Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 21:52:13
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 164 165 167 168 ... 930
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srpsko-hrvatski i hrvatsko-srpski odnosi!  (Pročitano 1188132 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.12
Јутарњи лист: Повратак ћирилице у Вуковар и још 20 општина            
среда, 02. јануар 2013.

Загреб - Влада Хрватске не намерава да одустане од политике двојезичности, упркос притисцима из дела удружења бранитеља и неких правашких странака и то значи повратак ћирилице у Вуковар и још 20 општина хрватске у којима, према последњем попису, Срби чине једна трећину становништва, пише Јутарњи лист.

Чињеница је да у Вуковару живи 34,8 одсто српског становништва, више од једне трећине, а то значи са постоји законски услов за увођење двојезичних натписа, рекли су Јутарњем листу званичници владе.

То значи да ће у 2013. у Вуковару увести двојезичност и сви завнични натписи на јавним институцијама, полицији, пошти, као и називи улица и тргова биће и на латиници и на ћирилици.

Исто тако, најновији подаци пописа становништва потврдили су да у Хрватској има још двадесетак општина у којима припадници српске мањине чине више од трећине становништва и да су и ту испуњени формални предуслови за увођење двојезичних натписа у Војнићу, Вргинмосту, Плашком, Удбини, Кореници, Грачацу, Негославцима и још десетак мјеста у источној Славонији, на Банији, у Лици и Далмацији.

Увођење двојезичности у складу је с Уставним законом о правима националних мањина, као и Хелсиншком повељом, који члановима мањина гарантирају права на коришћење и истицање властитог језика и писма, подсећа лист.

Такође подсећа да су се Италијани у Истарској жупанији без већих проблема изборили за двојезична права, иако их је много мање од трећине у становништва Истре, а да нова употреба ћирилице наилази на отпоре.

У Влади, међутим, тврде да не намеравају да одустну од спровођења закона.

- У овој се земљи закони се морају спроводити и верујем да ће тако бити и у граду Вуковару. Закон о употраби језика и писма је јасан, а онима који то проблематизују желим само рећи да су се хрватски бранитељи борили да тамо буде хрватски грб, а не да не буде нешто што не би требало бити. Желим исказати спремност Владе да се и у том делу закон о употреби језика и писма националних мањина спроведе - изјавио је хрватски министар управе Арсен Баук, преноси лист.

(Фонет)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.12
Зоран Пусић: Нико не може да оспори етничко чишћење Срба у Хрватској            
субота, 05. јануар 2013.

ЗАГРЕБ - Иако је Хашки трибунал имао много веће могућности да објективно одмери кривицу хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, нико не може да оспори да је у Хрватској током протеклог рата било злочина и етничког чишћења, за шта постоје бројни докази, изјавио је председник Грађанског одбора за људска права Зоран Пусић.

Нико не може да оспори постојање намере етничког чишћења Срба из Хрватске, као и да је оно спроведено, а "да те намере нису постојале, онда би постојало настојање да се избегли врате и за то сада не би било препрека", рекао је Пусић Танјугу коментаришући изјаву главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца да је тај суд имао довољно доказа да осуди двојицу генерала.

"Суд је имао много више могућности да одмери њихову кривицу јер су имали више докумената, али ме нико не може уверити у оно што се покушава извући из пресуде жалбеног већа, а то је да се злочини нису десили и да етничког чишћења није било. То није истина. Намера је постојала, етничко чишћење се десило, а има и превише доказа да је то тако. Штавише, ја бих се усудио рећи да има више доказа да је јаснија постојала намера етничког чишћења после него за време Олује", рекао је Пусић.

Према његовим речима, препреке су постојале и реторика је била против повратка.

"То није моја тврдња, јер за то има толико доказа да је то истина која се не може довести у питање", рекао је Пусић.

Он је рекао и да затварање канцеларије Хашког суда у Загребу не значи одустајање од процесуирања злочина над Србима.

"Барем не формално, јер је Хрватска међу осталим међународним клаузулама прихватила и обавезу да хрватско судство непрестано суди за ратне злочине", рекао је Пусић и истакао да је "постојање хашког суда допринело да су се одржали неки судски процеси у Хрватској и суседним земљама који се иначе никад не би догодили".

(Танјуг)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.12
Грго Микулић: Ћирилица је старо хрватско писмо  Smile           
понедељак, 07. јануар 2013.

Сплит - Директор Туристичког бироа Широки Бријег Грго Микулић, песник, књижевник, клесар, етнолог и љубитељ старина исклесао је у камену 12 ћириличних слова и намерава да исклеше још 15, а сва ће бити осветљена, видљива и читљива путницима који се крећу путем Мостар-Сплит и Мостар-Томиславград-Ливно.

Сплитска "Слободна Далмација" пише да су Срби "у паници" због "споменика" на Широком Бријегу јер сматрају да им Хрвати отимају ћирилицу.

Слова су "никла" на огради основне школе у Кочерину, висока су 1,4 метра, широка метар и дебела 25 центиметара.

Лист наводи да је то не мало изненађење за просечног читаоца коме се Широки Бријег може везати уз свашта, али врло тешко уз ћирилицу.

- У почетку је било неверице и чуђења, али кад смо објаснили да се ради о старом хрватском писму којим је 1404. године писана и Кочеринска плоча, надгробни споменик Вигња Милошевића, која се чува у црквеном простору цркве у Кочерину као споменик нулте категорије, онда је све село на своје. Ради се о томе да је форсирање ћирилице у време две Југославије као српског писма код народа створило анимозитет према свакој ћирилици, макар је она, уз латиницу и глагољицу, средњовековно хрватско писмо, 'арвацка ћирилица', како се спомиње у додатку Пољичког статута из 1665. године. Тако се догодило да смо с прљавом политичком водом избацили и дете, које сада спасавамо - рекао је Грго за "Слободну Далмацију".

Не без поноса, Грго истиче како су и пре Хрватске академије знаности и уметности (ХАЗУ), која је недавно организовала скуп на тему "Хрватска ћирилична баштина", Широкобријежани схватили значење тог писма у културној историји Хрвата. До сада је исклесано и постављено 12 слова, а преосталих 15 биће тек постављено.

Пројекат је направило Удружења Штећак, а финансирање је помогла Влада Хрватске, Влада Федерације БиХ и Западнохерцеговачка жупанија.

- Наш је циљ да хрватска ћирилица у UNESCO-у добије статус нематеријалне светске културне баштине - навео је Грго.

Све је, ипак, наишло на жестоке реакције српских лингвиста, пише "Слободна Далмација".

Можда је најжешћи био један од водећих лингвиста, професор Милош Ковачевић, који каже да "Хрвати Србима отимају ћирилицу".

На научном скупу ХАЗУ одржаном крајем 2012. године, подсећа Ковачевић, изнета је теза како је "од 11. до 18. века на великим деловима хрватског територија становништво своје културне потребе изражавало (и) ћирилицом", те да се на средњовековним споменицима "мешају и ћирилица и глагољица".

Ковачевић то назива "хрватско шминкање прошлости" и примећује да су се Хрвати тек у 2012. години сетили "својега" писма ћирилице због њиховог пута према ЕУ, јер у Бриселу желе да имају право првенства над језиком и писмом с Балкана.

(Танјуг)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.97
mob
Qtek 小米
Посетио сам један форум који окупља екстремне хрватске националисте, неонацисте и усташе. Smile
Пријатно сам изненађен, Smile јер овакве Хрвате не познајем.  Smile Мада да се не лажемо ми се генерално и непознајемо довољно.
Иначе тема је Косово, има 8 страница и сви коментари су просрпски орјентисани.

Citat
Moje mišljenje da Kosovo nikada nismo smijeli priznati kao državu, to mi je jedan od najgorih poteza naših vlasti ikada, tako da Srbima pružam maksimalnu potporu u tome.

Prvenstveno većina naroda ima svoju državu, neki nemaju, po kojoj logici Šiptari moraju imati dvije? Druga stvar je samo širenje islama koji je opasnost za kulturni opstanak Europe i sam znam koliki je to problem jel samo gledam iz Brodske Posavine kako džamije niču po Bosankoj Posavini.

Albanci su koliko znam jedina populacija Europe koja demografski raste i imaju najveći postotak mladog stanovištva u Europi, što im je širiti se svuda okolo, Grčka ima problem s njima, Makedonija, Bugarska, Srbija pa i mi. Sve ih je više vamo, primjer Osijeka gdje sam sada, imate neki njihov centar, na moju radost svi prozori na zgradi su im razbiti (toliko o tome da ih volimo), pekare sve drže oni, ali sve, osobno sam šetao gradom i to se uvjerio, monopol imaju nad našim kruhom (glupo malo zvuči, ali istina je).

Eto toliko, pa me zanima vaš stav.

Citat
Naravno da ne podržavam neovisnost Kosova, Kosovo nikad nije bilo albansko pa ne može biti ni danas.

Citat
Glaso sam ne jer kad do toga dođe onda sam na srbskoj strani isto tako ne volim kad se prave mitovi od ubojstva u srebrenici itd ali to nije vezano za temu...

Citat
Inače ljudi ja sam novi a uvijek sam razmišljao što se tiče kosova bolje srbi nego šiptari em su kršćani em se sporije množe nikad ga nismo trebali priznati to nam je jedna od najvećih greški u vanjskoj politici .Srbe ne smatram nekom potencijalnom opasnošću p.s jako dobra tema.

Citat
Svaki normalan Hrvat će podupirati srpsko Kosovo, čak i oni Hrvati koji bi rekli da ne podupiru to kažu iz čiste neke zlobe zbog posljednjeg rata, to da je Kosovo srpsko je neupitno i to da ono mora biti srpsko nije samo u interesu srba nego cijele Europe, prema tome tu se nema sto raspravljati.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows 7
Browser
Chrome 23.0.1271.97
Hahaha mogu ti reci da sam i ja iznenadjen...

Ali ipak, ako te zanima pravi hrvatski duh idi na fb stranicu Vukovar nikada nece biti Вуковар...

Inace izbio je navodni skandal za bozic jer su Srbi odatle isli ulicama nosili srpske zastave i pokazivali 3 prsta... Citajte malo komentare, da se naucite demokraciji i civilizaciji...
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Flock 2.6.2
Посетио сам један форум који окупља екстремне хрватске националисте, неонацисте

stav svih svetskih, tih koje si nabrojao, je isti. na stormfrontu se vodi rasprava da li su oni uopšte bela rasa.
probleme prave kafanski nacionalisti.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.97
mob
Qtek 小米
Посетио сам један форум који окупља екстремне хрватске националисте, неонацисте

stav svih svetskih, tih koje si nabrojao, je isti. na stormfrontu se vodi rasprava da li su oni uopšte bela rasa.
probleme prave kafanski nacionalisti.
Реално и наши кафански националисти праве проблеме.
Разлика између данашњих европских неонациста и оних Хитлерових је огромна, а једино се поклапају у презиру према Јеврејима, тачније Хитлер их је мрзео.

Хитлер је био велики савезник муслимана, док данашњи неонацисти муслимане не само што доживљавају као непријатеље, већ их због тога и не сматрају делом беле расе, чак и ако се ради о босанском муслиману нордијског расног типа са све плавим очима.
Дакле у питању је оправдани страх од најезде ислама.

Али ту није крај хрватским мукама, они отворено нама завиде што ми имамо националну цркву, док је њихова централа у Риму. Има ту логике, Рим Италија ... исти они Италијани који имају територијалне претензије према Истри.
Заправо њих сутра глат може да представља неки папа циганин, кинез или црнац, зато неки од њих предлажу да се покрене хрватска католичка црква, али други опомињу да би то био почетак разбијања Ватикана, кога они опет отворено прозивају за везе са НСП, масонима и сатанистима.

Постоји још и Брејвиков нацизам, који се темељи на идеји о јудеохришћанском савезу, који има највише смисла јер и Јевреји су на бранику одбране Хришћанства окружени исламстима.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 17.0
Citat
док данашњи неонацисти муслимане не само што доживљавају као непријатеље, већ их због тога и не сматрају делом беле расе, чак и ако се ради о босанском муслиману нордијског расног типа са све плавим очима.

http://en.wikipedia.org/wiki/Safet_Babic
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1523
OS
Windows 7
Browser
Chrome 23.0.1271.97
Реално и наши кафански националисти праве проблеме.
Разлика између данашњих европских неонациста и оних Хитлерових је огромна, а једино се поклапају у презиру према Јеврејима, тачније Хитлер их је мрзео.

Хитлер је био велики савезник муслимана, док данашњи неонацисти муслимане не само што доживљавају као непријатеље, већ их због тога и не сматрају делом беле расе, чак и ако се ради о босанском муслиману нордијског расног типа са све плавим очима.
Дакле у питању је оправдани страх од најезде ислама.

Али ту није крај хрватским мукама, они отворено нама завиде што ми имамо националну цркву, док је њихова централа у Риму. Има ту логике, Рим Италија ... исти они Италијани који имају територијалне претензије према Истри.
Заправо њих сутра глат може да представља неки папа циганин, кинез или црнац, зато неки од њих предлажу да се покрене хрватска католичка црква, али други опомињу да би то био почетак разбијања Ватикана, кога они опет отворено прозивају за везе са НСП, масонима и сатанистима.

Постоји још и Брејвиков нацизам, који се темељи на идеји о јудеохришћанском савезу, који има највише смисла јер и Јевреји су на бранику одбране Хришћанства окружени исламстима.

Mene uvijek iskreno i od srca nasmiju tvoji zaključci i "informacije" s kojima ti barataš. Al' majke mi...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 23.0.1271.97
Hrvati su i uvek ce biti veci neprijatelji od siptara.
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 164 165 167 168 ... 930
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 21:52:13
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.