Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 52
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbi ili Srbijanci iz Sbijanije?  (Pročitano 39403 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Tako da ja mislim da su razlike suštinske, a ne samo načelne. Ne radi se samo o specifičnim običajima, već su očigledne i razlike u mentalitetu i poimanju života.
Ја их баш не бих назвао суштинским, али мислим да су неке прилично велике, поготово баш те о поимању живота, па онда о култури, образованости... Не каже се џабе да су најмањи Срби они који живе баш у Србији (овој данашњој). А мислим да то све проистиче из чињенице да живимо у различитим државама, од којих свака има своје проблеме, па самим тим и ти Срби имају другачије приоритете... Надам се да контате шта хоћу да кажем, пошто ми мозак више не ради. Чудновато је то како виша математика може да те умртви!
« Poslednja izmena: 14. Jan 2009, 03:03:41 od EmptyClip »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Капирам ја то, чак се и делимично слажем, али ипак мислим да је оно што сам навео суштина речи Србијанац.

Сасвим је природно да код једног народа који насељава широко подручје, који је на раскршћу путева, који је утопио различите културе, а такође и сам утапан у друге, постоје унутрашње разлике.

Зато је по мени реч Србијанац сасвим на месту и не капирам зашто неком звучи увредљиво и одмах потеже причу, како он није из Србијаније, већ из Србије. Цела ова расправа је показала та таквих има.

Dobro, slažem se. Javio sam se na temu samo zato što me isprovocirao naslov koji je maliciozan, plus što je nepismen. Pročitaj pažljivo, naš drug Promašeni je potpuno promašio suštinu, i samim naslovom je pokazao da ne poznaje tvorbu reči u srpskom jeziku. Još je progutao slovo pa ispalo komično Sbijanija.

Ako je bosanac čovek iz Bosne, crnogorac je čovek iz CG, po analogiji je srbijanac čovek iz Srbije. Ne znam šta mu je trebalo ovo "Srbijanija = srbijanac", samo pokazuje nepoznavanje pravila srpskog jezika. A hteo je da ispadne originalan.  Smile

Tako da ja mislim da su razlike suštinske, a ne samo načelne. Ne radi se samo o specifičnim običajima, već su očigledne i razlike u mentalitetu i poimanju života.
Ја их баш не бих назвао суштинским, али мислим да су неке прилично велике, поготово баш те о поимању живота, па онда о култури, образованости... Не каже се џабе да су најмањи Срби они који живе баш у Србији (овој данашњој). А мислим да то све проистиче из чињенице да живимо у различитим државама, од којих свака има своје проблеме, па самим тим и ти Срби имају другачије приоритете... Надам се да контате шта хоћу да кажем, пошто ми мозак више не ради. Чудновато је то како виша математика може да те умртви!

Objašnjenje za to ko je mali, a ko veliki Srbin je vrlo prosto. Mi srbijanci smo svoju državu stekli pre 170 godina pa nam je normalno da živimo u slobodi i zbog toga nismo nacionalno frustrirani. Ja kao sedma ili osma generacija rođena u sopstvenoj državi nemam potrebu za nacionalnim dokazivanjem.

Sa druge strane prečani su nacionalno frustrirani, nikad nisu imali svoju državu i zato je kod njih to potenciranje nacionalnog toliko izraženo. Kao i kod Hrvata ili muslimana. Ista količina nacionalnih (nacionalističkih) emocija i kod jednih i kod drugih. Plus što su prečani izmešani sa drugim narodima i imaju loša istorijska iskustva. Kod njih je nacionalno primarno.

O tome se radi, ja nemam nikakvu potrebu da srbujem u Srbiji i da mi nacionalno bude dominantno. To su radili i svoje emocije praznili moji preci pre vek i po i kusur.
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5

Objašnjenje za to ko je mali, a ko veliki Srbin je vrlo prosto. Mi srbijanci smo svoju državu stekli pre 170 godina pa nam je normalno da živimo u slobodi i zbog toga nismo nacionalno frustrirani. Ja kao sedma ili osma generacija rođena u sopstvenoj državi nemam potrebu za nacionalnim dokazivanjem.
Има логике ово, само направи разлику између националног доказивања и буђења или јачања националне свести.

Sa druge strane prečani su nacionalno frustrirani, nikad nisu imali svoju državu i zato je kod njih to potenciranje nacionalnog toliko izraženo. Kao i kod Hrvata ili muslimana. Ista količina nacionalnih (nacionalističkih) emocija i kod jednih i kod drugih. Plus što su prečani izmešani sa drugim narodima i imaju loša istorijska iskustva. Kod njih je nacionalno primarno.
Пречани су имали државу и из ње су сеобама дошли на простор данашње Војводине!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 476
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Srbi-Vojvodina(Arsenije Carnojevic+ostali kulturni narodi)
Srbijanci-Srbija(Karadjordje+Vuk Brankovic+500g turskog)
IP sačuvana
social share
Tetis
Edit by ziledin: Regulisana velika slova u potpisu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.63
Ћути немој да се срамотиш...

Nemoj ti mene da ucutkujes, vec iznesi neke kontraargumente ako imas, ako nemas onda tebe treba da bude sramota sto se ponasas nekulturno, samo zato sto neko ima drugacije misljenje, a jedini argument ti je "cuti ja to znam najbolje".
Citat
И шта има Бугари да знају са појмове као што су Србијанац, Славонац, Сремац? Тим терминима се ми користимо, а за њих смо сви ми Срби. Молим лепо.
Pa ne zive oni na marsu, nego u najblizem komsiluku, jezik im je vrlo slican, a i delimo vrlo slicno istorijsko nasledje, pa bi valjda bilo logicnije da oni pre koriste taj termin nego recimo Slovenci, koji nam nisu neposredni susedi, ali su bivsi podanici AU. I ako ti u tome ne vidis odakle "vetar duva" ili ti to ne smeta to je tvoja stvar.
I jos jednom da ponovim nije pojam Srbija stariji od pojma Srbin pa da onda moze da se izvodi od Srbija - Srbijanac, vec obrnuto, od pojma Srbin je nastao pojam Srbija, pa je valjda logicno da delje izvodjenje pojma Srbijanac negira pojam Srbin u cemu i jeste bila poenta AU propagande.

IP sačuvana
social share
Тврд је камен за онога ко на њему спав'о није,
jа сам рођен на камену зато камен мекан ми је.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 57
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Mи у Војводини кажемо за неког ко нам дође из Ваљева да је дошао из Србије.

A u kojoj zemlji ti živiš?  Vojvodini?
« Poslednja izmena: 14. Jan 2009, 10:10:53 od dule16 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Samsung 
Ћути немој да се срамотиш...

Nemoj ti mene da ucutkujes, vec iznesi neke kontraargumente ako imas, ako nemas onda tebe treba da bude sramota sto se ponasas nekulturno, samo zato sto neko ima drugacije misljenje, a jedini argument ti je "cuti ja to znam najbolje".
Citat
И шта има Бугари да знају са појмове као што су Србијанац, Славонац, Сремац? Тим терминима се ми користимо, а за њих смо сви ми Срби. Молим лепо.
Pa ne zive oni na marsu, nego u najblizem komsiluku, jezik im je vrlo slican, a i delimo vrlo slicno istorijsko nasledje, pa bi valjda bilo logicnije da oni pre koriste taj termin nego recimo Slovenci, koji nam nisu neposredni susedi, ali su bivsi podanici AU. I ako ti u tome ne vidis odakle "vetar duva" ili ti to ne smeta to je tvoja stvar.
I jos jednom da ponovim nije pojam Srbija stariji od pojma Srbin pa da onda moze da se izvodi od Srbija - Srbijanac, vec obrnuto, od pojma Srbin je nastao pojam Srbija, pa je valjda logicno da delje izvodjenje pojma Srbijanac negira pojam Srbin u cemu i jeste bila poenta AU propagande.

Управо тако! Smile Smile

Ево ја ћу да пријавим једног аустроугарског шпијуна. У питању је моја баба из Црне Горе, која управо шири пропаганду и назива Србе из Србије Србијанцима.

Постоји једна историјска зачкољица. Она је рођена након распада Хабзбуршке монархије, али наћи ћемо начин и то да објансимо.

Углавном она је успела целу родбину да конвертује, па сад сви користе реч Србијанац. Па је потом прешла и на околину и тако редом.

А може бити и да Црногорци под Србијанцима подразумевају Србе из Србије, а под речи Србин све Србе. Smile

Ма јок, то звучи сувише смислено и незаверенички. Smile
« Poslednja izmena: 14. Jan 2009, 14:24:40 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5

Управо тако! Smile Smile

Ево ја ћу да пријавим једног аустроугарског шпијуна. У питању је моја баба из Црне Горе, која управо шири пропаганду и назива Србе из Србије Србијанцима.

Постоји једна историјска зачкољица. Она је рођена након распада Хабзбуршке монархије, али наћи ћемо начин и то да објансимо.

Smile Smile Smile Smile

I da prijaviš babu centralnoj otadžbinskoj upravi, da je Radeta isleđuje.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.63
Pa ajde mi pokazi neki dokumenat malo stariji od tvoje babe, gde Crnogorci Srbe nazivaju Srbijancima, najlakse je svoju babu proglasiti nepogresivom, a sve druge sklone da veruju u velike zavere, ali cinjenice govore nesto drugo. (Ako ti je utesno i moja baba i prababa su govorile Srbijanci, jer ja sam iz Hercegovine, ali to u svakom slucaju ne znaci da su one bile u pravu.)
Pogledaj ko i danas najvise koristi taj temin i sa koim namerama.
Ako ste u pravu vi koji tvrdite da je to nekakva "geografska odrednica" kojom toboze Srbi iz Hrvatske, BiH, Vojvodine zovu Srbe iz Srbije da bi istakli njihovu regionalnu pripadnost, zasto onda hrvatska televizija kaze "srbijanski ministar" ili "srbijanska politika", a  analogno tome ne kaze, da su Hrvati iz Vojvodine Hrvati, a oni iz Hrvatske, Hrvacani npr. Nesto tu ocigledno ne stima, jel da?  Smile
IP sačuvana
social share
Тврд је камен за онога ко на њему спав'о није,
jа сам рођен на камену зато камен мекан ми је.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Pa ajde mi pokazi neki dokumenat malo stariji od tvoje babe, gde Crnogorci Srbe nazivaju Srbijancima, najlakse je svoju babu proglasiti nepogresivom, a sve druge sklone da veruju u velike zavere, ali cinjenice govore nesto drugo. (Ako ti je utesno i moja baba i prababa su govorile Srbijanci, jer ja sam iz Hercegovine, ali to u svakom slucaju ne znaci da su one bile u pravu.)
Pogledaj ko i danas najvise koristi taj temin i sa koim namerama.
Ako ste u pravu vi koji tvrdite da je to nekakva "geografska odrednica" kojom toboze Srbi iz Hrvatske, BiH, Vojvodine zovu Srbe iz Srbije da bi istakli njihovu regionalnu pripadnost, zasto onda hrvatska televizija kaze "srbijanski ministar" ili "srbijanska politika", a  analogno tome ne kaze, da su Hrvati iz Vojvodine Hrvati, a oni iz Hrvatske, Hrvacani npr. Nesto tu ocigledno ne stima, jel da?  Smile

A šta mene zabole šta Hrvati govore i kakva je gramatika hrvatskog jezika?
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 52
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.