Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: ​Шта су све изградили нацисти у Београду  (Pročitano 12378 puta)
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.148
U pravu je Jašar.

Da, treba čuvati svoju kulturu, pismo, identitet... ali ne treba ići u krajnost do te mere da se zabranjuje sve što nije ćirilica i da se nameće ljudima da pišu samo njom.
Primera radi, zamislite samo kako bi izgledalo da su naši preci bili bandoglavi pa u nauci i tehnici umesto stranih termina i skraćenica pravili domaće. I sad zamislite da svako uradi to. 50 zemalja, 100 ispisa, 200 termina.
Takođe ne treba zaboraviti da ogroman deo naših reči potiče upravo iz zemalja gde se koristi latinica. I šta sad, isteraćemo latinicu a nastavićemo da govorimo mašina, asfalt, šrafciger? Pa ne ide baš.

Treba naći neku meru i držati se nje. Jedino što meni trenutno pada na pamet i što bih izmenio je, da više reklama, bilborda, izloga i uopšte natpisa u javnosti, bude na ćirilici. Naravno, uz opciju da ako se radi o brendu koji se izvorno piše na latinici, da se dozvoli da tako piše i ovde. Jer malo je retardirano (meni bar) da imamo Макдоналдс, Најк, Лоџитек, Бош i slično.

I na kraju, ovo što kaže Jašar. Ako neko nije pravoslavac, i ne piše ćirilicom, to ne znači da je manji Srbin od drugih. Eno idite u Skupštinu i Vladu i tamo ćete naći pun kufer Srbendi, junaka, pravoslavaca, ćirilovaca i ko zna čega još. Pomislio bi čovek iz njihovih priča i nastupa da se radi o najvećim Srbima, najvrednijem blagu zemlje. A ono sve ološ do ološa, najveće rak rane društva. A s druge strane imate ovde i ljude koji ćirilicu koriste samo kad moraju, a neki je čak ni ne znaju... pa ipak, mogu da održe lekciju o patriotizmu svoj ovoj gospodi iz Skupštine. I mnogih drugih ''institucija''.  Smile
« Poslednja izmena: 22. Okt 2016, 17:31:05 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.143
Eno idite u Skupštinu i Vladu i tamo ćete naći pun kufer Srbendi, junaka, pravoslavaca, ćirilovaca i ko zna čega još. Pomislio bi čovek iz njihovih priča i nastupa da se radi o najvećim Srbima, najvrednijem blagu zemlje. A ono sve ološ do ološa, najveće rak rane društva.
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 53.0.2785.143
Ми имамо устав који не познаје такозвану српску латиницу, дакле уставно је забрањена, али немамо власт која сме закон да спроведе у дело, тако да је латиница забрањена само на папиру.

Латиница до краја...

Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.143
БРРН

Elem raznovrsnost je bogatstvo. Neke zemlje na Bliskom istoku ( -stan), imaju cirilicu, latinicu, arabiku, i onaj sanskrit.

Pa sta.

Plus ako je po Ustavu jedno a narod opet voli i latinicu, znaci da je volja naroda. Ko moze onda da zabrani? Zar bi bilo moralno braniti?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.143
nemoguce je zabraniti da ljudi koriste latinicu sem u sluzbenim dokumentima
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 53.0.2785.143
Чика Гамбино наравно лапрда. Ајде лепо наведи члан устава или закона где пише да је латиница забрањена. Службена документа се морају писати ћириличним писмом али то не значи да је латиница забрањена.
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.12
Browser
Safari 602.1.50
mob
Apple 15
Ako vam neko moze zabraniti ili nametnuti da radite nesto (pisete na cirilici, idete u crkvu, zovete se Srbima), onda ste zaista alavi glupaci.

Toliko. Wink

Ко каже да је неко неком забрањивао? Чиме ти пишеш приватно ако није тајна, ћирилицом или латиницом? Само питам.

Pa pise gore.

Sto se ostalog tice:

pisano - cirilica
beleske koje ce mi kasnije trebati, tipa predavanja - stampana cirilica
beleske koje mi nece trebati, kratki podsetnici, ceduljice - stampana latinica
potpis - latinica, osim ako se ne trazi cirilica... mada, objektivno... dosao je na nivo zvrljotine, tako da nema jasne definicije koje je pismo
internet - gotovo iskljucivo osisana latinica.

u prvom razredu sam znala i latinicu i cirilicu, sluzila sam se ijekavskim i ekavskim dijalektom paralelno, hrvatskim i srpskim... imam pisacu masinu na cirilici i na latinici...

jos nesto te zanima?

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 8957
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 49.0
Машина = строј, шрафцигер = одвијач, шублер = помично мерило... То су српске већ постојеће замене, али мени не сметају ни ове стране речи које се користе већ (и ја их користим па би било мало лицемерно да ми толико сметају), али ове новокомпоноване стране речи које се на силу убацују избацујући већ постојеће и афирмисане српске речи не могу да смислим... Свако ко их изговори треба да се новчано казни, јер по џепу је најболније ударити наш народ.

Што се мене тиче не треба ни тући ни за уши вући људе да пишу ћирилицом, нити их вређати ако пишу латиницом, јер их силом нећеш тако лако натерати. Ако већ желиш да неко други пише ћирилицом, прво се ти сам бори за ту ћирилицу па ће се тако пре људима допасти да пишу ћирилицом а не латиницом, јер што се више ћирилица буде рекламирала то је већа шанса да људи почну да пишу њоме, овако силом не вреди. Бар ја тако мислим.

И сврха писања ћирилицом није бити Србин или шта већ, већ очување писма што мислим да је неопходно да се бар мало сваки Србин око тога потруди. Што се тиче српског на латиници, могло је од почетка да буде као што Руси а и остали раде: да све буде на ћирилици а за странце адаптирано на латиници. Али сад је тако како је јбг, и понављам не треба народ кривити што пише латиницом јер народ није крив.

Ako vam neko moze zabraniti ili nametnuti da radite nesto (pisete na cirilici, idete u crkvu, zovete se Srbima), onda ste zaista alavi glupaci.

Toliko. Wink

Ко каже да је неко неком забрањивао? Чиме ти пишеш приватно ако није тајна, ћирилицом или латиницом? Само питам.

Pa pise gore.

Sto se ostalog tice:

pisano - cirilica
beleske koje ce mi kasnije trebati, tipa predavanja - stampana cirilica
beleske koje mi nece trebati, kratki podsetnici, ceduljice - stampana latinica
potpis - latinica, osim ako se ne trazi cirilica... mada, objektivno... dosao je na nivo zvrljotine, tako da nema jasne definicije koje je pismo
internet - gotovo iskljucivo osisana latinica.

u prvom razredu sam znala i latinicu i cirilicu, sluzila sam se ijekavskim i ekavskim dijalektom paralelno, hrvatskim i srpskim... imam pisacu masinu na cirilici i na latinici...

jos nesto te zanima?

Искрено свака ти част кад се тако лако пребациш са једног на друго у зависности кад ти шта треба.  Smile

Не, довољно је. Хвала.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.143
mob
Qtek 小米
Чика Гамбино наравно лапрда. Ајде лепо наведи члан устава или закона где пише да је латиница забрањена. Службена документа се морају писати ћириличним писмом али то не значи да је латиница забрањена.
Наравно да сам мислио на службену комуникацију и наравно да није забрањена рецимо мађарска латиница, али српска не постоји, па самим тим и јесте забрањена у службеној употреби.
Члан 10. устава Србије.

Службена документа ? У реду дакле нека београдска општина мора да издаје документе на ћирилици,  ту се слажемо, али да ли сме неки Јанез у писаној форми да се обраћа на словеначкој латиници тој истој општини дакле на свом словеначком језику, односно латиничном писму ?
Како Србин сме на неуставној такозваној српској латиници, а други не смеју ?

Рецимо да ти мени предаш неку молбу на српској латиници, ја могу да ти одбијем и да те пошаљем код нотара да ти преведе на српски односно ћирилицу.
Meне могу само да пребаце на неко друго радно место и да поставе неког подобног који не поштује устав и који не жели да се замера грађанима и управи. Aли ми не би могли ништа друго, само да ме мрзе, јер устав је на мојој страни.

IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.148
Kada bismo uzeli tako svim rečima da tražimo zamenu, izmislili bi novi jezik. Postali bismo ko hrvati, s onim (predloženim?) okoluguzno govnogutalo, udna tuljica, tjelospojka, i sličnim budalaštinama.
Što se tiče stranih izraza (dakle ne pričam sad o pismu nego o izrazima), ja uvek kažem - ako Rusi mogu da imaju атакуј, клиренс, компјутер... ne znam zašto bi to bio problem u našem slučaju.

Mada se slažem da treba raditi na tome da se usvajaju one reči koje su nam potrebne i koje nemamo ili nisu baš adekvatne, a ne bukvalno svaku koja se pojavi.

Još nešto. Svi u javnosti stalno pričaju u anglicizmima i latinici kao da su oni jedini trenutni problem srpskog jezika. A niko da se pozabavi navalom slengova i šatrovačkih gluposti, kao i srozavanjem koje se dešava jer se ljudi i usmeno i pismeno izražavaju sve lošije. Treba samo uporediti novinske tekstove od pre 10,15 godina i ove sad i biće jasno o čemu pričam. Ono što se nekad smatralo uličarskim govorom, danas je postao skoro pa standard. Ja kad pročitam ono ''čuvajmo srpski jezik!'' ja prvo pomislim na očuvanje gramatike, i ispravnog izražavanja. Pa tek onda na sve ostalo. Naravno, to je samo moj doživljaj. Ali kažem, ako je cilj očuvanje srpskog jezika u celini, onda bi trebalo malo da se pozabavimo i gramatikom i pismenošću, a ne samo anglicizmima i latinicom. Džaba izbacivanje latinice i svih anglizicama ako će od jezika da nam ostane ''Тебра, смор, кева, пљуга, гиље,гајба, кинта" i slično.
« Poslednja izmena: 22. Okt 2016, 20:23:40 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.045 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.