Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 01. Sep 2025, 17:17:13
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sukob nauke i religije  (Pročitano 230992 puta)
Hronicar svakodnevice

... I see You on The Dark Side of The Moon...

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 819
Zastava Valjevo
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6230i
Da ali priznao je na kraju da je pogresio... Sto znaci da se suprotstavio veri... Mislim da on nije bio fanatican Jevrej koji je ozbiljno shvatao religiju, pre ce biti da je to koristio kao svoje poreklo, identitet ono sto nosi iz nasledstva... Ni ja se nikad ne bih odrekao hriscanstva, samo zato sto sam odrastao u ovoj sredini...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
Pa to sam hteo da kazem. Nije on namerno pogresio, vec je sam sebe prevario. Nije bio fanatican, ali je bio dovoljno veliki vernik da sam sebe navede na pogresan zakljucak.
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ja sam pricao o ustrojstvu drustva. Ne o sporednostima, a koje zavode. U corsokak.

Ako jedan pojedinac napreduje, kroz bilo koju drustvenu dimenziju, pa onda dode u sukob sa vladajucom istinom, i tu poklekne, pristane na kompromis itd., znak je to da je, sto bi vjernici rekli, prodao dusu davolu!

Poznata istorija covjecanstva najbolje prica o tome: ko je pokleknuo u sukobu sa dogmom, taj je i napredovao u drustvu, a na stetu covjecanstva; ko nije pokleknuo pred dogmom, taj je "razapet" od strane drustva, a na korist covjecanstva.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 100
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
nemoj da vas mrzi,procitajte:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Nauka.htm

Serbia Fighter i ti!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

That`s all in your head.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 172
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
LG moj
Pozdrav, evo napokon procitah vase postovoe ovde. Dosta stvari me i rastuzilo i nasmejalo ali necu moci odgovoriti na sve to.
Na jednom od foruma sam vec rekao nesto u vezi nauke i religije, reci cu i ovde. Pre svega ja sam ateista. Studiram astrofiziku ( astronomiju ). Vecinu odgovora na pitanja koja mogu da postavim moja nauka ima i dokaz i cinjenicu dakle objasnjenje. Nisam protiv religije, nisam ni protiv nauke. Ni jedno ni drugo ne skode niti ama bas ni u kom smislu ne nanose zlo ljudima. Ljudi su ti koji na los nacin koristeci i jedno i drugo sebi nanose bol. Ostavimo i nauku i religiju po strani. Bavimo se samo sobom, svojim egom, svojim Ja. Hocemo li reci da nam je nauka i religija i tu kriva i ako smo je izbacili u tom sistemu koji posmatramo?

Religija je oduvek postojala, nauka je trenutno u jakoj ekspanziji. Religija se vremenom povinuje otkricima nauke. Jedno prati drugo. Neko je pomenuo geneticki inzinjering. Sve ima svoje i dobre i lose strane ali mi ljudi smo ti koji kontrolisemo dela i na jednom i na drugom polju. Umesto sto se bavimo analizom ljudi iz proslosti, tipa Anstajna ili Isusa, bolje pogledajmo u sebe same i dajmo svoj licni sud iskreni sud i o tome zbog cega je nauka ili religija dobra ili losa? Pa zbog nas samih. Ni jedno ni drugo nebi postojali da ne postoji svest koja ce da ih podrzi ili opise.

Pre par godina prolazeci kraj jednog prosjaka ostavio sam nesto novca. Ubrzo nakon nekoliko dana imao sam priliku da razgovaram sa jednim svestenim licem bas na slicnu temu prosjaka i milosti prema njemu. Rekao je da je taj moj cin protiv Boga. Na moje pitanje zasto, on je odgovorio: ,, Bog je njega osudio na takav zivot, pomazuci mu, ti radis protiv boga. Crkvi bi bilo korisnije"!Iz postovanja prema svojim roditeljima koji su bili prisutni nisam ulazio u diskusiju dalje jer sam znao da cu napraviti frku zbog toga. Ta izjava je u meni ostala zacrtana.
U crkvu vise nikad nisam otisao. Ranije sam isao iz postovanja prema svojim ali kad nakon toga vise nikad. Moj ceo zivot se zasniva na nauci. I jedina vera koja postoji u meni je samopouzdanje. Verujem samo u sebe i niusta vise. Ja gradim svoju sudbinu.
Nemam nista protiv ljudi koji su vernici. To je njihova stvar. Moj izbor je takav kakav je. Ja u njemu uzivam maximalno. Nauka mi pruza onoliko zadovoljstva koliko truda u nju ulozim. Mislim da to nebi bilo slucaj sa religijom jer na mene ne deluje ta spika moli se bice ti bolje. Niko nemoze coveku pomoci vise od samog sebe.
Koliko sam ja shvatio nauka se ne bori protiv religije. Ali religijia ima mnogo toga protiv nauke. ,, Nauka ne obecava ni mir ni srecu, ona samo nudi istinu".  Mozda je to jedan od strahova religije.

E sad bih jos dodao nesto. Svi mi kada bi se sastali zajedno i pricali o necemu nevezano za nauku ili religiju, recimo o umetnosti posto to nespada ni u jedno ni u drugo, pricali bi smo danima i verujem da nema sukoba. Ali,
nikada nisam video razgovor izmedju vernika i ateiste ili naucnika i vernika u kom se situacija nije maximalno zategnula ili cak izbio sukob. Ako verujes veruj, ako neverujes tvoja stvar. Nekim ljudima je to preko potrebno nekim nije. I nauka i religija mogu biti i korisne i kobne, pitanje je samo nacina na koji se koriste.

Ja sam protiv abortusa, ali bih se zamislio malo da znam da moje dete koje je u stomaku ima neki defekt i da me doktor pita sta raditi? Osoba sam takva koja osecanja stavlja na drugo mesto, razum na prvo. Crkva nebi dozvolila abortus, ali u tom slucaju dete bi se recimo ceo zivot mucilo i patilo. Crkva bi rekla takva mu je sudbina.

Sta bi ste vi rekli na to?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Dubinom današnjeg pada merim visinu sutrašnje pobe

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 286
Zastava na najlepšem mestu
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 8310
vera u boga i snaga svakog čoveka čini ga nepobedivim.Čak i svoje isceljiteljske moći Nosterdamus pripisuje osobama koje je iscelovao i tvrdi da je autop sugestija najbolji lek.Tako kažu ja nisam najbolji prestavnik a vi?
IP sačuvana
social share
Zajedno gradimo svet u kome se nijedna misao neće izgubiti i u kome se pamti samo najlepše. Zato gde god da si zatvori oči otvori srce i znaj da te volim
"Obrazovanje se ne sastoji od toga koliko ste zapamtili ili koliko znate. Sastoji se od toga da razlikujete koliko znate, a koliko ne
[b][/b]
Neznanje je majka drskosti
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49934
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
komplementarnost je rjesenje

buducnost ce to da pokaze
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pre par godina prolazeci kraj jednog prosjaka ostavio sam nesto novca. Ubrzo nakon nekoliko dana imao sam priliku da razgovaram sa jednim svestenim licem bas na slicnu temu prosjaka i milosti prema njemu. Rekao je da je taj moj cin protiv Boga. Na moje pitanje zasto, on je odgovorio: ,, Bog je njega osudio na takav zivot, pomazuci mu, ti radis protiv boga. Crkvi bi bilo korisnije"!Iz postovanja prema svojim roditeljima koji su bili prisutni nisam ulazio u diskusiju dalje jer sam znao da cu napraviti frku zbog toga. Ta izjava je u meni ostala zacrtana.
U crkvu vise nikad nisam otisao. Ranije sam isao iz postovanja prema svojim ali kad nakon toga vise nikad. Moj ceo zivot se zasniva na nauci. I jedina vera koja postoji u meni je samopouzdanje. Verujem samo u sebe i niusta vise. Ja gradim svoju sudbinu.
Nemam nista protiv ljudi koji su vernici. To je njihova stvar. Moj izbor je takav kakav je. Ja u njemu uzivam maximalno. Nauka mi pruza onoliko zadovoljstva koliko truda u nju ulozim. Mislim da to nebi bilo slucaj sa religijom jer na mene ne deluje ta spika moli se bice ti bolje. Niko nemoze coveku pomoci vise od samog sebe.
Koliko sam ja shvatio nauka se ne bori protiv religije. Ali religijia ima mnogo toga protiv nauke. ,, Nauka ne obecava ni mir ni srecu, ona samo nudi istinu". Mozda je to jedan od strahova religije.
Jedan mali komentar na ovo:
Ovako,ne zelim da pomislis da te nesto kao guram u religiju ,ali to sto ti je rekao ,`svesteno lice`, verujem da je bio pop a svi znamo zasto i kako ih sve ne nazivaju iz vecinom opravdanih razloga ,sigurno nije tacno i to svakako nije pravi razlog zasto ti vise ne ides u crkvu jer u koga si ti kao verovao, u tog popa pa si se razocarao (!?),jer ako ti je to rekao pop ili ko vec ne znaci da ti je rakao Isus koji je jedini bio bezgresan i koji je pomagao i siromasne pored bolesnih,mentalno oboleleih i sta vec,jer hmm zar isto to ne mozemo reci i za bolesne i sve kojima je potrebna finansiska pomoc u stilu ko te jebe ,Bog te kaznio,ko ima uopste pravo da kaze koga i zasto je kaznio Bog i zasto takvima ne treba pomoci,na kraju po predanju covek kao covek tj svi ljudi su kaznjeni od strane Boga da zive na zemlji i preminu bez oprostenja ,raspecem i svojim zrtvovanjem Isus je pomogao da coveku bude oprosteno, pa da li je to bio cin protiv Boga??

A ovo za abortus je stvarno pravi sukob religije i razuma...nikada covek ne zna kako je ispravno postupiti...
IP sačuvana
social share
ppp
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

442 do Beograda,gume shkripe bluz...

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 435
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Iz knjige "Andjeli i demoni" Dena Brauna,koji je takodje napisao "Da Vinchijev kod"-
"Galilej je jednom napisao da,kada kroz svoj teleskop posmatra planete,chuje glas Boga u muzici sfera.Smatrao je da nauka i religija nisu neprijatelji,vec pre saveznici-dva razlichita jezika koji prichaju istu prichu,prichu o simetriji i ravnotezi...raju i paklu,noci i danu,toplom i hladnom,Bogu i Satani.I nauka i religija su slavile Bozju simetriju...beskrajnu bitku svetla i tame..."
Sta reci...
Veliki um,veliki chovek,veliki nauchnik,i veliki vernik...
Svi znamo koliko se protivio crkvi i koliko je problema imao zbog toga,chak bio i u kucnom pritvoru.
Takodje,svi znamo kiliko je doprineo razvoju nauke.
I ipak nije odbacio Boga i veru.
Da se zapitamo...
Ili da kazemo,koji k... ovaj hoce...
Ne znam...
Ja sam se zapitela,jer rechi takavog choveka ipak imaju smisla,zar ne? Smile
Mozda ipak nauka i vera nisu u sukobu?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson 
Citat

Pre svega ja sam ateista. Studiram astrofiziku ( astronomiju ). Vecinu odgovora na pitanja koja mogu da postavim moja nauka ima i dokaz i cinjenicu dakle objasnjenje. Nisam protiv religije, nisam ni protiv nauke

Zanimljivo da jedan student astrofizike ima ovako jednostavan stav po ovom pitanju.Ne znam na koja to pitanja mislis kada tvrdis da tvoja nauka ima ili moze da da odgovor na njih,ali ne mogu da poverujem da zaista mislis na pitanja koja su u domenu religije,metafizike,kao sto su "zasto postoji svet","koji je smisao zivota".Zapravo,fizika ne moze da da ni sveobuhvatan odgovor na pitanje kako funkcionise svet.

A ako verujes da fizika to moze,onda si jednostavno religiozan covek.

IP sačuvana
social share
ljudska glupost je neunistiva!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 01. Sep 2025, 17:17:13
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.127 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.