Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Apr 2024, 23:34:57
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Софизам  (Pročitano 21147 puta)
01. Okt 2009, 20:12:39
Veteran foruma
Poznata licnost


Када сам слаб онда сам силан.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3880
Zastava Београд је СВЕТ !
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13


Софизам


Софизам је намерно начињен обмањивачки закључак, који изгледа формално правилан; заснива се на двосмислености појмова, на доказивању помоћу непотпуних закључака.

Или да пробам овако да објасним..Софизам је намерна, срачуната грешка која се користи да би се противник збунио или завео у грешку.
Софизми су добили име од стсрих софиста, али већину софизама су пронашли дијалектичари мегарске школе и износили их као загонетке.

Чувени софизам ,,Лажљивац'' у античкој формулацији гласи:

1) Епименид Крићанин тврди да сви Крићани лажу.
2) Али ако сви Крићани лажу, лаже и Епименид.
3) Дакле, сви Крићани говоре истину.
4) Али ако сви Крићани говоре истину, онда и Епименид говори истину.
5) Дакле, ипак сви Крићани лажу, па и Епименид лаже...

Основне примедбе:

а) горња формулација софизма и њени закључци нису строго логични
б) кад се софизам строго логички изведе, онда у њему постоји противречност и цело је закључивање реално неистинито

Логичка непрецизност софизма се састоји у томе што није прецизно речено да сви Крићани увек и у свему лажу. Једино у том случају, лаже и Епименид у свим својим исказима, па и у тврђењу да сви Крићани лажу.
Даље, логичка непрецизност софизма је што се из премисе под 2 (Ако ако сви Крићани лажу, лаже и Епименид) не изводи нужно закључак под 3 (Дакле, сви Крићани говоре истину), јер ако један Крићанин (у овом случају Епименид) лаже (у исказу да сви, али баш сви Крићани лажу), то још нипошто не значи да сви они говоре истину.
Напротив, из чињенице да је Епименид слагао (да сви Крићани лажу...) логички нужно излази само то да ,,неки Крићани не лажу'' (односно, неки говоре истину).
Ако се уочи грешка неосноване генерализације пресеца се ланац софистичког резоновања (зато што се из става ,,неки Крићани говоре истину'' нипошто не добија и закључак да ,,и Епименид говори истину'' , јер он може и да лаже).

Софизам ,,Лажљивац'' претпоставља истинитост ставова ,,Сви Кричани свагда и у свему лажу'' и ,,Сви Крићани свагда и у свему говоре истину''. Ако се крене од тога да Крићани увек и у свему лажу, онда нужно следи и да Епименид лаже и сва његова тврђења су лажна.
И тада се долази до парадокса само у Епименидовом исказу (о лагању свих Крићана), јер иначе нема никакве противречности, што би сви Крићани, па и Епименид лагали о свим другим стварима. Међутим, кад сам Епименид, као Крићанин, тврди ,,да сви Крићани увек и у свему лажу'' онда нужно долази до парадокса и софизма. У том случају само Епименидово тврђење о лагању Крићана је истинито, а тиме се противречи полазном ставу ,,Сви Крићани увек и у свему лажу'', јер Епименид Крићанин у овом случају говори истину.
Парадокс се састоји што би према ставу ,,Сви Крићани увек и у свему лажу'' и Епименид морао увек и о свему лагати, па чак и у свом исказу о лагању свих Крићана. Епименидов исказ ,,Сви Крићани увек и у свему лажу'' морао би као исказ једног Крићанина да буде лажан, међутим као тачан исказ о претпостављеној истини, он мора бити истинит.
Софизам дакле проистиче из:

1) претпоставке истинитости става ,,Сви Крићани увек и у свему лажу''
2) парадоксалне ситуације Епименида који, према првом ставу мора у свему и увек да лаже, па чак и онда када би хтео да каже истину да сви Крићани лажу, чиме се опет он сам утерује у лаж, што је противречно.

Када се вратимо реалном садржају, софизам се распада, јер није истина, нити је могућно, да сви Крићани увек и у свему лажу. Претпостављена истинитост овога става је нереална, а нереалност се види по томе што не допушта ни један једини истинит исказ, па ни Епименидов исказ (који је тачан) о претпостављеној истинитости самог става ,,Сви Крићани увек и у свему лажу''
Могућан је парадокс: да 1 члан скупине лажних сведока о одређеном случају, као лажни сведок и сам лаже у одређеном тврђењу, али да ипак говори истину када тврди да су сви сведоци (па и он сам!) лагали у одређеном случају сведочења. Међутим и овај парадокс отпада чим се разликују код тог лажног сведока:

а) његов став у сведочењу који је лажан
б) његов исказ о лажном ставу у сведочењу

Чим се ова 2 става разликују одмах нестаје парадокс и софизам.
Али баш ово разликовање није могуће у софизму ,,Лажљивац'' због апсолутизације става о лагању сви чланова увек и у свему, због чега је искључено да и један члан икад и у ма чему доноси тачан суд.
Додуше ово је у складу са нереалним основним ставом да одређена група људи увек и у свему лаже.



А може и цела ова приче да се сведе на то да је грешка у првој премиси, јер Епименид, као Крићанин, не може тврдити, да сви Крићани лажу, већ једино да сви сем њега лажу.


Софизам ,,Протагора и ученик''

Протагора, најчувенији софиста и адвокат у Атини, научио је адвокатској вештини једног младића, под условом да му овај унапред плати пола награде, а другу половину онда када као адвокат добије прву парницу.
Ученик заврши учење код Протагоре и неће да се ода адвокатури, нити исплаћује свога учитеља, па га баш зато он гони судским путем, да би дошао до друге половине награде за свој труд.
На суђењу Протагора каже свом ученику:

- Ти ми свакако мораш платити, јер ако те суд осуди, платићеш ми по судској пресуди, а ако те суд не осуди, платићеш ми по погодби!

Ученик му одговара:

- Учитељу, ја ти никако не морам платити дуг, јер ако ме суд не осуди, нећу ти платити по судској пресуди, а ако ме осуди, нећу ти платити по погодби!

Испада да ако ученик изгуби парницу, онда погодба не важи, а ако добије парницу, по судској пресуди није ни дужан да плати.

Анализа софизма показује:

а) ако важи само судска пресуда, нема парадокса, јер суд осуди ученика и он плати (наравно, да током суђења суд прво поништи уговор Протагоре и ученика и прогласи га неважећим због кршења духа одредби...)
б) ако важи само уговор, опет нема парадокса, јер онда суд не осуђује ученика и он плаћа по погодби
в) до софизма нужно долази једино ако истовремено важе и уговор и судска пресуда ( и то зато што противрече једно другом); једновремено важење уговоре и пресуде садржи 2 пара противречности

1) суд га осуди – он по уговору не плаћа
2) суд га не осуди (односно, ослободи га) – по уговору плаћа

У оба случаја постоји противречност између судске одлуке (осуде) и уговора,

Са логичке стране софизму се мора приговорити ово:

а) и Протагора и ученик се недоследно позивају час на судску одлуку, час на одредбу уговора, као на једино одлучујућу у спору; међутим, у случају да важи само одлука суда или само одредбас уговора, софизма нема!
б) софизам постоји само кад једновремено важе и судска одлука и уговор и то само позивањем на једнострану одлуку; ако се међутим призна једновремено важење и судске одлуке и уговора, онда је парадокс неизбежан и никаква непротивречна одлука не може да се донесе.


Познати су још и ови софизми:


Рогати

- Шта ниси изгубио то имаш? (упитани човек, који не размишљајући, брзоплето одговори са да, дакле афимативно)
- Да...
- Рогове ниси изгубио?
- Нисам.
- Дакле, логички следи да рогове имаш.

Грешка је наравно у почетној премиси, јер у својој потпуности треба да гласи: оно што ниси изгубио, а што си и пре тога имао, е то имаш!


Сорит

Софиста ставља 1 зрно и пита:
- Је ли ово гомила?
- Нијеееее...

Затим додаје још 1 зрно и пита:
- Је ли ово гомила?
- Нијееее...

И тако редом...

Када се за известан број зрна каже да је гомила, софист онда човека тера на закључак да последње додато зрно чини у ствари гомилу. А ако се ни за један број зрна не каже да је гомила, следи закључак да гомиле нема.

Аргумент је само привидно тачан, јер се или мора претпоставити да гомила почиње од једног одређеног броја зрна (рецимо од 23) или се претпоставља да постоје поступни прелази од негомиле ка гомили у ужем смислу (мноштво од 5 ил и10, 20,,,зрна чини прелаз од 1 зрна ка гомили).


Ћелави

- Да ли је ћелав онај коме недостаје 1 длака?
- Наравно да није.
- А да ли је ћелав онај коме недостају 2 длаке?
-Није.

...Следи да није ћелав ни онај који нема ни 1 длаке.

Исти случај као претходни пример.


Крокодил

Састоји се у дијалогу између крокодила који је ухватио дете и мајке која стоји на обали...
Крокодил каже мајци да ће јој вратити дете, ако погоди шта он намерава с њим да учини.
Мајка желећи да спасе своје чедо користи софизам:

- Ти или хоћеш да поједеш дете или немаш намеру да то учиниш. Ако хоћеш, а ја то погодим, мораш ми га вратити, јер сам погодила. Ако пак нећеш да га поједеш, а ја то не погодим, вратићеш ми га, јер немаш намеру да га поједеш.

На овај лукави софизам, крокодил одговара на исти начин:

- Ако намеравам да га поједем, а ти погодиш, нећу ти га вратити, јер имам намеру да га поједем. А ако пак немам намеру да га поједем, а ти не погодиш, нећу да ти вратим дете, јер ниси погодила...

И мајка и крокодил се служе истом дилемом и изводе супротне закључке...

А ако сте пажљиво прочитали софизам ,,Протагора и ученик'' и детаљну анализу, онда је и овде све јасно, зар не?


Лењи разлог


Било да ти је суђено да оздравиш или да умреш, лекар ти није потребан
Суђено ти је или да оздравиш или да умреш.
Дакле, следи да ти лекар није нужан.

Погрешка је у томе што ако је све предодређено, онда је и предодређено и то да ли ће болесник умрети или оздравити, па звали ми лекара или не.
IP sačuvana
social share


Речи Светог Јована Лествичника: »Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.«

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 8
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
kao i moze li bog da stvori dovoljno veliki kamen da ga ni sam ne moze dici
na prvi pogled cini se da je paradoks, da bog nije svemoguc
kad bolje razmislim apsurd
kad jos bolje rezimiram totalna glupost
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost


Када сам слаб онда сам силан.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3880
Zastava Београд је СВЕТ !
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13

То питање, које је поставио Макрос Црни, ме је и подстакло да из неке своје свеске (која ипак није заборављена) ишчепркам нешто на ову тему и да овде поставим...
IP sačuvana
social share


Речи Светог Јована Лествичника: »Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.«

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22683
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
kao i moze li bog da stvori dovoljno veliki kamen da ga ni sam ne moze dici
na prvi pogled cini se da je paradoks, da bog nije svemoguc
kad bolje razmislim apsurd
kad jos bolje rezimiram totalna glupost
To sam pitanje i ja postavio pre sest meseci.  I nije totalna glupost, vec veoma tesko pitanje
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 8
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
ako ides step by step
prvi step, bog moze da stvori taj kamen
da podigne taj kamen je vec drugi step, i to ce i uraditi, jer je ipak svemoguc, mozda paradoks na paradoksu

e sad

- ujka pajo, sta bi uradio ako te napadne lav u pustinji?
- ubio bih ga puskom
- a ako nemas pusku?
- onda nozem
- a ako nemas ni noz?
- onda bih se popeo na neko drvo
- a ako u pustinji nema drveta?
- a za koga vi navijate, za mene il za lava? - pobuni se paja.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
Citat
Сорит

Софиста ставља 1 зрно и пита:
- Је ли ово гомила?
- Нијеееее...

Затим додаје још 1 зрно и пита:
- Је ли ово гомила?
- Нијееее...

И тако редом...

Када се за известан број зрна каже да је гомила, софист онда човека тера на закључак да последње додато зрно чини у ствари гомилу. А ако се ни за један број зрна не каже да је гомила, следи закључак да гомиле нема.

Аргумент је само привидно тачан, јер се или мора претпоставити да гомила почиње од једног одређеног броја зрна (рецимо од 23) или се претпоставља да постоје поступни прелази од негомиле ка гомили у ужем смислу (мноштво од 5 ил и10, 20,,,зрна чини прелаз од 1 зрна ка гомили).

Zbog toga je izmisljen pojam fuzzy skupova (to dobro matematicari znaju). To su skupovi kod kojih ne postoji jasna granica pripadnosti. Dakle, nije sve crno i belo vec dodajemo i nijansu sive.  Smile
Tako mozemo shvatiti i ovo sa gomilom. Dakle sto vise imamo zrna to je funkcija pripadnosti skupu "gomila" veca. (u ovom slucaju je funkcija linearna)
Nadam se da nisam smorio  Smile

Eto, da malo dodam i matematike ovom iskorenjivanju sofizama  Smile Matematikom se sve moze iskoreniti i logicki razumeti.
Svaka cast za temu Silvanuse.
PS "Софизам ,,Протагора и ученик'' " mislim da kod ovog sofizma nisu protagonosti ovi navedeni. Da li si siguran? Brat, pravnik, mi je pricao ovu "pricu" i cini mi se da nije Protagora bio u pitanju... Provericu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost


Када сам слаб онда сам силан.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3880
Zastava Београд је СВЕТ !
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13

Милсим да је исправно наведено, јер сам давно ово преписао из неке књиге (навео бих је овде, али тада сам био клинац и нисам прикупљао научни апарат, типа: име и презиме аутора, назив дела, место и година издања, странице...   Smile ).

Макрос је најзаслужнији за тему, јер не верујем да би се поново софизмима враћао, једном научиш, поиграш се и то је то...

Мада би било лепо ако би овде било више философских, социолошких и етичких тема...   Smile  Smile
« Poslednja izmena: 03. Okt 2009, 10:47:59 od Silvanus »
IP sačuvana
social share


Речи Светог Јована Лествичника: »Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.«

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 8
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
moze li bog da menja ljude samo pomocu ljubavi
treba mu vremena samo tj nama treba vremena al isto mu to dodje jel
to sam prvo pomislio kad sam prvi put procitao o bogu i kamenu
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 119
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.27
Ovo nije pravi sofizam, ali mi ovaj forum deluje kao najprikladnije mesto da zamolim nekog logicara da mi kaze kako se sada objasnjava anticki paradoks:
Da li je izjava "ja sada lazem" istina ili laz? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
Evo, nasao sam ovo za Protagora u ucenik. Znao sam da nije Protagora  Smile

Тисија је, каже се, постао Кораксов ученик уз услов да му исплати 1.000 драхми на име школарине онда када добије свој први спор. Пошто је завршио курс, Тисија се није прихватио вођења неког спора, нити је платио учитељу хонорар.

Поставши нестрпљив, Коракс му је предочио да ће морати да га тужи и да ће Тисија свакако изгубити; јер, ако би спор Тисија и добио – биће обавезан да му плати школарину на основу њиховог уговора, а ако изгуби – опет ће морати да му плати на основу пресуде.  Smile

Тисијин одговор је, међутим, једнако вешт. Он тврди да никако не мора да исплати новац. Јер, ако изгуби парницу, неће бити дужан Кораксу, пошто према њиховом споразуму хонорар дугује тек после добијеног спора. Ако, пак, парницу добије, неће бити дужан да плати на основу судске одлуке.  Smile

Судије су, наводно, биле толико збуњене да су одбиле да реше спор, уз опаску која садржи игру речи на рачун Кораксовог имена (korakos – гавран): „од поквареног гаврана, покварено јаје!”.   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Apr 2024, 23:34:57
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.