Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 23:19:21
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sukob nauke i religije  (Pročitano 229995 puta)
Ucesnik diskusija

Боже твоје море је тако далеко, а мој чамац мали

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 106
mob
Nokia N82
izvini sto ja uvek ovako zvuchim ali ne moze nikada da bude isto.Koliko vidim shvatio si me kao nekog konzervativnog vernika, veruj mi i nije bash tako imam 20 godina i voli da uzivam u odredjenim porocima, ali nashom religijom odnosno pravoslavnim vaspitanje izgradjujem svoju lichnost na najmoralniji nachin.To ti je i jedna od odlika, dok npr ljudi koji pljuju na sve ono sto propoveda moral sigurno ne prolaze dobro. Vidi sada ti da li sam ja lud sto ne ubijam, kradem, silujem, pljujem po drugim ljudima i njihovim lichnostima, da li ja loze prolazim sto svima chinim dobro, pa dobro desi se ponekada da me neko zajebe ali i to se plati kasnije, ali veruj mi mnogo se bolje osecjam kada sam chistiji svojim duhom pred sobom samim pa i pred Bogom.Vreme smrti se ischekuje, ako ti verujesh da nakon smrti tvoje telo smtro nestaje i da tvoj duh ischezava onda nemash svrhe ziveti!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 10
Dopud-u:
     Nije sve kako si ti shvatio, ali pošto si shvatio kako jesi, nisi kriv ti, nego ja, koji sam tako pisao.
     Ne osuđujem ja ni znanost ni svećenstvo, ni laike ni stručnjake, nego samo one koji MOGU nešto učiniti za boljitak života na ovoj ispaćenoj zemljici, koju cijedi tobožnja znanost... ali to ne žele.
     I nisam baš nenačitan, ali ne koristim tuđe misli, nego svoje. Svaka pročitana knjiga, kao što to sam znaš,  samo proširuje vidike, obogaćuje rječnik,... "tjera" neurone na veću aktivnost.
     Ponavljam: nisam protiv nikoga(mislim na osobe), ali protiv svih vrsta "izama" jesam, bio to nacional-, klerikal-, fašiz-, oportun-, mistic-, (svida dodaj IZAM, naročito iza nenapisane riječi SNOB) i td.

Jurodiv-u:     
Ne želim vjerovati da si svoj nickame izveo iz  "jurisdiction"(pravna nadležnost) i SVJESNO nadodao pojam(riječ) div.
JURO+DIV. U svakom slučaju ispada da si div, orijaš, džin, kolos( ne sa Rodosa), pa smatraš da smiješ vrijeđati kako ti se svidi i koga želiš?!! A da pročitaš Pravila ponašanja na forumu?
Razmisli: Tema je SUKOB religije i znanosti, ali po tvome… hm.
Ovako: ako je tema "trava", Bože sačuvaj da netko spomene kišu, zemlju, zrak(bez svega toga, jasno, trava ne može opstati), ali te "stvari" nisu TRAVA, zar ne Jurodive? Trava je zelena, najrasprostranjenija biljka na Zemlji i tsl. Ni riječi o nečemu usko vezanom uz tu temu?
Kako ti kažeš! Neka bude da sam rođen bez dijela mozga, ali barem ono što mi je preostalo znam koristiti na humani, ljudski, razborit način, što nije slučaj kod nekih. Ako sada ti misliš kako ciljam na tebe - eto, opet se varaš. Tvoj ego je takav kakav je, i ja ga nemam nakanu ni "dizati" ni "spuštati". Takav si kakav si. Da nema takvih kao ti, pa… forumi bi bili dosadni, vjeruj…ne samo meni.
I sada nešto važno. Ajnštajn je rekao: "Onaj, tko u mojim radovima naslućuje negiranje jednog univerzalnog Uma, koji je sve ovo stvorio, taj ili je zlonamjeran ili me uopće nije razumio".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 106
mob
Nokia N82
Јуродиви је требало да буде али сам током регистрације изоставио "И" , а Јуродиви су мученици или како је боље објасњено " Луди Христа ради " значи рекло би се да сам луд, а не Џин!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 106
mob
Nokia N82
и злонамеран сам према Атеистима, за мене су то људи без правца!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
 Smile

Ah, da. Potrebno je imati SNAGE, pa covjekovu srecu postaviti iznad svega. I potrebno je NE OSJECATI STRAH od svih mogucih posljedica koje mogu iz toga proisteci. Tesko je sresti takvoga jednog covjeka. Najteze. Ali ono najteze uvijek i biva najbolje: "uzak je i mracan put koji vodi ka uspjehu, ali ona staza koja vodi u propast siroka je i blistava".

Shvatio sam ja, potpuno, dragi moj zdrave, sve sto si ti napisao. Ali isto tako shvatam i covjeka kojega pobijedi strah, pa on - ODUSTANE! Zasto si izbjegao srz, zasto si izbjegao bit, zasto si izbjegao "so i hljeb"? Ko su oni koje ti osudujes, ko su oni, kao sto kazes, "koji MOGU nesto uciniti za boljitak zivota na ovoj ispacenoj zemljici"?  Imenuj, ako se usudujes. Imenom i prezimenom, ako smijes. Nema drugog nacina.I ko stoji na tom njihovom putu? Imenom. Imenom i prezimenom, dragi moj zdrave. Zasto nemas snage da kazes: "ja smatram da je taj i taj kriv, uvidam da takav i takav nacin ne valja, i zakljucujem da treba tako i tako"? Ali pitati nekoga zasto nema snage je isto kao i pitati ga, "zasto ti je bas takav nos"?

Ti si onda od one vrste ljudi koji "znaju", ali ocekuju da to uradi neko drugi, pa da onda uzivaju plodove njegove muke: kao ona hijena koja se "vuce" za onim predatorom, cekajuci da on obori zrtvu, pa onda napadne tog istog predatora da bi mu oteo plijen.

Da, potrebno je imati snage, pa ne biti zabrinut svojom sudbinom: jako vazno da li cu zivjeti jos dva dana ili jos dvadeset godina: sta ce to sve znaciti sa jedne vremenske distance od sto godina, petsto godina, dvadeset miliona godina... (Naravno da ovo ne govori protiv zivota, vec upravo suprotno.).

Nema drugog nacina: imenom i prezimenom: taj i taj hoce, taj i taj mu stoji na putu... Sve ostalo znaci ODUSTAJATI, NE IMATI SNAGE.

Zivio ljudski rod! Zivjela sreca svakog pojedinca! Dolje sve sto stoji na tom putu!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 106
OS
Windows XP
Browser
Opera 7.51
mob
Nokia N82
Ма да како да не!!!! Тако су и комунисти исто причали, док су причали.Нешто их нисам чуо у последњих пар година!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
"Vreme smrti se ischekuje, ako ti verujesh da nakon smrti tvoje telo smtro nestaje i da tvoj duh ischezava onda nemash svrhe ziveti!!!!"
Tek tad imas svrhe ziveti.U suprotnom se samo pripremas za zivot koji c tek doci.

"и злонамеран сам према Атеистима, за мене су то људи без правца!!!"
Pravac ne sme niko da ti da, ili da ti ga usadi u glavu i zabrani da diskutujrs ili razmisljas o njemu.
Aj razmisli ako verujes i postujes kad umres ( pazi glupost) sve je ok. u suprotnom.U svakom slucaju ne moze se dokazati suprotno.Ko kad bi ja reko da si u proslom zivotu bio pas.Aj ti sad dokazuj...
IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 11
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Kada govoriš o sukobu "nauke" i religije, moraš ponajprije znati o čemu govoriš kada upotrebljavaš te pojmove. Dakle, što je to "nauka" i što je to "religija". Obilježje današnje znanosti(ili "nauke") jest to da je ona POZITIVNA znanost(ili "nauka"). Ovo POZITIVNA, potječe od latinskog "positum" tj. "ono što je dano i zadano, ono što je pred-metnuto i sl.". Ono što je dano i zadano se dakako dade izmjeriti, proučavati, s onim što je dano se dade eksperimentirati itd. itd. Sve što se pojavljuje u horizontu navedenog mogući je pred-met neke znanosti("nauke"). Stoga se znanost("nauka") NAČELNO NE bavi onim što NIJE dano i zadano, što se ne može na ovaj ili onaj način proučavati, izmjeriti...Isto se tako ona NE bavi onim što PRET-HODI onomu što je dano i zadano, onomu što je pred nas kao OBJEKT našeg "naukovanja" pred-metnuto. Pošto se Boga ne dade izmjeriti, niti se njime dade eksperimentirati, to Bog i nije predmet "nauke", bitno shvaćene kao POZITIVNE nauke. Dakako da je to znak duhovnog SLJEPILA današnje "nauke", a ne nekakvog RACIONALIZMA kojeg je religija tobože hendikepirana. Dapače, UMSKIM, RACIONALNIM U-VIDIMA čovjek prodire IZA POJAVNE stvarnosti da bi stupio u obzor onog NEVIDLJIVOG, DUHOVNOG, ali koje kao nevidljivo i duhovno DRŽI I OMOGUĆUJE svaku pojavnu ili, kako se običava reći, MATERIJALNU STVARNOST. Istina koju stvara moderna "nauka" sasvim je reducirani vid ISTINE SAME, a biti pravi "naučenjak" znači biti tek FRAGMENTOM čovjeka, a ne čovjek u cijelosti. Samo se na ovoj razini možemo govoriti o nekakvom "sukobu" "nauke" i religije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
 Smile Smile Smile

Posto je ova tvoja "pisanija", dragi aletheia, ostavila neodredeno kome se obraca, a da se, pri tom, posluzila drugim licem jednine, i izravno obratila a nekom neodredenom, e onda cu se ja osjetiti prozvanim.

Otkuda ti to da jedan seljacic rumenih obrascica ne umije "divaniti" o tim tvojim velicanstvenim vrhuncima koje je dosegla nauka, ili, kao sto kazes, religija.

Vise je mogucih uglova iz kojih bi se mogao posmatrati pomenuti sukob. Evo, sada ce ga, za tebe, iz jednog od mogucih uglova, zoomirati jedan seljacic rumenih obrascica (seljacic rumenih obrascica, znaci neko nezatrovan bilo kakvim ideologijama, skolama, religijama, itd. - a umije!)

Evo sta ce ti "kasti" jedan seljacic rumenih obrascica. Ajde da posmatramo sukob nauke i religije tako sto cemo zoomirati sukob njinih predstavnika u ljudskom obliku: dakle, naucnika sa svestenicima.

Zivjeti zivot svestenika znaci ne odreci se nikakvih ovozemnih zadovoljstava, znaci zivjeti punim zivotom ovaj ovozemni zivot. Te nekakve molbe i molbice, nekakvi obredi itd. ne mogu, pametnom covjeku, sprijeciti uvid u zakulisne radnje svestenika. A one govore kako on uziva ovaj zivot punim plucima, i cijeni ga vise od bilo cega.

A zivot naucnika je zaista zivot isposnika. To je covjek koji se zatvorio u "laboratoriju" i koji zaista vise ne osjeca ovaj zivot, koji je zaista "zarobljen" nekakvim htijenjem koje je potpuno suprotno od htijenja gore navedenog, a vezanog uz svestenika.

E, pa sa tim u vezi, svestenik je potpuno svijestan kako bi, ako bi "pobijedila" nauka, njegov zivot postao upravo isposnicki, pa zato on ne da da pobijedi "nauka".

A naucnik je potpuno zaluden, vise nego onaj srednjevjekovni svestenik, i on je, tako zaluden, taj naucnik dakle, zaista potpuno odbacio ovaj ovozemni zivot i posvetio se - glupostima!

Sukob naucnika i svestenika bi se mogao svesti na to kako je svestenik pametniji, lukaviji, zdraviji i sve u tom smislu od naucnika, jer on hoce da uziva u ovom zivotu! A glupi naucnik se "primio" na to kako ce otkriti nekakvu "veliku istinu", pa potpuno zanemario ovaj zivot.

Zato svestenik, instinktivno, nikada nece dozvoliti pobjedu nauke. Svjestan je on kako bi pobjeda nauke njegov zivot pretvorila u isposnistvo. Jer, svestenik je "navikao" da uziva u ovozemaljskom zivotu. Navika je to stara stotinama godina. I zato mu neoboriva.

Naucnik je, u uporedbi sa svestenikom, zaista mala beba, beba koja ponesena nekakvim novotarijama vjeruje kako ce otkriti nesto fenomenalno, ne znajuci, pri tom, za razliku od svestenika, da od zivota - nista fenomenalnije nema!

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
kazes da posto bog nije merljiv ne spada u domen nauke.Smatram se duznim da vas obavestim da naucnik nije neti dekica sa epruvetom i linjirom koji samo ide mucka meri i pise.Postoji mnogo nauka koje se bave ne merljivim stvarima.U stvari nista nije ni bilo merljivo dok ga nauka nije takvim napravila ( ako nemas meru za duzinu ne mozes reci koliko je nest dugacko ).
IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 23:19:21
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.