Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 14:05:44
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 29
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Šokantno poskupljenje nafte - dokle?  (Pročitano 38576 puta)
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
Cene nafte opet na rekordnom nivou

Nafta je danas poskupela do rekordnog nivoa, od blizu 146 dolara po barelu, javile su vodeće svetske novinske agencije sa robnih berzi u SAD i Evropi.

Rojters navodi da je novo poskupljenje osnovne energetske sirovine usledilo zbog bojazni tržišnih poslenika od mogućeg osetnijeg poremećaja globalnog snabdevanja, geoplitičke napetosti oko Irana i obnovljenih pretnji militantnih grupa u Nigeriji, najvećem afričkom isporučiocu glavne energetske sirovine.

Cena američke lake nafte, na Merkantilnoj berzi u Njujorku, je u jednom treutku "skočila" na 145,98 dolara za barel, da bi kasnije za avgustovski termin isporuke blago opala, na 145,15 dolara po barelu.

Samo u toku današnjeg poslovanja nafta je u Njujorku poskupila, u odnosu na sinoćni zaključni nivo, više od četiri dolara po barelu.

Na drugom indikativnom tržištu u Londonu sirova nafta je danas, za avgustovski rok isporuke, takođe vredela više od 145 dolara po barelu i poskupila je 3,53 dolara.

"Veliki faktor u kretanju cene nafte je strah. Tenzije oko Irana i opasnost od poremećaja u snabdevanju doprinose poskupljenju 'tečnog zlata.'" izjavio je direktor konsultantske firme "FACTS global enerdži", DŽef Braun.

Dan nakon što je Iran testirao rakete srednjeg i dugog dometa koje mogu da dosegnu Izrael, američki državni sekretar Kondoliza Rajs je upozorila vlasti u Teheranu da će SAD braniti svoje saveznike.

Iran je na tu izjavu Rajsove odgovorio novim ispaljivanjem raketa, što je kupce u velikom broju privuklo tržištu energenata.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je upozorila da neće moći da nadoknadi manjak "tečnog zlata" ukoliko Iran bude napadnut i prestane da snabdeva tržište.

Na tržištu postoji strah da bi Iran, drugi po veličini proizvođač u okviru OPEK mogao, u slučaju da bude napadnut, da blokira Ormuški moreuz, kroz koji prolazi oko 40 odsto svetskog saobraćaja naftnih tankera.

Pored toga, postoji opasnost da bi novi napadi na naftna postrojenja u Nigeriji mogli ponovo da poremete snabdevanje iz tog regiona.

Najveća pobunjenička grupacija u Nigeriji je objavila juče da prekida dvonedeljni prekid vatre zbog nedavnog obećanja Velike Britanije da će u nigerijskom konfliktu podržati tamošnju vladu. Zbog napada je u poslednje dve godine proizvodnja nafte u toj afričkoj zemlji pala za četvrtinu.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
mob
Nokia 6230
Ja se nisam potrudio da citam, dovoljan mi je naslov.
Nafte ima za nekih 80 godina.
Resurse svi kriju, ali alternativa nafte se vec nazire u biomasi sto dovodi do ogromnog poskupljenja hrane.
Nafta ce ici na gore stalno, nema vise milosti.
Jednostavno je nema a predvidja se ogromno poskupljenje.
Mi stojimo na resursima etanola, metanola a narocito vode, ali niko prstom da mrdne. Mislim da ni nemaju pojma da otvore takvu jednu diskusiju.
Cene nafte ce povuci drugu jednu jos vecu krizu, a to ce biti kriza vode.
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
mob
LG Frizider
Bar smo tu obezbedjeni, ako nas ne okupiraju.......opet.......
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
mob
Nokia 6230
Bar smo tu obezbedjeni, ako nas ne okupiraju.......opet.......
Malo se razumes u zivot.
Sta mislis koliko ostane arapima kad kupe sve tehnologije vadjenja, primarne prerade i ostalo?
Oko 5%.
Sta mislis koliko ce ti ostati od prirodnog bogatsva, kad nemas tehnologije, znanje, imovinu (pokupili tajkuni).
Imaces qrac.
Ko ce graditi elektrane na vetar? Onaj ko gradi imace struju. Ko ce praviti biogas od g*na? Onaj ko ima tehnologije.
Prodavace ti soptveni vetar, a i soptvena g*na, za to sto cekas da te Toma Nikolic oslobodi ropstva i vrati njive.
Parodija, branimo Kosovo je trajala da bi sve to opljackali, posto su glupi, da bi prodali strancima, koji ce te iznajmiti kao radnu snagu.
Sve je tvoje a nije tvoje. na papiru pise Kosovo, na papiru ce pisati Slobodna Srbija budale ce verovati.

Osnovna energija jedne nacije je znanje. Mi ga nemamo.
« Poslednja izmena: 12. Jul 2008, 15:32:19 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
mob
LG Frizider
Citat
Ko ce graditi elektrane na vetar? Onaj ko gradi imace struju. Ko ce praviti biogas od g*na? Onaj ko ima tehnologije.
Prodavace ti soptveni vetar, a i soptvena g*na, za to sto cekas da te Toma Nikolic oslobodi ropstva i vrati njive.
Parodija, branimo Kosovo je trajala da bi sve to opljackali, posto su glupi, da bi prodali strancima, koji ce te iznajmiti kao radnu snagu.
Bitno da se ti razumes u komunjare....sve je to OK sto si rekao....nisam mislio na klasicno, vojno okupiranje, bar ne u skorije vreme. Naravno da ce prvo pokusati cuvenim kapitalistickim metodama. Previse snage trosis na pisanje dok na razumevanje u citanju koristis virtuelni bio-gas na govna. Sad si mi otkrio toplu vodu u rupi na saksiji-moj ujak ima patentiran mali kucni sistem za dobijanje energije koji radi na vetar. Nasim moronima punim para to nije zanimljivo, jer ipak je glavni prioritet otvoriti kladionicu.........Aj ostavi se Tome vise, kad ga pobedjuje ovaj Tadic-glavati, jasni su njegovi kapaciteti u vladanju drzave........
« Poslednja izmena: 12. Jul 2008, 16:05:43 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
mob
Nokia 6230
Citat
Bitno da se ti razumes u komunjare....sve je to OK sto si rekao....nisam mislio na klasicno, vojno okupiranje, bar ne u skorije vreme. Naravno da ce prvo pokusati cuvenim kapitalistickim metodama. Previse snage trosis na pisanje dok na razumevanje u citanju koristis virtuelni bio-gas na govna. Sad si mi otkrio toplu vodu u rupi na saksiji-moj ujak ima patentiran mali kucni sistem za dobijanje energije koji radi na vetar. Nasim moronima punim para to nije zanimljivo, jer ipak je glavni prioritet otvoriti kladionicu.........Aj ostavi se Tome vise, kad ga pobedjuje ovaj Tadic-glavati, jasni su njegovi kapaciteti u vladanju drzave........
Kada pokusavam malo ozbiljnije da govorim, onda imam takve da mi sole pamet.
Nije u pitanju sitna energija. Jednostavno ne mozes ostaviti ljudima da se muce i odvajaju od usta da bi stvarali soptvenu energiju.
Cujes ove gluposti oko sunca, vetra itd. Odakle ljudima pare, kad ni u zapadnim zemljama ne ulazu u to. Mislim masovno.
U pitanju su strategije velikih sistema.
Da budem malo jasniji: vetrogeneratori od 3 do 5 MW, koji da kao farme rade na jednom Kopaoniku.
Dvestotakvih ti je 600 MW. Kogeneracija (kada nemas vetra) sa generatorima na gas, a gas da proizvodis sam kao sinteticki gas od uglja, ili isto od uglja metanol. Ili sa vodonicnim celijama (imas vodonika jer imas vode).
Etanol od voca, melase, repe, ili celulozni etanol od korova (Kinezi).
To veruj mi u energetskim krugovima se zgrazavaju, jer samo pitaju: sa kim to da radis?

Ti imas u zadnje cetiri godine jednog ministra koji je postao pop, drugog atleticara koji zivi sa mislima u Rusiji i kako da proda nis a sada ima komunistickog aparatchika, koji je bio sve i direktor zavoda za udzbenike nekada, pa je sada ministar energetike.

jeste ta okupacija na koju ti mislis, mislim i ja: tupavi balvani u jaram, mi cemo vam reci sta je dobro.

ps Ako hoces mogu ti poslati na pp neke moje site i blogove, ako znas engleski.
Ovde nije dozvoljeno. Bas na tu tematiku.
« Poslednja izmena: 12. Jul 2008, 17:34:11 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
Da budem malo jasniji: vetrogeneratori od 3 do 5 MW, koji da kao farme rade na jednom Kopaoniku.
Dvestotakvih ti je 600 MW. Kogeneracija (kada nemas vetra) sa generatorima na gas, a gas da proizvodis sam kao sinteticki gas od uglja, ili isto od uglja metanol. Ili sa vodonicnim celijama (imas vodonika jer imas vode).

Ovo je zanimljivo - kada nemas vetra? Tj. sta ako nemas vetra? Pa nista, Dinkic uzme proviziju, francuski konzorcijum se odabere za izgradnju, a posle - pa jebiga Srbi, duvajte svi zajedno da prorade vetrogeneratori...  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
mob
LG Frizider
Pa ovi nasi batalili proizvodnju bio-gasa jer je finansijski neisplativo.
Istina gorive celije su zanimljive sa aspekta zagadjenja okoline, ali su veoma skupi jer podrazumevaju koriscenje plemenitih metala kao katalizatore (mislim da je platina). Koliko znam stepen iskoriscenja je oko 50% a dosta odlazi na toplotu i vodu kao produkt oksidacije........

E da za vetar. Ova kucna spravica o kojoj sam ti pricao koristi posebno projektovane lopatice koje hvataju i najmanje strujanje vazduha, a njega uvek ima cak iako naizgled nema vetra......nisam bas detaljno upoznat sa konceptom ali nije problem da se bodrobnije informisem u slucaju da nekog zanima........cisto informativno
« Poslednja izmena: 12. Jul 2008, 18:01:59 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
mob
Nokia 6230
Pa ovi nasi batalili proizvodnju bio-gasa jer je finansijski neisplativo.
Istina gorive celije su zanimljive sa aspekta zagadjenja okoline, ali su veoma skupi jer podrazumevaju koriscenje plemenitih metala kao katalizatore (mislim da je platina). Koliko znam stepen iskoriscenja je oko 50% a dosta odlazi na toplotu i vodu kao produkt oksidacije........

E da za vetar. Ova kucna spravica o kojoj sam ti pricao koristi posebno projektovane lopatice koje hvataju i najmanje strujanje vazduha, a njega uvek ima cak iako naizgled nema vetra......nisam bas detaljno upoznat sa konceptom ali nije problem da se bodrobnije informisem u slucaju da nekog zanima........cisto informativno
Evo poslacu ti na pp jedan moj blog i site.
Time se bavim u zadnje vreme. Resursi ce neminovno dovesti do svetkog rata.
Juzna amerika ima 75% svetskog litijuma za li Ion baterije. Pored njihove razvijenosti u etanolu vec su svestka perspektiva oslobadjanja od nafte. Ali Litijuma nema dovoljno, pa se vec tuku gde ameri otvaraju rudnike.
Rusi uopste nece da prikazu rezerve litijuma.
Za svaka kola bi trebalo 10 grama platine na vodonik.
Platina se veoma tesko obnavlja, sto znaci nekoliko miliona tona godisnje da ode u nepovrat. A nema je. Rusi zna se da imaju platinu, a opet kriju koliko.

A to je samo za prevoz.
Francuzi su razvili nuklearnu tehnologiju desalinizacije vode.
A iz slatine se veoma skupo moze vaditi litijum

No ostavimo to.
Ovo sto sam ti napisao, sve to mozemo: Subotica je vec proizvodila 3MW generatore.
Celika za konstrikcije imamo fabrike da proizvedemo.
Sa Nemcima mozemo ugovoriti sklapanje ogromnih dizalica.

Ali pitanje je bato ko to da radi? Velja ministar? Palma ministar? Mrki koji uzima Velju za savetnika?
Njih sve da sastavis ne mogu da vode jedan razgovor koji desetak ljudi ovde na forumu diskutuju.
Nema bato, samo obrazovanje ljudi, da znaju dobro koji su im problemi i koga da biraju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
mob
LG Frizider
Citat
Francuzi su razvili nuklearnu tehnologiju desalinizacije vode.
Cekaj, jer mislis fuzioni reaktor? Vodonik u Helijum? Ja cuo da ozbiljnije rezultate nece dobiti pre 2013......ma sve dok ne krenemo da eksploztisemo okeansku vodu, maltretiracemo se sa fosilima.....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 29
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 14:05:44
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.