Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Sep 2025, 19:30:18
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 162 163 165 166 ... 930
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srpsko-hrvatski i hrvatsko-srpski odnosi!  (Pročitano 1186553 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 83
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 17.0
Ne postoji pesma ruža hrvatska nego se pesma zove mojoj majci.

Dakle Houra je tu pesmu posvetio svojoj majci .
Smile. napokon nešto pametno
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 23.0.1271.97
mob
Samsung SGH-E590
Zna se sta je ta pesma predstavljala devedesetih... Smile
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.95
mob
Motorola 
Nemoj da se ljutiš ali lažeš. Ne postoji pesma ruža hrvatska nego se pesma zove mojoj majci. Dakle Houra je tu pesmu posvetio svojoj majci . Možda da je poslušaš samo jednom pa da shvatiš na nema nikakve veze s nacionalizmom.
Ja sam možda za tvoja shvatanja čudna, ali obožavam da slušam dobre bendove sa područja bivše države. Možda zato što nisam zadojena nacionalizmom jer to sve i da želim ne mogu biti jer mi je otac Srbin a majka Slovenka.

Ne ljutim se i ne lažem,a uz to kao srpski nacionalista (što ne krijem) slušam (i slušao sam) bolju muziku sa tih prostora od tebe (Azru,koju i dan-danas imam kompletiranu na vinilu,Atomsko Sklonište koga sam i gledao u Puli u originalnoj postavci,Haustor).Tu bi se (uz par još starijihh grupa ,odavno nestalih) "dobri bendovi sa područja bivše države" (ekipe koje su radile sa ove strane granice tu ne računam) i okončali.
Draga moja...pesme nisu ono što njihovi autori (iz ovih,ili onih razloga) tvrde da jesu,već su ono u šta ih publika koja ih sluša pretvori tokom godina.U još drastičnijem slučaju,pesme su metaforične (najbanalniji primer ti je Lucy in the Sky with Diamonds Bitlsa ; koliko decenija je njima trebalo do priznanja ?) .
Isti je slučaj sa pomenutom pesmom P.K-a.Misliš li da je slučajno što su mi vezu Dabčević-Kučarove i ove pesme 1992. pominjala čak dvojica Hrvata iz Srbije (koje je ,međusobno,delio generacijski jaz od kojih tridesetak godina) i što slične komentare (tipa "buđenje Hrvata","zastave","mi Hrvati",Savka,"dva prsta","ime hrvatsko"...) možeš naći uz bilo koju verziju okačenu na YT ? Niko i nigde ne pominje majke (one dvonožne) ,jer se o njima tu i ne radi ...Dalje,veseo tekst o vezi rok-muzike ovih prostora i raznih službi možeš pronaći i npr. ovde  .Začudo,pominju i Houru : "  “...Jasenko Houra je bio čovek hrvatske republičke Službe. Nekoliko puta sam im slao dopise da nam ga stave na raspologanje u saveznoj službi jer je talentovan muzičar, a oni su odbijali i smišljali neke formalnosti. Odgovorno tvrdim da je njegova pesma “Mojoj majci (zadnja ruža Hrvatska)” maslo zagrebačkog odeljenja...Rata ne bi bilo bez propagande i bendova poput Prljavog kazališta...” (sam tekst je iz 2010.)
Da smrdljivko nije politički virgo-in-tacta,može se videti i iz njegovog intervjua (2003.,Nacional) : ovde .Na samome kraju,evo i lista koga svi isprani mozgovi ovoga foruma obožavaju,Vremena ( ovde ) ,koje kaže : "  Najveća potencijalna provokacija na koncertu bi mogla da bude izvođenje pesme Mojoj majci, sa alternativnim nazivom Ruža hrvatska. Pesma je prvi put objavljena 1988. godine na albumu Zaustavite zemlju i posvećena je Hourinoj majci. Međutim, ubrzo je zadobila druge konotacije.
Po objavljivanju albuma, Prljavo kazalište krenulo je na turneju čiji se vrhunac odigrao 17. oktobra 1989. na koncertu održanom na Trgu bana Jelčića (u to vreme Trg Republike) u Zagrebu. Procene kažu da se tog dana okupilo između sto i sto pedeset hiljada ljudi. Egzaltacija publike za vreme izvođenja Ruže hrvatske, bila je za mnoge "budnica", najava, kako danas o tome pišu hrvatski mediji, nadolazećih promena. U to vreme, bilo je i onih koji su pesmu tumačili kao posvetu Savki Dabčević-Kučar, jednoj od vodećih ličnosti Hrvatskog proljeća 1971. godine, koja se baš u to vreme ponovo politički aktivirala. Kasnije, početkom devedesetih, Savka Dabčević će upravo ovu pesmu koristiti u predizbornoj kampanji Hrvatske narodne stranke."

---------------------------
Dakle,da zaključim : Hourina je majka odavno otegla papke ( te i pevanje pesme o dotičnoj postaje bespredmetno , jer sve majke kad-tad čeka ista sudbina) i niko me ne može ubediti da izvođenje pomenute pesme u Bgd-u nije bilo političko trpanje prsta Hrvatske Srbiji u oko , obzirom na skorašnja Haška događanja...
« Poslednja izmena: 28. Dec 2012, 20:06:23 od Torivoje »
IP sačuvana
social share
Od Vučića pedera do Ane lezbejke : Srpska Napredna, stranka kontinuiteta
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1523
OS
Windows 7
Browser
Chrome 23.0.1271.97
Pa mogu se složit sa gotovo svim šta si napisao, iako imam nekakvu refleksnu alergijsku reakciju na bilo kakve tekstove, "dokaze", "izvorna svjedočenja" i "pouzdane izvore" (napomena: navodni znakovi stavljeni namjerno) iz kojekakvih "tajnih" spisa raznoraznih "tajnih" službi koje su sve ovo dogovorile. No dobro...

A propos ove priče o "Ruži hrvatskoj" koja se zapravo zove "Mojoj majci" je najobičnije prodavanje magle, a izvođenje te pjesme je najobičnija (i to poprilično jadna) provokacija.

To je kao da netko u Zagrebu na koncertu javno izvede, štjaznam, "Tamo daleko" i onda kaže da je to jedna ljubavna, nostalgična pjesma. Simbolika je u oba slučaja prilično jasno i prilično jaka, i nema potrebe vrijeđat svačiju inteligenciju i zdrav razum takvim blesavim "tumačenjima".

Ponavljam, slažem se sa većinom toga šta si napisao, ali pročitavši tvoj post, jedno mi se pitanje nekako nameće, i to baš ovo:

Zar ti želiš reć da niti jedan muzičar ne bi trebao posvetit pjesmu svojoj majci, niti pjevat pjesmu svojoj majci, pošto je to bespredmetno jer će svačija majka jednog dana umrijeti?

Jer, slijedom iste logike, niti jedna pjesma se ne bi trebala posvećivat niti jednoj osobi - jer svatko će umrijet, pa je pjevanje pjesama bilo kojoj osobi bespredmetno.

Zar ne?  Smile
« Poslednja izmena: 28. Dec 2012, 20:57:23 od damfisk »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.95
mob
Motorola 
Zar ti želiš reć da niti jedan muzičar ne bi trebao posvetit pjesmu svojoj majci, niti pjevat pjesmu svojoj majci, pošto je to bespredmetno jer će svačija majka jednog dana umrijeti?
Jer, slijedom iste logike, niti jedna pjesma se ne bi trebala posvećivat niti jednoj osobi - jer svatko će umrijet, pa je pjevanje pjesama bilo kojoj osobi bespredmetno.
Zar ne?  Smile

Ne,ne želim reći da majke ne zaslužuju da uđu u pesme (,jer su ulazile...na ovaj,ili onaj način...),ali ako se od osamdeset i osme pesma o konkretnoj majci tumači totalno drugačije od onoga što (navodno) znači samome autoru,plus dotični Houra nije tužio Dabčević-Kučarevu/njenu stranku HNS i zabranio korišćenje sopstvenih nota u političke svrhe,reci ti meni šta je to što ga je baš na Bgd-skom koncertu nagnalo da se priseti tamo-neke-njemu-drage-osobe na odru ? 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 17.0
mob
LG Nexus 5
I danke dojcland je pesma posvecena nemici zvanoj dojcland koja se kupala u Cavtatu...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.95
mob
Motorola 
I danke dojcland je pesma posvecena nemici zvanoj dojcland koja se kupala u Cavtatu...  Smile

Pa,naravno ! Zar neko može reći išta drugo do da je pomenuta "Tamo daleko..." pesma o devojci kojoj su se prijeli agrumi koji naročito dobro rađaju baš tamo kuda odoše lica angažovana od strane jednoga od ministarstava sile,a među kojima je i dasa koji ju je par puta preznojio ?
« Poslednja izmena: 28. Dec 2012, 21:54:04 od Torivoje »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 23.0.1271.97
Citat
obožavam da slušam dobre bendove sa područja bivše države.

чек...ти у исту раван стављаш добре бендове и прљаво казалиште?  Smile  Smile Smile Smile

у хрватској ретко шта се може назвати добрим бендом (да се не наљуте дежурна браћа хрвати на теми...исто мислим и за србију Smile )  атомско склониште и можда куд идијоти и то би било то
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1523
OS
Windows 7
Browser
Chrome 23.0.1271.97
Ne,ne želim reći da majke ne zaslužuju da uđu u pesme (,jer su ulazile...na ovaj,ili onaj način...),ali ako se od osamdeset i osme pesma o konkretnoj majci tumači totalno drugačije od onoga što (navodno) znači samome autoru,plus dotični Houra nije tužio Dabčević-Kučarevu/njenu stranku HNS i zabranio korišćenje sopstvenih nota u političke svrhe,reci ti meni šta je to što ga je baš na Bgd-skom koncertu nagnalo da se priseti tamo-neke-njemu-drage-osobe na odru ? 

Pa već sam napisao, riječ je o najobičnijoj (i prilično jeftinoj) provokaciji. Kakav je, uostalom, i cijeli koncert.
« Poslednja izmena: 29. Dec 2012, 10:19:59 od damfisk »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.97
mob
Qtek 小米
Хрвати се прилагођавају новим условима, дакле отворило се српско тржиште и то примећује и њихова публика, јер дотични музичари су постали мање национални, а више пацифисти.

Ја више пратим хип хоп сцену и знам да неке наше групе наступају по Хрватској, осим у Далмацији.
Наравно групе попут Београдског синдиката имају проблем и када наступају у Црној Гори, па су скоро изјавили да тамо неће више никада наступати.
Али сви који нису оптерећени неким националним питањима и чија тематима није уско везана за српско тржиште могу наступати од Вардара па до Триглава.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 162 163 165 166 ... 930
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Sep 2025, 19:30:18
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.082 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.