Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 18:27:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srpski piloti probali "F-16"  (Pročitano 24562 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Ranije sam nalazio izvestaj o obaranju F-18 od strane Mig-25 manevrom taran, to je ono kad se zaleti u njega i obojica odu do djavola, ali sada nikako da pronadjem nista o tome. Mozda je bila patka. Ako pronadjem negde u svojoj arhivi nesto o tome javicu, posto na netu ne mogu da nadjem.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
u danashnje vreme je gotovo nemoguce da avioni pridju tako blizu da se sudare,a nema ni potrebe jer je naoruzanje dovoljno jako da obori bilo koji avion.
taran su upotrebljavali sovjeti na pochetku nemachke invazije protiv bombardera ,jer njihovi i-16 i i-153 sa 4*7.62mm nisu imali dovoljnu snagu da obore avion iz jednog prolaza ,a nije bilo shanse za drugi zbog male brzine. i japanci su to koristili protiv b-29 iz slichnih razloga . naravno ,bilo je i sluchajeva lovac-na-lovca ,ponekad kad je jedan oshtecen,ponekad sasvim sluchajno...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Хрїстóсъ воскрéсе! Воистину воскресе!

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
+..... Ray Holmes' ramming of a Dornier bomber over London has over the years become one of the most celebrated events of the Battle of Britain. Largely this is because of the heroic act itself, but the fact that the German enemy bomber crashed in such a public place and there was no loss of (English) life helped. And then the fact that the incident was filmed also helped.

http://www.bbm.org.uk/as-holmes.htm

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Znam ja i za slucajeve koji su se desili sedamdesetih, i jedan cini mi se osamdesetih, sve od strane rusa, dva-tri slucaja nisam siguran.
Evo jednog primera:
Citat
Taran

28 November, 1973.

In this day two military aircraft circled over a promontory which reached into deeply the territory of the former Soviet Union. A few minutes later one of the aircrafts were disappeared but the other one is flew through the border and violated the Soviet airspace. Over the other side of the approximately 100 kilometres width and 100 kilometres long promontory there were two Russian fighter in the air but they were too far from the intruder and as they were on a training mission they were not armed, as well. This time the air defence ordered one of the pair of MiG-21 aircrafts being in readiness to take off and intercept the intruder while the other aircraft on ready were put into first degree readiness ( i.e. the pilot sits in the cockpit waiting the permission for the take off ). Captain Gennagyij Jeliszejev headed his aircraft toward the border to intercept and identify the unknown aircraft. According to the identification of the captain the intruder was probably an Iranian RF-4 E Phantom reconnaissance aircraft. The Russian pilot flew to the wingtip of the other aircraft and tried to sign the pilots to follow his plane and land by moving the MiG's wings up and down and using his radio and his hands. The crew of the spy plane got the signs but instead land on Soviet territory they speed up their aircraft and turned toward the border. This time the soviet pilot got the order to use his missiles and shot the intruder down. Jeliszejev activated the radar and locked on the enemy plane and tried to use the missiles against the intruder. The pilot of the Phantom was warned to the missile threat by his planes sensors and the pilot started to change his direction and altitude intensively and quickly because the missiles of the MiG were unusable against highly manoeuvring targets. As the border approached quickly and the ground control officer was afraid of failing the action they gave the shocking order to the pilot: No. 240, Taran. Jeliszejev acknowledged the order, deactivated the locator pushed the throttle to maximum afterburn and flew after the escaping Phantom. About the followings there are no valid data. The air controllers saw on their screen the two dot indicating the two aircraft to come closer and closer to eachother while they were united on the screen and slowly disappeared. They called Jeliszejev on the radio but there was no answer.

Gennagyij Jeliszejev who executed this order got the Hero of the Soviet Union medal after his death. His name was admitted as a life member to his squadron and it was always heard between the names of the living squadron members. The soviets named a school after him and the students of this school celebrated his heroism in every 28th November. They named a street after him in his home town. There is a whole room in the Museum of Flight full of the memories of his heroism and his personal things. His statue is placed in the avenue of the heroes.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
ovaj dogadjaj nije ratni ,tj mig-21 se vec priblizio na veoma malu udaljenost kao shto nalazu propisi o presretanju aviona u mirnodopsko vreme. setimo se samo sluchaja kineskog lovca i americhke shpijunske letelice pre neku godinu ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Dobio je naredjenje da obori uljeza, tako da je to borbeno dejstvo, bez obzira sto je u mirnodopsko vreme. Nije mogao raketama, pa je dobio novo naredjenje da upotrebi taran.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
nije mogao raketama jer se suvishe priblizio (mada mi nije jasno zashto nije upotrebio topove). elem, u pravom ratu ne bi imao shansu za takve kombinacije,pogotovo ne u ratu protiv amerikanaca naoruzanih sa aim-7 i aim-9
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Nije mogao da koristi topove zato sto ih verovatno nije imao, prve varijante MiG-21 nisu imale topove, samo po dve rakete k-13. Tada je i AIM-7 bio neupotrebljiv protiv ciljeva koji manevrisu, tek posle vijetnamskog rata su razvili noviju varijantu koja je bila koliko toliko upotrebljiva, ali tek osamdesetih je to dovedeno do nivoa realne upotrebljivosti. Ovde se radilo o presretanju izvidjacke varijante Fantoma, znaci nenaoruzane sto bi se slicno zavrsilo i u pravom ratu, osim ako bi ovaj imao jaku podrsku, sto u vijetnamu nije bas bio uvek slucaj. Hocu da kazem da je svaka situacija moguca, i da ne treba iskljuciti ni jednu mogucnost pri projektovanju aviona. ipak je to skup aparat i ne treba arogantno pretpostaviti da ces protivnika zaustaviti na distanci pa da ti nije potrebno da imas neke posebne manevarske mogucnosti. Kada sam spomenuo taran, to sam samo naveo kao primer da je moguce da dodje cak i do tako extremno bliskih susreta dva aviona, bez obzira na sve.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
1973 ? ne bih rekao Smile pogotovo shto su iranci imali rf-4 e (kasnija verzija f-4). u vijetnamu (par godina ranije) su korishcene najvishe aa-2 i topovi protiv ovakvih meta (nisam chuo za sluchajeve tarana)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
u vijetnamu i nije bilo tarana, a 1973 stoji u clanku, sad kad si mi skrenuo paznju i ja sam se zapitao, i evo pronasao sam podatak da je prvi RF-4E proizveden za Iran jos u jesen 1970., probni letovi su poceli 14.12.1970., a isporucen je Iranu 1971. Tako da ova prica drzi vodu, barem sto se tice godine desavanja i tehnike koju je Iran tada posedovao.
Bilo kako bilo sa taranom sam se nasalio povodom price da u buducim vazdusnim sukobima nece dolaziti do bliske vazdusne borbe, odnosno da manevarska sposobnost aviona nece biti od narocitog znacaja. Smatrao sam da to ne treba odbaciti kao mogucnost, ipak je svaka borba specificna za sebe i avion treba pripremiti za svaku mogucu situaciju, pa i dogfight.
« Poslednja izmena: 21. Dec 2006, 15:48:46 od ramon23 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 18:27:25
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.