Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 04:04:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sukob nauke i religije  (Pročitano 231110 puta)
Zodijak
Pol
Poruke 3
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Moći koje se ne razumeju
Istinu ne možemo obuhvatiti i uravnotežiti bez znanja o fizičkom svetu, ali je najpre treba tražiti u nama samima

Najveća nevolja našeg vremena je u tome što se nauka i religija pojavljuju kao dve neprijateljske i nepomirljive sile, kaže Eduard Šire, poznati francuski književnik, u svojoj knjizi "Veliki posvećenici", koja je od svog prvog objavljivanja 1889. godine do sada doživela više od 90 izdanja. Budući da ni u trećem milenijumu njegova zapažanja na pomenutu temu, čini se, nisu izgubila ništa od svoje aktuelnosti, odlučili smo da ih predstavimo čitaocima "Glasa".

- Dok je hrišćanstvo naivno isticalo hrišćansku veru usred Evrope koja je još bila poluvarvarska, kako je to bilo u srednjem veku, ono je bilo najveća moralna sila, ono je formiralo dušu čoveka modernog doba.

Dok je eksperimentalna nauka, konačno stvorena u 16. veku, zahtevala legitimna prava razuma i njegovu neograničenu slobodu, ona je važila kao najveća intelektualna i duhovna snaga - ona je izmenila lice sveta, oslobodila čoveka vekovnih lanaca i ponudila ljudskom duhu sigurne osnove.

Uloga Crkve

Ali tada se Crkva, koja nije mogla da dokaže svoju osnovnu dogmu u suočenju s prigovorima nauke, tu zatvorila kao u kuću bez prozora i počela da suprotstavlja nauku i razum, da to nameće kao apsolutnu zapovest koja se ne može sporiti.

Nauka, opijena svojim otkrićima u sferi fizičkog sveta nastavila je da apstrahuje svet psihičkog i intelektualnog - ona je postala agnostička što se tiče metode i materijalistička u pogledu principa i svog konačnog cilja.

Taj konflikt, u početku i potreban i koristan jer je uspostavljao prava Nauke i Razuma, postajao je polako uzrokom nemoći i posustalosti. Religija nudi odgovor srcu, odakle i njena večna magija, Nauka odgovara potrebama razuma duha odakle i potiče njena nepobediva sila. Ali odavno se te dve moći uzajamno ne razumeju.

Religija bez dokaza i nauka bez nade stoje nasuprot jedna drugoj, među sobom su suočene, bacaju jedna drugoj izazov, ali nijedna ne može da pobedi.

Odatle vodi poreklo duboka suprotnost, pritajeni rat, ne samo između Države i Crkve, nego i u Nauci samoj, kao i u krilu svih crkava sve do same svesti svake osobe koja ume da misli. Jer ma ko bili, ma kojoj filosofskoj, estetičkoj ili društvenoj školi pripadali u sebi nosimo ta dva suprotstavljena sveta koji su, spolja gledano, nepomirljivi i koji se rađaju iz dve neiskorenjive čovekove potrebe - za naukom i za verom.

Takva situacija koja traje više stotina godina svakako nije pogodovala razvoju ljudskih sposobnosti jer ih je suprotstavljala jedne drugima. Nauka se bavi samo fizičkim, materijalnim svetom, moralistička filosofija je izgubila moć da upravlja inteligencijom, religija u izvesnoj meri još vlada masama ali ne i društvenim vrhovima.

Za mudrace i teozofe Istoka i Grčke Istina je bila nešto sasvim drugo. Oni su bez sumnje znali da je ne možemo obuhvatiti i uravnotežiti bez sumarnih znanja o fizičkom svetu, ali su takođe znali i to da se ona najpre nalazi u njima samima, u razumnim principima i u duhovnom životu duše.

Veliki ljudi

Za njih je duša bila jedina božanska realnost i ključ univerzuma. Koncentrišući svoju volju na centar, razvijajući svoje latentne sposobnosti, oni su dosezali do živog ognjišta koje su nazivali Bogom čija svetlost omogućuje razumevanje ljudi i svih bića. Za njih je ono što mi nazivamo Progresom, dakle istorija sveta i ljudi, bilo evolucija, u prostoru i vremenu, onog glavnog Uzroka i konačnog Cilja.

Mislite li možda da su ti teozofi bili nemoćni sanjari ili fakiri koji čuče na svojim stubovima? Grešite, jer svet nije upoznao veće ljude akcije u najplodnijem i najopsežnijem smislu reči. Oni se zovu - Krišna, Buda, Zoroastar, Hermes, Mojsije, Pitagora, Isus, oni su bili moćni pokretači duha, snažni buditelji duša, spasonosni organizatori društva.

Izmirenje Nauke i Religije čiji dualizam podriva osnove naše civilizacije, a to je ono što najavljuje još teže katastrofe, može se ostvariti samo kroz novu sintetičku kontemplaciju vidljivog i nevidljivog sveta, uz pomoć intelektualne Intuicije i psihičke Vidovitosti.

Jer, ako se velike religije Indije, Egipta, Grčke i Judeje posmatraju samo spolja onda se zapaža samo nesaglasnost, predrasuda, haos. Ali, kada se istraže simboli i prouče tajne, na osnovu učenja osnivača i proroka zablista harmonija.
Pripremila: Slađana Majdak
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 7
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Mislim da bi ovako mogli u nedogled  Smile  .
U tome i jeste stvar, moc, dinamika, ne bice, ne statika, ne "sustina, ideal" kao nesto nepromenljivo i postojano (davanjem  te sustine coveka, onoga sto nije telo, intelekt, vec sustina, kao neka ideja, koja je kako ja shvatam vrlo stabilna, nepromenljiva, ti stavljas coveka u takoreci , beznadezan polozaj objekta, tj. "tako ti je kako ti je, uticaj spoljnog sveta je totalno sporedna stvar, tvoje telo, tvoje akcije su totalno sporedna stvar, ti ces u sustini uvek biti isti") vec postajanje i nestajanje, sila koja menja, stvara i rusi, stepeni bica eventualno.

Zar ti stvarno mislis da zbog navodne nesvesnosti koriscenja naucnih otkrica nauku treba sankcionisati i ogranicavati? Uvek postoje dve strane medalje, tu su Hirosima i Nagasaki, a tu je i 20 posto elektricne energije koja dolazi iz nuklearnih elektrana, tu je ogromna energija u malom pakovanju, koja otvara nove mogucnosti. Ali te mogucnosti jesu nagrada, mogucnost da se stvara i unistava jesu nagrade nauke, koje treba prihvatiti, ma koliko to surovo zvucalo. Mi narednim generacijama dajemo moc, ali dajemo i odgovornost za to. Da li je covek mogao da koristi manje nafte, da pravi manje frizidera, da manje ubija bizone, da zatvori oci pred mogucnostima nuklearne energije? Nije, jer u nasoj prirodi je da uzimamo, trazimo novo orudje moci, da grabimo. Razmisljanje o okolini, ekologija, odrzivi razvoj je vrlo mlada tvorevina civilizacije, i to zato sto unistavanje  prirodne sredine ima primetno lose posledice po nas tek od skoro(poslednjih 30-tak godina mi primecujemo povecan broj obolelih od raka koze zbog ozonskih rupa itd.). Slazem se da je bilo bolje da se sa tim pocelo pre 70 godina , a ne pre 20, ali tada je to prosto bilo neprimetno. I ne treba cuvati prirodu zbog nje same, treba je cuvati toliko da se omoguci zdrav zivot coveka u toj prirodii. I bas ce nam razvoj nauke i odgovoriti na pitanje koliko i gde smemo zagadjivati prirodu.

Sam pojam materijalne ljusture, odvajanjem tela od "ljudske sustine", je po meni greska, jer time ti odlazis dublje u fikciju. Ti konstruises apstraktni, koliko ja shvatam, vanprostorni, vanvremenski pojam "sustine",tj "licnog boga", koji zbog prethodno navedenih osobina ne pripada materijalnom svetu, koji jeste trenscedentan (kao i hriscanski bog). Razlika tvog i da kazem  "klasicnog"  boga jeste u tome sto je on samo tvoj, i niciji vise. Ustvari on je ti, ti sebi dajes tu vanvremensku, vanprostornu, takoreci metafizicku dimenziju, i po meni to jeste beg od stvarnosti, bez obzira sto su tvoja dejstva u materijalnom svetu, tvoj pokretac( bio to on, ili ti) je iz nekog drugog sveta. A to obezvredjenje tela, intelekta, prosto izvlacenje sustine iz njih, jeste hriscanstvo. Zasto stvarati drugi svet, i jos apsurdnije, davati mu ocenu boljeg?

"Moc o kojoj non stop govoris uzasno me podseca na hriscanskog Boga. Nesto sto zelimo i tezimo ali je toliko apstraktna da se nekako gubi kao cilj traganja. Recimo to ovako - sva moc koju bilo koji covek ikada moze da ima vec mu je data - problem je sto je on nije svestan. Nesto slicno kao fizika i nauka - zakoni naseg sveta postoje - niko ne treba da ih "otkriva" ali treba da ih razume i postane svestan "    Razlika je u tome sto ti jesi volja za moc, svaka tvoja celija, celokupno telo i um kao njegov nerazdvojiv deo jeste volja za moc u ovom ili onom obliku, dok su osobine hriscanskog boga navedene gore (vanprostorni, vanvremenski, transcedentan, apsolut,..). Mi znamo iz iskustva za odredjeno nuzno ponasanje pojava u prirodi (mi to ponasanje vidimo kao nuzno, nikako se ne sme zaboraviti presudna uloga perspektive), i to jeste prvi korak. Opisivanje tih pojava matematickim aparatom, tj pravljenje matematickog modela analognog tome sto mi opazama daje nam moc nad tim pojavama (covek je davno primetio elektricitet, ali tek uz pomoc Maksvelovih jednacina mi mozemo mnogo vise da vladamo tim pojavama). u pravu si, gravitacija nema odgovarajuci matematicki opis, pa je zato primenljiva onoliko koliko o njoj znamo iz klasicne fizike, i nista vise.
Mi cemo trajati 70 godina, ali nekada su ljdi ziveli po 40 u proseku, a jednom ce mozda 100 godina u proseku. Covek zivi 70 godina, ali zato on zivi kroz decu, kroz decu dece,... Mi jesmo karika, ali smo istovremeno i lanac u ovom nasem, po meni za nas jedinom svetu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Ma mogli bi doveka ali mislim da ceo se pribliziti pre ili kasnije -  Smile

Ovako - prvo nisi shvatio moju "sustinu bica" - mi smo sve samo ne staticna bica, na svim aspektima, materijalnom ,energetskom, intelektualnom , duhovnom - uvek se menjamo jer se svet i stvarnost oko na suvek menja a i mi sa njom jer smo deo de stvarnosti.

Imas predrasude o ljudima koji veruju u nesto sto nazivaju Bogom - i robujes svojoj predrasudi isto kao sto hriscani robuju svom imaginarnom bogu. Odbaci svoje predrasude, zaustavi mozak koji te prisiljava da vidis stavri samo onako kako ti zelis da ih vidis i pokusaj da ih vidis onakvima kakve jesu. Moj "licni bog" nije odvojen od bilo cega - cak sta vise totalno suprotno, on je deo mene, i tebe i svih ljudi i materijalnog sveta i svih ostalih svetova. Svih frekfenicija energije u ovom i svim ostalim univerzumima koliko god da ih ima. Ne postoji odvojenost ne postoji individualnost boga ili nas ili prirode ili materijalnog - sve i svi mi smo deo iste stvarnosti i iste beskoancnosti. Tvoje verovanje i pojimanje te beskonacnosti se zavrsava sa poslednjim otkricem iz fizike. Ljudi u 18 veku nisu znali pravu prirodu svetlosti - nisu znali za fotone, nisu znali za teoriju relativnosti. Bez obzira na to ovaj svet je bio podjednako stvaran kao sto je bio i tada, a ljudi se nista nisu razlikovali od ljudi sada. Da si ti ziveo u 18 veku sa svojim sadasnjim ubedjenjima - tvoje poimanje sveta bi se zavrsavalo sa naucnim otkricima tog vremena. Da se tada u 18 veku pored tebe pojavi Ajnstajn i pocne da ti prica kako gravitacija moze da "savija" svetlost kako je vreme isto dimenzija kao i prostor - ti bi ga nazvao isto kao i mene - zaludjenim religioznim fanatikom ili bi ga ubacio vec u neki "kalup" da bi mogao da ga razumes. Nikolu Teslu su ljudi zvali vanzemaljcem a naucnici ismejavali kada se suprotstavio Ajnstajnu i zagovarao postojanje etra. Moja poenta u ovome - da ljudi sami sebi ogranicavaju spoznaju. Ti sam sebi najveci neprijatelj u shvatanju sveta oko sebe ali niko ne moze da te spreci (niti zeli) u tome. Ako ti verujes da je materijalni svet i ova planeta jedina stvarnost za coveka - onda ce to biti tako ali samo za tebe jer je to tvoj licni izbor.

Metafizika o kojoj pricas i gde "trpas" moju pricu o licnom Bogu je klasican nacin kako nauka zigose stvari koje ne moze da objasni trenutnim zakonima i sto u sustini ne zeli da prihvati. Najcesci i najjaci strah ljudi je strah od nepoznatog - zati i nauka kada se suoci sa necim novim i nepoznatim prvo ga strpa u kategoriju 'metafizike' , "okultnog", "vesticije nauke" ili neceg vec slicnog. Moj licni Bog kao i tvoj nije nesto sto je tamo negde spolja ili iznad nas cemu trebamo da tezimo - to je vec u nama ali mi nemamo svesnost o njemu. Tvoje divljenje fenomenalnim naucnim otkricima i prica o lancu koji se ne prekida postaje tvoj Bog hteo ti ili ne. Tvoja projekcija uma na nesto fiktivno a opet vredno tvog divljenja i postovanja postaju idol kome se klanjas kao sto se hriscani klanjaju svom nevidljivom bogu na nebu. Matematika i fizika za mene su alati nasih umova a ne cilj nasih umova. Ono sto moja "metafizicka" prica pokusava da ti kaze je da svaki covek na ovoj planeti treba da radi na sopstvenoj svesnosti o prirodi oko njega i njemu samom. To je jedino sto nam je dato i jedino sto treba da nam bude cilj. Nemamo nista od toga sto posaljemo coveka na MArs osim velicanja sile i ego-manijacenja. Nista se time ne postize jer se nasa svesnost os svetu oko nas nece pomeriti ni milimetar. Ono sta treba da nam bude cilj je da shvatimo kojoj naukom da se bavimo da zaista donesemo boljitak ovom svetu. Dobar primer je Nikola Tesla koje je non stop tragao za nacinima da se dobije cista energija koja nece zagadjivati okolinu. Svesnost o kojoj pricam je put ka licnom Bogu ali i Bog sam po sebi. Na zalost ja svojom pricom ne mogu da ti otvorim oci (niti zelim) sve dok sam ne sagledas neke stvari. Nase akcije su akcije potpuno nesvesne dece koja nemaju ama bas nikakav pojam o posledicama koje prouzrokuju. Ono sto ja vidim je da danasnja nauka jurca ka unistenju covecanstva a ne ka boljitku, ali to sam samo ja , i ne znaci da sam u pravu. 

Da izadjem o price o nauci - i da malo odem na stranu - pokusaj sam sebi da odgovoris na pitanje - ko sam ja? Duboko se zamisli i sebi postavi pitanje - da li je moje telo JA, da li je moj um JA, sta je JA. Ako ne mozes da razdvojis pravog sebe od svog tela koje ce istruliti makar i posle 200 godina ili od svog uma koji haoticno zaposeda glavu nekontrolisanim mislima onda nisi tacno odgovorio na pitanje ko si ti. Sustinska stvar je ipak svodi na "metafiziku" - da li ti verujes da to sto si zaista TI ce umreti sa tvojim telom, i da ce tvoja sustina nestati sa ove planete cinom tvoje smrt? Ako verujes u to to ce se i desiti - i ne postoji niko ko moze da uradi bilo sta u vezi sa tim (niti treba). Ipak ne zaboravi to je tvoja istina i samo tvoja, to je tvoj svet i tvoja realnost ali nicija druga. Ako zaista mislis da je nuklearna energija donela bilo kakav boljitak covecanstvu - to je tvoje pravo i tvoj licni Bog. Ako sad malo bolje shvatas pojam licnog Boga shvatices da on nije ni vanvremenski ni vanprostorni - on je i vremenski i prostorni ali i prostor i vreme i mnogo vise od toga - ali samo tvoj licni prostor i vreme i niciji drugi.

Uzivaj i stay human!
« Poslednja izmena: 28. Avg 2006, 02:40:44 od decky999 »
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Faraon je pijanica!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 64
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Posto vidim da baratate istoriskim podatcima Smiley….HAJD evo i ja cu…
Salim se…mislim da je ova tema jako zahtevna, zapravo jako svadljiva…ali zasto bi se svadjali i raspravljali…prosto svako iznese svoju pricu i to je TO!!!
Na ovu temu raspravljali su mnogi vekovima u nazad Smiley…I sta uradili ?
Sklapali nove doktrine i reforme sto unutar crkve to  i unutar drustva…svadjali se, tukli, palili na lomacama…:)
Sto se mene licno tice…NISAM VERNIK Smiley…mogu reci Agnostik Smiley, i tu prekinuti pricu…zapravo i ja verujem u nesto…a religija mi je jako interesantna i smatram je jako bitnom…

Hriscanstvo koje nastaje kao specifican duhovno istorijski spoj anticke Atine, Rima i Jerusalima, kao simbol filozofije, prava i vere, netreba gusiti Smiley!
Hriscanstvo je Evropi donelo novo razumevanje smisla zivota, drugaciju sliku kosmosa I koncepciju vremena, ukljucujuci tu i novo razumevanje covekove istorije kao stalnog progresa. Hriscanstvo je ukinulo jednu, utemeljilo drugu I omogucilo trecu epohu koja od 16. veka evropskog racunanja vremena odredjuje svetsku strukturu odnosa znanja i moci.
Ne bi trebalo ljutiti se na Hriscanstvo, zar ne Smiley?

Opet sa druge strane Darvin, pa jos uvek smo dlakavi…zar ne?
Smiley neko manje neko vise…I eto razlike medju polovima.
Smiley znaci zmija i jabuka, gube ulogu Smiley

Kakim, znam i sama…ali kako prastati ovo :

1600. Na osnovu odluke pape Klimenta VIII, koja je potvrđena i odgovarajućom presudom njegove Kongregacije za Inkviziciju, dana 5. februara (17. februara, po novom kalendaru) na rimskom trgu Campo di Fiore, kao opasan i nepopravljivi jeretik, živ je spaljen Đordano Bruno. Nemački teolog Gaspar Šop (Schoppo), protestantski konvertit koji je prešao u katoličanstvo, jedan od onih koji uživaju visoko pokroviteljstvo i zaštitu samog pape Klimenta VIII, bio je svedok ovog finala dugogodišnjeg procesa koji je Rimska Inkvizicija vodila protiv Bruna. Šopov pristrasni izveštaj o tom događaju, smatra se jedinim do sada poznatim tekstom nekog savremenika o Brunovoj smri. Kao lojalni papista, Šop piše da je Bruno rečju i delom, u razgovorima, na predavanjima i u svojim knjigama, decenijama zastupao "strašne stvari, potpuno besmislene, kao da ima bezbroj svetova, da duša prelazi iz tela u telo… da je magija dobra i dopuštena stvar", da je "Sveti duh samo… duša sveta: da je to i Mojsije mislio… i da svet oduvek postoji; da je Mojsije svoja čudesa vršio pomoću magije u čemu se više razumevao nego svi ostali Egipćani a da je i svoje zakone sâm izmislio; da je Sveto pismo trućanje kako bi se đavoli spasili… da Hrist nije Bog, već da je bio znameniti (vrač) i da se izrugivao ljudima i da je zbog toga s pravom obešen, a ne razapet na krst; da su proroci i apostoli bili nevaljalci i čarobnjaci i da su većinom obešeni…", itd., itd., te da je Bruno, "jednom rečju", kriv pošto je branio sve "ono što su ikada paganski filozofi ili naši stari i noviji krivoverci tvrdili". Na kraju svog zapisa, Šop ovako opisuje samu presudu i samu egzekuciju: "… dana petog februara u palati vrhovnog inkvizitora, u prisustvu preslavnih kardinala Svetoga oficijuma, koji se i po starosti, i po iskustvu, i po poznavanju teologije i prava ističu iznad svih ostalih, u prisustvu savetnika teologije, svetovnih vlasti i guvernera grada Rima, taj Bruno uveden je u dvoranu inkvizicije; tamo je klečeći saslušao izricanje presude protiv sebe. Ona je bila ovakva: ispričan je njegov život, učenje i dogme; i kakvu je marljivost pokazala inkvizicija da ga preobrati; bratski ga je opominjala; i kakvu je tvrdoglavost i bezbožnost Bruno pokazao; onda su ga degradirali, kako kažemo, i odmah ekskomunicirali i predali ga svetovnoj vlasti da bude kažnjen; uz molitvu da bude kažnjen blago i bez prolivanja krvi. A kada je to obavljeno on nije ništa odgovorio, nego je uz pretnju rekao: 'Vi protiv mene donosite presudu možda sa većim strahom nego što je ja primam.' Posle toga njega je guernerov liktor odveo u tamnicu; tamo su ga osam dana čuvali, ne bi li još i tada opozvao svoje zablude. Ali – uzalud. Danas je, dakle, doveden pred lomaču. I kad su mu – pre nego što je umro – pokazali sliku raspetog Spasitelja, on ju je mrka lica i s prezirom odbacio od sebe. Tako je on spaljen umro bednom smrću da bi oglasio, mislim onim svetovima koje je izmislio, na kakav se način Rimljani obračunavaju sa bogohulnicima i bezbožnicima." Godine 1886, dakle 286 godina kasnije, liberali i anti-klerikalci počeli u Rimu sa pripremmama za podiznje spomenika Đordanu Brunu upravo na Campo di Fiori. Zanimljivo je da su iste godine u Vatikanu počele pripreme za beatifikaciju Tomasa Mora. Maja 1935, dakle 59 godina pošto je postupak za beatifikaciju pokrenut, papa Pije XI kanonizovao je Tomasa Mora i ovaj je uvršten u katalog svetaca katoličke crkve. Nešto pre toga, u Rimu je uklonjena bista Đordana Bruna. U Italiji je tada na vlasti bio fašistički režim Benita Musolinija. Tako je uklanjanjem spomenika Đordanu Brunu i beatifikacijom Tomasa Mora uspostavljena izvesna simbolična hijerarhija između starih rivala, između najjače hrišćanske crkve i konzervativno-klerikalnih krugova na koje ona utiče s jedne strane, a liberalnih, anti-klerikalnih i ateističkih snaga, uključujući ovde i reformisane crkve, s druge. Slučajevi mučeništva Mora i Bruna pokazuju, međutim, i nešto mnogo više. Podjednako ubedljivo oba slučaja su verodostojan dokaz da sve države, religije, crkve ili organizovane ideologije u poznatoj istoriji, bez obzira na njihove često nepremostive doktrinarne i druge razlike, koriste instrumente najradikalnijeg suzbijanja ljudskih sloboda, uključujući ovde i pravo na život, uvek kada neki pojedinac ili neka grupa dovodi u pitanje sistem njihovih dogmi.

Eto, rekoh i ja nesto!!!!
A mozda je i bolje da nisam Smiley  !!??????

Smile Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Unutrasnja strana vetra je ona koja ostaje suva dok vetar duva kroz kisu...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Daleko od toga da nisi trebala - post ti je vrlo detaljan i veoma zanimljiv. A iznosi jednu veoma zanimljivu cinjenicu koju u nasoj vatri i "obracunu" ni ja ni moj sagovornik nismo do kraja iztrebili. U kratko se svodi na - sto se manje zna o religiji sa jedne i nauci sa druge strane razlike izmedju dve se cine vecim. Kako krenemo da prozimamo sustinu i jednog i drugog znanja - ove dve grane ljudskog delovanja se spajaju u jednu. Ali se u tom procesu moraju odbaciti - dogma, stereotipi, mrznja, razlike medju ljudima i sve stvari koje nemaju nikakve veze ni sa pravom naukom ni sa pravom i iskrenom religijom.

I religija i nauka stavljaju jedan te isti zahtev pred coveka - prvo da veruje u sebe i ono sto radi - da veruje u nesto sto ne postoji - da tezi ka tome necemu i time ga stvara. Neko bi rekao - bozije delo je kada se iz nicega stvori nesto - a to je upravo ono sto svaki dobar naucnik radi - tezi cilju za koga ne zna ni sta je ni gde je ni da li ce ga dostici. VERA - je ljucna stvar koja vezuje - i to je jedina magija koju covek ima da ide kroz svoj zivot i ovaj materijalni svet.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KAd su Teslu pitali neki ondašnj novinari,
da im obijasni šta je to "struja" on je rekao:
"Struja! Ne znam ja šta je to, bolje pitajte nekog električara.
Ja sve nešto mislim da to ima veze sa Bogom."
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Faraon je pijanica!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 64
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Smiley ha ha ha!!!!
Super Smiley!!
IP sačuvana
social share
Unutrasnja strana vetra je ona koja ostaje suva dok vetar duva kroz kisu...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Taj ti nikad nece poleteti....

Zodijak
Pol
Poruke 9
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Procitajte "Andjeli i demoni" Dena Brauna,pisca cuvenog "Da Vincijevog koda"
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Nemoj mi Den Brauna ko Boga te molim - dobijem ospice od njega svaki put.

Jos jedna prica o Mihajlu Pupinu. Kada se Pupin vratio kao renomirani i svetski priznati naucnik u Beograd da prisustvuje nekoj svecanoj veceri u njegovu cast jedna dama u njegovom prisustvu je sva ocarana prisla i rekla mu kako se ona divi svemu sto je Pupin radi i kao je to apsolutno cudesno sta je on sve pronasao. Pupin se samo nasmejao i rekao: Mlada damo, pogledajte saku svoje ruke - tih pet prstiju - to je pravo cudo a ne ono sto sam ja ostvario svojom naukom.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
...
Jos jedna prica o Mihajlu Pupinu. ....
Pupin se samo nasmejao i rekao: Mlada damo,
pogledajte saku svoje ruke - tih pet prstiju -
to je pravo cudo a ne ono sto sam ja ostvario svojom naukom.
Za gosn Pupina -  Smile !
Tebi hvala i  Smile !
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 04:04:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 1.481 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.