Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana
Zodijak
Pol
Zastava
HTC One
Kako se ova nalupetala i to je neko jos i objavio.
Putevi su im odlicni cak i po zabitima. Voze kako su uvek vozili, bezobrazno i sebicno, seku gde stignu, ne postuju propise, motoristi preticu i na najmanjem prostoru i oni su najveca pretnja u saobracaju. Mada, oni su i kao pesaci bezobrazni i ne sklanjaju se kada hodaju bez obzira na stranu ulice pa se lako naviknes da ides kroz njih uz balkansko iskustvo iz autobusa i caskom se sklone gde treba. Ljudi su generalno opusteni i prijatni mada izuzetno glasni, bas kao stereotipi iz filmova. Istina je da samo mali broj ljudi, cak i mladjih govori engleski jer im je sve prevedeno a tv programi sinhronizavani za razliku od nas gde je sve titlovano. Mada, sto se jezika tice napreduju jer su shvatili da im treba, do pre koju godinu nije bilo ni ovog malog procenta na koji se sada moze nabasati.
Hrana zavisi od restorana, za 7-8 evra dobijes nesto sto lici na pastu ali je ni pas ne bi pojeo dok za 12-15 pojedes pravu italijansku pastu koja je vrhunska. Koliko para toliko i muzike, kao i svuda.
Sto se tice konobara isto zavisi gde si usao. Ako si usao u restoran na nekom od turistickih "punktova" onda definitivno nisi bitan i tu si samo da te oderu, pogotovo ako hoces da pijes kafu pola sata i jedes najjeftinije jelo. Ovde dolaze turisti sa svih strana i ostavljaju dobre pare pa im ona nasa "narucim kafu i sedim pola sata" nije bas draga i gledace da te sto pre torpeduju. Ako znas gde su pravi, dobri restorani mozes samo da uzivas.
A gospodjica se cudi sto joj odredjuju kada ce da ruca. Fast food radi 00-24. U Italiji je pravilo da svi imaju pauzu za rucak od sat vremena koja je neplacena a obavezna. Obicno od 13-14 ili od 14-15h. Zato restorani rade od nekih 8-9h do 15-16h, posle toga zatvaraju i otvaraju od 19h za veceru. Radno vreme su prilagodili sebi a ne turistima.
Ovde je jos i super, Holandjani ne rade posle 17h osim mozda neki superkarket ili bas neko turisticko jezgro u Amsterdamu. Prodavnice, radnje, usluge itd. sve zatvara u 17h i imaju jedan dan nedeljno kada rade do 19h. Kada sam jednom pitao za radno vreme gazdu jedne prodavnice odgovorio mi je "Pa necemo valjda samo da radimo, treba i da se zivi". A kako uglavnom ljudi rade do 17h glavne nabavke se obavljaju vikendom. Oni su na to navikli jer tako zive od kada znaju za sebe, na turistima je da se prilagode.
I najvaznije - ako u italiji ulazis u napolitanski restoran moras biti spreman na galamu, malu porciju i specifican tretman.
Generalno veoma sredjena zemlja koja je cista, uredjena, sa dobrim putevima i veoma dobrim sistemom za borbu sa migrantima. Italijani su majstori obmane i prevare, latini iz poslovice.
« Poslednja izmena: 06. Sep 2017, 21:20:02 od Coolrunner »
Videla sam komentare, recimo cg_ac i Kulranera koji zasluzuju odgovor.
Ne verujem da cu stici danas ali cu obojici sigurno odgovoriti
Obisla sam parce sveta i mislim da umem da prepoznam vrednosti i nedostatke tudjih a i svoje zemlje i izuzetno me iritiraju ljudi koji svuda vide bolje nego u Srbiji. Njima uvek toplo prporucujem pedalu u dupe i put pod noge ali dobro...
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava. Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.