Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbija vojno zaostaje za državama u regionu  (Pročitano 18627 puta)
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Zemunac,

Dilema je svakako zanimljiva.

Moje mišljenje je da prvi i osnovni prioritet treba da bude pešadija. Što profesionalnija, što bolje opremljena i što bolje obučena. Bez kvalitetnog vojnika na terenu ne pomažu ni modernizovani tenkovi ni novi borbeni helikopteri. Daj prvo vojniku normalno sredstvo veze, GPS, pouzdanu pušku, dobro sredstvo za noćno osmatranje i dobar kolimatorski nišan na pušku. Daj mu uniformu u kojoj mu neće biti hladno i koja ne propušta vodu.

Što se tiče helikoptera, mislim da nam je u ovom trenutku važnije da jedinicama pešadije obezbedimo sredstva za brz i pouzdan transport. Prvo kupovina Mi-17 i bespilotnih letelica za izviđanje pa onda sve ostalo.

Pre bih kupio turboelisne školsko borbene avione poput Pilatusa nego borbene helikoptere. Brži su, mogu da nose više opreme i oružja, mogu da se koriste za osmatranje granice a i potrebni su vazduhoplovstvu zbog jeftinije i rentabilnije obuke pilota.

Isto važi i za dilemu da li prvo kupovati nove oklopne borbene transportere ili modernizovati tenkove. Prvo kupovina oklopnih borbenih transporteta točkaša 8x8 poput Patrie ili Pandura jer mogu lako da idu po svakom terenu, dobro su zaštićeni od mina, mogu da se opreme vrlo kvalitetnom opremom za podršku pešadiji - topovi, mitraljezi, minobacači, vođene rakete itd.

Naravno treba modernizovati tenkove i treba imati i borbene helikoptere. Ali npr. jedinicama na jugu Srbije za sadašnje zadatke a i u slučaju hipotetičke oružane pobune bi bile korisnije Patrije i bespilotne letelice za osmatranje, nego da investiramo u modernizaciju tenkova. 
« Poslednja izmena: 14. Apr 2008, 20:28:31 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Zar ti nisi rekao da smo bombardovani zato sto je Milosevic koristio vojsku u slucaju "oruzane pobune"?

I opet pitanje - zasto da kupujemo bilo sta kad necemo da ratujemo?  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

..šic po guzi..

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 868
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
  mislim da je zemunac u pravu potpuno što se tiče prioriteta. uniforme jesu važne ali nema smisla porediti uniforme i oružje i gledati šta je preče. vojska je prvo oružje pa onda sve drugo. da banalizujem: ratovati možeš i u trenerci, ako pušku imaš...

ljudi moji, još malo će svi oko nas biti u situaciji da nas gaze, a mi ćemo da se šminkamo i puderišemo. najbolje da svim vojnicima kupimo po guči cipele i nek ide sve u pm..ukratko, mislim da dugoročnog plana nema, da se ništa ozbiljno uradilo nije zadnjih godina (a moralo je) i da su priče ''ne treba nam ovo ili ono'' samo bedni izgovori
« Poslednja izmena: 14. Apr 2008, 20:30:47 od vrbov prutić »
IP sačuvana
social share
Trust No One
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.27
@vrbov prutić, da li si služio vojni rok?
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Zar ti nisi rekao da smo bombardovani zato sto je Milosevic koristio vojsku u slucaju "oruzane pobune"?

I opet pitanje - zasto da kupujemo bilo sta kad necemo da ratujemo?  Smile Smile Smile

Jedna je stvar kada oružanu pobunu rešavaš tako što tenkovima bahato sravniš celo selo, a drugo kada odvajaš žito od kukolja upotrebom profesionalne pešadije i selektivnom upotrebom sredstava podrške.

Kao što vidiš niko nas nije bombardovao kada smo profesionalno rešili oružanu pobunu 2001. godine i razoružali UCPBM.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Jedna je stvar kada oružanu pobunu rešavaš tako što tenkovima bahato sravniš celo selo, a drugo kada odvajaš žito od kukolja upotrebom profesionalne pešadije i selektivnom upotrebom sredstava podrške.

Kao što vidiš niko nas nije bombardovao kada smo profesionalno rešili oružanu pobunu 2001. godine i razoružali UCPBM.

Jedno je kad ti kazes da se vojska ne sme upotrebljavati (nego specijalno obucene jedinice MUP-a) a drugo je kad tvrdis da je moguca ako se radi profesionalno. Te 2 stvari ne idu zajedno, ali nije ti ni prvi (ni poslednji put) da sam sebe demantujes.

A primer za Presevo, Bujanovac i Medvedju je kriminalan... Raspravljati o tom bombardovanju sa tobom je besmisleno i nemoj vise da pominjes (ovo je molba) jer mi strahovito ides na nerve i vredja me to tvoje "misljenje"...
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

..šic po guzi..

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 868
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
@imaginelo,
jesam, ali nisam imao problema kao ti.vidim stariji si od mene 15ak godina,jbg..nemam pojma gde si bio i šta si tad nosio..mada to nije ni bitno..u pravu si ti da treba i uniforma i hrana i posteljina. ali kolika je to stavka naspram helikoptera i tenkova? neozbiljno je raspravljati. vidiš kako govnari od političara časkom miliciju preobuku i opreme, pa još i ženske uniforme sa šeširićima and crap..milicija im je očigledno zanimljivija i puno potrebnija...
IP sačuvana
social share
Trust No One
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13

Jedno je kad ti kazes da se vojska ne sme upotrebljavati (nego specijalno obucene jedinice MUP-a) a drugo je kad tvrdis da je moguca ako se radi profesionalno. Te 2 stvari ne idu zajedno, ali nije ti ni prvi (ni poslednji put) da sam sebe demantujes.

A primer za Presevo, Bujanovac i Medvedju je kriminalan... Raspravljati o tom bombardovanju sa tobom je besmisleno i nemoj vise da pominjes (ovo je molba) jer mi strahovito ides na nerve i vredja me to tvoje "misljenje"...

Dulisha,

Vojska je bila pogrešan izbor 1998-1999. godine iz vrlo jednostavnog razloga.

Tada nismo imali pešadijske jedinice osposobljene za samostalno delovanje, nego vojsku sovjetske hladnoratovske škole. Red tenkova, red artiljerije, pa pešadija. Uz takvu vojsku kamen na kamenu ne ostaje. Takva vojska nije mogla da zauzme Vukovar tako što će da ušeta u njega, nego tako što će sve da poruši do temelja. Slon u staklarskoj radnji.

To su znali i šefovi DB-a i tadašnje vojne službe Stanišić i Dimitrijević i zato su se nisu složili sa Miloševićevim planom da se pored policije i vojska koristi za rešavanje oružane pobune. Zato su bili i smenjeni jer je Zloba hteo da primenu taktiku spržene zemlje. 

Nema potrebe da te vređa i da budeš emotivno pogođen, iznesi svoje argumente ako se ne slažeš oko Preševa, Bujanovca i Medveđe.

« Poslednja izmena: 14. Apr 2008, 21:03:12 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Prvo, vojska '98. nije ni bila upotrebljena. Drugo, akcije iz proleca '98. nisu bile obuhvacene nijednom tackom optuznice Haskog suda za slucajeve na Kosovu. Trece, nisam mislio na PBM nego generalno na bombardovanje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Citat
Kad sve to uradimo, onda treba da menjamo uniforme, epolete, gaće, potkošulje, dizajn i model vojničkih čizama i slične sporedne stvari

@zemunac22, da li si služio vojsku? Ja sam 85e bio u JNA i nosio sam čojanu uniformu koja 20 godina nije oprana. Uniforma vojnika je važna!!! Važnija od kupovine Migova!

Da, naravno. I ja sam nosio istu čojanu uniformu preko zime, onaj šinjel ima bar 20 kila, odokativno.  Smile

Ali, uniforma nije ni bitna stavka u budžetu. Osim kad naduvaju cene, recimo da nov komplet uniforme košta hiljadu evra. Za 30 hiljada vojnika to je 30 miliona evra. Godišnji vojni budžet je 1,2 milijarde dolara.

Veruj mi da je 30 miliona u tolikom budžetu sitnica, skoro nebitna stavka. Praktično, to ne treba ni da se spominje. To je trebalo odraditi odavno.

@ Danilo

Možda su potrebe jedinica u KZB najbolji primer šta treba raditi. Zar nije logično da dole imamo vojnike koji su prvenstveno dobro naoružani i opremljeni, ali i da znaju da imaju jurišno-desantnu helikoptersku jedinicu koja će ih rapidno izvući iz govana, ukoliko upadnu u neku zasedu ili slično.

Kad upadneš u zasedu, mnogo je važnije da znaš da imaš iza sebe jedinicu za brzo delovanje i spasavanje, a ne da ti u pomoć dolaze u raspadnutom Dajcu koji ne može da se kreće brzinom većom od 35 km/h.  Smile

Što se tiče transportera, opet ponavljam, zašto uvoziti od Finaca ili Austrijanaca, kad se vozilo te klase vrlo lako može proizvoditi i kod nas.

Ako ništa drugo, po licenci. U svakom slučaju će biti jeftinije, a pride može da se još u fazi proizvodnje prilagodi eventualnim specifičnim zahtevima naručioca.

IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.