Postojanje slobodne volje (mogućnosti da izabreš da nešto uradiš ili ne uradiš) proističe iz same definicije i tu nema šta da se dokazuje. Oni koji pričaju da "slobodna volja" ne postoji ili pod tim pojmom nisu definisali ništa ili su definisali nešto što se razlikuje od slobodne volje koja postoji i tako vrše zamenu teza.
Po meni postoje nivoi slobode, a u tom smislu ne postoji apsolutna slobodna volja.
U okviru slobode, imamo kamen ili atom koji se apsolutno ponaša u skladu sa fizičkim zakonima i imamo ljude koji i dalje moraju da se ponašaju u skladu sa fizičkim zakonima ali u svakodnevnom životu mogu da izaberu između limitiranih mogućnosti svakako šta će da kažu ili šta će da urade.
Postojanje slobodne volje (mogućnosti da izabreš da nešto uradiš ili ne uradiš) proističe iz same definicije i tu nema šta da se dokazuje. Oni koji pričaju da "slobodna volja" ne postoji ili pod tim pojmom nisu definisali ništa ili su definisali nešto što se razlikuje od slobodne volje koja postoji i tako vrše zamenu teza.
haha reci mi da se zajebavaš ne, to je samo TVOJA neka nebulozna ''definicija'' (koja ima gomilu mana,nedorečena je itd,vidi se da se nisi udubljivao u ovo,nemoj se blamirati više plz) pa onda po njoj postoji jer si ti..rekao da postoji i to je to,nema dalje rasprave kakav klovn jbt,kolki ti je iq iskreno? ako prebacuje 10 tu me seci
Citat
Po meni slobodna volja nije prekidač : 0 ili 1.
već ti je milion puta objašnjeno da tu grešiš i da zapravo JESTE ''prekidač'' tj ili postoji ili ne tvrdoglav ko mazga jbt ''ograničena /neapsolutna slobodna volja'' i slično su,što bi pokojni legendarni eyepheelyu reko masakr logike iii još neki izraz zaboravio sam koji,možda se kolega seća bankrot intelekta, da, msm da je to!
Niko (osim onih koji "osporavaju" postojanje slobodne volje) ne kaže da je slobodna volja apsolutna sloboda u svakom smislu, jer je očigledno da čovek ima ograničene mogućnosti. Ali ako čovek ima izbor da svojevoljno nešto (ne sve) uradi ili ne uradi, to je vid slobode i zato se to zove slobodna volja.
« Poslednja izmena: 01. Sep 2024, 15:34:15 od bjbojan »
Samo što izbor nije bio izbor...pre nego što si postao svestan i mogućnosti izbora i samog "izbora" tome su prethodile funkcije mozga nad kojima nema kontrole... naši "izbori" i akcije vođeni su automatizovanim i nesvesnim procesima.
« Poslednja izmena: 01. Sep 2024, 15:43:42 od Predragoon »
Niko (osim onih koji "osporavaju" postojanje slobodne volje) ne kaže da je slobodna volja apsolutna sloboda u svakom smislu, jer je očigledno da čovek ima ograničene mogućnosti. Ali ako čovek ima izbor da svojevoljno nešto (ne sve) uradi ili ne uradi, to je vid slobode i zato se to zove slobodna volja.
kaže,bazična (to znači osnovna) logika,jer sloboda jedino i samo i može i biti apsolutna,objašnjeno je malopre zašto
ne,ne zove se slobodna nego neslobodna/ograničena volja,samo neinteligentne individue je zovu ''slobodnom'' i blamiraju se usled nepoznavanja osnovnih preočiglednih stvari,o je!
Kada se "logikom" izvedu zaključci da nije očigledno nešto što je očigledno, onda ti zaključci nisu tačni.
Možda oni koji veruju da slobodnu volju nemaju, istinu govore jer je kod njih slobodovoljnost dirigovana spolja ili (oba)vezana iznutra.
Tebi preporučujem da svoju Bogomdanu slobodnu volju ne "trošiš" na ubedjivanje cenjenih neistomišljenika. Time se ne postiže ništa konstruktivno, naprotiv.