Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 15:41:35
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srpski pozdrav - Tri prsta  (Pročitano 65737 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1209
Zastava Nediceva Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6030
Као што ја тебе исправљам, тако је и мене исправљао православни свештеник. Мислим да он боље и више зна и од тебе и од мене. Уосталом у јутарњим и вечерњим молитвама се каже: "Пресвета Тројице, помилуј нас". Но, нешто друго сам нашао а име везе са овом темом. Текст који прилажем је из новина Српског четничког покрета из 10. јула 1991,  бр. 10.

ПОДМЕНУТИ ПОЗДРАВ
Човекова веровања су одјеци првих његових искустава о себи и свету у коме живи.Било да су настала на основу непосредног чулног опажања околине, било да су плод свесне, организоване индоктринације, веровања су одувек била покушај објашњења појава и збивања.
Човек употребљава говорну или писану реч да би исказао смисао оног што жели рећи.Језик му је крцат симболима, али се често служи и знацима или сликама који нису строго описани.
Симболи се спонтано стварају у несвесном, мада касније могу бити свесно разрађени.Спонтано стваране или свесно разрађене, појединци, групе људи, па и народи, их прихватају, или не, употребљавају, користе се њима као знацима за распознавање и припадност(некоме, нечему).
У Српским земљама и код Српског народа, од пре, отприлике, годину дана, појавио се један знак, симбол”уздигнута и раширена три прста”, и то у облику који не одговара Истини, коју сведочи Православље.У Православљу, скупљена три прста(палац, кажипрст и средњи прст десне руке)симболизује сједињено Свето Тројство.Мали прст о домали прст десне руке, притиснути уз шаку, представљају сједињену човечанску природу, Господа Исуса Христа, и Божанску природу Господа Исуса Христа.
Симбол, знак”уздигнута и раширена три прста”, представља разбијање Светог Тројства-Господа Бога Оца, сина Г.И.Христа и Св. Духа.Овакав знак”уздигнута и раширена три прста”користили су Хрвати, Усташе, на челу са Поглавником Анте Павелићом за време Другог Светског рата приликом давања заклетве.Исту употребу, овај знак је имао код Хрвата и за време Првог Светског рата, као и после њега.Код Римокатолика је уобичајна употреба и поздрав знаком”уздигнута и раширена три прста”, такође, тј. Наравно!
Појављивање и употреба знака”уздигнута и раширена три прста”, у Српским земљама и Српском народу, унатраг отприлике, годину дана, тумачења и објашњења шта значи тај знак, су само(ОБМАНА) и поистовећивање са Римокатолицима, и са Хрватима, тј.усташама и усташтвом.
Вероватно, да Срби не знају, или нису знали, да су знак”уздигнута и раширена три прста”употребљавали Хрвати, усташе као и Римокатолици.Да је народ знао, тј.да му је указано и објашњено, ко је, и када употребљавао исти знак, сигурно га не би прихватио, био би одбачен.

Да ли су људи који су”увели”у народ овај знак, то знали!?Можда нису!?Или јесу???

IP sačuvana
social share
На овоме свету могу да кажем што се дешава то није истина...мислим на овоме свету, што бих нагласио..да...пропаганда, што већина кажу, о овоме..није истина.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 54
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson T610
Procitao sam sve postove na ovoj temi i mislim da je nepotrebna prasina dignuta oko tog pozdrava,jer je on danas,kao sto neko rece ,simbol raspoznavanja srpstva, hteo to neko ili ne da prizna. Tacno je da su ustase polagale zakletvu sa razmaknuta tri prsta sto je predstavljalo, cini mi se, "Bog i Hrvati". Kod nas je dizanje razmaknuta tri prsta pocelo da se pojavljuje krajem osamdesetih pred raspad Jugoslavije,pojavom visestranacja i antikomunistickih,desno orjentisanih,monarhisickih partija. Prvi ga je javno upotrebljavao Vuk Draskovic(tada u partiji sa kumom Seseljom,mislim da je Srpska Narodna Obnova u pitanju),a postao je rasirena pojava posle cuvenih demonstracija 9.marta 1991. Neki tvrde da je predstavljao tri prsta kojim se krste pravoslavci i da je to bio simbol nove Srbije oslobodjene od komunistickog jarma i simbol povratka vere u srpskom zivlju,drugi,opet tvrde,  da znaci "ljubav,vera nada", jedan od slogana SPO. Devedesetih, pozdrav se masovno sirio na mitinzima,medju navijacima i srpskim borcima na ratistima sirom ex-Yu, postao je nekako ustaljen u narodu i danas je eto, igrom slucaja, neki simbol raspoznavanja Srba i Srbije.
Kako bilo, sve nove generacije koje su kasnije stasale prihvatile su ovaj,da ga nazovemo pozdrav,kao deo nacionalnog identiteta i verovatno da ce tako i ostati,pa vi sto imate fotke nemo' da se sekirate Smile
Dobar odgovor  Smile

Ne razumem zasto bi ovaj pozdrav poredili sa nacistima ili zasto bi zalazili u crkvene dogme vezane za sveto trojstvo

Kao sto ja znam pozdrav sa tri prsta je nastao kao reakcija na provokativni pozdrav sa dva prsta upucen od strane Hrvata
I od tada se redovno koristi kao najprepoznatljiviji srpski simbol
Danas samo Srbi koriste takav pozdrav (i mladi izvidjaci  Smile)

Volim da pokazujem tri prsta i znam mnogo ljudi koji nisu Srbi pa opet vole da pokazuju tri prsta kada nasi sportisti pobede ili kada osvojimo evroviziju  Smile
IP sačuvana
social share

Srbija do Tokija
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 107
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
Smile Smile Smile  sta reci nego glupi srbi, bas sam imao staru fotogrfiju negdje iz II. svjetskog rata od mog pradjeda koji  je digao tri prsta, nije me nikad zanimalo al mi je sad sve jasno, odavno se nisam ovako dobro osjecao.  Smile Smile Smile

Vredjanje je zabranjeno! Ako nastavis bice ozbiljnijih upozorenja!
Pa obrishi mu poste nemoj da sere po nama ovako josh i na nashem forumu.........

Posto pretpostavljam da si hrvat onda postavi tu sliku da vidimo i da se uverimo i sami u dokaze...

Pa obrishi mu post nemoj da sere po nama ovako josh i na nashem forumu.........
Debil iskomlexirani

« Poslednja izmena: 14. Maj 2007, 18:48:50 od Robin_hud »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1209
Zastava Nediceva Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6030
Citat
sta reci nego glupi srbi, bas sam imao staru fotogrfiju negdje iz II. svjetskog rata od mog pradjeda koji  je digao tri prsta, nije me nikad zanimalo al mi je sad sve jasno, odavno se nisam ovako dobro osjecao
То твој прадједа вуче православне корене, које године се покатоличио? Smile
IP sačuvana
social share
На овоме свету могу да кажем што се дешава то није истина...мислим на овоме свету, што бих нагласио..да...пропаганда, што већина кажу, о овоме..није истина.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Life is what you made !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung D900
Nisam imao pojma....  Smile
Mislio sam da je to uveo Vuk Draskovic na demonstracijama pocetkom 90tih.
IP sačuvana
social share
  Life is what you made !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Postovi korisnika nerkoz obrisani. Upozorenje ce biti poslato preko privatnih poruka.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 15
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Slushao sam na televiziji pre dve-tri godine kada je neki Sveshtenik (ne bih mogao da se setim koji) prichao o ovom pozdravu.Takodje je rekao da je to ustashki pozdrav i sve ono navedeno u textu na pochetku rasprave. Nije tachno pominjao shta je znachilo kod ustasha ali je prichao o nastanku tog pozdrava.Naime po njegovoj tvrdnji taj pozdrav datira iz vremena mnogo pre ustasha...i koristila ga je neka satanska sekta na podruchju balkana...poshto je svaki satanistichki znak obrnut od hrishtjanskog (obrnuti krst,obrnuti pentagram,inache normalan pentagram je hrishtjanski znak koji datira josh od pochetaka hrishtjanstva i predstavlja jedinstvo 4 elementa i dushe koji zajedno chine choveka.) Elem tako je i ta sekta koristila 3 rashirena prsta nasuprot 3 hrishtjanska spojena.

A slazhem se sa onima koji su rekli da je glupo odricati se sad odjednom tog znaka koji se toliko ustalio i to ne samo kod nas nego je i shire poznat kao nash zbog njegovog porekla. pogotvo kad se uzmu u obzir josh neki znakovi.

Kukasti Krst: Simbol sunca Arijevaca,ali ne hitlerovih nego prasedeoca indije po kojima je hitler i uzeo naziv za nemce. Naravno kukasti krst je u celom svetu zabranjeno javno pokazivati (sem u pogrdnom znachenju) jer to predstavlja shirenje "rasne,verske i nacionalne mrzhnje"

Gvozdeni Krst: Najvishi vojni orden josh u Austrougarskoj... dodeljivala ga je prva Marija Terezija. Takodje dodeljivan i Srbima u vojnoj krajni za iskazano junashtvo i hrabrost u boju.

Tri Sedmice: Takodje okarakterisane kao znak shirenja rasne verske i nacionalne mrzhnje (bar kod nas zvanichno nisam siguran za ostatak sveta) jer ga je koristio hitler za SS divizije iz Irske i Skandinavije. Ovo je zapravo starokeltski simbol sretje.Kasnije predstavljao i simbole rimskih legija samo shto su bile 3 noge...

i tako dalje i tako blizhe takvih znakova ima mali milion.

Ali ne chine nekoga podignuta 3 skupljena prsta vetjim srbinom od onoga koji ih drzhi rashirene. Ne chini nekog slepo verovanje u crkvu vetjim srbinom,odlazak u guchu,slushanje narodnjaka....i ostale stvari koje se danas vezuju za srpstvo.
Najvetji srbin je onaj koji se bori za to da se u Srbiji lepshe i bolje zhivi.Onaj ko uzme pushku u ruke da brani Srbiju kada je neko napadne itd. A ne svi oni koji drzhe 3 prsta idu u crkvu i u guchu i seru na sva usta o srpstvu a pritom kad izbije rat eto ih prvih u plakaru kriju se od vojne policije.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Уосталом, ни хришћанство није изворна српска вера, па се данас многи Срби куну у православље...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 15
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
upravo...ako tjemo da se vuchemo do nashih korena onda bi svi trebali da budemo pagani i da se kunemo u Peruna,Triglava i ostale...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 1831
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
bora111 to je obična laž  Smile  Smile

Pročitaj ovo: Tri prsta
« Poslednja izmena: 20. Maj 2007, 20:01:14 od -sakiman- »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 15:41:35
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.