Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Feb 2026, 03:04:38
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 49
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srpski pravopis...  (Pročitano 413605 puta)
Hronicar svakodnevice

www. damir88.blogspot. com

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 528
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia 6500s
pise se
"sa mnom... i sve ostalo je odvojeno!!!"
kao sto se pise i "ne znam, ne mogu, ne zelim..." ali se naravno "necu" pise zajedno!!! to veliki broj ljudi ne zna!! zalosno je  Smile
kao sto svi pricaju "odelenje"  Smile a kaze se odeLJenje!

Mene interesuje nesto... "bio sam na "zurKi" (ili) zurCi"
nekako mi je pravilnije C, ali sam procitao da je ustvari pravilno sa K, mada to isto niko ne kaze tako...

Da li znate da je u nisu, kad je bila "bureGdzijada" na svim mogucim bilbordima, plakatima pa cak i na netu, svuda pisalo bureKdzijada... katastrofa! jednacenje suglasnika po zvucnosti valjda
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 1141
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
pise se
"sa mnom... i sve ostalo je odvojeno!!!"

drago mi je sto nesam gresio do sad, a za ne+glagol sam znao da je odvojeno osim nisam, nemam, necu i nemoj.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

prim.med.dr.sci. protivpožarni. aparat pekom

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 4245
Zastava Kolasin- Kruscic
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
SonyEricsson K530i
@Damirkralj

Vidi, za to na zurki ti je dovoljan slijedeci primjer-
Nominativ - kvaka
Genitiv- kvaki

Slabo ko govori "Nasao sam muvu na kvaki" ali kad bi rekao "Nasao sam muvu na kvaci" bilo bi besmisleno...

Tako ti ide:
N - Zurka
G- Zurki

To je to... Barem je to moj stav, a prelistaj ovu temu od pocetka, nijednom nijesam pogrijesio.

@Shule90

pise se "dosad" a ne "do sad" mada i ovo drugo moze biti pravilno, ipak, moje je misljenje da je u ovom slucaju gore trebalo biti "dosad"

Popio sam malo, nijesam siguran, pogledacu sjutra sta sam napisao...
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 1141
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3

Citat
drago mi je sto nesam
Citat
da sam sebe ispravim nisam gresio....
 Kad se upotrebljava do sad, a kad dosad?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Nisam zgodna, al nezgodna jesam!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 347
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.10;
mob
Nokia 
Klajn kaže da su do sad i dosad ravnopravni.
IP sačuvana
social share
Geliyor geçiyor hayat, dönüyor durmuyor dünya.
Geliyor geçiyor zaman, dönüyor durmuyor dünya.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

prim.med.dr.sci. protivpožarni. aparat pekom

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 4245
Zastava Kolasin- Kruscic
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
SonyEricsson K530i
Da, mada je mozda bolje upotrebljavati "do sada" i "dosad" jer ce se naci neki mudrac koji ce te ispraviti ako napises do sad... Da se razumijemo, nijesam te ispravio, odmah sam rekao da je i drugo ispravno.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Чекај, Пекоме, откуд то да се ти бавиш српским? Зар ти матерњи није "матерњи"? Или ти је матерњи ипак српски?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Apple 15
Odvojeno i sastavljeno pisanje reči

Koliko puta vam se desilo da pogrešno napišete neku reč odvojeno a trebalo je kao jednu? Ili obrnuto? Ovo pitanje nije sasvim jednostavno, jer bez većeg lingvističkog znanja nije lako sve popamtiti.

Krenimo od priloga, koji možda pradstavljaju najveći problem. Uglavnom se pišu kao jedna reč, spajaju se s predlogom: nasred, usred, zdesna, sleva, iako, odjednom, uglavnom, nagore, napamet, ionako, izdaleka, igde, donekle, odnekud, doista i sl. ali nije sve tako jednostavno, jer, prvo, ima izuzetaka, i to takvih da je ponekad teško objasniti zašto se pišu odvojeno. Na primer: na leto, u jesen, u korak, u nedogled, do kraja i sl. Oko nekih slučajeva se i sami lingvisti spore kako bi ih trebalo pisati, pa su dopuštena oba oblika. Na primer: naizgled i na izgled, na žalost i nažalost, i te kako i itekako. Da sve bude još komplikovanije, ponekad ovi izrazi ne predstavljaju u rečenici priloge već odvojene lekseme. Evo kako bi to izgledalo na primeru različite upotrebe u istoj rečenici: "Ne pada mi na pamet da lekciju učim napamet" ili "Stigoše na kraj puta do kuće koja se nalazila nakraj sela".

U sličnim slučajevima, pridevi se uvek pišu spojeno i tu nema nikakvih pregovora, iako tu ljudi često greše. Najpre treba reći da se negativna zamenica ne- uvek piše spojeno sa pridevom u pozitivu: nestvaran, nesavršen, nebitan, nečujan, nemoguć, nepismen itd. Isto važi i za ostale negativne odredbe: bezbojan, besmislen, bezizlazan, asimetričan, abnormalan, protivpžarni, antistresn, kontradiktoran i sl. To važi i za sve ostale prefikse: izvanredan, podmetnut, predstavljen, ubačen, odvrnut ,obezglavljen, ispremeštan, najjeftiniji, slatkorečiv, malouman, jugozapadni, ali ako se sastoji od dva prideva u kojem su se zadržala oba akcenta piše se sa crticom: kiselo-slatki, plavo-zeleni, drveno-metalni i slično. Može da bude i tu komplikacija. Na premer, srpskohrvatski jezik, to je jedna reč, ali srpsko-hrvatski odnosi.

Kod glagola stvari stoje upravo suprotno, pa je verovatno to razlog zbog kojeg dolazi do greške. Osim kod glagola nemati i ne + jesam, biti, hteti (i to samo u prezentu), negativna odredba se uvek piše odvojeno. Znači: nemam, neću, nisam; ali ne znam, ne smem, ne mogu, ne umem, ne dam i sl. dok se i u svim ostalim vremenima uvek piše odvojeno. Ovde bi mogla da zbuni upotreba glagolskog priloga radnog. Na primer: "Prešao je ulicu ne gledajući", dakle odvojeno. Isto tako i "... ne računajući ostale".

Jedna imenica se ne može sastojati od dve reči, mada verovatno ima onih koji će napisati ne pismenost ili pra baba, umesto nepismenost i prababa. Od ovog pravila ipak ima neke vrste odstupanja. Pošto je poslednjih godina prilično usvojena engleska konstrukcija u kojoj se imenica koristi umesto prideva, pa tako i oblici tipa kvarc-lampa, mas-medij, remek-delo i slično (uvek s crticom), ponegde će se pojaviti i bez crtice, ako se ne radi o opšteprihvaćenoj složenici, kao u primerima džez koncert, taksi stanica, šund roman...

Izvor: Posetilac
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
moze li neko da mi kaze kako se pise - docicemo ili doci cemo ili doci ce mo -
hvala unapred.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Mislim da je pravilno doći ćemo, izgleda logično  Smile Ovo treće je definitivno nepravilno.
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 49
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Feb 2026, 03:04:38
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.