Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 22:52:19
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 29
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Šokantno poskupljenje nafte - dokle?  (Pročitano 38583 puta)
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
mob
Nokia 6230
Citat
Francuzi su razvili nuklearnu tehnologiju desalinizacije vode.
Cekaj, jer mislis fuzioni reaktor? Vodonik u Helijum? Ja cuo da ozbiljnije rezultate nece dobiti pre 2013......ma sve dok ne krenemo da eksploztisemo okeansku vodu, maltretiracemo se sa fosilima.....

Neeee bato.
Fuel Cells sa katalizatorima. Daju 60% struje 30% toplote u vidu pare i ostalo je gubitak. Ja ih nazivam vodonicnim celijama.
Nemamo mi ni para ni znanja da napravimo fuzioni reaktor.
U medjuvremenu morao bi Vincu da ponovo osposobis. Nuklearna energija se ne koristi samo za elekratne i za bombe. Ima sto primena.

Kogeneracija, da Dulisha ne bi morao da duva. Moze sa svakojakim turbinama.
Da je pameti i da nisu toliko kenjali sa Kosovom mogli smo im uzeti bar 300 milijardi a ovako izgubicemo ga da bi se Milan Ivanovic obogatio na sleperima. Jebi ga.

Imas solarnu tehniku visokih odzaka. Velika ogledala greju vazduh koji se usmerava u ogroman odzak ide na gore i pokrece nesto kao vetrogeneratore.
Svabe su napravile jedan takav od 200MW. To je ogromno. Drmno ima 600MW.

Pogledaj ovo:

http://www.youtube.com/v/0tWlP0knKQU&hl=en&fs=1
« Poslednja izmena: 13. Jul 2008, 00:26:56 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
mob
LG Frizider
Citat
Fuel Cells sa katalizatorima. Daju 60% struje 30% toplote u vidu pare i ostalo je gubitak. Ja ih nazivam vodonicnim celijama.
Nemamo mi ni para ni znanja da napravimo fuzioni reaktor.
Fuel Cells, pa to su gorive celije, o tome sam i govorio.....katalizatori, platina, katoda i anoda, oksidacija vodonika bla bla i........shvatam da dobro poznajes materiju a vidim da imas specificno uzivanje da nastupas kao profesor........princip rada gorivih celija znam onoliko koliko Ja smatram da treba poznavati iz nekog mog licnog obrazovanja........znaci pustam te da sa svojim neprejebivim znanjem odredis tok razgovora ali ne i da potenciras izvesno terminsko nerazumecvanje sa opstim nerazumevanjima.............
U Francuskoj postoji eksperimentalna fuziona elektrana, o tome pricam, daj nemoj da me zajebavas, sasvim jasno da mi nemamo sanse u pokretanju iste (jer generalno one jos ne funkcionisu vec su u fazi naucnih eksperimenata)........
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
mob
Nokia 6230
Ma ne prosipam ja nista. I ovo malo sto pisem ljude ne interesuje. Ne ovde, svuda je to.Niti meni treba da nekoga zasenim znanjem. To je sve relativno.
Ja ti kazem koji je pristup energiji u svetu. Znanje je energija, novac je energija. Pasnjaci su energija, korov je energija. Mi gledamo kroz gas i naftu. Nije tako. Mi smo jaka energetska zemlja, jer voda i zemlja nam daje hranu da zderemo ko stoka i da cekamo ruske bombe.

Ugalj se ne treba trositi sagorevanjem vec kao sinteticki gas i cuvati ga. Kada pricaju o nuklearnoj energiji, treba prvo da nauci is srednje skole sta je radijacija i koliko je nuklearka bezopasna a koliko radijacije ima u govnima koje bacas oko sebe.
Osnovno energetsko obrazovanje fali ljudima.
Eskimi, hej eskimi (znas iglovi sa ljudima u hiljadu krzna) na Islandu greju nove zgrade toplom vodom iz gejzera a struju prave sagorevnim celijama. prodaju vodu i zive ko carevi i savremenim uslovima.
Treba staviti akcenat na obrazovanje a ne podgrevati Obrenovicev sindrom smejanja pismenima. Zato imas pola nacije stoke.Kniga u ruke ili korbach i jaram stoci.
Obrazovanje dici u sledecih 50 godina na maksimalni pjedestal. Nacionalna duznost opstanka. Mi smo razvijena civilizacijska nacija koju zajebavaju prodavci mrtvackih sanduka i ostala bagra svinjarska. Zamisli kad citas da inazenjeru Mrkonjcu treva Velja svinjar za savetnika, Rekao ti je sve gdin inzenjer.
« Poslednja izmena: 13. Jul 2008, 14:01:23 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
mob
LG Frizider
Sve OK sve se slazem, malo smo se pomesali u terminima.........Evo sta sam nasao o projektu fuzione elektrane:

"In ITER, scientists will study plasmas in conditions similar to those expected in a electricity-generating fusion power plant. It will generate 500 MW of fusion power for extended periods of time, ten times more than the energy input needed to keep the plasma at the right temperature. It will therefore be the first fusion experiment to produce net power. It will also test a number of key technologies, including the heating, control, diagnostic and remote maintenance that will be needed for a real fusion power station.

The current participants to the project are the European Union (represented by EURATOM), Japan, the People´s Republic of China, India, the Republic of Korea, the Russian Federation and the USA. "

Otprilike 2050 trebalo bi poceti sa radom prva komercijalna elektrana, evo i projektovanog razvojnog puta:

Za spajanje se koriste izotopi vodonika: Deuterijum i Tritijum, stabilni i radioaktivni

Deuterium
Tritium

Evo sajta organizacije koja sprovodi ovo istrazivanje: Link

E sad apropo cele ove price, sasvim je jasno, sto se vidi i iz spiska zemalja koje podrzavaju ovaj projekat, da ce velike sile prve poceti da koriste beneficije ovakvog nacina proizvodnje energije, dok ce mali da se igraju u pesku i duvaju u vetrenjace.........zamisli situaciju za 50-60-70 godina i moguce ucene radi dostavljanja fuzione tehnologije, samo jos jedan razlog za kontrolisanje manje razvijenih zemalja........
« Poslednja izmena: 13. Jul 2008, 15:35:59 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
mob
Nokia 6230
Hvala za ovo. Ja nisam ti neki duboki strucnjak za ovo, ali pretpostavljam da je nekoliko tehnologija u pitanju (deuterijum), tehnologije materijala za visoke temperature itd. To je za nas san.Bookmarkovao sam da citam malo.
Svakako da je tako. Pa to i jeste cilj od vec vise 230 godina. Pokoriti zaduziti i napraviti savremene robove. Ali ima samo jedna mala zackoljica: nisu racunali na krizu resursa. Pazi ne nafte, nego resursa uopste.
Nafta ce neumitno ici gore, ali oni jos nisu toliko pokorili svet da vladaju resursima (voda, nafta, i ostali veoma bitni resursi za funkcionisanje). pa sada ovamo ima ovo, ovamo ono. nece ici stalno sa vojni udarima kao sto je islo dugi niz godina. Nece ici ni sa svim vladama podjednako.
Kazem ti da Juzna Amerika ima resurse koji se nikako ne mogu zanemariti.Vitalni resursi.
Rusi isto tako.
Ja racunam da je rat za te resurse neizbezan. Ali sada i savremeno ratuju. bace sebe u vazduh pa kazu drugi su to uradili.
Stos je da oni zele da Iran baci bombu, a ne da je ne baci. Ako je niko nece baciti, bacice oni u mesto drugoga. jednostavno planeta ne moze da izdrzi ovaj broj stanovnika. fizicki. A da sve ispishane demokratizujes to je vec farisejstvo. Zato.......konacno cena nafte ce biti ta koja ce zapaliti kapislu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Mi stojimo na resursima etanola, metanola a narocito vode, ali niko prstom da mrdne. Mislim da ni nemaju pojma da otvore takvu jednu diskusiju.
Cene nafte ce povuci drugu jednu jos vecu krizu, a to ce biti kriza vode.

Шкриљци. Пуна их је источна Србија.
И да је цена барела који се тако добиоја $100, опет се исплати. А нико не мрда ни к....
Није страначки исплативо Smile
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
mob
LG Frizider
Onaj gore sajt za fuziona istrazivanja, pazi kad u sekciji za studente i edukaciju pise da je proces slican kao kod zvezda.......ne seri e  Smile
Uglavnom vidi te literatire na sajtu, posto je sajt vise nekako za predskolsko ali bar osnovne stvari mogu da se pohvataju

Balkan
"The Balkans region has total proven oil reserves of approximately 345 million barrels, with 198 million barrels of that located in Albania. Croatia has proven reserves of 69 million barrels, while Serbia and Montenegro (ex-Yugoslavia) holds the remaining 78 million barrels. Although a number of companies are active in the region and exploration is picking up, especially in Albania and offshore areas in the Adriatic Sea, oil production in the Balkans remains low. In 2005, the entire region produced only 41,000 barrels per day (bbl/d). Croatia produced 28,000 bbl/d. Serbia and Montenegro produced 13,000 bbl/d.

As a result of this low level of production, each of the countries in the Balkans remains a net oil importer. EIA estimates that regional oil consumption in the Balkans in 2005 totaled 237,000 bbl/d, leaving the region dependent on imports for roughly 80% of its oil needs. The region is well supplied with oil via pipeline links with Russia and Greece, as well as port facilities on the Adriatic Sea.

Privatization efforts are continuing in each of the Balkan region's three oil producers, Albania, Croatia, and Serbia and Montenegro.

In September, 2003, Russia's LUKoil acquired 79.5 percent of Serbia's oil company, Beopetrol. In November 2003, Hungarian oil and gas firm MOL completed the purchase of a 25 percent+1 share in Croatia's oil company, INA. In September 2005, Croatia selected Merrill Lynch as its advisor in planning to sell an additional 15 percent of INA. In October 2005, Croatia approved the distribution of 7 percent of INA to war veterans, as called for in the Croatian law covering this privatization. This law also allocates 7 percent to INA employees. In 2003, Albania had announced privatization plans for the state-owned oil company, ARMO. Albania called for expressions of interest in purchasing shares in 2004 and several firms responded. The schedule for the potential sale of shares in ARMO is still unclear. "

Evo ceo sajt (procene rezervi, statistika......udeo u svetskoj proizvodnji bla bla) Americka vlada, ako se neko jebavao oko toga onda su to kauboji Link

Link
« Poslednja izmena: 13. Jul 2008, 18:01:37 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
mob
Nokia 6230
Skriljaca ima najvise Kanada. sa ovom cenom nafte vec se isplati vadjenje nafte iz skriljaca.
Ovo ti je kriva maksimuma, posle koje neminovno ide smanjenje.Trajace jedno 5 godina. Ali cene ce rasti.
Pa Sekiro, nikom qrcem da mrdne jer radis energetiku kako radis. Zadnji veliki objekat je bio Drmno 2, 1986-e.

To sa procesom kao kod zvezda ima malu analogiju sa suncem gde se desava fusija helijuma.
Ali to jos nema veze sa tehnologijom koju treba na zemlji da proizvedes.

Opet mislim da ne razumete smisao mog pisanija.nNsa energija je u prvom redu voda i regenerativna zemlja. Jer da jedes moras a da se vozis ne moras.
Dakle sa adekvatnom proizvodnjom hrane, ali uz debelo razvijanje obnovljive energije, mozes da ucenjujes daleko vise nego naftom.
Stocno djubrivi je puno fotosintetickog azota, pa mozes mnog da reduciras gas za pravljenje djubriva.
Svaka susa u Srbiji pece rakiju na drva. A to je etanol za kojeg imas neverovatne mogucnosti.
Par fabrika metanola, tipa one iz Kikinde, pa pravis od loseg uglja (wooden alcohol). Vodonicne fabrike ( sa Svabama) za koriscenje vodonika kao goriva.
To je vec trebalo da se predaje u skolama, da se formiraju ciljni kadrovi od tehnicara do inzenjera.
To je vec trebalo da se razradjuje u institutima. To je vec trebalo da se ljudi kao Cvetkovic pobrinu za formiranje biznis timova, koji da pregovaraju, sa strancima oko ciljnjih ulaganja. Sa kim to da radis? Imas u Srbiji takvih ljudi na hiljade ali nemas u vlasti.
Kod nas svako selo u Sumadiji i Vojvodini bi moglo da ima preradu otpadne biomase u gorivo, kazane za etanol i sopstvenu energiju od dudova, voca, repa, melase iz secerana. Za to treba da oslobodis onog sto savija grbacu (seljaka) i da ga pustis da bude bogat.Lokalna vlast.
Ja mislim da je bolje da ne pisem. Bolje da sacekam da mi grobar vrati nijve i da me oslobodi ropstva.
To je uzasna diskrepancija izmedju mogucnosti i zlonamerne stoke na vlasti.
Veliki inzenjer Mrkonjic uzima svinjara Velju za savetnika. To je nama nasa borba dala. Sve ce biti pre roka.

Sve ove stvari se mogu uraditi u veoma kratkom roku, sa debelim efektom isplativosti i to odmah (par godina).
« Poslednja izmena: 14. Jul 2008, 00:34:00 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
mob
LG Frizider
Citat
To sa procesom kao kod zvezda ima malu analogiju sa suncem gde se desava fusija helijuma.
Naravno jebote, to je imoja poenta.......nista detaljno na sajtu ne uhvatih, kao recimo materijale,  kao ni sam proces ubacivanja izotopa...stavljaju edukativni tekst za debile koji ne objasnjava sustinu procesa ....

PS verovatno si mislio fuziju vodonika, specificna tezina izotopa spajanjem dobija slobodan neutron, energiju i helijum...
Pa istina seljak ne zna ono sto treba da zna, a nece ni znati ako ga neko ne uputi.......sve je to po principu "i ja tebi kevu", mudri opstinski odbori sa mudrijim savetnicima za kapital.....
« Poslednja izmena: 14. Jul 2008, 01:16:08 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
mob
Nokia 6230
Citat
Naravno jebote, to je imoja poenta.......nista detaljno na sajtu ne uhvatih, kao recimo materijale,  kao ni sam proces ubacivanja izotopa...stavljaju edukativni tekst za debile koji ne objasnjava sustinu procesa ....

PS verovatno si mislio fuziju vodonika, specificna tezina izotopa spajanjem dobija slobodan neutron, energiju i helijum...
Pa istina seljak ne zna ono sto treba da zna, a nece ni znati ako ga neko ne uputi.......sve je to po principu "i ja tebi kevu", mudri opstinski odbori sa mudrijim savetnicima za kapital.....
Pazi, ti za veoma kratko vreme mozes da uposlis na takav pristup milion ljudi (10-ak godina), a da rezultate imas odmah (par godina).
Ali ako to ne krene sa vrha: banke da kreditiraju, trziste da se otvara, zajednicka ulaganja, praceno zakonodavstvom.
Edukacija stanovnistva, medjunarodni ugovori.
Sta od Djelica i ostalih moze sda vidis u osam godina odlazenja kod Solane i rena? tapsanje po ramenima, Srbi samo da budete dobri, pa cete se opariti itd.

Pazi, ti si doveo od idealne situacije koja je ostala od komunjara da svako ima 10 hektara zemlje, sada imas veleposednike sto u Srbiji nikada nije bilo karakteristicno.
Gledam kako se biju oko srpskog brenda, Kenjaju trose pare konferencije.
Stavi p. ti materina vola (karikiram)sa natpisom: Moc Srpske Zemlje i pakuj sve sto je karakteristino za nase podneblje. izvozi i 'rezanci s makom' sa tim brendom.
Na netu je pre par godina rasturala reklama sa brkatim gedzom sa flashom sljivovice i sa natpisom: Fuck you Cola, Fuck you Pizza, Our drink is Shlivovitza. Ti se jebes par godina sa ocel Milka sa njenom trticom da brednuje i sa Bubalom zajedno ili su u sukobu interesa? Smile Smile Smile
Radi jednostavne stvari, koje privlace paznju.
Pravi pravu sljivovicu i prodaj za 200 evra litru jebo te, toliko kosta prava stvar na zapadu. A veruj mi da ako bi pili pravu, to bi i kupovali. Ona koja otvara oci kad je popijes, od koje se ne mozes napiti.
Kod nas bukvalno nema inicijative za obicnog prosecnog gradjanina sa prosecnim znanjem, da se brzo uklopi.
Jer majmuni sa vlasti su nanesposobniji, jedu zivu jetru ovoj naciji.
Nauci naciju da je energija sve, a ne samo ruski gas i nis.
« Poslednja izmena: 14. Jul 2008, 01:43:00 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 29
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 22:52:19
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.