Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbiji preti kriza javnog duga?  (Pročitano 15450 puta)
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.52
Verovali ili ne, iza svake velike odluke ili uredjenja stoji čovek.
Čovek je prevrtljivo biće sklono menjanju mišljenja.
Isto tako, i svaka je situacija sklona promenama.
Čemu drama bez velikog praska?
Sve je promena!
Ovakvom sistemu predstoji jos najvise 2-3 decenije. Drustvo koje moze da prati promene, a ne drustvo koje promene koci, to je ono sto bi trebalo da razlikuje proslost i sadasnjost od buducnosti.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
LG Nexus 5
Novi model fijata odložen za septembar

BEOGRAD, 6. juna 2012. (Beta) - Prodaja i izvoz novog modela "fijata 500 L" iz kragujevačke fabrike automobila odložen je za septembar zbog nedostatka novca koji je trebalo da obezbedi Srbija, prenele su beogradske Večernje novosti od četvrtka.

Kako navodi taj list, "od planiranih 83 miliona evra za pokretanje proizvodnje obezbedjeno je, zasad, samo osam. I taj, deset puta manji iznos dogovorene uplate, isplaćivaće se, u narednom periodu, dnevno po 200.000 evra".

Izvor Novosti tvrdi da kompanija "Fijat" potpuno razume probleme u finansiranju države i potrebu da se rashodi potpuno smanje, bar do rebalansa budžeta Srbije.

Navedeno je i da je italijanska kompanija za posao u Kragujevcu uzela kredite i da joj je uplata države Srbije neophodna.

Grupacija "Fijat" je, prema sporazumu s Vladom Srbije potpisanim 26. septembra 2008, većinski vlasnik fabrike Fijat automobili Srbija u Kragujevcu sa 67 odsto, dok je preostalih 33 odsto vlasnik država Srbija.

Izvor: Beta
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Chrome 19.0.1084.52
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Sve je stalo, obustavilo se, Srbija je zamrzla proizvodnju, investitori su pobegli...za sve je kriv neverni Toma... Smile
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 12.0
Sad ce Toma to sa Putinom da sredi, sad kad krene gas, nafta, pare, sve dzabe, sta je to Putinu, jedan potpis  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
 Smile
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

...on kaze zivela droga a ja ziveo Burek....

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 7287
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.64
mob
Nokia 
Kako da nam ne preti kriza kada nemamo proizvodnju a administracije pun kurac,agencija svakojakih i sta ti ja znam,a sve to treba platiti.Sad hoce da podignu PDV na 22.% pa ce posle na 25.%  jer imamo mnogo neradnika sa velikim platama a nemamo od cega to da finansiramo pa po ledjima gradjana.
Ljudi koji rade u administraciji tj vanprivredi imaju vece plate od onih koji su u proizvodnji sto ne valja nikako.I ovde stvarno mora nesto da "pukne" da bi se krenulo raditi onako kako treba jer ovako stvarno ne valja nikako.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.52
Zamrzavanje plata i penzija... "You don't say"

Eto ti ekonomske genijalnosti. I to je kao neki potez strucnjaka.. ccc..

Pa ja sam to u igrici Caesar 3 sa 12 godina radio.. kad sam u deficitu, snizim plate u javnom sektoru  Smile

=
Mislim jel moguce da nemaju nista drugo manevarskog prostora osim ociglednog zamrzavanja plata.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.52

Pa ja sam to u igrici Caesar 3 sa 12 godina radio.. kad sam u deficitu, snizim plate u javnom sektoru  Smile

=
Mislim jel moguce da nemaju nista drugo manevarskog prostora osim ociglednog zamrzavanja plata.
Moguce. Isti ti "genijalci" su pravili video i kompjuterske igrice.

Ustedama se ne moze pokrenuti nista, iako ideja izgleda logicno!!

To sto ti uspevas da prevaris igricu, pa se iskobeljas, samo u igri i uspeva. U realnosti, Japan gomila dugove, Nemacka gomila dugove, Austrija, Kina....Rad i stednja u ovakvom sistemu mogu samo da odloze totalni krah, a ne da ga eliminisu! Takodje, profitabilna preduzeca su vrlo nepovoljna za zajednicu (osim ako ne izvoze, cak i tada se stvara dug jer je suficit uvek manji od kamata, 3-5x). Ako se ne bave izvozom, ovakva preduzeca, sve sto rade je da umanjuju vrednost novcu, obezvredjuju rad ostalih, zato sto sa vrlo malo rada gomilaju veliki profit!

Greska je u sistemu! Greska je u emisiji novca kao kredita.

Licno, ja verujem da oni (samozvani "strucnjaci") znaju da se iz ove situacije (pricam na nivou planete Zemlje) ne moze izaci, sistem slobodnog trzista je nepovratno izgubljen. Ono sto je sigurno je da novih radnih mesta nece biti, poslova ce biti sve manje i manje, ponavljam, u ovakvom sistemu, kreditne emisije novca! Sistem se vise nece oporaviti!! To je slicno kao efekat jo-jo kod ljudi koji imaju problem sa viskom kilograma Moguce je da se sistem oporavi, ali to ce biti period ne duzi od 6 meseci, da bi potom uledilo stanje jos gore nego pre poboljsanja.

Kako je to moguce i sta se zapravao desava, pisao sam vec. Koga zanima, mogu ponovo.

Sistem ima kraj, kada se banke zatvore, jer se krediti vise nece moci vracati.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.52
Da, htjedoh rec da je u igrici "ekonomija za pocetnike", nesto jednostavno - a da nasi vrhunski ekonomisti ne mogu nista bolje od tog najosnovnijeg predvidivog sranja.

Znam ja da i najjace ekonomije rade po sistemu projektovanja duga, i koji je zajeb svjetska banka.

Slazem se da ovako vise ne moze, ali eto svi se prave ludi jer ne znaju sta bi drugo.

Mada moram priznati da nisam znao da ni preduzeca nisu idealna, mislim oni su valjda nosioci privrede. Ne znam "nauku", sve mi je tu apstraktno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.52
Da, htjedoh rec da je u igrici "ekonomija za pocetnike", nesto jednostavno - a da nasi vrhunski ekonomisti ne mogu nista bolje od tog najosnovnijeg predvidivog sranja.

Znam ja da i najjace ekonomije rade po sistemu projektovanja duga, i koji je zajeb svjetska banka.

Slazem se da ovako vise ne moze, ali eto svi se prave ludi jer ne znaju sta bi drugo.

Mada moram priznati da nisam znao da ni preduzeca nisu idealna, mislim oni su valjda nosioci privrede. Ne znam "nauku", sve mi je tu apstraktno.

Prvo, ne dozviljavam sebe kao nekog ko je pronikao u tajne zivota. Daleko od toga. Kako je pocelo moje interesovanje za ove i slicne teme? U principu, onog trenutka kada sam odprilike shvatio nelogicnosti sveta oko nas. Znam da vecina ljudi uvidja ovakve stvari, negde u podsvesti znaju da su stvari debelo pojebane i tu se njihova interesovanja prekidaju, ali sam za razliku od drugih bio spreman da dobar deo vremena posvetim i jos uvek posvecujem istrazivanju nacina funkcionisanja "sistema" ili onoga sto on predstavja. Naravno, nemoj ocekivati od mene da preko foruma opisem svetski ekonomski sistem, jer je to nemoguce. Govorisu o cinjenicama.

Drugo, samo oko 4% svetske populacije radi u proizvodnji, proizvodi materijalno, time i profit. Citav sistem pociva (parazitira) na ledjima proizvodjaca. Administracija, birokratija, trgovci, menadzeri, brokeri, kancelarijasi (sedaci na foteljama), politicari mogu bukvalno da u roku od 2 dana budu zamenjeni kokoskama ili automatima za espreso koji bi "radili" njhov posao. Toliko su bitni u procesu proizvodnje, cak i manje! Naravno, oni tu svoju avanturu dozivljavaju kao "posao". Ne doprinose nicemu, ne stvaraju nista, rade posao koji je totalno nebitan....

Trece, kada proizvodjaci stvore materijalno, to materijalno bi trebalo da bude odslikano kroz emisiju novca drzave, ili tzv deficit proracuna. To se ne desava, jer se, nasuprot tome vrsi zaduzivanje. Sama ova cinjenica govori o tome da je osnova sistema neodrziva.

Sta se desava? Profit dolazi od zaduzivanja, samim tim dug je nemoguce odplatiti, to i nije cilj. Ako zelimo da platimo dug, mora postojati veci profitt, opet, on dolazi iz jos veceg zaduzivanja! Vrlo prosta stvar, ali "strucnjaci" zaobilaze sustinu.

Cetvrto, pitao si me za preduzeca i drustvene subjekte, ustede. Kada drzava odluci da stedi, to vodi smanjenju bdp. Ako se smanji bdp, odnosno promet, to znaci da ce stvoriti jos manje poreza. Ono sto teoretski drzava moze da uradi je da svake godine smanjuje potrosnju i tako lazno (neodrzivo) stvara prihode. Ovo je u praksi nemoguce, jer bi to znacilo da ce prodaja opadati, sto u stvari predstavlja propast firmu i otpustanje zaposlenih. Ako se promet smanji, to znaci i manji porez koji drzava ubira, a to znaci da svake naredne godine drzava mora sve vise smanjivati potrosnju, ako zeli da odrzi isti suficit.

Sto se preduzeca tice, ona koja su profitabilna i ne bave se izvozom (takodje, nije poenta u izvozu....kraj je u svakom slucaju isti) u stvari umanjuju znacaj novca, rad postaje sve vise i vise bezvredan. Zasto? Zato sto sa malo rada, imaju dobar profit. Sta je novcani profit? To je ono sto nam ostane nakon izmirenja svih gubitaka.

Jednostavnije: Ista pravila vaze za jednu drzavu, kao i za citavu planetu (izolovan sistem). Da bi subjekat jedne drzave (preduzece) bilo pozitivno, ono mora da kod drugog/drugih napravi gubitak (prebacivanje loptice). Slicno je i sa drzavama. Jedna grupa drzava pravi sebi suficit, na racun gubitka drugih drzava. Sasvim je jasno da ne mozemo svi biti u suficitu istovremeno. Takodje, sasvim je jasno da sistem stvara probleme, prebacivanjem loptice) iz cega mozemo zakljuciti da je porast problema svake vrste srazmeran stvaranju profita odredjenih subjekata (preduzeca, pojedinci, drzava...).

Ali, jedna stvar je zajednicka za sve (bilo da se radi o suficitnim ili deficitnim drzavama) - dug raste kod svih i formira duznicko ropstvo! U cemu je stvar, mogu pojasniti.

Bilo bi vrlo lepo i korisno, da se pojavi bilo koji ekonomista sa iskustvom, koji se ne slaze sa ovim tvrednjama i da podeli misljenje!!

« Poslednja izmena: 09. Jun 2012, 12:48:40 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.