Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Sep 2025, 16:26:38
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Систем  (Pročitano 1841 puta)
17. Mar 2013, 11:48:41
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
Browser
Opera 12.14
Крив је за све, али не одговара ни за шта.

То је Систем. То је оно што кривимо кад ствари крену језиво лоше и када то није кривица ниједне посебне индивидуе. То је моћна сила против које се не можемо борити у Србији, мада је једнако снажна и у другим деловима света.

Када се неко суочи са јавном администрацијом и њеним бирократским лавиринтима, ми кривимо Систем. Када је неко примљен у државну болницу и када га третирају као парче меса у месари, ми кривимо Систем. Систем се најчешће користи као објашњење за све оно тајанствено и неприхватљиво што постоји и перципира се као велики митски монструм креиран од владе или великог бизниса.

Али исто тако, Систем се користи и у готово сваком контексту где људи покушавају да се сакрију од одговорности. Конобари у ресторанима, продавци у продавницама, службеници у мобилним телефонијама, чак и људи у малим неформалним групама користе Систем као објашњење – најзад, увек је много лакше дићи руке и окривити Систем (чак и онда кад он реално не постоји) него рећи: „Зезнуо сам ствар. Извините.”

Ако ваше писмо буде испоручено са закашњењем и на погрешну адресу, НИКО није одговоран. Систем поједе појединца и представља чудовиште које ради шта год жели, кад год жели и коме год жели.

Може ли ико да заустави звер? Нажалост, уз огромну фрустрацију и бес који осећам због тога, мој одговор је: и да и не. Систем о коме говоримо није створила природа и није настао сам по себи, већ је продукт људске мисли, људске креације и људских руку. Ми, људи, креирамо Систем, а онда му дозволимо да нас покори.

Недавно сам био приморан да се суочим са српским здравственим системом и недостатком неге, пажње и информација које се дају пацијентима. То је Систем где људско биће постаје пацијент, а пацијент постаје недефинисана органска маса коју неко треба да почисти. Оно што сам видео, на мој потпуни ужас, потпуна је дехуманизација која се догађа у рукамаЗдравственог система – потребе нико не задовољава, плач нико не чује, подршку нико не нуди, информације нико не даје и нико (баш као да се ради о изгубљеном писму у пошти) није одговоран за то.

Али кад год сам почео да говорим о томе, био сам заустављен речима: „Не постоји ништа што ми можемо да учинимо поводом тога, тако је како је. Сви знају да је то тако. Такав је Систем, рекао ми је доктор. И нажалост, они су у праву. Систем, иако креиран од човека, постао је толико велики и толико тежак за руковање, да напори једне особе не могу да учине готово ништа да то промене.

Мој глас неће учинити ништа да промени Систем. Једина ствар која може да се промени јесу људи који чине Систем, појединци који су делови машине, који могу да направе избор да ствари раде другачије. Ако архитектонска структура здравственог система захтева нови дизајн, први корак је жеља да се то уради. Ако мој глас може да учини ишта, то је да привуче пажњу на постојање ове чињенице коју ,,сви знају” и наде да ће се и други у томе препознати. Иако данас немам решење за проблем, можда ћу временомбити део изградње неког решења.

Можда је идеалистичко са моје стране, али у потрази за светлом, ја ћу радије запалити једну малу свећу, него проклињати мрак.

Американац у Београду
Крис Фармер
објављено: 15.03.2013.

Политика
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows XP
Browser
Chrome 25.0.1364.172
Citat
Систем о коме говоримо није створила природа и није настао сам по себи, већ је продукт људске мисли, људске креације и људских руку. Ми, људи, креирамо Систем, а онда му дозволимо да нас покори.
Vrlo lepo sagledavanje stvari.

Citat
Једина ствар која може да се промени јесу људи који чине Систем, појединци који су делови машине, који могу да направе избор да ствари раде другачије
Tacno tako!

Konstatacijom "Sistem je los?" (sistem je najbalze receno los- pa los, jednostavnom konstatacijom se nista nece promeniti), se ne postize nista, vec pitanjem "Sta sam ja licno uradio da popravim stvari?". Kada se covek jednom to zaista zapita, kada to pitanje istinski dodje do tebe, to stvara domino efekat (slicna scenna postoji u filmu V kao Vendeta, kada V sam postavlja domine, koje potom sam i rusi), masa pitanja koja rusi postojece barijere, problem se sagledava do same sustine. Naravno, put do te tacke uopste nije lak.

Kao kada u velikoj sali, punoj ljudi, jedna osoba sapuce, niko je nece cuti, ali kada bi saputali svi, niko nikog ne bi cuo. Slicno i ovde....mala promena na svakom od nas bi mnogo doprinela kada bi se pomnozila sa 7 000 000 000!

Citat
Можда је идеалистичко са моје стране, али у потрази за светлом, ја ћу радије запалити једну малу свећу, него проклињати мрак.
Zajebano je to sto ljude ubedjuju da zive u "svetlu", "najsvetlijem trenutku u istoriji" i da ne moze bolje. Radi se o situaciji u kojoj covek ne moze (ne zna) da bezi iz kaveza na kom ne vidi resetke.
« Poslednja izmena: 17. Mar 2013, 12:40:15 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.14
Ni oduzeti ni dodati - sve sto treba receno

Samo pitanje/a koja me, ajd recimo, muci - da li nam je "sistem" zapisan u genetskom kodu, uce li nas od malih nogu "sistemu", da li smo u stanju da prepoznamo i podrzimo, pre svega svojim licnim postupkom, primerom, ideju/filozofiju koja bi vodila nekoj promeni, podrazumeva se na bolje (namerno ne osobu vec, bas tako, ideju/filozofiju)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.14
главна поставка ту је дифузија одговорности ... генијално глупа ствар. Разлијеш одговорност за нешто на гомилу људи ... и свако је одговоран за једну малу ситницу а нико није одговоран ако због те његове ситнице закаже нешто много крупније.

Како рече неки лик на вест о томе да је држава именовала комисију за проналажење гроба Драже Михајловића ... кад нешто не желиш да буде урађено, именујеш комисију. Илити ... кад нешто желиш да буде урађено задужујеш једног човека лично.

Много боља поставка од овог поменутог ''система'' би била ... један човек са брдом одговорности. Али јбни либерали и њихови симпатизери ће у томе видети порицање демократије и увођење диктатуре на мала врата. А опет је то много боља и искренија прича него ово играње демократије и оног ''сви смо једнаки и сви имамо иста права'' ... а нит смо били некад, нити ћемо икад бити сви једнаки и имати иста права.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.3
Browser
Safari 536.28.10
mob
Apple 15
Ljudima treba staviti klepetalo oko vrata...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.14
Samo pitanje/a koja me, ajd recimo, muci - da li nam je "sistem" zapisan u genetskom kodu, uce li nas od malih nogu "sistemu", da li smo u stanju da prepoznamo i podrzimo, pre svega svojim licnim postupkom, primerom, ideju/filozofiju koja bi vodila nekoj promeni, podrazumeva se na bolje (namerno ne osobu vec, bas tako, ideju/filozofiju)

Записано у генетском коду јесте преферирање линије мањег отпора. А ова прича о систему је само манифестација тога ... и рецимо још приде тенденције да они који бирају линију мањег отпора оне друге гуше и саплићу.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 25.0.1364.172
Citat
Недавно сам био приморан да се суочим са српским здравственим системом и недостатком неге, пажње и информација које се дају пацијентима.

Citat
Американац у Београду
Крис Фармер

шта да вам кажем господине фармеру Smile веома ми је жао шта сте све претрпели у геноцидном српском здравству али сте помало и сами криви...морали сте знати за боље и моментално отићи у сједињене америчке државе где имају најбољи здравствени систем на свету Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.14
Citat
морали сте знати за боље и моментално отићи у сједињене америчке државе где имају најбољи здравствени систем на свету

Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.14
Citat
свако је одговоран за једну малу ситницу а нико није одговоран ако због те његове ситнице закаже нешто много крупније.

pa vidis ne slazem se Smiley - tj - ako je za funkcionisanje celine potrebno vise delova - onda svaki deo treba da ima jasno definisano sta mu je posao odnosno za sta je odgovoran - pa ako celina zakaze zbog nefunkcionisanja, greske tog i tog dela ondak taj i taj deo treba da snose posledice - i da se napravi da to bude apsolutno svakom jasno - ako nije, pa dobro ucini se, a fino ima nacina, da bude jasno

Citat
Много боља поставка од овог поменутог ''система'' би била ... један човек са брдом одговорности. Али јбни либерали и њихови симпатизери ће у томе видети порицање демократије и увођење диктатуре на мала врата. А опет је то много боља и искренија прича него ово играње демократије и оног ''сви смо једнаки и сви имамо иста права'' ... а нит смо били некад, нити ћемо икад бити сви једнаки и имати иста права.

Covek, prosecan, za pocetak, nije stvoren da ponese brdo odgovornosti - a najveci procenat je upravo tih, prosecnih. Izuzetne, koji ponesu taj teret i rade posao, koji je upucen u sve, ima iskustvo, znanje - kada ga "izmestis" (razno razni razlozi, bolest, politika, vreme za penziju...) desava se efekat kule karata - izvuces tu kartu i sistem se manje ili vise urusi.

Citat
Записано у генетском коду јесте преферирање линије мањег отпора. А ова прича о систему је само манифестација тога ... и рецимо још приде тенденције да они који бирају линију мањег отпора оне друге гуше и саплићу.

ok, slazem se - ali zato tu na scenu stupa edukacija, postovanje zakona i jasno definisanih pravila drustvene odgovornosti i ponasanja
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 25.0.1364.172
стварно...знаш шта ме нервира? она реченица: прво почисти у свом дворишту

то изгледа важи за све осим за србе...овде изгледа сви воле да чисте и да броје зрнца прашине у србији али никако код себе па тако и овај мученик који је увио причу о некаквом систему посредно кукајући како му доктор или медицинска сестра овде нису титрали јајца и обраћали му се са "ваше височанство" Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Sep 2025, 16:26:38
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: sexs

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.