Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Sep 2025, 09:05:59
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: SFRJ za pocetnike [video]  (Pročitano 8665 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
da, sada je u demokratiji mnogo bolje ... koliko je bila zadužena SFRJ, a koliko sada Srbija ili Hrvatska?

SFRJ je IMALA SVOJU proizvodnju, nismo luk uvozili ... samo u PO su radili VoćeProdukt, MIP, Šećerana, Moravka, Morava, Ćeba, Bambi, Stižanka, Stig ....

To su sve FABRIKE, koje su nešto PROIZVODILE, i dosta svojih proizvoda izvozile i naravno prodavale na teritoriji cele SFRJ.

Radilo se u po 3 smene, radnici su primali OK plate, sigurne, i redovne. U tih nekoliko fabrika je bilo zaposleno pola grada, i NISMO imali gladne, nismo imali narodnu kuhinju, nisi mogao da vidiš čoveka kako pretura po kontejneru.... Imati auto nije bio luksuz kao sada, bila je zastava, ali je SVAKO mogao da je priušti.

Pored njih smo imali i privatne firme, koje su mogle da rade, i da proizvode, jer si imao i kome da prodaš svoj proizvod, jer je bilo para.

SFRJ je štitila SVOJE, ako nešto pravi, ne može da se uveze. Ako imaš GALEB, Najlepše želje, i ko zna još koliko domaćih čokoladi, ne možeš da uvezeš MILKU i NESTLE sa 1 posto carine, i da gušiš svoje. Možeš, ali plati carinu 30 posto,  i porez, pa ko hoće milku, nek plati ... ako mu ne odgovara domaće.  Imam I DAN DANAS televizor EI niš. Ima oko 30 godina, stoji mi na terasi, NE MOŽEŠ da me ubediš da je LOŠ proizvod, kad radi toliko godina, i znalo se, EI Niš možeš da kupiš, hoćeš SONY, platieš ga više , a ne mi da zatvaramo fabrike , a tamo neki SONY da uzima naše pare ..

JUS, i zna se šta je .. a ovo danas, katastrofa....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Chrome 26.0.1410.43
a onda smo hteli promene i slobode.
i skidanje velikosrpskog jarma.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2915
Zastava
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 20.0
Da bilo je to vrijeme kada je postojala proizvodnja i ljudi su vjerovali u tu proizvodnju. Danas svu ljepotu ove zemlje i ovih zemlja mozes da vidis na privatnim posjedima izvjesnih tajkuna, a prije su ljudi gledali kako da iskoriste sve resurse koje su imali-- i citavo drustvo i pojedinci bili su bitni i osigurani.
Toga danas naprosto u 99% slucajeva naprosto i nema.
IP sačuvana
social share
Da bi promene uspele većina članova društva koje je ušlo u promene mora da se svakoga jutra buditi sa osećanjem izuzetnog istorijskog trenutka, s osećajem nečeg velikog i vanrednog.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2915
Zastava
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 20.0
da, sada je u demokratiji mnogo bolje ... koliko je bila zadužena SFRJ, a koliko sada Srbija ili Hrvatska?

SFRJ je IMALA SVOJU proizvodnju, nismo luk uvozili ... samo u PO su radili VoćeProdukt, MIP, Šećerana, Moravka, Morava, Ćeba, Bambi, Stižanka, Stig ....

To su sve FABRIKE, koje su nešto PROIZVODILE, i dosta svojih proizvoda izvozile i naravno prodavale na teritoriji cele SFRJ.

Radilo se u po 3 smene, radnici su primali OK plate, sigurne, i redovne. U tih nekoliko fabrika je bilo zaposleno pola grada, i NISMO imali gladne, nismo imali narodnu kuhinju, nisi mogao da vidiš čoveka kako pretura po kontejneru.... Imati auto nije bio luksuz kao sada, bila je zastava, ali je SVAKO mogao da je priušti.

Pored njih smo imali i privatne firme, koje su mogle da rade, i da proizvode, jer si imao i kome da prodaš svoj proizvod, jer je bilo para.

SFRJ je štitila SVOJE, ako nešto pravi, ne može da se uveze. Ako imaš GALEB, Najlepše želje, i ko zna još koliko domaćih čokoladi, ne možeš da uvezeš MILKU i NESTLE sa 1 posto carine, i da gušiš svoje. Možeš, ali plati carinu 30 posto,  i porez, pa ko hoće milku, nek plati ... ako mu ne odgovara domaće.  Imam I DAN DANAS televizor EI niš. Ima oko 30 godina, stoji mi na terasi, NE MOŽEŠ da me ubediš da je LOŠ proizvod, kad radi toliko godina, i znalo se, EI Niš možeš da kupiš, hoćeš SONY, platieš ga više , a ne mi da zatvaramo fabrike , a tamo neki SONY da uzima naše pare ..

JUS, i zna se šta je .. a ovo danas, katastrofa....

Sve sto si rekao je tacno, sjecam se da u ranijim razredima osnovne skole smo morali znati te podatke kao privredne resurse i kapacitete svoje opstine-- bio je to neki drustveni predmet ne znam kak se zove.
ALi to je tacno i ne znam sta je jos pored toga tacno --- odnosno koja je bila sadrzina te drzave osim toga,, mora da je bilo nesto i trulo.
Invazija vanjske trgovine zapocela je sto kroz Trst , sto kroz elektronske proizvode rock i pop muziku i trendove,(na maglovit nacin je tada kod mladih spojena sklonost ka trendovima i osjecaj patriotizma), i naravno tu trgovinu slatkisa i kolaca.Sjecam se primjerice i ekspanzije stamparije Gornji Milanovac -- ondasnje slicice,albumi i mislim stripovi imali su jednaku ekspanziju kao i danasnji Facebook primjerice.
I tako redom--- ljudi su rijektko mislili zlo i imali rezerve na nacionalnoj osnovi ali i toga je uvijek bilo.
SJecam se tih momenata opadanja i gasenja drzave kroz jedan ilustrativan primjer-- kao dijete jedino sto sam mogao zapamtiti jesu asortiman slatkih proizvoda. Tada su bila kao isada popularna Kinder jaja primjerice, potom sjecam kako su se na pijaci u to doba dvje tri godine prije raspada na pijaci prodavale cokolade (100 gr) iz Njemacke sa crveno bijelim kartononiziranim omotom.  Upravo su te cokolade i svi sitni momenti oznacavali shvatio sam poslije raspad jednog sistema za mene, ta carobna smjesa masti secera ugljikohidrata i kakaa nije bila samo trgovinski trend nego i simbol propadanja.
IP sačuvana
social share
Da bi promene uspele većina članova društva koje je ušlo u promene mora da se svakoga jutra buditi sa osećanjem izuzetnog istorijskog trenutka, s osećajem nečeg velikog i vanrednog.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Citat
odnosno koja je bila sadrzina te drzave osim toga,, mora da je bilo nesto i trulo.

Truli su ljudi .... eto šta je trulo ... što je i danas trulo. Halapljivi ljudi, potkupljivi i korumpirani.

Govna dovedena sa strane, da buškaju i potpiruju, da uvode neki "svoj sistem", ljudi bez emocija i empatije, kojima je bilo svejedno što će ljudi ginuti, sve dok oni pune džepove i avionima iznose kofere ...

Ista flota kao i danas, uvijena u demokratske oblande, koji zadužuju zemlju za potrebno i nepotrebno .... i uzimaju procenat ....

Setio sam se još jendog primera, gledao sam fotke malo, kao klinci, firme su uvek davale novogodišnje poklone za decu, organizovali proslave, deda mraz nam dolazio... gledam sad fotku, ja klinac, a u rukama kesa Robne Kuće Beograd ... ovde u centru PO, tu si mogao da kupiš apsolutno sve što ti treba ... moj prvi su mi tamo kupili. Pa sam kupio svoju prvu desetovrzinku, ROGovu, u RKB. Sada je "provatma", i godinama su samo izlepljeni izlozi, znači, SAM CENTAR GRADA, KRUŽNI TOK, i propada, zatvoreno, i cigani pokradoše ...

za 8. mart žene dobijale poklon čestitke , poklon bonove ... godišnji odmor, regresi, topli obrok.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2915
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 21.0
Da poznajem mnoga mjesta i mnoge lokalne zajednice u kojima se bolje zivjelo nego recimo da zivis bas u nekom centru-- bilo je to nekako in zivjeti u vrijednim i uredjenim manjim mjestima i bilo je moguce za realizirati .
I osjeti se u mnogim sredinama ta nekakva rupa u urbanom razvoju -- koju bi na sto lijep na sto i ruzan nacin nekim hotelom i slicno pokrio neki lokalni tajkun.Ili su ostale puste.Jer recimo svi ti centri su izgubili smisao sa aspekta isplativosti , primjerice firme koje su drzale te centre su propale ili nemas vajde drzati prodavnicu tekstilnih proizvoda u centru grada kada recimo Kinezi danas poklope svu potraznju i slicno.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2915
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Chrome 26.0.1410.64
samo da nam branko ne završi u hagu.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 20.0

Баш лепо објашњено, Бранко легенда.

Сећам се мог наставника од 1-4-ог како нас је учио да будемо сложни, давао је исти пример са гранама давне 80 и неке..

Имали смо кецеље, били смо једнаки, није се гледало ко има или нема: СВИ смо имали оброк у школи, сви и потпуно бесплатно. Такође кад одеш у дом здравља СВЕ је ило потпуно бесплатно, имали смо само књижице ради идентитета и ништа више.
 Ишли смо као мали пешке од школе до куће успут јашући трешње, орахе, крушке...Комшилук је био ок са тим, само је био услов да не ломиш гране.
 Скитали по васцели дан па на ручак/вечеру па истог момента на каубоје и индијанце, жмурке или једноставно скитарење на све стране..
  Добијали смо батине кад би учинили неком неправду нпр. пребијеш слабијег без разлога или ћорнеш нешто у продавници и сл. У школи ако би неко злостављао неког добио би чупање зулуфа као терапију.
 Није било дроге, ја сам за "вутру" сазнао тек из усраних америчких филмова који су нам тровали мозгове насиљем..
 Југа је била савршенство, имали смо море и приче о стопирањима до истог су тачне-свако добронамеран(а било их је) је хтео да стане и повезе вас где год желите(добро, то ови маторији, рођени шездесетих..). Могао си да спаваш на клупи кад је врелина напољу лети, није било просјака и глади, било је тешкоћа али свако ко је хтео да ради могао је нешто да нађе.

Немам ниједно друго објашњење о томе како је пропала Југа осим да је прсте умешао Ватикан, Америка и Енглеска. Зло
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 20.0
YU je bila bre .... mogli su svi samo da zavide .... zato nas i sjebaše ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Sep 2025, 09:05:59
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.