Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Стратегија неодрживог развоја  (Pročitano 2175 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Citat
Sto se matematike tice, osim mnozenja deljenja, sabiranja i oduzimanja, apsolunto vise nista nije potrebno.

о јбте... ово не заслужују ни напушавање знаш? Smile

Математика је одлична баш због своје непромењивости... прав угао је прав угао и увек ће бити прав... 2+2 је увек 4... било пре 5000 година биће и за 5000. Волели је не волели, мрзели... нико не може да јој порекне фундаменталност и то је да у основи свега.

Природне науке су човеков опис и покушај схватања нечега што постоји независно од њега и чиме се не може манипулисати. Ту може оманути само човеково поимање... У случају друштвених наука... оне су консензус и договор људи о нечему што су људи направили урадили замислили... и као такве... данас се договоримо да су теорија, сутра их прогласимо истином и аксиомом а прекосутра будалаштином и заблудом...

А што се тиче овог Бенезетовог експеримента... занимљива поставка ствари... али ми некако делује да је ту испричана само једна страна приче и то прилично тенденцозно. Није проблем и не може бити проблем у математици или било чему што деца уче па да је потребно да се избацује из програма... проблем може бити само у начину на који се деци нешто представља... тј у самом начину предавања.

Овакав приступ какав је имао Бенезет и колеге му... подсећа ме на ону причу како су аргументовано доказали да су деца из  сеоских средина глупља од деце из градских јер су константо имала слабије резултате на тесту интелигенције... док се неко на крају није запитао а да није сам тест прилагођенији тој градској дечици и њиховим искуствима...

Citat
Kapacitet te besmislenosti se najbolje vidi na zadacima kao što je ovaj: "U stadu ima 125 ovaca i 5 pasa ovčara. Koliko godina ima čobanin?" Istraživanja pokazuju da na ovo pitanje čak tri četvrtine učenika nižih razreda daje brojčani odgovor!

Transkript koji je načinjen tokom jednog ovakvog ispitivanja otkriva određenu vrstu pogrešne slike o svrsi matematike koju, očigledno, ima većina dece: "125+5=130... to je previše, 125-5=120 je opet previše... ali 125/5=25. To ima smisla! Ja mislim da čobanin ima 25 godina!"

Ово опет нема везе са математиком већ начином предавања ил страхом од ауторитета... Па био је онај експеримент где су матори оформљени људи до бесмисла слушали заповести јер им је речено да треба... http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment

Ја ћу своје дете да упишем у најбољу школу, па на најбољи факултет, кад заврши (ако заврши) лепо спакујем и у свет. Пола генерације из Гробарске ми је по свету и ниједном није лоше. Србија нек се сналази са нама просечнима.

Био је некад овде колеза Шкорпи са занимљивом теоријом... укратко препричана... Срби су у ПСР изгубили добар део најбољих и то је био стравичан ударац за народ и потенцијал истог... после ДСР у коме је изгинуло и побијено доста људи...а онда су пролетери побили још добар део првака по селима и градовима након ослобођења... он је то сликовито назиовао ''сакаћењем генетског материјала народа''

одласком једног генијалног човека Србија не губи само њега и оно што је он могао учинити... губи и његово потомство... е кад се тако посматра тек онда постаје језиво замислити последице одлива мозгова... кад се тако гледа онда ово
Citat
Србија нек се сналази са нама просечнима.
звучи као оптимистична процена...
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Apple 15
Citat
Mene su ucili da se uplatnica popunjava iskljucivo plavom hemijskom, kao i sve pisano na dokumentu ide plavom hemijskom.

I da.. mora hemijska.. ne moze mastiljava olovka ili obicna olovka... Smile

Citat
Mene su pustili u gimnaziju, morali su, derala sam se kao luda, gimnazija ili nista.

Ja nisam.. ja sam zelela u Petu, Sv. Savu ili ako bas mora Trecu... ali.. svasta se desavalo te '95. tako da je na kraju bilo.. nema veze...
Isti slucaj je bio i sa upisom na faks... Stajala sam na jednom raskrscu.. desno je Filoloski, pravo je Pravni (malo dalje.. doduse)... i bilo je - koje svetlo prvo zasvetli... i tako sam ja nastavila pravo...

Mene je nerviralo sto je uvek na tim razgovorima sa psihologom bilo - vase dete je izuzetno inteligentno i moze da upise koju god skolu hoce...
Sto i ne bi bilo lose da ja nisam osoba koja hoce - sve!

Citat
Sto se matematike tice, osim mnozenja deljenja, sabiranja i oduzimanja, apsolunto vise nista nije potrebno.

Slazem se. Ljudi se naljute kad to kazem. Dodala bih samo jos razlomke, procente, razlomke i osnove geometrije. Prakticno, sve sto se nauci u prava 4 razreda osnovne skole.  Smile
« Poslednja izmena: 28. Apr 2014, 14:05:49 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 28.0
mob
Nokia 
Mene je cale nagovorio sta da upisem, u 3 proste recenice Smile
"Zavrsi ekonomski i mozes da radis gde hoces, svuda su potrebni ekonomisti"
I
"Zaposlicu te gde hoces"
Meni je bilo dosta.

Da, pa to do 4.razreda, dalje ne treba.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Ako je od matematike u životu prosečnog čoveka potrebno samo ono što se uči do 4. razreda osnovne, pitam se šta li je tek onda s ostalim naukama...  Smile

Onda nam ne treba ni više od 2 razreda hemije ,geografije, biologije, fizike, srpskog, engleskog... A ostalo poput filozofije, psihologije, istorije... nam ne treba uopšte? Jel sam dobro shvatio?
Da mi lepo stavimo osnovnu školu na 4 godine, i posle još ko oće srednju na 2,i lepo da imamo ljude sa srednjom stručnom spremom sa 13 godina. Još posle fakultet na dve sa isključivo stručnim predmetima,i to je to. Diplomci sa 15 godina života,odnosno 8 godina učenja. Šta kažete?  Smile

P.S. I,da... Sasvim je jasno i očigledno da u vreme kada se ceo svet okreće procesima kao što su optimizacija, smanjenje troškova, balansiranje i maksimalno iskorišćenje resursa... jednomrečju, kad se sve vrti oko toga kako da neko napravi što više i zaradi što brže uz što manje uloženog... matematika i prirodne nauke postaju sve manje potrebne i korisne. Štaviše, može se reći da matematika polako zastareva.

« Poslednja izmena: 28. Apr 2014, 14:30:39 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Хоћеш све... сем математике даље од разломака?  Smile

рецимо ... на техничким факултетима повелики број стручних предмета било би илузорно до немогуће и покушати разумети без одличног капирања тригонометрије, извода и интеграла и аналитичке геометрије... чак су статистике и диференцијалне једначине бар у малом делу имале неку практичну примену за неки испит... бар елементарну....код машинаца и неких динамика рецимо. И то није претеривање... него ти је за тај неки испит тај неки део математике неопходан да би почео да схваташ шта се ту дешава...

Citat
"Zaposlicu te gde hoces"
мислим да је ово било пресудније ...  Smile

Citat
Da, pa to do 4.razreda, dalje ne treba.
па оно... реално онда женама које ће бити мајке и домаћице не да не треба факултет него им не треба ни средња... могле би рецимо да упишу неку двогодишњу ил неки курс после основне ... чисто да се занимају нечим док траже мужа...  Smile Smile

он д брајт сајд... ево имамо заједничку тему бре... мени се десило да ми цркне хемијска у пола попуњавања уплатнице... па сам завршио другом хемијском која беше друге тамније нијансе... и онда ме госпоџа са шалтера терала да поново попуњавам уплатницу једном нијансом плаве...  Smile
« Poslednja izmena: 28. Apr 2014, 14:30:13 od 3maj001 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
(nadovezujem se na svoj prethodni post)

Jbt,sad se setih još nečeg... Idem da javim onom prijatelju u Americi što u okviru post doktorskih studija radi na primeni matematike u programima za optimizaciju troškova u preduzećima, da batali sve to. Čovek se drnda s tom matematikom već 20 godina a ne kapira da ništa od toga danas ne treba ljudima. Čuka tamo neke funkcije, redove, matrice, diferencijalne jednačine... misli da to ima neke prkatične primene i važnosti... a ne kapira da je sve to mogao da postigne i sa +, - , / i x . Eto,ko mu kriv kad ne sluša Srbe koji sve znaju najbolje nego ide u Amerike.

Srbi bre mogu automobil da naprave sa 4 računske operacije! Mogu da rade šta oće! Jer tako smo u mogućnosti!
A ne ko oni Ameri i Evropljani, tu kao neka matematika, neke prirodne nauke, kurci palci... Pojma bre oni nemaju.
« Poslednja izmena: 28. Apr 2014, 14:41:10 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Apple 15
Ja sam vise puta pisala, ali nije zgorega da ponovim...

Osnovna skola je osnovna skola.. ucis ono sto ce ti u svakom trenutku zivota biti potrebno... Osnova.
Srednja skola je u nekim idealnim uslovima bila usmeravanje ka nekoj profesiji... opet.. to je neka razrada...
Visa ili fakultet ti opet pruza neku krnju specijalizaciju jer ti dobijas opet osnove zanimanja kojim ces jednog dana da se bavis.
Ja ne znam sta su vama rekli kada ste se upisivali, ali nama je na prvim predavanjima uvek naglasavano da je to samo osnova... i da, ako cemo da se bavimo necim u buducnosti, imamo jos citav zivot ucenja...

Ne moraju svi da znaju sve...
Ne moraju svi da se bave svime...
I na kraju - ne mogu svi sve da zanju.

Jednostavno, ljudi su i pametniji i gluplji, a najvise je prosecnih koji ce zivot provesti a da mu nista vise od 4 racunske operacije i azbuke nista nece znaciti... 

Ja ne kapiram to insistiranje da je nesto vaznije od drugoga. Prosecnog coveka ne zanimaju teoreme i proracun statike mosta... Obicnog coveka ne zanima razlog zasto se Ana Karenjina bacila pod voz. Obicnog coveka ne zanimaju hemijski procesi. Obicnog coveka ne zanimaju Napoleonove bitke... Obicnog coveka ne zanima mnogo toga...

Ali, moze da zanima ako hoce...

Zato ide na fakultet, skolu ili kurs gde se specijalizuje za odredjene stvari.

Vi polazite od nekog krajnje elitistickog stava da ljudi moraju sve da znaju. Ne moraju. Moraju da znaju da disu, hrane se, vrse nuzdu, oblace se, sabiraju i oduzimaju, gledaju na sat, da se potpisu i imaju neke osnovne socijalne sposobnosti (npr. ne opalis samarcinu nekome ko ti pridje)... i to je to...

Juce sam na CQ postavila podatak da 50% ljudi na planeti nikada nije primilo ili uputilo telefonski poziv. Prvo pitanje je bilo - Kako to?

Moja prva misao kada sam procitala to pitanje je bila - jbt, pa ti nemas pojma o svetu oko sebe. A to su osobe koje sebe smatraju... pametnim?
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Citat
Vi polazite od nekog krajnje elitistickog stava da ljudi moraju sve da znaju.

није тачно... ја сам чисто одреаговао на ово Сандрино и твоје...

Citat
Citat
Slazem se. Ljudi se naljute kad to kazem. Dodala bih samo jos razlomke, procente, razlomke i osnove geometrije. Prakticno, sve sto se nauci u prava 4 razreda osnovne skole.

небо и земља је разлика између тога што сад кажеш ''не морају сви све да знају'' и ''апсолутно није потребно да знају'' 
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Citat
Математика је одлична баш због своје непромењивости... прав угао је прав угао и увек ће бити прав... 2+2 је увек 4... било пре 5000 година биће и за 5000. Волели је не волели, мрзели... нико не може да јој порекне фундаменталност и то је да у основи свега.

Ja je volim (na osnovnom nivou, molim  Smile ) - bas stoga - mozes nesto resavati na xy nacina iliti kako-ti-srcu-drago ali samo je jedan rezultat tacan
(ja sam na neki cudan nacin nemacki koji ne podnosim a bio mi je obavezan ucila tako sto sam ga povezala sa matisom  Smile )

Ekspriment je postovan jer jeste zanimljiv, legao mi je kao kec na jedanaest u prilog mojoj tezi i kao argument Orfovom da samo odredjena grupacija ljudi moze da resava probleme Smiley a i plus je vezan za temu kojom se bavim iliti skolstvo/obrazovanje - kako i cemu se deca uce ovde

No, dosta mi Vs. vi  Smile

Da se vratimo malo na temu - uzori i prema cemu se odlucuje dalje skolovanje

Ministar policije ima zavrsen doktorat, mlad, uspesan, na Megatrendu - tema je nesto tipa Beograd i lokalna uprava (tad je jos hteo da bude gradonacelnih  Smile )
Biografija ministra odbrane Klik i posle neka neko kaze da ne treba polagati nade u taj zavrseni eko. fakultet  Smile

A mozemo i da budemo Kristi  Smile - Zmaje odgledana Olivera i "da mozda ne"  Smile
« Poslednja izmena: 28. Apr 2014, 15:16:38 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Ja jesam za veću specijalizaciju u našem obrazovnom sistemu, samo što ne idem do te krajnosti da bih desetkovao nauku od koje zavisi drugih 10 nauka u osnovnim i opštim srednjim školama zato što današnje bolide od dece mrzi da upotrebe mozak.

Da ne pričam o tome da ceo svet i dalje stavlja matematiku kao najbitniju ili drugu najbitniju nauku. Jer, bez obzira gde si i kad si... što reče Zmaj, matematika je uvek ista. I broj nauka koji zavisi od nje će vremenom samo rasti,smanjivati se neće. Mehanika, ekonomija, elektrotehnika, statistika,itd,itd... će zavisiti od matematike bilo da se uče u prepametnoj Srbiji ili Filipinima ili Zimbabveu. I zato su prirodne matematičke nauke toliko bitne i forsirane, svuda u svetu. Jer važe uvek i svuda.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.