Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 52
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbi ili Srbijanci iz Sbijanije?  (Pročitano 39402 puta)
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.63
To nema veze sa gramatikom, Hrvati govore srpskim jezikom, a da inace govore hrvatskim, naravno da ti ne bi smetalo, jer ih ne bi ni razumeo vise nego Bugare ili Cehe npr.
IP sačuvana
social share
Тврд је камен за онога ко на њему спав'о није,
jа сам рођен на камену зато камен мекан ми је.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
To nema veze sa gramatikom, Hrvati govore srpskim jezikom, a da inace govore hrvatskim, naravno da ti ne bi smetalo, jer ih ne bi ni razumeo vise nego Bugare ili Cehe npr.

To je tvoja interpretacija lingvistike, ali ja ih sve manje i manje razumem. Oni rade na tome, za 50 godina srpski i hrvatslki neće moći da se razumeju bez prevodioca.  Smile

U svakom slučaju me ne zanima šta i kako govore Hrvati, to je moja poenta cele priče, meni kao srbijancu Hrvati uopšte nisu merilo i ne upoređujem se sa njima. To je ono što nas Srbijance razlikuje od prečana, nismo opterećeni i isfrustrirani Hrvatima jer sa njima nemamo gotovo nikakvih istorijskih iskustava, osim ovih par decenija zajedničkog života u Jugoslavijama.

Kad već pominjemo Bugare, neko reče da oni sve Srbe zovu Srbi. Tačno, i mi sve Bugare zovemo Bugari, a oni sami međusobom sebe zovu Šopovi (sofijani), Makedonci,  Trakijci, Dobrudžani itd. 99% Srba ne zna kako se Bugari dele među sobom, kao što ni 99% Bugara ne zna naše unutrašnje lokalizme. Recimo, ja sam upoznao jednog Bugarina iz Trnova (istorijske bugarske prestonice) koji građane Vidina ili Pernika  u šali nazva Srbima jer govore dijalekt (tzv. torlački, ili šopski) koji nema veze sa književnim bugarskim jezikom, ali vidinci seebe smatraju bugarima šopima.

Prema tome, vrlo je zamršeno na Balkanu odrediti ko je šta samo prema jeziku kojim govori. Nije to neki argument, pogotovo na Balkanu.
« Poslednja izmena: 14. Jan 2009, 15:47:27 od zemunac22 »
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Samsung 
Ја сам већ неколико пута скренуо пажњу, овде на форуму, на оптерећеност према Хрватима. Сваки дан нова тема: "Месић је прднуо, гасови иду према Србији" и сл. Отвори бре једну тему и стављај све вести ту.

А исти људи који највише коментаришу такве теме називају Хрвате комплексашима. Да се не лажемо Хрвати и јесу комплексаши, тешки комплексаши. Довољно је само да видиш како се увреде кад их назовеш Балканцима и како ти глуме неку културу, а уствари су исти курац, као ми. Smile

Међутим ако су они комплексаши, не морамо и ми да будемо. Бар не толики. Целу ову причу ви базирате на томе, како нас Хрвати називају Србијанцима, па је ту нешто сумњиво. Ма пуца ми паламар, за то како ме Хрвати називају Smile Ја овде од почетка говорим о два термина, која служе да означе Србе у Србији (испрва вазалној турској кнежевини, касније и независној држави) и Србе у Аустроугарској. Црногорци су ван те категоризације, јер су имали своју државу.

Како су се историјске околности мењали, изменило се и значење тих термина.
« Poslednja izmena: 14. Jan 2009, 16:02:07 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.63
Poenta i jeste u tome sto je termin srbijanac nametnut i ima za posledicu da politicki i kulturno deli srpski nacionalni korpus, i ometa mogucnost sveukupnog srpskog ujedinjenja. To naravno nema veze sa Hrvatskom, pa ona je juce nastala, ali ima itekako veze sa istim politickim ciljevima koje su imali oni koji su taj termin i lansirali. Vi koji u tome ne vidite nikakvu opasnost to je vas zivotni i politicki stav i to nema pravo niko da osporava, ali nemate pravo da bez i jednog argumenta, vec samo "galamom" pokusavate da proglasite nas koji drugacije gledamo na taj problem, toboze kompleksasima i tvorcima "velikih zavera". Istorija jeste uciteljica zivota, ali se to ne odnosi samo na istoriju kaja doseze do pamcenja necije babe. Smile
« Poslednja izmena: 14. Jan 2009, 16:32:48 od gacko »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Poenta i jeste u tome sto je termin srbijanac nametnut i ima za posledicu da politicki i kulturno deli srpski nacionalni korpus, i ometa mogucnost sveukupnog srpskog ujedinjenja. To naravno nema veze sa Hrvatskom, pa ona je juce nastala, ali ima itekako veze sa istim politickim ciljevima koje su imali oni koji su taj termin i lansirali. Vi koji u tome ne vidite nikakvu opasnost to je vas zivotni i politicki stav i to nema pravo niko da osporava, ali nemate pravo da bez i jednog argumenta, vec samo "galamom" pokusavate da proglasite nas koji drugacije gledamo na taj problem, toboze kompleksasima i tvorcima "velikih zavera". Istorija jeste uciteljica zivota, ali se to ne odnosi samo na istoriju kaja doseze do pamcenja necije babe. Smile

Po meni, grešiš i okrivljuješ pogrešne krivce. Niti je termin srbijanac nama nametnut niti to deli srpski korpus. To su izmišljotine. Ako sam ja  srbijanac, a čovek iz  Gacka hercegovac, nigde ne piše i niko nam ne brani da se kulturno povežemo, prosvetno, duhovno itd. Pa čak i politički niko ne brani da postoje partije koje dele zajedničku ideologiju ali da svaka deluje na svojoj teritoriji tj. u okviru postojećih državnih granica, ali uvažavajući u svom  delovanju sve političke specifičnosti svoga prostora.

Šešelj je pokušao da SRS deluje na svim srpskim teritorijama, ali pod njegovom unutar stranačkom strahovladom, i narod srpski to nije prihvatio. U Krajini, RS i CG šešeljistima je prilazio najgori ološ i šljam spreman da slepo sledi fikcije manijaka Šešelja. Zar treba podsećati ljude na kreature i spodobe kakvi su bili Rade Leskovac (RSK) ili Čeko Dačević u CG. Pa takvim likovima ne veruje ni rođena majka. Narod srpski im nije dao poverenje, a za to nisu krivi ni Hrvati ni Austrougari, a nismo krivi ni mi Srbijanci.

Problem srpskog ujedinjenja nije u lokalizmu, već je problem što Balkan nije pusto ostrvo ili ostrvo na kome žive samo Srbi, već dobar deo našeg naroda deli isti životni prostor sa drugim narodima (hrvatima, muslimanima i šiptarima), pa se tu prepliću i njhovi nacionalni interesi.

Nikakav problem ne bi bio da u Bosni živi 90% Srba da se mi srbijanci ujedinimo sa bosancima. Nikakav problem tu nema niti bi nam iko iz MZ to branio i osporavao. Kao u nemačkom slučaju, ujedinili se sa zapada 93% Nemaca sa istočnim delom gde je živelo 98% Nemaca. Čista situacija, sa obe strane zida žive isključivo Nemci. Ko će nama da odobri ujedinjenje kad sa druge strane Drine (od Zvornika do Foče) imaš većinsko muslimansko stanovništvo koje ne želi da živi u "ujedinjenoj" Srbiji. Šta sa njihovim interesima, ignorisati ih kao da ne postoje ili ih proterati u Pakistan. Pa ne može to tako u XXI veku.

Nije problem sa nama Srbijancima, problem svesrpskog ujedinjenja ima veze sa zamršenom etničkom situacijom u BiH i preplitanjem raznih interesa, kao i preplitanjem interesa velikih sila, od kojih svaka ima svog miljenika na Balkanu.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49630
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Samsung Galaxy S24

To je tvoja interpretacija lingvistike, ali ja ih sve manje i manje razumem. Oni rade na tome, za 50 godina srpski i hrvatslki neće moći da se razumeju bez prevodioca.  Smile

Teško. Šta bi se u tom slučaju desilo sa bosanskim jezikom koji je spona između ova dva... tj sadrži elemente oba.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.63

Po meni, grešiš i okrivljuješ pogrešne krivce. Niti je termin srbijanac nama nametnut niti to deli srpski korpus. To su izmišljotine. Ako sam ja  srbijanac, a čovek iz  Gacka hercegovac, nigde ne piše i niko nam ne brani da se kulturno povežemo, prosvetno, duhovno itd. Pa čak i politički niko ne brani da postoje partije koje dele zajedničku ideologiju ali da svaka deluje na svojoj teritoriji tj. u okviru postojećih državnih granica, ali uvažavajući u svom  delovanju sve političke specifičnosti svoga prostora.

Šešelj je pokušao da SRS deluje na svim srpskim teritorijama, ali pod njegovom unutar stranačkom strahovladom, i narod srpski to nije prihvatio. U Krajini, RS i CG šešeljistima je prilazio najgori ološ i šljam spreman da slepo sledi fikcije manijaka Šešelja. Zar treba podsećati ljude na kreature i spodobe kakvi su bili Rade Leskovac (RSK) ili Čeko Dačević u CG. Pa takvim likovima ne veruje ni rođena majka. Narod srpski im nije dao poverenje, a za to nisu krivi ni Hrvati ni Austrougari, a nismo krivi ni mi Srbijanci.

Problem srpskog ujedinjenja nije u lokalizmu, već je problem što Balkan nije pusto ostrvo ili ostrvo na kome žive samo Srbi, već dobar deo našeg naroda deli isti životni prostor sa drugim narodima (hrvatima, muslimanima i šiptarima), pa se tu prepliću i njhovi nacionalni interesi.

Nikakav problem ne bi bio da u Bosni živi 90% Srba da se mi srbijanci ujedinimo sa bosancima. Nikakav problem tu nema niti bi nam iko iz MZ to branio i osporavao. Kao u nemačkom slučaju, ujedinili se sa zapada 93% Nemaca sa istočnim delom gde je živelo 98% Nemaca. Čista situacija, sa obe strane zida žive isključivo Nemci. Ko će nama da odobri ujedinjenje kad sa druge strane Drine (od Zvornika do Foče) imaš većinsko muslimansko stanovništvo koje ne želi da živi u "ujedinjenoj" Srbiji. Šta sa njihovim interesima, ignorisati ih kao da ne postoje ili ih proterati u Pakistan. Pa ne može to tako u XXI veku.

Nije problem sa nama Srbijancima, problem svesrpskog ujedinjenja ima veze sa zamršenom etničkom situacijom u BiH i preplitanjem raznih interesa, kao i preplitanjem interesa velikih sila, od kojih svaka ima svog miljenika na Balkanu.
Stvarno nemam nameru da sa tobom polemisem vise na ovu temu i da citam tvoje kilometarske isprazne fraze lisene svakog objektivizma, koje po sto puta prezvakavas na svim mogucim poitickim temama. Ja sto sam imao da kazem na ovu temu rekao sam i ovim stavljam tacku na ovu diskusiju sto se mene tice.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5

Stvarno nemam nameru da sa tobom polemisem vise na ovu temu i da citam tvoje kilometarske isprazne fraze lisene svakog objektivizma, koje po sto puta prezvakavas na svim mogucim poitickim temama. Ja sto sam imao da kazem na ovu temu rekao sam i ovim stavljam tacku na ovu diskusiju sto se mene tice.  Smile

Ma, u redu je, imaš puno pravo da misliš šta hoćeš i da biraš sagovornike.

Mene samo čudi kad kažeš da su moji komentari lišeni svake objektivnosti, da li ti to mene optužuješ da izmšljam nepostojeće narode Hrvate, muslimane, šiptare, koji žive zajedno sa Srbima i pretenduju na iste teritorije kao i Srbi?

Najlepše je zatvoriti oči pred surovom realnosti i sanjati. Samo čim otvoriš oči, tu su oni još uvek, živući i živahni i imaju izuzetno moćne zaštitnike iza sebe. I oni ne žele da žive u "ujedinjenoj" Srbiji i zato nema ništa od državnog ujedinjenja, bar ne na način kako ga ti zamišljaš. I sad smo mi Srbijanci krivi zbog toga. Alal ti vera na objektivnosti.

Teško. Šta bi se u tom slučaju desilo sa bosanskim jezikom koji je spona između ova dva... tj sadrži elemente oba.  Smile

Oni će nam biti prevodioci  Smile
« Poslednja izmena: 14. Jan 2009, 20:27:59 od zemunac22 »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49630
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Samsung Galaxy S24

Oni će nam biti prevodioci  Smile

Zašto bi nam "oni" bili pevodioci kada je bosanski = srpski...

Razlike su toliko male da se ne primjećuju...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Ћути немој да се срамотиш...

Nemoj ti mene da ucutkujes, vec iznesi neke kontraargumente ako imas, ako nemas onda tebe treba da bude sramota sto se ponasas nekulturno, samo zato sto neko ima drugacije misljenje, a jedini argument ti je "cuti ja to znam najbolje".
ОК извињавам се, моја грешка. Није ми био циљ да те увредим. Више је то била шала, ал није испало како сам хтео. Ипак извини.

Citat
И шта има Бугари да знају са појмове као што су Србијанац, Славонац, Сремац? Тим терминима се ми користимо, а за њих смо сви ми Срби. Молим лепо.
Pa ne zive oni na marsu, nego u najblizem komsiluku, jezik im je vrlo slican, a i delimo vrlo slicno istorijsko nasledje, pa bi valjda bilo logicnije da oni pre koriste taj termin nego recimo Slovenci, koji nam nisu neposredni susedi, ali su bivsi podanici AU. I ako ti u tome ne vidis odakle "vetar duva" ili ti to ne smeta to je tvoja stvar.
На ово ти је лепо одговорио Земунац:
Kad već pominjemo Bugare, neko reče da oni sve Srbe zovu Srbi. Tačno, i mi sve Bugare zovemo Bugari, a oni sami međusobom sebe zovu Šopovi (sofijani), Makedonci,  Trakijci, Dobrudžani itd. 99% Srba ne zna kako se Bugari dele među sobom, kao što ni 99% Bugara ne zna naše unutrašnje lokalizme. Recimo, ja sam upoznao jednog Bugarina iz Trnova (istorijske bugarske prestonice) koji građane Vidina ili Pernika  u šali nazva Srbima jer govore dijalekt (tzv. torlački, ili šopski) koji nema veze sa književnim bugarskim jezikom, ali vidinci seebe smatraju bugarima šopima.

Mи у Војводини кажемо за неког ко нам дође из Ваљева да је дошао из Србије.

A u kojoj zemlji ti živiš?  Vojvodini?
Ако цитираш онда цитирај целу реченицу.
Шта ја могу Београђанима што не знају ништа о термину "Србијанац" и зашто например. ми у Војводини кажемо за неког ко нам дође из Ваљева да је дошао из Србије.
Дакле шта сад ја да им радим што не знају зашто кажемо да су из Србије дошли. Писао сам раније, тако кажемо да не бисмо говорили "е ево ови дошли из централне Србије". Значи скраћено кажемо "из Србије". Ти ако имаш предлог да другачије скратимо то "централна Србија" изволи подели то са нама.

Pa ajde mi pokazi neki dokumenat malo stariji od tvoje babe, gde Crnogorci Srbe nazivaju Srbijancima
Није црногорско, ал неко је већ раније поменуо Бранково коло, ја ћу ти поменути песму "Свилен конац (србијански крој)".

Ako ste u pravu vi koji tvrdite da je to nekakva "geografska odrednica" kojom toboze Srbi iz Hrvatske, BiH, Vojvodine zovu Srbe iz Srbije da bi istakli njihovu regionalnu pripadnost, zasto onda hrvatska televizija kaze "srbijanski ministar" ili "srbijanska politika", a  analogno tome ne kaze, da su Hrvati iz Vojvodine Hrvati, a oni iz Hrvatske, Hrvacani npr. Nesto tu ocigledno ne stima, jel da?  Smile
А зашто тебе брине како нас Хрвати зову? Ја ти лепо кажем то је географска одредница. А кад усташки председник каже "србијански министар спољних послова", дужног нашег председника или било ког дипломате је да му каже да то не постоји. Јер ако је Тадић србијански председник, ко је онда мој председник, или малог Синише из К.Митровице??
Лепо је Дуки написао:
Целу ову причу ви базирате на томе, како нас Хрвати називају Србијанцима, па је ту нешто сумњиво. Ма пуца ми паламар, за то како ме Хрвати називају Smile

Poenta i jeste u tome sto je termin srbijanac nametnut i ima za posledicu da politicki i kulturno deli srpski nacionalni korpus
Ајде наведи један пример где се то десило!

i ometa mogucnost sveukupnog srpskog ujedinjenja.
Да онда поништимо и термине Славонац и Крајишник и Херцеговац??

Vi koji u tome ne vidite nikakvu opasnost to je vas zivotni i politicki stav i to nema pravo niko da osporava, ali nemate pravo da bez i jednog argumenta, vec samo "galamom" pokusavate da proglasite nas koji drugacije gledamo na taj problem, toboze kompleksasima i tvorcima "velikih zavera".
А који си то аргумент навео да је тај термин лансиран због тобож неких антисрпских циљева??
И зашто ја теби да дајем аргументе за нешто? Па ти си тај који покушава да докаже нешто, ти треба да дајеш аргументе. Јел тако ил није?

Ајде ако нећеш са Земунцем да полемишеш, онда бар да нас 2 разменимо које слово. Ипак је ово део форума за нас Србе, можемо братски да се договоримо око свега.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 52
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.