Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Стратегија неодрживог развоја  (Pročitano 2212 puta)
23. Apr 2014, 11:51:58
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
Browser
Mozilla Firefox 28.0
U SRBIJI BEZ POSLA 53.000 LJUDI SA DIPLOMOM

Po podacima republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je u aprilu 2012. godine  bez posla 53.296 fakultetski obrazovanih stanovnika. Kada bi se na jednom mestu u isto vreme okupili sve nezaposleni srpski diplomci, dobili bismo grad veličine Zaječara ili Kikinde. Da li se neko u državi ozbiljno bavi pitanjem „proizvodnje“ nepotrebnih kadrova, i u kom smeru savetovati maturante i mlade ljude za koje studije da se opredele?

U Nišu postoji „višak“ od čak 188 profesora fizičkog, dok na primer Novi Sad ima 150 nezaposlenih profesora srpskog jezika; u Kragujevcu imamo situaciju gde 125 lekara ne može da nađe zaposlenje dok u Leskovcu isti problem ima 141 učitelj. Najveći problem u Srbiji, po evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje jesu diplomirani ekonomisti i pravnici. Podaci iz aprila ove godine govore o tome da čak 8.034 diplomiranih ekonomista i 5.056 diplomiranjih pravnika čeka zaposlenje. Na trećem mestu su profesori razredne nastave. U našoj državi nema posla za 2.077 učitelja, kao ni za 2.094 lekara opšte prakse. Na petom mestu nalaze se arhitekte koje čekaju na posao; dok posla nema ni za 1.173 diplomirana inženjera arhitekture. Nisu retki slučajevi da profesor književnosti radi u piljari.

Nedavno su objavljene kvote za upis studenata za sledeću školsku godinu na državne fakultete u Srbiji. Samo u Beogradu, Pravni fakultet upisaće 1.500 brucoša, Ekonomski fakultet 1.350, Učiteljski fakultet 440, Medicinski fakultet 500, a Arhitektonski fakultet 300 novih studenata. Sledeći želje studenata i njihov pritisak na uprave fakulteta kvote se iz godine u godinu uvećavaju, ali veliki je problem naći posao nakon završenih studija. Najveći problem jeste što iz klupa izlaze suficitarni kadrovi a ne školujemo one kojih nema dovoljno. Po mišljenju stručnjaka  problem je dugotrajan i vrlo složen, a mi kao društvo u celini nismo uronili u taj problem, niti se njime bavimo. Podrazumeva se da je važno da jedan narod ima što više visokoobrazovanih ljudi, a ono što nije za pohvalu, jeste podatak da  u Srbiji ima svega 6.2 odsto ljudi sa fakultetskom diplomom.

Upisati fakutet za koji unapred znate da već hiljade diplomiranih čekaju na prvo zaposlenje ne čini se kao razumna odluka. Skupo školovanje pretvara se u lični i društveni problem, kojim, kao da se nažalost niko ne bavi u Srbiji. Autori strategije za razvoj  obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, kažu da je predviđeno da se formira telo koje će se samo time baviti i pokušati da uskladi obrazovne profile sa potrebama tržišta.

STATISTIKA:

Broj ovogodišnjih brucoša:                           

ekonomija                    3.975                           

pravo                            3.695                     

razredna nastava           810                           

medicina                      1.261                           

arhitektura                     300                                       

Preporuke za studiranje:

1. Elektrotehnički fakultet     
2. Fakultet organizacionih nauka
3. Građevinski fakultet
4. Tehnološko-metalurški
5. Mašinski fakultet               
6. Saobraćajni fakultet       

Najbrojniji ( po evidenciji NSZZ sa fakultetskom diplomom ima najviše):

ekonomista                                8.036
    pravnika                                     5.056
    profesora razredne nastave           810
    medicine                                    1.261
    arhitekture                                    300     

NEZAPOSLENOST PO GRADOVIMA:

Novi Sad       30.410  ( 16.893 žene )

Beograd       102.051 ( 55.830 žena )

Kragujevac   23.273  ( 12.695 žena )

Niš                 36.726  ( 18.580 žena )

Leskovac      24.136  ( 11.493 žene )     

Привредна комора Београда

Подаци вероватно нису најсвежији... док стигнем пробаћу да изгуглам нешто скорије... Ал опет вероватно нису неке драстичне разлике у питању. Поента је да само економисти и правници на евиденцији бироа за незапослене чине 25% ''вишка'' високообразованих... 13 000 од 53 000. А у ту цифру нису ушли власници тих диплома који су се запослили као таксисти, продавачице ил чистачице... тако да је реални учинак тих професија у ''вишку'' високообразованих вероватно и већи.

А на сав тај вишак... годишње покушамо да одшколујемо још цирка 7 700 правника и економиста. Ал ето има обећање... до 2020 неко ће се позабавити тим питањем...

Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora cg_ac (Vreme: 25. Apr 2014, 18:51:14)

Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora cg_ac (Vreme: 25. Apr 2014, 19:03:07)
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
I opet dodjosmo do planiranje kadrova (o tome smo probali na nekoj temi ovih dana  Smile )

Neka pitanja, rekla bih da imaju veze sa ovim:

Gde ce da radi i kako da napravi svoj biznis (ko krece sad da radi ovde je sto se mene tice veliki entuzijasta i zanesenjak koji ce najveroatnije da "pukne", ko drugacije kaze klevece i laze  Smile ) kada vec nema privrede, neko sa tehnickih fakulteta? Tih fakulteta ciji kadrovi treba da nose privredu?
Motivacija?
Okolina? Sa tim u vezi, ko se najvise vrednuje kao i sta se vrednuje? Ko najbolje zaradjuje?
Cime se bave uspesni (citaj imam kesa) ljudi u Srbiji?
Diplome kojih fakulteta i iz kojih oblasti imaju trenutno vodeci ljudi ove zemlje?
Ankete mladih govore da im je na vrhu liste odlazak iz zemlje, ulazak u skupstinu ili neku drzavnu firmu, administraciju? Isto je, (mozda i ne toliko bitno za bas ovu temu) meni licno, fascinantno po anketama kome studenti najvise veruju ovde.
I ostala pitanja za razmisljanje i diskusiju opet na ovu temu

Prestiz jeste inzinjer (cak i danas se zna sta znaci zavrsiti tehnicki fakultet) - dobar drustvenjak je svestan pozitivnih stvari  Smile 
« Poslednja izmena: 23. Apr 2014, 13:03:26 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 28.0
mob
Nokia 
Potpuna dominacija  Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 34.0.1847.116
Odgovor na to prvo pitanje je vrlo prost, neko sa tehnickog fakulteta mnogo bolje i brze razmislja o resavanju problema nego neko sa ekonomije i prava. Mi smo ceo zivot uceni da resavamo probleme dok su oni uceni da ih zaobilaze. Jedini posao pravnika je tumacenje i zaobilazenje a ne resavanje problema.

Da uprostim, na pitanje gde ce da se zaposli neko sa tehnickog fakulteta ako vec ne radi privreda? Na bilo koje mesto u kojem je potrebno efikasno resavanje problema.
Takvih mesta je mnogo i na njih uvek dolaze pravnici i ekonomisti i probleme jos vise nagomilavaju. Razlika je u stavu, razmisljanju, postavljanju. Nije jedina razlika u materiji koja se studira Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Pravnika i ekonomista je uvek bilo previše,ali takva je moda kod nas.

Što se planiranja kadrova tiče,ne bavi se time niko već decenijama,pa se neće baviti ni 2020. Nikog ne boli dupe za to. A ako se neko i bude zainteresovao, to sigurno neće biti Privredna komora. Jebe se njima za to.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Apple 15
Hm.. ta prica da pravnika i ekonomista ima previse je iz vremena kada su se oni zaposljavali u drzavnim preduzecima...

Sada je trziste otvoreno, tako da... ti kao ekonomista mozes da se zaposlis u privatnoj firmi ili osnujes svoju.
Isti slucaj je i sa pravnicima, samo sto to znaci da bar tri godine moras da radis za dzaba i jos godinu-dve odvojis za polaganje pravosudnog... i onda da radis sam za sebe ili svog gazdu...

Naravno, sada sa uvodjenjem privatnih izvrsitelja ima jos vise sansi za zaposlenje...
Cinjenica je da ce za pravnike uvek biti posla... Ljudi ce uvek da se parnice...

S druge strane, upravo zbog toga... ekonomisti i pravnici imaju vece sanse nego neko ko je zavrsio medicinu ili elektrotehniku...

Problem je sasvim drugi... a ima veze sa tim da si naucen da treba da radis u sigurnoj firmi... drzavnoj firmi... drzavnom organu...

Malo ih je spremno da skoce i urade nesto samo za sebe... i stvore nesto za sebe....

Mene zivo zanima kako ce da izgleda ovo sa izvrsiteljima, pa mozda krenem da se bavim time iz hobija... Smile
« Poslednja izmena: 23. Apr 2014, 13:27:23 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Орфе... не знам да ли бих баш тако формулисао... али се слажемо у принципу

Citat
S druge strane, upravo zbog toga... ekonomisti i pravnici imaju vece sanse nego neko ko je zavrsio medicinu ili elektrotehniku...

Aнеа бре... од свих незапослених дипломираних на бироу... 25% је правника и економиста... Значи од свих људи који су завршили било који од 40-так факсова па нису успели да нађу посао ... сваки четврти је са једног од та 2 факса.

eво изгуглах нешто...
http://www.mpn.gov.rs/vesti/676-odluke-o-broju-studenata-za-upis-u-prvu-godinu-studijskih-programa-osnovnih-akademskih-studija-master-akademskih-studija-i-osnovnih-strukovnih-studija

ту можеш видети да од ових 21 717 бруцоша 1220 уписују правни а 1270 економски факс... што је 2490 илити 11.5%. Што би се рекло ...

та два факса... 12% учешћа у броју бруцоша... а 25% учешћа у броју незапослених.

Додуше ово са линка су само подаци за буџетске студенте... ал тешко да ће ''лакше наћи посао'' Smile
« Poslednja izmena: 23. Apr 2014, 14:06:39 od 3maj001 »
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Apple 15
Kao sto rekoh... kada bi odustali od sna da moraju da rade u drzavnoj firmi i okrenuli se samozaposljavanju... ne bi bilo tih problema...

E, sad.. sto je on na birou, a radi nesto sa strane... to je druga stvar...

Ali ja nisam cula da je advokat umro od gladi...

I opet cu reci... sa ta dva zanimanja oni imaju vise opcija nego neko ko je hemicar... samo sto nece da rade za sebe...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 34.0.1847.116
Citat
Ja jesam Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows 7
Browser
Chrome 34.0.1847.116
mob
Nokia 6630, valjda

Ostvarice se Kuzmin san pa cemo pravnike, ekonomiste i bankare da jurimo u krugu dvojke... sporta radi...

I opet cu reci... sa ta dva zanimanja oni imaju vise opcija nego neko ko je hemicar... samo sto nece da rade za sebe...

Hemichar... jbte potencijal...
Hemichar:

Smile

@Orf, skoro pa bih i ja tako formulisao... dodushe ja bih dodao i pljuvanje po istoricharima, geograficharima, arheolozima, jezicharama, pravnicima, turizmolozima...
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.