Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Studentski problemi i informacije ~ 2008/2009.  (Pročitano 86000 puta)
Hronicar svakodnevice

Rajd of Kurta tu rajd on Murta

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 851
Zastava Jagodina/Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.27
mob
SonyEricsson k700i
Pa nisam bas siguran da od vracanja nema nista...bilo to nekad, nije vise tako...Voleo bih i ja, jer i mene ceka vracanje, ali ipak mislim da cu morati, samo ne znam kad i kako...
IP sačuvana
social share

Sopen bi mi svirao, Mocart bi mi pevao, ako niste znali al sam bio mali. Glava mi je velika mozak mi je mali, nadimak mi dali i Palma me zvali. Jasno kao dan, ja sam tutuban...
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

http://s7.ba.bitefight.org/c.php?uid=16202

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 154
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
mob
Nokia 7710
eee ljudi kada se obnavlja godina da li se placa kao godisnja skolarina Smile tipa 60-70000 ili je jeftinije?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Rajd of Kurta tu rajd on Murta

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 851
Zastava Jagodina/Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.27
mob
SonyEricsson k700i
Placa se obnova godine, jeftinije je naravno, samo se raspitaj koliko je to na tvom faxu...
IP sačuvana
social share

Sopen bi mi svirao, Mocart bi mi pevao, ako niste znali al sam bio mali. Glava mi je velika mozak mi je mali, nadimak mi dali i Palma me zvali. Jasno kao dan, ja sam tutuban...
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Manje školarine na fakultetima
.
Cilj Ministarstva prosvete je povećanje broja visoko obrazovanog stanovništva u Srbiji i smanjenje školarina na fakultetima, rekao je resorni ministar Žarko Obradović. „Visoke školarine i skupo školovanje mnoge mlade ljude onemogućava da provere svoje sposobnosti i dostignuća“, kazao je on na otvaranju studentske konferencije „Studentsko organizovanje: koreni, snaga i izazovi“ u „Sava centru“. Prema Obradovićevim rečima, Ministarstvo prosvete će se zalagati i da se stvore ekonomski i privredni uslovi za lako zapošljavanje diplomaca. Dvodnevna studentska konferencija održava se u okviru proslave 200 godina Univerziteta u Beogradu.

Izvor: Kurir
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Svedok stvaranja istorije

The Pretender

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 19013
Zastava Paradise City...
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Niže školarine na fakultetima?!

Prioritet Ministarstva prosvete u narednom periodu biće povećanje broja visoko obrazovanog stanovništva u Srbiji i smanjenje školarina na fakultetima - rekao je ministar prosvete Žarko Obradović prilikom otvaranja dvodnevne studentske konferencije u Sava centru koja je organizovana povodom obeležavanja 200. godina visokog školstva u Srbiji i Univerziteta u Beogradu.

Prema njegovim rečima cilj ministarstva je i da se omoguće privredni i ekonomski uslovi za što lakše zapošljavanje diplomaca i povećaju budžetska ulaganja u obrazovanje.
Istim povodom predsednik Vlade Srbije, Mirko Cvetković, otkrio je juče spomen ploču na kući u Gospodar Jevremovoj ulici u Beogradu u kojoj je prvi ministar prosvete Dositej Obradović 1808. godine pozdravio đake prve Visoke škole u Srbiji.

“Otkrili smo spomen ploču na mestu gde je Dositej pre 200 godina održao prvo predavanje u Visokoj školi. Ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost Srbije. Vlada će i ubuduće raditi na unapređenju sistema obrazovanja u Srbiji i nagrađivanju najboljih đaka i studenata. Značajna sredstva su izdvojena za Fond za mlade talente Srbije, posredstvom koga će veliki broj njih dobiti šansu da se školuje u inostranstvu“, podsetio je premijer.

Povodom dva veka visokog obrazovanja u Srbiji sinoć je organizovana i Svečana akademiji u Sava centru pod nazivom “Narod mislilaca i pesnika“.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

http://s7.ba.bitefight.org/c.php?uid=16202

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 154
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
mob
Nokia 7710
zna li neko koliko kosta obnova godine na PMF-u u Novom Sadu, da preciziram na departmanu za matematiku i informatiku?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.52
mob
Apple 15
Problemi akademaca
Studenti padaju godinu zbog obimnih predmeta
Autor: V. Dragić | Foto:v. milovanović | 30.09.2008. - 05:00

Postepeno povećavanje bodova za upis u narednu godinu fakulteta biće regulisano zakonom, a ne uredbom kao što je to bilo prošle godine, što znači da će svi fakulteti morati da se pridržavaju onog broja bodova koji je predložen na prošlonedeljnoj sednici KONUS-a. Ukoliko se u Skupštini Srbije usvoje ove izmene Zakona o visokom obrazovanju, do 2010. godine svi studenti u Srbiji koji se finansiraju iz budžeta moći će u tom statusu da nastave studije ukoliko ostvare određen broj poena koji se neće menjati od fakulteta do fakulteta.

Ako poslanici ne budu imali vremena da se bave izmenama Zakona o visokom obrazovanju, neki studenti moraće da ostvare čak 60 bodova za upis naredne godine fakulteta, ali ukoliko se predlog Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) i Senata Univerziteta u Beogradu nađe u tom zakonu, svim studentima će za upis godine na fakultetu biti potrebna 42 boda. Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je juče da ne očekuje protivljenje poslanika u izmenama zakona i da veruje da će one biti usvojene. On je agenciji Beta kazao da je veoma važno da se predlog izmena zakona što pre nađe na dnevnom redu, jer se bliži oktobarski ispitni rok kada studenti mogu da steknu uslov za upis u narednu godinu.
- Prošle godine to pitanje je bilo određeno uredbom, a ove mora biti deo zakona. Ne verujem da možemo imati problema u Skupštini sa stanovišta usvajanja. Veći problem je kako da to dođe na dnevni red. Ne zbog volje predsedavajuće već zbog sadašnjeg rada Skupštine gde se dosta vremena troši na poslovničke odredbe - rekao je ministar.

Rešenje o postepenom povećavanju broja bodova za upis naredne godine uslovljeno je procesom studiranja u Srbiji. Jer, fakulteti moraju da smanje obim dvosemestralnih ispita koji treba ne samo da postanu jednosemestralni, već i da budu sažeti kako bi studenti mogli da postignu propisani broj poena. Nemanja Petrović, predsednik Studentskog parlamenta, kaže da će nekim studentima biti lako da postignu 42 boda, kao što je na Arhitektonskom fakultetu, ali da će drugima to biti vrlo teško.
- Na sednici KONUS-a doneta je odluka da se postepeno prelazi na povećanje bodova. Studentski parlament je učestvovao u izradi predloga i mi se slažemo s time, jer neki fakulteti nisu smanjili obim ispita, već su ih samo proglasili jednosemestralnim. A to nije dovoljno. Postepeno povećanje bodova je strategija preko koje pokušavamo do 2011. godine da završimo reformu kada se i završava proces akreditacije fakulteta. Taj proces i primorava profesore i fakultete da rediguju predmete. Pravila koja zahteva Bolonjska deklaracija moraju da se primenjuju i to proverava određena komisija. Nadamo se da će do završetka reforme uveliko svi studijski programi biti redukovani. Oni i jesu izvor problema, jer su preobimni - objašnjava Petrović.
Predlogom KONUS-a predviđeno je da se broj bodova za upis naredne godine studija postepeno povećava do 2010. godine kada treba da se dostigne zakonom propisanih 60 poena. Student koji se finansira iz budžeta može da nastavi studije u tom statusu, ako u školskoj 2007/2008. ostvari najmanje 42 boda, u 2008/2009. najmanje 48, a u 2009/2010. 54 boda. Posle toga studenti će morati da imaju najmanje 60 poena. Predloženo je, takođe da oni koji su upisali studije po starom programu diplomiraju do 2011. godine, a da svi samofinansirajući koji steknu akademske uslove pređu na budžetsko studiranje.

Više studenata o trošku države
Nada Bokan, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta, kaže da Ministarstvo prosvete pokušava da omogući što većem broju studenata da studiraju o trošku države i da je to razlog predlaganja izmena Zakona o visokom obrazovanju.
- Zakon je propisao da je 60 bodova potrebno studentima za upis u narednu godinu fakulteta, ali procenili smo da to treba da se promeni. To smo zaključili na osnovu podataka od prošle godine koji govore o tempu promena obima pojedinih ispita. Da bi se reforma podržala i studentima pružila šansa da studiraju, predložili smo da broj bodova bude 42. Znači, nije 60, ali gledali smo da bude više nego prethodne godine. Znamo da je Arhitektonski fakulteta od starta zahtevao 60 poena, jer je prolaznost kod njih velika. Ako roditelji i studenti čitaju zakon, videće da tamo piše 60, a ne 37 kako je bilo prošle godine - kaže Nada Bokan.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.52
mob
Apple 15
Olakšice akademcima za upis godine
Fakulteti precenili mogućnosti studenata
Autor: B. Stamenković | 03.10.2008. - 05:00

Reforma visokog školstva u skladu sa bolonjskim procesom sve više odstupa od osnovnih kriterijuma koji su njime predviđeni. Vlada Srbije je juče usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, prema kome će studentima koji nisu dali sve ispite biti omogućen upis u narednu školsku godinu.

Ovim dopunama smanjuje se broj bodova za upis u narednu godinu, što je samo jedan deo zaobilaženja pravila koja se propisuju reformom. Tako će akademcima ove godine biti potrebna 42 boda za upis, a tek školske 2010/2011. studenti će morati da ostvare najmanje 60 bodova.
Čini se da su i profesori i studenti u celoj priči bili zbunjeni i neobavešteni celim ovim procesom, a nadležni kažu da nemaju mehanizme da fakultete primoraju da izvrše reformu.
Državni sekretar u Ministarstvu prosvete prof. dr Radivoje Mitrović kaže da se smanjivanjem broja bodova za upis definitivno odstupa od principa Bolonjske deklaracije.
- To samo govori da su neki fakulteti loše izvagali ono što student može da savlada u toku godine. Da li je dobro što smo morali da pribegnemo smanjenju bodova? Ne, nije, bolje bi bilo da nismo ovo morali da radimo. Međutim, očigledno je da ništa nije urađeno od prošle godine da se situacija promeni i da se nastavni programi preispitaju - kaže Mitrović.
On ipak dodaje da je u pitanju samo kratkoročna mera, koju bi i studenti i profesori trebalo da iskoriste kako bi se reforma unapredila, ali i ističe kako država ne može da uradi mnogo kako bi naterala fakultete na promene.
- Fakulteti moraju sami da shvate da moraju nešto da urade, jer je ovo 21. vek, a mere države su da inovira postojeći zakon i podzakonske akte, da uvede nove standarde koji bi bili komplementarni sa svetskim - objašnjava Mitrović.
Bivši ministar prosvete Gašo Knežević objašnjava za „Blic“ da je pitanje Bolonjske deklaracije kod nas problem koji iziskuje promenu svesti i kod nastavnika i kod studenata.
- Primena bolonjskog procesa predstavlja i povećanje primene znanja i to bi trebalo svi da znaju. Mnogi profesori štite status kvo, a studenti nisu svesni da je Bolonja njihova šansa za boljitak, te da se ona sprovodi za njihovo dobro. Međutim, mi nemamo pravog borca za sprovođenje ove deklaracije, nemamo pravog pobornika kod nas - ističe Knežević.
Na pitanje da li bi izlaz iz ovog ćorsokaka u koji je zapala reforma domaćeg visokog obrazovanja bilo moguće izaći putem obuke samih profesora kako da reformu sprovode, Gašo Knežević kaže:
- Mislim da obuka tu ne pomaže mnogo. U suštini, svi oni znaju kako se sprovodi reforma, ali je problem u opuštenosti ljudi. A podsetio bih da ideja o „učenju tokom celog života“ (Long Life Learning) važi i za njih.
Komentarišući novu odluku o dopunama zakona o visokom obrazovanju po kojoj će studentima biti omogućeno da upišu godinu sa manjim brojem bodova nego što je prethodno bilo predviđeno, Knežević kaže kako je to rešenje samo na kraći rok, a da na duge staze ipak može da se odrazi negativno.
- Reforma će se u svakom slučaju odvijati, s tim što će se malo deformisati u primeni. Ja se oslanjam i uzdam u novije i mlađe generacije profesora koji su osposobljeni više nego njihove starije kolege, tako da mislim da će oni pozitivno uticati na sprovođenje ovog procesa - završava Knežević.
Međutim, ima i onih koji se slažu sa odlukom da se u zakon o visokom obrazovanju ubace prelazne odredbe. Prof. dr Milorad Milovančević, prodekan za nastavu na Mašinskom fakultetu, objašnjava da ovom odlukom Bolonjska deklaracija nije propala.
- Potreban nam je prelazni period jer smo se prethodnih godina malo zaleteli i krenuli smo preterano poletno. Ali treba biti realan, studije su teške i zato moramo da budemo strpljivi - kaže Milovančević.

Bodovi vrede isto u svim državama
Srbija je Bolonjsku deklaraciju potpisala 2003. godine i time se obavezala da će prilagoditi sistem visokog obrazovanja evropskim standardima. Ovim procesom se uvodi bodovni ECTS sistem, koji vredi isto u svim državama potpisnicam.

Rektor zadovoljan zbog izmene zakona
Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević juče je u izjavi Tanjugu izrazio zadovoljstvo što je Vlada usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju. On je rekao da je preostalo da Skupština na vanrednoj sednici, koja se očekuje tokom sledeće sedmice, usvoji taj predlog. „Upis traje do 30. oktobra, moramo brzo da radimo da bi studenti mogli da konkurišu za domove, stipendije i hranarine”, poručio je Kovačević.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Protest studenata zbog bodova za upis

Goran Minić za kaže da će se studenti u Srbiji naći u velikom problemu ako Predlog zakona o visokom obrazovanju ne bude usvojen do 31. oktobra, jer je to krajnji rok za upis naredne godine studiranja. Naime, samo 10-ak odsto studenata ima neophodnih 60 bodova, koliko je potrebno za upis naredne godine. Minić kaže da očekuje da će poslanici izglasati ovu izmenu.
- Mi imamo punu podršku i rektora i Univerziteta. Svima je jasno da Zakon o visokom obrazovanju nije primenjen na pravi način. Verujem da će ovaj predlog biti izglasan, jer je svim poslanicima jasno da su studenti ograničeni rokom. Ako se to ipak ne desi, bićemo prinuđeni da organizujemo proteste, koji će, sobzirom na broj studenata na gubitku, biti masovni - kaže Minić.
Branko Kovačević, rektror BU, ranije je izjavio da će sam povesti studente ispred Skupštine ako ove izmene ne budu usvojene u srpskom parlamentu.
Vlada Srbije je juče uputila u skupštinsku proceduru ovaj predlog, kojim se utvrđuje manji broj bodova koji su potrebni studentima za finansiranje iz budžeta. Vlada je zatražila da se ove izmene donesu po hitnom postupku. Izmenama je predviđeno da se za studente koji se upisuju na studije u prve četiri godine po započetoj reformi visokog obrazovanja promeni uslov za studiranje na teret budžeta, odnosno da se za sve ove studente zakonom utvrdi manji broj takozvanih ESPB bodova, kao uslov za zadržavanje, odnosno sticanje statusa studenta koji se finansira iz budžeta.
U Vladinom obrazloženju predloga je navedeno da je u procesu reforme visokog obrazovanja neophodno da se ESPB bodovi uvode postepeno.

Postepeno povećavanje broja bodova
Izmene zakona predviđaju da studenti koji su upisani na prvu godinu studija 2009/2010. mogu zadržati status studenata koji se finansira iz budžeta ili nastaviti studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta ako su u 2007/2008. godini ostvarili najmanje 42 ESPB boda, a u sledećoj školskoj godini 48 bodova. Za 2009/2010. godinu predviđeno je najmanje 54 boda. Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivalnja u „Službenom glasniku”.

Izvor: 24 Sata
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11186
Zastava t
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Alcatel 258
Od sa moje studijske grupe od nekih 70 ljudi sto ide aktivno, sve ispite tj 10 komada su dali ne vise od njih 5... dok 7 po tom novom sistemu mozda ima 20tak medju kojima sam i ja Smiley sto znaci 42 boda  Smile
al postoje 2 predmeta, znaci Bolonja moj ku-*c 600 strana, idijotluka, profesor smecar neprevazidjen, cija izjava upravo oslikava pravo misljenje i zelju profesora za reformama, "svi ti testovi sto radite preko godine i taj kolokvijum, ne sluze nicemu jer vas ja rusim na ispitu pa da imate maksimalan broj bodova"... al bar imaju pitanja pa kako te ubode, a kod drugog rade se testovi koji se ponavljaju decenijama u nazad, al kod njega se izlazi na usmeni a onda te on u zavisnosti jel mu se svidja izrazajnost tvog pogleda pita pitanje 'sta su aminokiseline' , a ako si pacijent iz nekog njemu znanog razloga, dobijes pitanje na koje on komentarise da nije bas siguran sta je tacan odgovor...
E sad da ne bude da su ti koje ja ne mogu da polozim, teski ima i onih koji nemaju veze sa bolonjom upravo radi tog usmenog dela ispita, mada su ovi ljudi kul, pa bas pustaju... al ni to nije dobro.. jer verujem da je neko u podredjenom polozaju a mislim da je cilj u tome da budemo svi isti...
pa kad me ne bude rusio jer sam pricao na predavanju, vec zato sto nisam znao... onda je fer sve...
kad bude ocenjivao moju sifru koju cu znati samo ja i studentska sluzba mozemo pricati ovako...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.