Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Jul 2025, 11:41:22
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srpski pozdrav - Tri prsta  (Pročitano 65274 puta)
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Sveto Trojstvo predstavljaju tri spojena prsta- palac, kaziprst i srednji prst. Katolici nemaju Trojstvo.
Kako da nemaju? Razlika je u dogmi svetog trojstva po rimokatolickom i pravoslavnom verovanju tj. svatanju.

Ne mogu da se sjetim gde sam video katolicku crkvu koja je iznad ulaznih vrata imala bistu Hrista sa podignutom desnom rukom i 3 rasirena prsta. Tako da je 100% tacno da nema blage veze ni sa srbima ni pravoslavljem.
Izmedju ostalog (ne znam da li je pomenuto) i kada su srbe pokatolicavali u ndh, drzali su tri rasirena prsta. O tome postoje i filmske zabiljeske.
E sad... posto smo se propisno izblamirali Smile mogli bi poceti koristi pozdrav sa sklopljenim prstima. Jedino ne znam kako iskoreniti nesto sto je tako "utkano" u srpsku svest    Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1209
Zastava Nediceva Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6030
Citat
Kako da nemaju? Razlika je u dogmi svetog trojstva po rimokatolickom i pravoslavnom verovanju tj. svatanju.
Разлика је у filoque.
Citat
E sad... posto smo se propisno izblamirali  mogli bi poceti koristi pozdrav sa sklopljenim prstima. Jedino ne znam kako iskoreniti nesto sto je tako "utkano" u srpsku svest
Нису се сви избламирали. Рецимо Љотићевци/Недићевци су се за време онога рата поздрављали са три спојена прста, то су радили и у емиграцији. Дакле они се нису избламирали јер су били веома утемељени верски и национално. Исто је и са припадницима Отачаственог покрета Образ, и они су се одувек поздрављали са три спојена прста.   
IP sačuvana
social share
На овоме свету могу да кажем што се дешава то није истина...мислим на овоме свету, што бих нагласио..да...пропаганда, што већина кажу, о овоме..није истина.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

prim.med.dr.sci. protivpožarni. aparat pekom

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 4245
Zastava Kolasin- Kruscic
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson K530i
Kod nas su Otac, Sin i Sveti Duh, a kod njih su Otac i Sin, a Sveti Duh se povezuje sa Ocem... Tako smo mi bar ucili iz sociologije...
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Разлика је у filoque.
E - e... bas tako. Ne ide mi latinski, i to pamcenje, al znam da oznacava "I Sina"... kao sto je i "pekom" napisao.

Citat
Нису се сви избламирали. Рецимо Љотићевци/Недићевци су се за време онога рата поздрављали са три спојена прста, то су радили и у емиграцији. Дакле они се нису избламирали јер су били веома утемељени верски и национално. Исто је и са припадницима Отачаственог покрета Образ, и они су се одувек поздрављали са три спојена прста.

Pa ako tako cijenimo... ni ja licno nikad nisam dizao ni ruke ni prste. I uopste mi jedu zivac ti rituali, i iskreno se nadam da nece prevladati i ova najnovija pojava kod nekih kad stavljaju ruku na srce kod intoniranja himne (a pri tom pojedinci ne znaju reci nego zvacu). 
I pored toga sto to nisu radili nedic, mita ljotic, obraz, ja ili ti - cinjenica je da to radi(la) nadmocnija vecina pa se "tri prsta" ipak indetifikuje sa srbima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 8621
Zastava 44°49'14"N 20°27'44"E
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Nokia N82
pih a mi na ekskurziji ove godine isli u itasliju, drug stao na neki trg u splitu drzi tri prsta a mi gledamo jel lud Smile izgleda da je znao sta su ta tri rasirena. u svakom slucaju necu vise u zivotu dici tri rasirena prsta pa nek ih dize ko god hoce, dosta mi je blama...
IP sačuvana
social share
Edit by Belgrade: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1209
Zastava Nediceva Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6030
Добро си рекао, Бамби.
IP sačuvana
social share
На овоме свету могу да кажем што се дешава то није истина...мислим на овоме свету, што бих нагласио..да...пропаганда, што већина кажу, о овоме..није истина.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 58
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Nokia 6630
Zanimljivo!
IP sačuvana
social share
Today Tomorrow Toyota

Edit by kokota: Regulisana velika slova u potpisu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Па шта. Ушло у употребу, користи се с поносом и зна се да симболизује српство. И 4С су користили Грци, тада наши непријатељи и ником ништа.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1209
Zastava Nediceva Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6030
Citat
Па шта. Ушло у употребу, користи се с поносом и зна се да симболизује српство. И 4С су користили Грци, тада наши непријатељи и ником ништа.
Није баш тако и не може се упоређивати три прста са 4Ц. Зашто? Ова три прста која су ушла у употребу су антиправославна, антихришћанска, представљају супростност тријадолошком темељу (Отац, Син, Свети Дух) на којем се заснива наша вера. Рецимо Христос, као "Један од Свете Тројице", никада не постоји без Оца и Духа Светог, творећи, са осталим Личностима, "Тројицу једносуш(т)ну и нерездељиву. Дакле, као што су и Пресвета Тројица- нерездељиви, тако и приликом поздрава три прста морају бити нерездељива! Исто тако православље нас учи да "кад год се крстимо треба то чинити не како било већ, сложивши уједно палац десне руке са два прста до њега, остала два прста треба приљубити уз длан. Онда руку са тако сложеним прстима...).
А што се тиче 4С, то значи Vasileus, Vasileon, Vasileion, Vasileusin тј. Краљ Краљева Краљује Краљевима - Цар над Царевима - Господ Исус Христос. И лепо је што си рекао да су 4С користили Грци, а било би још лепше да и данас користе не само они, већ сви Православни.
Да резимирам. Нити је Света Тројица раздељива, нити се крстимо раздељеним прстима, нити би требало да се поздрављамо раздељеним прстима. Дакле три спојена прста јесу, и одувек су били, србски поздравни символ. Примери за то су многобројни, попут, рецимо,заклетве Србских добровољаца-љотићеваца за време Другог светског рата. Они су полагали заклетву држећи уздигнуту десну руку са три спојена прста. Или  ево још једног примера: 1937. године Свети Николај Велимировић држи велики народни збор у Ваљеву, пред (за оно време огромном) масом од 30 000 људи. Повод је борба против Конкордата. На крају говора, Владика Николај позива народ да дигне увис србски поздрав: "Три прста увис, Србине!" И потом сви дижу три спојена прста.
Мислим да сам овим текстом ставио тачку овој теми: да ли је србски поздрав три прста. Свако добро. Мишко
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 19
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Nisu koristili 4 slova C nego 4 slova V  Smile
A i nisu nam tad bili neprijatelji. Malo smo se ponekad popi.ckali, al cuj... braca se kod nas sekirama iseku za pola duluma zemlje... sta bi tek zbog onolike vizantije 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Jul 2025, 11:41:22
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.