Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sudjenja za zlocine na teritoriji bivse SFRJ  (Pročitano 66164 puta)
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple 15
Vladimir Vukčević: Nove istrage za zločine u Zvorniku

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio je juče nove istrage o ratnim zločinima u Zvorniku i istakao da nijedan počinilac ovih krivičnih dela neće biti amnestiran ili aboliran.

U razgovoru sa članovima porodica žrtava koji prate suđenje za ratne zločine počinjene u Zvorniku, Vukčević je rekao da je tužilaštvo u toku postupka prvi put saznalo za naredbu Svetozara Andrića, generala Vojske Srbije i Crne Gore (u to vreme majora Vojske Republike Srpske), o organizovanom iseljavanju muslimanskog stanovništva i zadržavanju muškaraca u logorima za razmenu.

Naredba je bila upućena Teritorijalnoj odbrani i civilnoj vlasti u Zvorniku.

Vukčević je izjavio da se do saznanja o počinjenim zločinima dolazi postepeno i da se u predmetu Zvornik nazire „još par lica koja bi mogla biti optužena“.

- Tužilaštvo nastoji da pripremi optužnice potkrepljene čvrstim dokazima, a ne proizvoljne koje se mogu dovesti u pitanju - rekao je Vukčević.

Predstavnici porodica oštećenih ocenili su da bi optužnica za ratne zločine počinjene u Zvorniku i okolini trebalo da bude proširena, jer je broj žrtava mnogo veći. Oni su dodali da su ipak ohrabreni suđenjem.

Izvor: Blic \ (FoNet)
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple 15
Optužen „Škorpion“ priznao zločin kod Trnova
„Pred Bogom sam sigurno kriv“

- Pred Bogom sam sigurno kriv, a da li sam kriv zato što sam izvršio naređenje, to će sud proceniti - rekao je juče Pera Petrašević (36), pripadnik paravojne jedinice „Škorpioni“, dok je u Sudu za ratne zločine do detalja opisivao ubistvo šestorice srebreničkih muslimana kod Trnova.

Za ovaj zločin iz jula 1995. godine, koji su „Škorpioni“ sami snimili kamerom i koji je prikazan na televiziji, Petrašević je optužio svog komandanta Slobodana - Bocu Medića (39), tvrdeći da je on izdao naredbu da se izvrši i snimi streljanje zarobljenika.

- Tog dana, komandant mi je rekao: „ Idite, pobijte ove ljude i snimite to“. Kamerman Slobodan Stojković je tu naredbu mogao da čuje pošto je stajao pored nas. Pogledao sam u kamion i video zarobljenike. Ležali su na stomaku, ruke su im bile vezane žicom. Naređenje nikada nisam odbio, tako sam vaspitan. A Boca je bio strog komandant. Jednom prilikom je neki vojnik prigovorio njegovom naređenju, pa su ga ošišali do glave - izneo je Petrašević.

On je zatim objasnio kako je kod Godinjskih bara izvršena egzekucija nad zaroboljenicima.

- Izveli smo ih iz kamiona i poređali na zemlji. Prvo su na livadi ubijena četvorica, dok smo dvojicu ostavili žive da bismo prenosili tela sunarodnika do obližnje vikendice, gde su ih zakopali. Ja sam ispalio prvi rafal, ali od šoka ne znam ko je još pucao - ispričao je Petrašević.

On je dodao da su se nakon egzekucije pripadnici „Škorpiona“ vratili u štab, gde ih je dočekao komandant Medić.

- Raportirao sam: „Naređenje izvršeno, zarobljenici pobijeni“. Boca je pitao da li je sve snimljeno, a kada je čuo potvrdan odgovor kratko je rekao: „U redu, pogledaću to“ - ispričao je Petrašević.

Od početka suđenja 20. decembra 2005. godine Petrašević se branio ćutanjem.U današnjem nastavku suđenja on će se suočiti sa komandantom Slobodanom Medićem, koji je tokom suđenja tvrdio da nikada nije izdao naređenje da se likvidiraju muslimanski zarobljenici.

Izvor: Blic \ N. J.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple 15
Suđenje pripadnicima „Škorpiona“
Zločin snimili komandantu za uspomenu

BEOGRAD - Slobodan Stojković (49), kamerman koji je snimio egzekuciju šestorice srebreničkih muslimana u julu 1995. godine kod Trnova, izjavio je juče da mu je Slobodan - Boca Medić, komandant „Škorpiona“, naredio da snimi zločin.

- Često smo snimali aktivnosti jedinice na terenu da bi ih komandant imao za uspomenu. Tog dana komandant Boca mi je rekao: „Idi to snimi“. Pitao sam šta da snimim, a Boca je kratko rekao: „Videćeš“. Kamionom iz Trnova sa zarobljenicima su krenuli pripadnici „Škorpiona“ Milorad Momić, Slobodan Davidović, Pera Petrašević, Aleksandar Medić i ja. Branislav Medić mi je tokom puta rekao da su u kamionu zarobljenici iz Srebrenice i da treba da se likvidiraju. Kada smo se zaustavili i izašli iz kamiona, primetio sam da je baterija na kameri pandrknula, pa se Branislav Medić vratio u Trnovo da donese drugu bateriju - pričao je Stojković.

Dok nije stigla nova baterija, Stojković je uspeo da snimi sa starom baterijom izlazak zarobljenika iz kamiona, kojima je naređeno da legnu na zemlju.

- Zarobljenici su ležali potrbuške, vezani. Aleksandar Medić ih je ispitivao. Jednog je upitao da li je ikada spavao sa ženom, a kada je zarobljenik odgovorio da nije, Medić je prokomentarisao: „Pa, i nećeš“. I Pera Petrašević je razmenio par reči sa zarobljenicima, ali nisam čuo taj razgovor. Mislim da su trojica zarobljenika bili ranije maltretirani, pošto su imali podlive ispod očiju - kazao je Stojković.

Kada je Branislav Medić doneo novu bateriju, sa zarobljenicima su krenuli putem prema livadi. Stojković je svedočio da je na livadi Pera Petrašević naredio jednom zarobljeniku da iskorači i počeo je da puca u njega.

- Zatim su pucali i ostali, a ja sam sve to snimio. Na livadi su ubijena četiri zarobljenika, dok su dvojicu likvidirali u obližnjoj vikendici. Ta dvojica su prethodno prenela do vikendice leševe svojih sunarodnika. Jedan zarobljenik je video u vikendici pikslu sa vodom i pitao da li može da popije tu vodu. Petrašević mu je dozvolio - ispričao je Stojanović.

Prema rečima Stojanovića, po povratku u komandu Slobodan Medić mu je kazao da preda snimak egzekucije drugom kamermanu Dušku Kosanoviću.

Izvor: Blic \ N. Jovanović
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple 15
Prikazan snimak o zločinu „Škorpiona“
Zarobljenike ubijali uz osmeh

U sudu za ratne zločine juče je prikazan šokantni snimak likvidacije šestorice srebreničkih muslimana jula 1995. godine kod Trnova, čije je delove javnost videla na televiziji. Slobodan Stojković, kamerman koji je snimio likvidaciju, potvrdio je juče autentičnost snimka.

Snimak egzekucije počinje scenom koša kamiona u kojem su kao sardine potrbuške ležali zarobljeni muslimani sa zavezanim rukama na leđima.

- Šta se treseš, p... ti materina - obratio im se glas iz kamiona.

Nakon što su se zateturali i izašli iz kamiona, zarobljenicima je naređeno da legnu pored puta na isti način na koji su na početku snimka bili smešteni u kamion. „Dok si Srbe ubijao, nisi ček’o, p... ti materina“, čulo se dobacivanje. Video zapis se nastavlja i ponovo se čuje psovka: „J... te Alija“. U sledećem kadru pristiže Aleksandar Vukov, takođe optužen za zločin kod Trnova. Čuje se naređenje zarobljenicima da ustanu i krenu dalje. Četvorica zarobljenika hodaju po livadi dok jedan od njih nije kleknuo. Tada se vidi optuženi Pera Petrašević kako ubija prvog zarobljenika rafalom. Ostali zarobljenici istupaju, jedan po jedan, rafali sevaju, a zarobljenici padaju jedan preko drugog.

- Ovaj još mrda, još je živ j... te bog - rekao je jedan od „Škorpiona“ posle čega su se čuli pucnji.

Zatim se čuje smeh i komentar: „Tako blizu, a tako daleko“. U sledećem kadru „Škorpioni“ dovode preostalu dvojicu muslimana, odvezuju im ruke i teraju ih da prenose tela sunaronika do obližnje vikendice.

Ponovo se čuju pucnji i komentar: „Valter brani Srbiju“. Ubijena su i poslednja dva zarobljenika.

- Nedostaju delovi snimka na kojima se vide svi optuženi kako pucaju u četvoricu zarobljenika na livadi, momenat kada Slobodan Davidović overava žrtve na livadi i kadar kada Milorad Momić i Branislav Medić ubijaju poslednja dva zarobljenika u vikendici - kazao je Stojković.

Izvor: Blic \ N. Jovanović
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple 15
Bivši komandant "Škorpiona" pretio svom nekadašnjem saborcu

Boca: Bio si kraljeve kobile đubretar

Držao sam te što mi te bilo žao, imao si pehove. Da sam znao za tu zaje... (misleći na snimak streljanja), tamo bi ti ostao, pretećim tonom obratio se Slobodanu Stojkoviću

BEOGRAD - Na suđenju za ubistvo šestorice srebreničkih muslimana u julu 1995. kod Trnova juče je, prilikom suočenja, optuženi Slobodan Medić Boca (39) ostao pri svom iskazu da nije naredio snimanje egzekucije, dok je svedok Slobodan Stojković, koji je snimao, bio izričit da mu je Medić, tada komandant "Škorpiona", naredio da uzme kameru i snimi ubistvo što je on i učinio.

Dvojicu ćemo ubiti, četvoricu pustiti

Na snimku streljanja srebreničkih muslimana, koji je juče pušten u Specijalnom sudu, čuju se komentari okrivljenih pre, za vreme i posle ubistva: "Dok si Srbe ubijao, nisi čekao, p... a ti materina!", "Dvojicu ćemo ubiti, četvoricu pustiti", "Ajde pokret, jala, jala", "Još je živ, j.... e bog", "Tako blizu, a tako daleko", "Valter brani srpstvo" i druge izjave.

Medić:"Hoću da mi kažeš kad sam ja to tebi naredio."
Stojković: "Tog jutra."
Medić: "Je l' to neko čuo?"
Stojković:"Jeste - Đuro Opačić Čoke, tvoj komandir čete koji je stajao tamo kada si mi ti to naredio."
Medić: "Gledaj u mene, pričaj kako sam ja to naredio!"

Posle ovoga, sudija ga je opomenula da se ne može svedoku obraćati tako naredbodavnim tonom i vikati na njega. Medić je tada, pošto je svedok ostao pri tvrdnji da mu je on naredio da snimi ubistvo, pretećim tonom rekao Stojkoviću:
"Bio si kraljeve kobile đubretar. Držao sam te što mi te bilo žao, imao si pehove. Da sam znao za tu zaje... (misleći na snimak), tamo bi ti ostao. "

Svedok je rekao da je tek posle godinu dana postao svestan onoga što je snimio, ali nikome nije prijavio, jer nije imao dokaz - kasetu koju je po završetku snimanja predao Dušku Kosanoviću Sovi. Na suđenju petorici pripadnika paravojne formacije "Škorpioni", juče je puštena video-kaseta, na kojoj je snimljena egzekucija šestorice muslimana. Svedok Slobodan Stojković potvrdio da je on snimio kamerom. Prema njegovim rečima, nedostaje deo kada su na livadi ubijena četiri zarobljenika, odnosno ne vide se Aleksandar Medić i Slobodan Davidović, jer kako je Stojković rekao, njih dvojicu je snimio u krupnom planu. On je rekao da nedostaju i sekvence na kraju snimka, ne vidi se ko puca u dvojicu zarobljenika u vikendici, kao i da se ne vidi kako ih Davidović na kraju "overava". Sudija Gordana Božilović-Petrović rekla je da će Sudsko veće naknadno odlučiti da li će ovaj snimak biti uvršten u sudske spise kao dokaz. Advokati su predložili da se kao svedok sasluša Nataša Kandić o tome ko joj je dao ovaj snimak.

Na pitanje sudije Gordane Božilović-Petrović šta je razmišljao dok je snimio egzekuciju muslimana Stojković je odgovorio: "Ništa. Šta bih razmišljao. Trebalo je to snimiti, a imao sam problema sa baterijom".

Izvor: Glas Javnosti \ A. Savić
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
mob
Apple 15
Dejan Demirović, bivši pripadnik "Škorpiona", oslobođen optužbi

Jedan na slobodi, ostali na sudu

Suđenje ostalim pripadnicima ove jedinice, optuženim za ratni zločin u Trnovu, nastavljeno uz delimično zatvaranje za javnost

BEOGRAD - Dejan Demirović, optužen za ratni zločin počinjen u Podujevu 1999. godine, oslobođen je svih optužbi, pošto je tužilac po završetku istrage odustao od krivičnog gonjenja, saopštio je Demirovićev advokat Đorđe Dozet. Demirović je u oktobru prošle godine izručen Srbiji iz Kanade i od tada je boravio u pritvoru. Demirović je bio optužen da je kao pripadnik jedinice "Škorpioni" u martu 1999. godine u blizini Podujeva počinio ratni zločin nad 14 kosovskih Albanaca. Posle saslušanja svedoka i završetka istrage, tužilac je naložio obustavljanje krivičnog postupka.

U Sudu za ratne zločine prošle nedelje nastavljeno je suđenje drugim pripadnicima paravojne formacije "Škorpioni", optuženim za ubistvo šestorice Bošnjaka u julu 1995. godine kod Trnova. Svedočili su kamermani Duško Kosanović, ratni snimatelj ove jedinice i Slobodan Stojković, koji je kamerom zabeležio streljanje zarobljenika. Oba bivša "Škorpiona" protiv svojih bivših saboraca svedočila su putem video linka iz Haga, jer se trenutno nalaze na ´"nepoznatoj adresi"Ş. Stojkovićevo svedočenje, po mnogima ključno, bilo je zatvoreno za javnost.

Prema rečima Duška Kosanovića, prvooptuženi Slobodan Medić Boca, komandant ove formacije, jedini je donosio odluke o akcijama.
U junu 1995. godine Škorpioni odlaze u Trnovo i u tom mestu su boravili tri nedelje, ali je Kosanović otišao posle desetak dana, posle svađe sa komandantom, Slobodanom Medićem. Kameru, pozajmljenu od prijatelja, ostavio je u Trnovu, a vraćena mu je u bazi ove jedinice u Đeletovcima, sa kasetom unutra.

- Čuo sam da su neki ljudi streljani, ali tek kada sam pregledao kasetu, video sam egzekuciju. Nisam ništa pitao, umnožio sam snimak i podelio kasete, što je bilo normalno. Nije postojala mogućnost da Boca nije gledao kasetu i da nije znao za egzekuciju - rekao je Kosanović, dodavši da streljanje nije moglo da se dogodi bez Bocinog znanja.

- Imali smo i hrvatske zarobljenike, pa nisu ni ošamareni. Neko drugi je naredio da ti ljudi budu ubijeni na borbenoj liniji. Trebalo je da bude likvidirano još zarobljenika, ali se Boca naljutio i odbio da njegovi ljudi streljaju zarobljenike - rekao je Kosanović.

Kaseta je dospela u javnost kada ju je Miroslav Grkinić, tadašnji funkcioner RSK iz Mirkovaca, prodao nekom advokatu u Tuzli, da bi se osvetio Boci za sedam šlepera voća i klanicu koju mu je Boca navodno oduzeo. Pošto su bivši Škorpioni sumnjali da je Kosanović prodao kasetu, posle pretnji, snimatelj se za pomoć obratio Nataši Kandić koja ga je povezala sa istražiteljima Haškog tribunala.

Šta se tačno odigralo kod Trnova, ko je naredio pogubljenje zarobljenih Bošnjaka, šta se događalo pre i posle snimanja, zna Slobodan Stojković, koji je, dok su ostali držali automatske puške, držao kameru. Ipak, javnost je ostala uskraćena za priču možda i krunskog svedoka tužbe.

Izvor: Glas Javnosti \ M. Ž. L. - N. Č.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
mob
Apple 15
Podignuta optužnica za zločin u Suvoj Reci
Optuženi za ubistvo 48 Albanaca

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine iz Beograda podiglo je juče optužnicu protiv osmorice pripadnika policije, posebnih jedinica MUP-a i državne bezbednosti, koja ih tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Suvoj Reci 1999. godine.

Tužilaštvo je saopštilo da su optuženi Radoslav Mitrović, pomoćnik komandanta Žandarmerije, koji je u vreme sukoba na Kosovu bio komandant niškog odreda Posebnih jedinica u policiji, Radojko Repanović i Nenad Jovanović, bivši čelni ljudi policijske stanice u Suvoj Reci, kao i policajac u toj stanici Slađan Čukarić.

Optužen je i Milorad Nišavić, bivši pripadnik Državne bezbednosti za područje Prizrena, kao i policajci iz Suve Reke Miroslav Petković, Zoran Petković i vođa policijske patrole Ramiz Popović.

Tužilaštvo ih tereti da su 26. marta 1999. godine ubili 48 članova albanske porodice Beriša. Među ubijenima je bilo šestoro dece od jedne do četiri godine, sedmoro dece od sedam do 13 godina, starica od 100 godina i žena u osmom mesecu trudnoće.

Grupa policajaca upala je u kuću porodice Beriša i streljali sedam muškaraca i jednu ženu. Ostali su pobegli u piceriju Kalabrija“ gde su ih policajci pronašli i na njih bacili bombe. Srpski pravosudni organi došli su do podataka da su članovi porodice Beriša: ubijeni i ubačeni u dva kamiona, a zatim odvezeni u krug prizrenske kasarne gde su ostavljeni nekoliko dana. Posle dve nedelje iz Beograda je stigla naredba da se leševi iskopaju i prebace u Batajnicu kod Beograda.

Na policijskom poligonu u Batajnici 2001. pronađena su mnoga tela kosovskih Albanaca, ubijenih u sukobima na Kosovu 1999. U saopštenju Tužilaštva dodaje se da je to prva optužnica za slučaj „Batajnica“ i da je tužilac predložio Veću za ratne zločine Okružnog suda da se optuženima produži pritvor određen rešenjem istražnog sudije od 17. oktobra 2005. godine.

Izvor: Blic \ N. J.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple 15
Osam optuženih za ratni zločin u Suvoj Reci

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je juče optužnicu za ratni zločin u Suvoj Reci protiv osam optuženih. Prvooptuženi je Radoslav Mitrović, pomoćnik komandanta Žandarmerije i nekadašnji komandant niškog odreda Posebnih jedinica policije, a optuženi su i Radojko Repanović, bivši komandir policijske stanice u Suvoj Reci, Nenad Jovanović, nekadašnji pomoćnik komandira ove policijske stanice, Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković i Ramiz Papić, policajci iz ove stanice u vreme sukoba na Kosovu, kao i Milorad Nišavić, bivši pripadnik Službe državne bezbednosti sa područja Prizrena.

Kako stoji u optužnici, optuženi se terete da su 26. marta 1999. godine, za vreme sukoba na Kosovu, u Suvoj Reci, zajedno sa neimenovanim pripadnicima policijskih i jedinica Teritorijalne odbrane ubili 47 članova porodice Beriša i Abdulaha Ešljanija. Tužilaštvo je saopštilo da je zatražilo produženje pritvora za optužene, koji su uhapšeni u oktobru prošle godine.

Kako je saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, ovo je prva optužnica za slučaj "Batajnica", pošto je nekoliko tela ubijenih u Suvoj Reci pronađeno u masovnim grobnicama u Batajnici. Prema zvaničnim podacima Tužilaštva, u Suvoj Reci je ubijeno 48 civila, a 14 njih je bilo mlađe od 15 godina, a među njima su bile i dve bebe, 24-godišnja žena u osmom mesecu trudnoće i jedna stogodišnja starica. Vjolca Beriša, koja je preživela, ranije je posvedočila da su policajci 26. marta 1999. godine u Suvoj Reci prvo u dvorištu jedne kuće ubili 8 članova porodice Beriša - sedam muškaraca i jednu ženu.

Ostali članovi ove porodice pobegli su u centar Suve Reke i sakrili se u piceriju "Kalabrija". Počinioci zločina su na piceriju bacili bombe, a posle toga u preživele pucali iz automatskog oružja. Leševi su prebačeni u napuštenu prizrensku kasarnu, a posle dve nedelje su iskopani i preneti u masovnu grobnicu na strelištu SAJ-a u Batajnici.

Izvor: Glas Javnosti \ N.Č.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
mob
Apple 15
Nastavljeno suđenje Saši Radaku za ratni zločin na "Ovčari"

Svedoče Šljivančanin, Radić i Mrkšić

Haški optuženici biće saslušani video-linkom, pošto, prema rečima sudije Veska Krstajića, imaju "nesumnjivo značajna saznanja" o ovom slučaju

BEOGRAD - Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu prihvatilo je juče predlog odbrane Saše Radaka, optuženog za ubistvo hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčara" u novembru 1991. godine, da se, kao svedok, u nastavku pretresa, video-konferencijskom vezom sasluša Miroslav Radić. Veće je najavilo i da će kao svedoke pozvati i Mileta Mrkšića i Veselina Šljivančanina. Pomenuta trojica oficira bivše JNA nalaze se u pritvorskoj jedinici haškog Tribunala, gde su, po komandnoj odgovornosti, optuženi za zločin na Ovčari.

Predsedavajući veća sudija Vesko Krstajić rekao je da optuženi imaju "nesumnjivo značajna saznanja" o događaju na poljoprivrednom dobru "Ovčara", gde je, prema optužnici, ubijeno oko 200 hrvatskih zarobljenika.

Krstajić je rekao da će Haškom tribunalu uputiti zahtev za njihovo svedočenje, ali da je neizvesno kada će trojica bivših oficira JNA, koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine kod Vukovara 1991. godine, svedočiti. Suđenje je zbog toga odloženo na neodređeno vreme.

Sudija je naveo da Okružni sud u Beogradu nema mogućnosti da ih obaveže na svedočenje i da to zavisi od njihove dobre volje.

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu već je odobrilo zahtev Radakovog advokata da putem video-veze svedoči Radić, posle čega je Krstajić najavio da će na svedočenje pozvati i Šljivančanina i Mrkšića.

Sudija Krstajić ukazao je da su Radić, Mrkšić i Šljivančanin odbili da svedoče u postupku koji se vodio protiv 17 optuženih za zločin na "Ovčari".

Saša Radak, kome se sudi u Beogradu, optužen je za ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima 20. i 21. novembra 1991. godine na dobru "Ovčara", kod Vukovara. Ovaj bivši dobrovoljac JNA, na početku suđenja, 7. jula 2005, negirao je da je učestvovao u streljanju zarobljenika. Protiv njega se vodi izdvojen postupak jer je uhapšen u Crnoj Gori 21. marta prošle godine, znatno kasnije od ostalih 17 optuženih koji su prošle godine prvostepeno osuđeni na ukupno 231 godinu zatvora.

Radak se tereti da je kao pripadnik dobrovoljačke jedinice "Leva supoderica" učestvovao u maltretiranju i streljanju 200 zarobljenika hrvatske nacionalnosti na "Ovčari", u okolini Vukovara. Optužnica ga tereti i za ubistvo poslednje grupe od 10 zarobljenika ispred hangara.

Izvor: Glas Javnosti \ Agencije
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
mob
Apple 15
Rodbina ubijenih u Sjeverinu tuži Srbiju

PRIBOJ - Pošto je Vrhovni sud Srbije potvrdio prvostepenu presudu kojom su četvorica pripadnika paravojne formacije "Osvetnici" proglašeni krivim za ratni zločin u Sjeverinu i osuđeni na kazne od 15 do 20 godina zatvora, članovi porodica žrtava najavili su da će podneti tužbu protiv države Srbije za naknadu štete zbog nepravde i bola koji su pretrpeli.

Vrhovni sud odbio je žalbe branilaca optuženih na presudu Okružnog suda protiv optuženih Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića, pa je tako Dragićević osuđen na 20 godina zatvora, Šević na 15 godina, a Lukić, koji je trenutno u Hagu, i Krsmanović, koji je u bekstvu, osuđeni su u odsustvu na po 20 godina zatvora. Na suđenju je, kako je na u presudi navedeno, nesumnjivo dokazano da su njih četvorica s još petoricom nepoznatih pripadnika "Osvetnika" ubili 16 žitelja Sjeverina muslimanske nacionalnosti koje su oteli iz autobusa na liniji Rudo - Priboj 22. oktobra 1992, u mestu Mioče u Republici Srpskoj.

Sakiba Hodžić iz Priboja, čiji je dever Medredin Hodžić jedan od 16 ubijenih Sjeverinaca, izražava nezadovoljstvo presudom Vrhovnog suda jer su, prema njenom mišljenju, kazne na koje su optuženi osuđeni veoma male.
- Očekivali smo da će Vrhovni sud preinačiti prvostepenu presudu i strože kazniti počinioce ovog zločina. Čitava naša porodica, kao i rodbina drugih žrtava, prošla je kroz bolnu traumu, pa ni posle 14 godina ne znamo gde su kosti brata blizanca mog muža. Da bar to znamo, pa da ga sahranimo kako dolikuje čoveku. Medredin je bio nedužni građanin koji je toga jutra pošao na posao u Priboj - kaže Sakiba Hodžić.

Izvor: Glas Javnosti \ Z. Prijović

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.