda neka alternativna podjela.  Smile  Strucnih naziva za to ne moze ni biti.. jer nije strucna podjela Smiley

To nije osnovna ni anatomska ni psihijatrijska podjela mozga.

Pouka ne edukujte se preko interneta. Mozda wiki...

Ima produzena mozdina, srednji mozak, veliki mozak, mali mozak.
medulla oblongata, mesencephalon, pronenchephalon, cerebellum... i njihove podstukture...

Veliki mozak je kod covjeka najrazvijeniji, ali je prisutan i kod ostalih zivotinja manje.

Light - i ostali... u vezi tog crteza. Vidio sam mozak i u atlasima i preparat mozga, presjecen na casu anatomije.

Takvog bas oblika nema. Znaci nije da ti sad kontriram nego - to mi je "poso".
Slika je jaaako naivna - uproscena.
Moramo naucit svaki dio mozdanog stabla i koji za sta sluzi, gdje centar za vid, sluh ravnotezu, latinske nazive ...
smor naucit.

Nize mozdane strukture (sve osim velikog mozga) sluze za nesvjesne radnje -kretanje, srce, pluca.... itd.
I to je mozda neko identifikovao sa zivotinjama eto reptilima npr.
(mada se mnoge ljudske strukture mogu identifikovati sa evoluciono nizim vrstama.

Veliki mozak - zasluzan za inteligenciju, odlucivanje, razmisljanje, obradu culnih senzacija itd itd je priblizno jednako razvijen kod svih ljudi. Osim kod degenerika i  kretena... itd...

http://www.educarer.com/images/brain-diag.jpg - evo kompletne jebade.  Smile

Mozda nekom naucniku (po stereotipu ipak) zafali savjesti, duhovnosti ili otvorenosti ka neistrazenom, ali reci da je kvantnom fizicaru nivo svjesti na nivo gmaza je neozbiljno.
Realno: to su jako zajebani i svestrani ljudi. (Generalno naucnici koje sam sreo, sluso. Za kvantne - ne znam)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 192 193 195 196 ... 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Sep 2025, 17:32:04
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.095 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.