Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 33 34 36 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Saveti za trudnice i novopecene mame  (Pročitano 350724 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Nokia the best
U koje vreme hraniti bebuU koje vreme tj. na koliko sati hraniti bebu – najčešće je pitanje koje mame postavljaju sebi, ali i pedijatrima.

Najvažnije je da posmatrate vašu bebu i prilagodite vreme hranjenja njenim dnevnim i noćnim potrebama. Svakom odojčetu potrebno je određeno vreme (nekada i nekoliko meseci) da uspostavi svoj ritam hranjenja.

Ima beba koje će plakati već dva sata nakon obroka – to je najčešće znak da su gladne.

Druga deca će mirno čekati da prođu i tri, nekada četiri sata (kada je beba starija) od poslednjeg obroka. Budite mudri, rukovodite se sopstvenim osećajem u vezi sa razvojem vašeg deteta i vremenom ćete uspostaviti redovnu praksu hranjenja bebe.

Beba nije uvek podjednako gladna. Njeno osećanje gladi zavisi od mnogo čega: od toga koliko je gukala, koliko se praćakala, koliko je bila na svežem vazduhu između dva obroka. Zbog toga se zimi mame koje ne iznose često svoju decu napolje žale da ona imaju slab apetit. Naš savet je da decu nikada ne držite u kući kada je napolju hladno. Čak iako je napolju minus, dobro obucite bebu i izvedite je u šetnju od pola sata. Posle šetnje biće sigurno gladna.

Razmak između obroka može se nekada skraćivati – ukoliko je beba nekog dana bila puno na vazduhu ili se mnogo bacakala pa izgladnela; ili malo produžiti ako je beba bila u zatvorenom prostoru i mirovala.

Ukoliko je beba bolesna ili nazebla mama neće pokušavati da joj da količinu hrane koju inače uzima, ali će voditi računa da beba uzima dovoljnu količinu tečnosti. Kada prezdravi, beba će brzo nadoknaditi sve što je za vreme bolesti izgubila.

Savremeni pedijatri preporučuju da se po dolasku iz bolnice bebi ponudi hrana (majčino mleko ili adaptirana mlečna formula) u sledećim vremenskim razmacima:
02, 05, 08, 11, 14, 17, 20 (posle kupanja) i u 23 časa.

Beba bi trebalo da posle mesec dana sama izbaci obrok u 23 časa, a zatim u 02 ili obrnuto.

Ukoliko vam se beba i posle 40 dana bude budila u 02 časa dajte joj malo prokuvane vode i posmatrajte njene reakcije. Ako vam se učini da je i dalje gladna obavezno je nahranite, a ukoliko mislite da lepo napreduje i da se budi u to doba noći po navici, možete da probate da je odviknete od ovog obroka.

Izvor: TopVita
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Nokia the best
Zahvat za posebne prigode

Porodničari sve više doživljavaju da žene žele "naručiti" carski rez, od čega se svaki odgovoran liječnik treba ograditi

Naziv zahvata dolazi od imenice car, koja vuče korijen od Gaja Julija Cezara (lat. = caesar, got. = kaisar, slov. = cesar, rus. = car). Riječ je označavala rimskog vladara, a zatim najvišeg vladara uopće. Povjesničar Plinije je, objašnjavajući ime Caesar kao izvedenicu od lat. caedere = rezati, uveo pojam carski rez, jer je navodno upravo Gaj Julije bio prvo dijete s tim imenom zato što je bio izrezan iz majčina tijela. Postoji vjerovanje da je operacija dobila ima po rimskom zakonu po kojem se iz mrtve majke dijete mora izvaditi. Propis o toj operaciji zvao se lex caesarea.
U srednjem vijeku riječ caesarea označavala je operaciju (lat. caedere = rezati), međutim i riječ sectio ima isto značenje (lat. sectio = rezanje), pa je naziv sectio caesarea zapravo tautologija.
No, koje god objašnjenje bilo ispravno, carski rez (lat. sectio caesarea) ili kajzeršnit i danas je ginekološki naziv za operaciju kojom se dijete i posteljica vade iz majčina tijela kroz rez na trbušnoj stjenci i maternici.
Do novijeg vremena carski je rez uvijek bio povezivan sa smrću majke. Prvi zabilježeni carski rez na osobi koja je preživjela datira iz 1500. u Švicarskoj, a operaciju je izveo obrtnik koji kastrira svinje. No, preživljavanje majke i dalje je bila iznimka. Još 1880. godine 80 posto majki umiralo je nakon carskog reza, no danas je smrtnost kod tog zahvata samo 0,04 posto.
Taj kirurški zahvat izvodi se nakon 28. tjedna trudnoće, a obavlja se tako da se u općoj ili spinalnoj anesteziji malim poprečnim rezom u donjem dijelu trbuha (nešto ispod "bikini linije") otvara trbušna šupljina, potom i maternica, prokinu se plodovi ovoji i izvadi dijete. Dok pedijatar pregledava i zbrinjava dijete, ginekolog izljušti posteljicu, a zatim te šiva maternicu i zatvara trbuh. Cijeli postupak traje dvadesetak minuta do pola sata. Beba se obično vadi već četiri do sedam minuta nakon početka zahvata, a ostatak vremena utroši se na šivanje.

Razlozi isključivo medicinske prirode

Oko 15 posto svih poroda danas dovršava se carskim rezom. Razlozi zbog kojih se porodničar odlučuje na carski rez isključivo su medicinske prirode, a mogu se temeljiti na tegobama majke ili djeteta. Kod majke razlog može biti jako krvarenje (zbog placente previje, odnosno posteljice nasjele na ušće maternice, prijevremenog odlupljenja normalno smještene posteljice ili puknuća maternice zbog jakih trudova), nerazmjer u veličini djeteta u odnosu na zdjelicu majke, bolesti majke (gestoza, srčana bolest, šećerna bolest, akutne infekcije herpes genitalisom ili porod koji traje dulje od 12 sati bez napretka u nalazu).

I brojni problemi vezani uz dijete mogu utjecati na odluku liječnika da napravi carski rez. Posrijedi mogu biti abnormalan položaj djeteta u kojemu ne može fizički izaći kroz rodnicu (poprečni položaj, položaj licem, čelom, zatiljkom, katkad položaj nožicama i zatkom), višeplodna trudnoća pri kojoj zbog položaja djeca mogu zapinjanja jedno o drugo, prerani porođaja s malom porođajnom težinom djeteta ispod 1500 grama, produljeni porod, patološki CTG zapis kod zatvorenog ušća maternice, akutno usporavanje srčane akcije djeteta, poremećaj pH iz pupkovine (upućuje na patnju djeteta), ispadanja pupkovine i krvarenje kod pogrešna ponovnog umetanja pupkovine koja je na ovojima.

Carski rez može se izvoditi kao primarni i kao sekundarni. Primarni carski rez unaprijed se planira zbog već poznatih rizičnih čimbenika i izvodi "na hladno", prije početka trudova. Sekundarni carski rez obično se izvodi nakon što je porod započeo, ali su za njegova trajanja nastupile komplikacije.

Oporavak brži kod prirodnog poroda

Carski rez ozbiljna je operacija, koja za potpun oporavak zahtijeva nekoliko tjedana, a produljuje i boravak rodilje u bolnici, koji obično traje sedam do deset dana. Nakon operacije još neko vrijeme postoje problemi prilikom kašljanja, smijanja, sjedenja ili stajanja. Najznačajnije komplikacije zahvata svakako su infekcija, gubitak krvi tijekom zahvata, cijeljenje rane, povećana opasnost od tromboze tijekom zahvata i poslije njega te povećan rizik za svaku sljedeću trudnoću.
 
Zbog sve veće senzibilizacije modernog čovjeka na bol, porodničari se sve više susreću s pojavom da žene ne žele proći prirodni porod, nego "naručiti" carski rez. Od toga se svaki odgovoran porodničar treba ograditi, jer postoje jasno postavljene indikacije za carski rez i njih određuje liječnik.

Carski rez je operativni zahvat koji donosi sve rizike kao i svaka druga operacija. Zbog anestezije može doći do srčanog zastoja ili teškoća s buđenjem, a mogući su i nastanak embolije pluća sa smrtnim ishodom, infekcija i stvaranje priraslica u trbuhu koje poslije uzrokuju bolove i mogu dovesti do poremećaja funkcije crijeva, sve do njihova zastoja (ileus). Vrijedi upozoriti i na stvaranje ožiljka na mjestu reza na maternici, koji može oslabiti i uzrokovati akutno, po život opasno puknuće maternice u sljedećoj trudnoći i drugo. Te komplikacije uopće nisu rijetke, a oštećeni ih vrlo često tumače kao liječničke pogreške.

Ne treba zaboraviti da se žene koje rađaju prirodnim putem puno brže oporavljaju i imaju više mlijeka u grudima nakon poroda, što je neobično važno, jer ništa ne može zamijeniti majčino mlijeko. Pritom mislim na kemijski sastav, osobito na omjer proteina kazeina i sirutke i imunološke čimbenike, kao i na psihološki kontakt majke i djeteta tijekom dojenja, koji je apsolutno nezamjenjiv.

Izvor: Vase zdravlje
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.00
mob
Nokia the best
Vežbe za dobro jutro i laku noć

Ukoliko obratimo pažnju na ritam svog organizma, možemo lako primetiti da na jedan način funkcionišemo ujutro a totalno drugačije uveče. Razumevanje ovih razlika između jutarnjeg i večernjeg ciklusa, omogućiće nam da lakše oblikujemo svoju figuru.
 
Ujutro, odmah nakon buđenja u našem organizmu se nalazi najveća koncentracija hormona koja značajno ubrzava naš metabolizam i zato se u tom vremenskom intervalu najefikasnije smanjuje količina masnih naslaga u organzimu. Zašto se to dešava? Direktno posle prospavane noći, tokom koje organizam miruje, budimo se odmorni ali i prirodno osiromašeni osnovnim izvorima energije koji su potrošeni tokom sna i za održavanje osnovnih životnih funkcija. Zato je idealno da u jutarnjim satima krenemo sa aerobnim vežbama, jer je naš organizam primoran da energiju crpi direktno iz masnih naslaga u organizmu.

U večernjem periodu, koncetracija hormona u našem organizmu je izrazito niska, što dovodi do osećaja zamora. Naše telo prirodno počinje da se priprema za san i zato su najbolje vežbe za taj period dana, vežbe za opuštanje i istezanje.

Izvor: Yumama
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.00
mob
Nokia the best
Zašto uvo ne voli vodu

Leto je u punom zamahu. More, sunce, peskovite plaže... uživanje na svakom koraku, a onda dete iznenada zaboli uvo. Šta raditi u takvoj situaciji? Kako pružiti detetu prvu pomoć?
 
O tome smo razgovarali sa dr sci med. Ivanom Baljoševićem, ORL specijalistom sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta «Dr Vukan Čupić» na Novom Beogradu.

Zašto se uvo zapuši kada dete duže vreme ostane u vodi?

- Postoje dva razloga. Najčešće se dešava kada ušna mast ili cerumen, koji se nalazi u ušnom kanalu - nabubri pod uticajem vode. To može da stvara neprijatan osećaj zapušenosti uva i delimično oslabljenog sluha. Tada je dovoljno ukapati troprocentni rastvor hidrogena nekoliko puta u uvo. Ukoliko nema poboljšanja, treba izvršiti ispiranje uva vodom u najbližoj ambulanti. Drugi, ređi razlog može da bude početna upala srednjeg uva. Obično je praćena i zapušenim nosem, osećajem nelagodnosti i bolovima u srednjem uvu. U tom slučaju, neophodno je konsultovati lekara radi daljeg lečenja.

Šta raditi kada dete zaboli uvo na moru?

- Bolovi u uvu kod dece su najčešće znak početne infekcije uva i treba ih uvek ozbiljno shvatiti. Najbolje je odmah dati analgetik u obliku sirupa (Brufen, Febricet, Paracet, Eferalgan, itd.), a zatim potražiti pomoć lekara.

Šta obavezno treba poneti od lekova na put?

- Svaka klimatska promena, bez obzira da li se radi o odmoru na moru ili planini, nosi rizik od pojave virusnih infekcija. Zato je poželjno poneti sirup protiv bolova i temperature (Brufen, Febricet, Paracet, Eferalgan, itd.). Ukoliko putujete u inostranstvo, a znate da su vam deca sklona infekcijama nosa, grla ili uva, zgodno je poneti i antibiotski sirup. Naravno, u konsultaciji sa lekarom. To, pre svega, iz praktičnih razloga, jer su kod nas lekovi mnogo jeftiniji i dostupniji nego u drugim zemljama.

Da li dete koje ima ventilacionu cevčicu može slobodno da se kupa?

- Ventilacione cevčice, koje se ugrađuju u bubnu opnu, vrše funkciju ventilacije srednjeg uva (odnosno obezbeđuju ulazak vazduha u srednje uvo). Prečnik cevčice obično iznosi samo 1,1 milimetar, ali je i to dovoljno za ulazak vode u srednje uvo i razvoj infekcije.

Deca sa ventilacionim cevčicama treba da izbegavaju kupanje u rekama i jezerima. Mogu da se kupaju u bazenima sa slatkom vodom, ali je potrebno da imaju zaštitu od vode u vidu gumene kape ili čepića za uši. Prema skorijim istraživanjima, morska voda ne izaziva smetnje kod dece sa cevčicama, pa zaštita nije neophodna. Inače, u svim slučajevima je zabranjeno ronjenje, jer dolazi do promene pritiska u nosu i ušima, a voda sigurno ulazi u srednje uvo.

CURENJE NOSA I ANTIBIOTIK

Zašto deci «procuri» nos posle par dan boravka na moru? Da li treba dati antibiotik?

- Curenje iz nosa bistrog, vodenastog sekreta, može da bude izazvano mnogim faktorima. Pre svega, slana voda u toku plivanja ulazi u nos i sinusne šupljine i vrši dreniranje sekreta. To je najčešći i najbezazleniji razlog. Takođe, mogu da se pojave i alergijske promene, koje su praćene i povremenim kijanjem i svrabom u očima. Alergijske promene se tretiraju antihistaminskim lekovima (Pressing, Loratadin, Claritine, Aerius, itd.). Početna virusna infekcija ili, popularno, kijavica - takođe može da izazove curenje iz nosa. Takva infekcija se ne leči antibioticima, jer prolazi spontano za tri do pet dana.

Izvor: Yumama
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.00
mob
Nokia the best
Kako hraniti decu na plaži

Boravak na moru podrazumeva češće obroke napolju, na plaži, pa ishranu treba prilagoditi takvim uslovima. S obzirom da je letnja ishrana mnogo jednostavnija, to neće biti teško.
 

Visoke temperature i promenjen ritam spavanja smanjuju potrebu za kalorijama, ali se to često «nadoknađuje» preteranim unosom sokova i sladoleda. I to na štetu redovnih obroka. Pošto borave u uslovima visoke temperature, deci je potrebno više vode. Međutim, ako su sklona uzimanju sokova, treba ih razblaživati, jer pojedini sokovi sadrže veliku količinu sorbitola - koji može da izazove bol u trbuhu i dijareju (proliv). Gazirani napici sadrže veliku količinu šećera, izazivaju dehidrataciju i smanjuju apetit, a to znači manje konzumiranja kvalitetnije hrane.       

 

Mamino mleko

Najjednostavnije je sa bebom koja sisa. Dojte je češće, ali je i ponudite vodom, jer će to pomoći njenoj dobroj hidraciji. Majke koje doje, takođe moraju da se dobro hidriraju. Poželjno je da uzimaju kvalitetne užine u vidu svežeg i suvog voća.

Ponesite nekoliko bočica sa vodom - svakako koristite flaširanu vodu. Izmlazano mleko odmah stavite u bočice, dobro ih zatvorite i stavite u frižider. Ako mleko nosite na plažu, stavite ga u rashladnu kesu ili termos.

 

Mlečna formula

Ako se beba hrani formulom, pre nego što pođete na plažu - spremite formulu i stavite je u rashladnu kesu ili ručni frižider. Ako je negde zagrevate, učinite to neposredno pre hranjenja. Takođe, možete odvojeno da ponesete vodu i prah za formulu i napravite obrok na plaži. Nekoj odojčadi u toplim letnjim mesecima više prija hladnija formula, ali nikad ispod sobne temperature. Takođe, možete da ponesete sterilnu vodu za pravljenje formule, ili toplu vodu u termosu.

 

Unapred pripremljen obrok

Spremljenu hranu za bebu držite dobro zatvorenu, u plastičnoj posudi, koju ćete da stavite u ručni frižider. Ukoliko na plažu idete kolima, nađite mu mesto u najhladnijem delu auta. U suprotnom, neka stoji u hladu. Planiraje obrok u okviru dva sata. Na plaži pronađite senovito, mirno mesto, kako bi beba mogla na miru da uzme obrok.

Već spremljena hrana za bebe, kao cerealije ili mleko, ili sveže isceđeni sokovi - treba da se odmah pojedu i popiju. Držanje hrane na visokoj temperaturi može za par sati da izazove gastrične smetnje, povraćanje i proliv.

Ostatak mleka ili formule obavezno bacite, jer klice iz bebinih usta  mogu da dođu u kontakt sa ostatkom. Ni stavljanje u frižider ne smanjuje rizik od kontaminacije.

 

Prednost komercijalnih kašica

Za obrok na plaži, sigurnije su komercijalne kašice. Odvojte koliko je potrebno, a ostatak odmah vratite u frižider. Nikad ne hranite bebu direktno iz teglice, osim ako ne služi za pojedinačni obrok. Pljuvačka na kašičici može da sadrži bakterije koje će kontaminirati ostatak hrane u teglici. Kašice sa prirodnim konzervansima, kao što su kiseline ili šećer, mogu duže da ostanu sveže nego hiperproteinske. To se naročito odnosi na voćne kašice sa jabukom.

 

Hranljive užine

Većoj deci, koja više vole da jedu ujutru i uveče, kada je temperatura  niža, trebalo bi ponuditi obilniji doručak, a za ručak dati sendviče i salatu. Hladna hrana je isto hranljiva kao i topla. Živina, meso, sir, riba... dobar su izvor proteina i zadovoljiće sve nutritivne zahteve. Zato obezbedite više hranljivih užina u vidu malih obroka (sendviči sa ćuretinom, piletinom, sirom, salata, jogurt, češće konzumiranje malih količina svežeg voća).

Užine tokom dana provedenog na plaži mogu da budu: banane, sokovi, keks.

 

*Unos kalcijuma može da bude smanjen. Zato dete treba ponuditi  jogurtom, pudingom, milkšejkom.

 

*Izvesna količina masti je dobra u dečjoj ishrani, pa povremeno dozvolite neki hamburger, uz  salatu.

 

*Voće, naročito bobičasto, bogato je bioflavonoidima, snažnim antioksidansima koji štite od štetnog uticaja UV zračenja. Maline, kupine, borovnice, brusnice - pomažu protiv bakterija i virusa kojima obiluje vruća letnja klima.

 

Unos tečnosti

Ne zaboravite da dete često ponudite vodom - svakog sata, kada je budno.

Izbegavajte sokove sa velikom količinom sorbitola, koji može da izazove bol u trbuhu i dijareju, jer višak fruktoze fermentiše u debelom crevu. Nezreli gastrointestinalni sistem odojčadi i male dece čini da više neapsorbovanog šećera stigne u debelo crevo, gde fermentiše, pa deca imaju gasove i proliv zbog ekscesne količine soka. Takve sokove razblažite vodom, ili ponudite voće umesto njega.

 

Serviranje hrane

Hrana za bebe može da se servira na sobnoj temperaturi, ili nižoj. Možete da ohladite hranu pre serviranja, ako bebe tako vole, jer to ne utiče na nutritivne kvalitete. Sokovi za bebe treba da su u pojedinačnom pakovanju.

 

Korisno je znati...

* Sladoled je poželjan letnji slatkiš, ali na kraju glavnog obroka, da ne bi smanjio apetit za drugu hranu. Ostale slatkiše bi trebalo zameniti   voćem.

 

* Ako dete preskoči neki obrok, ponudite mu frape od voća sa mlekom ili jogurtom.

 

* Odojčad i mala deca su mnogo češće od odraslih podložna bolestima koje su izazvane bakterijama u hrani, posebno u mleku. To se dešava jer njihov imuni sistem nije do kraja sazreo. Uzimanje hrane koja sadrži ove bakterije izaziva mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, dijareju, ponekad temperaturu. Zbog toga kupujte uvek mlečne proizvode iz frižidera, ljuštite voće i uvek perite ruke pre obroka - i vaše, i dečje.

 

Prim. dr sci med. Jasmnika Komnenović, pedijatar-nutricionista


Izvor: Yumama
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.00
mob
Nokia the best
Kad prva reč izostane

Jedan od najradosnijih trenutaka za svakog roditelja je kada njegovo dete izgovori prvu reč. Međutim, često se i ne obraća pažnja na to da li je sa detetovim sluhom sve u redu, sve dok ta prva reč ne izostane.
 

Sluh i glas predstavljaju celinu iz koje proističe ljudski govor kao jedna od najsloženijih čovekovih psihofizioloških funkcija. Visok stepen međuzavisnosti govora, jezika i sluha, uslovljava da pri oštećenjima sluha dolazi do narušavanja ili potpunog odsustva govorne komunikacije. Oštećenost sluha u ranom dečjem uzrastu onemogućava spontan razvoj govora i jezika, utičući time na razvoj deteta u celini.

 

*Kada roditelji treba da posumnjaju da nešto nije u redu?

Ukoliko je u toku trudnoće ili za vreme porođaja došlo do nekog od riziko faktora neophodno je da se novorođenče u prvom mesecu odnese na medicinsku i defektološku procenu razvijenosti sluha i pregovorne komunikacije. Prema potrebi, dete se uključuje u rani audiolingvistički tretman KSAFA-m aparatom. Takođe je neophodno obučiti roditelje za praćenje razvoja sluha i govora, kao i za ranu stimulaciju njihovog dreteta.

Istraživanja sprovedena u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora pokazuju da više od 40 odsto dece koja su na rođenju bila izložena delovanju jednog ili više riziko faktora, ima neki od oblika oštećenja sluha, govora i/ili jezika i zahteva logopedski tretman.

 

*Koji uzroci mogu da utiču na oštećenje sluha, govora i jezika tokom razvoja deteta?

U najčešće se ubrajaju encefalitis, meningitis, visoka telesna temperatura sa febrilnim konvulzijama, epileptički napadi, česte i neadekvatno lečene upale srednjeg uva, uvećan treći krajnik, česte respiratorne infekcije, povrede glave, metabolički i digestivni poremećaji, alergije...

Poslednjih godina, sredinski faktori, sami ili udruženi sa nekim od pomenutih, značajno doprinose nastanku patologije govora. U njih, pre svega, spadaju: negativan uticaj medija, neadekvatan govorni uzor, višejezičnost, roditeljski perfekcionizam, ili nedovoljna komunikacija sa detetom.

Utvrđeno je da se posledice delovanja pojedinih riziko faktora, nastalih na rođenju ili neposredno posle porođaja, ispoljavaju tek u kasnijem uzrastu, počev od perioda progovaranja pa do predškolskog ili ranog školskog uzrasta - u smislu usporenog govorno-jezičkog i psihomotornog razvoja, uključujući često i razne vidove poremećaja ponašanja.

 

*Šta može da poremeti razvoj sluha?

1. Faktori rizika tokom trudnoće

Odnose se na i trudnicu i na plod. Mogu da budu: infektivne bolesti majke (rubeola, toksoplazmoza...), korišćenje lekova koji štetno deluju na razvoj slušnog aparata, toksična trovanja majke (pušenje, alkoholizam...), hipoksija ploda (nedostatak kiseonika), odstupanje od normalne građe i broja hromozoma ploda, sporije sazrevanje centralnog nervnog sistema, naročito onih delova koji predstavljaju fiziološku osnovu za govor.

 

2. Faktori rizika tokom porođaja

Ocena na rođenju ispod devet, prevremeni porođaj, niska telesna težina na rođenju, asfiksija, hipoksično-ishemična stanja, hiperbilirubinemija, hipotonija (snižen tonus mišića, mlitavost), respiratorni sindrom...

 

-Asfiksija je kliničko stanje sa odsutnim ili veoma smanjenim disajnim pokretima, jedva čujnom, poremećenom srčanom radnjom, bledom, hladnom kožom, bez refleksnog odgovora. Nastaje obično u toku porođaja i posledica je prekida snabdevanja fetusa kiseonikom.

 

-Hipoksično-ishemična stanja novorođenčeta su glavni uzrok neurološkog oštećenja, koje se otkriva tokom razvojnog doba, uz visok rizik za pojavu nerazvijenog receptivnog i ekspresivnog govora, deficita sluha i verbalne pažnje.

 

-Hiperbilirubinemija ili visoka koncentracija bilirubina u krvi smanjuje iskorišćavanje kiseonika u nervnim ćelijama, što ima za posledicu oštećenja centralnog nervnog sistema, sa uticajem na razvoj govora i jezika.

 

*Kako se otkrivaju poremećaji?

Savremena logopedska dijagnostika raspolaže brojnim procedurama, koje uključuju primenu testova za ispitivanje sluha, govora i jezika. Koji će dijagnostički postupak biti primenjen, zavisi od uzrasta deteta i težine poremećaja.

Treba naglasiti da nikako ne sme da se gubi vreme za osposobljavanje zbog sprovođenja dijagnostičkih procedura, već ih treba sprovoditi paralelno sa tretmanom. Time se u potpunosti sprečava ili minimizuje stepen oštećenja verbalne komunikacije i obezbeđuje optimalan sveukupni psihofiziološki razvoj deteta.

 

*Gde i kako se sprovodi tretman?

Tretmani dece sa patologijom sluha, govora i jezika se sprovode  u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, Zavodu za psihofiziološke i govorne poremećaje i pri logopedskoj službi u domovima zdravlja.

Pored ostalih, audiolingvistički pristup u tretmanu podrazumeva nadoknadu slušne percepcije preciznim podešavanjem KSAFA-m aparata, koji obezbeđuje pravilan razvoj ili korekciju govora i jezika. Audiolingvistički tretman prati prirodan put razvoja govora i jezika, to jest «da govor ulazi na uvo, a izlazi kroz usta».

U Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, deca su uključena u audiolingvistički tretman KSAFA-m aparatom, i to svakodnevno, u trajanju od 60 ili 30 minuta. Ovakva dinamika rada skraćuje ukupnu dužinu tretmana za 50 odsto.

 

*Kakvi su rezultati?

Kod jednog broja dece se, u zavisnosti od rezultata testova iz biološkog seta pretraga, sprovodi i intervencija u vezi ishrane, paralelno sa audiolingvističkim tretmanom, čime se postižu najbolji rezultati.

Iskustva u radu sa decom pokazuju da primenom ranog tretmana (nula do tri godine), za relativno kratko vreme kod više od 90 odsto dece, bez obzira na stepen oštećenja sluha i vrstu govorno-jezičkog poremećaja, može da se razvije govor i jezik, osposobi dete za uspešno uključivanje u redovan obrazovni sistem i normalne životne tokove. Rano započetim i adekvatno vođenim tretmanom, kod dece mogu da se preveniraju prateći poremećaji (poremećaj ponašanja, pažnje, koncentracije, hiperaktivnost, agresivnost), omogući uspešno učenje i saznajni razvoj.

 

Silvana Punišić, logoped


Izvor: Yumama
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.00
mob
Nokia the best
Zagrljaj u borbi protiv strahova

Dečji strahovi su brojni i raznovrsni. Menjaju se sa uzrastom, a na dinamiku njihovog pojavljivanja i prevazilaženja utiče veliki broj faktora, od roditelja do vršnjačke sredine.

 

 

Prvi strah se javlja već u prvim mesecima života, i to je strah odvajanja od roditelja. Oko šestog meseca života, dete može imati izražen strah ne samo od nepoznatih osoba, već od svih onih koji nisu deo njegovog najbližeg okruženja, što ponekad obuhvata i bake i deke, ako ih ne viđa svakodnevno, ali i mnoge druge koje vi ne doživljavate kao nepoznate.

U predškolskom periodu, najčešći strahovi su:

 

*Strah od mraka. Dete ne želi da ostane samo u mračnoj sobi, insistira da svetlo bude uvek upaljeno.

Savet: Vežbajte prevazilaženje ovog straha čestim razgovorima i igrama u mraku (igre asocijacija, pogađanja i slično, tj. igre koje ne zahtevaju osvetljenje).

 

*Strah od neke institucije (obdanište, škola). Ovaj strah može imati uzrok u nečemu što je dete čulo i pogrešno razumelo, ili lično doživelo.

Savet: Razuverite ga predstavljajući mu pozitivne aspekte.

 

*Strah od neke osobe (vaspitačice, učiteljice, druga iz odeljenja, rođaka...).

Savet: Iako su ovi strahovi brzi, kratki i prolazni, ako se zadrže u ponašanju deteta, razgovarajte sa osobom od koje se dete plaši.

 

*Strah od lekara, zubara, injekcija... Dete je ili imalo bolna iskustva i ne želi da ih ponovi, ili je iz vaših razgovora zaključilo da je to nešto "strašno". S obzirom da i mi kao odrasle osobe, imamo ove iste strahove, teško ćemo ih iskoreniti kod naše dece.

Savet: Pomaže ako kontrolišete ono što govorite u detetovom prisustvu, i naravno, ako ste što manje u kontaktu sa ovim profesijama.

 

*Strah od veštica, babaroga, čarobnjaka... Imaginarni likovi iz bajki i dečjih filmova nisu za dete manje strašni samo zato što vi, kao odrasle osobe, znate da oni ne postoje.

Savet: Ne govorite kako je smešno da se plaši onoga što ne postoji, i ne insistirajte da gleda filmove sa ovim likovima da bi se razuverilo (po principu: "klin se klinom izbija"). Tako njegov strah samo produbljujete.

 

Upravo su ovi raznovrsni strahovi najčešći uzroci dečjih košmara i noćnih mora. Uzroci mogu biti i nedovoljno prerađeni doživljaji iz svakodnevice deteta, reakcija na neku veliku promenu u ličnom okruženju ili reakcija na stres.

 

*Noćne more. Dečji snovi u ranom predškolskom uzrastu su uglavnom posledica neprerađenih doživljaja iz svakodnevnog života. Međutim, kako dete odrasta i stiče sve više znanja i iskustava iz svoje okoline, tako se menja i sadržaj njegovih snova. Istovremeno, dobija i brojne informacije, utiske, slike, dileme, nejasnoće sa kojima ne uspeva samostalno da se izbori.U uzrastu od sedam godina snovi mogu prerasti u veoma zastrašujuće i teške noćne more.

Noćne more imaju uzroke u opterećujućim doživljajima ili situacijama u svakodnevnom životu deteta. Uobičajeni uzroci noćnih mora su različiti stresovi u porodici (razvod, česte svađe roditelja, selidbe, smrt neke bliske osobe...) i detetovog okruženja (iz obdaništa, na primer). Takođe, mogu biti povezani sa fizičkim promenama kod deteta, kao znak smanjenog imuniteta, početka bolesti (upale uha, rast novog zubića...).

Noćne more se obično javljaju u drugoj polovini noći. Kada se probudi, često uz vrisak, dete je potpuno svesno, sasvim budno, veoma uplašeno. Ponekad plače toliko snažno da jedva uspevate da razumete ono što pokušava da vam objasni. Nećete uspeti odmah, ali pokušajte sledećeg dana da porazgovarate o tome da li se seća šta je sanjalo. Pričanje o tome je jedan od načina prevazilaženja samog problema. Ali, u trenutku kada se probudi, daleko je važnije da dete čvrsto zagrlite. Telesni kontakt u ovakvim prilikama je neizmerno važan.

 

*Noćni strahovi. Noćni strahovi su blaža forma noćnih mora. Uzrok je najčešće stres, ali može biti i nasledna sklonost. Dete ima teškoća da čvrsto zaspi, odnosno, da pređe iz faze plitkog u fazu dubokog sna. Javlja se uglavnom ubrzo pošto je zaspalo. Kada se probudi, vrišti i veoma je uznemireno. Nije potpuno svesno,  ponaša se nekontrolisano. Ponekad ne primećuje svoje okruženje, deluje kao da gleda kroz vas, i ne pokazuje znake da prepoznaje bilo šta iz svoje okoline. Iako može da ustane, hoda, i da bude fizički aktivno, dete zapravo, nije budno. Nemojte ga nasilno buditi, ako vam dopusti - zagrlite ga.

 

Ponekad, kao rezultat straha pojavljuju se tikovi i mucanje.

 

*Tikovi. Tikovi su nagli, iznenadni, nevoljni pokreti grupe mišića koji se javljaju nekontrolisano. Najrasprostranjeniji oblik tika i najčešći na uzrastu od četiri ili pet godina je žmirkanje, pravljenje grimasa ili trzanja glavom. Ipak, mogu se manifestovati i kao  treptanje, namigivanje, izvijanje vrata, podizanje ramena, nakašljavanje, uzdisanje... itd. Ponekad predstavljaju i odbrambeni mehanizam ali mogu biti i navika imitiranja sličnih pojava kod odraslih. Takođe, ponekad se javljaju kao posledeca pojedinih preležanih bolesti. S obzirom da je tik  telesni odraz psihičkog problema, potrebno je otkriti uzrok kako bi se nevoljni pokreti eliminisali. To je, istovremeno, i najteže, jer su strahovi, patnje, zbunjenost i druga emocionalna stanja uglavnom prikriveni. U nekim slučajevima tikovi se javljaju samo jednom, dok se kod drugih naizmenično gube i pojavljuju tokom više meseci.

 

Šta još treba da znate o tikovima?

-Kod tikova ne pomažu kazne, batine, ucene, preterana zabrinutost.

-Naječšći uzroci su preopterećenost deteta i neko emocionalno stanje. Zato pomaže da učvrstite vaše rituale, pronađete porodični ritam.

-Proniknite koje emocionalno raspoloženje prethodi tiku i kada se on javlja. Tada pokušajte da ga predupredite (skretanjem pažnje na nešto drugo), ili da eliminišete sadržaje koji su do njega doveli.

-Pokažite detetu kako izgleda drugo dete koje ima tikove ili probajte da mu pokažete u ogledalu kako to izgleda.

-Pomaže zaokupljenost sportom, hobijem, muzikom, društvom... ukoliko ne preterate.

 

*Mucanje. Ponekad se, kao posledica straha, nesigurnosti ili pokušaja da se pokaže u najboljem svetlu, javlja i mucanje. Uz adekvatan pristup, vas kao roditelja a po potrebi i  odgovarajućeg stručnog lica (psiholog, logoped), ova pojava se brzo prevazilazi.

Najvažnija sugestija roditeljima prilikom detetovog mucanja jeste da promene način na koji slušaju i reaguju na svoje dete.

 

Kako možete da pomognete detetu koje muca?

-Slušajte ne samo šta već i kako nešto kaže.

-Dozvolite detetu da završi misao bez prekidanja.

-Ne požurujte ga, važno je da ima dovoljno vremena da odgovori.

-Kada završi rečenicu napravite pauzu od 2 - 3 sekunde pre nego što odgovorite, jer tako iz vašeg primera dete uči da sporije govori.

-Koristite jednostavan rečnik.

-Održavajte kontakt očima dok razgovarate.

-Izbegavajte dopunjavanje deteta, kao i završavanje rečenice umesto njega.

-Na detetovo pitanje odgovarajte polako i bez žurbe, upotrebljavajući neke od reči koje je ono upotrebilo. Na primer, dete kaže: "Ja vidim meddddu," a vi kažete: "Aha, vidiš medu, baš je sladak..."

 

Kako ćete se izboriti sa dečjim strahovima?

 

Ozbiljan pristup. Iako odrastanjem dete prolazi kroz brojne faze, nemojte njegove košmare i noćne more posmatrati kao jednu od njih. Svaki izraz vašeg razumevanja je dobrodošao ("Razumem da ti je teško, i ja sam se toga plašio kada sam bio tvojih godina..."). Najgore što možete da učinite jeste da kažete: "Glupo je da se toga plašiš, pa ti si već veliki dečak", i slično.

 

Informišite se o mogućim uzrocima. Uprkos vašem zalaganju, ne možete znati sve što dete čuje ili vidi i kako će se sve to na njega odraziti. Događaji koji su stresni za dete, vama uopšte ne moraju da izgledaju tako. Za dete uzrok zbunjenosti može da bude i nešto što je čulo pa pogrešno razumelo, nešto što je slučajno videlo, doživelo, nešto što ga je uplašilo, uznemirilo, zbunilo.

 

Rituali. Pre spavanja koristite rituale uspavljivanja, pričanje priča, zajedničke igre... Vaša poslednja rečenica pre nego napustite dečju sobu neka uvek bude ista, umirujuća i sasvimo lična (na primer: "Lepo spavaj, volim te najviše."), Utvrdite i vreme odlaska na spavanje i ostanite dosledni u njegovom sprovođenju.  Red i disciplina učvršćuju dečje uverenje da u porodici vlada određena hijerarhija, što stvara osećanje sigurnosti.

 

Posvetite detetu svoje vreme. Pokušajte da razgovarate. Pitajte dete šta ga muči, da li je dobro, šta se dešava u vrtiću ili školi, kako je provelo popodne kod bake, da li ima svog najdražeg druga, hoće li možda da se igra nečega sa vama po njegovom izboru. Pokažite mu da za njega imate vremena i da na vas može računati.

 

Stručna pomoć. Iako je sigurno da imate najbolje namere, moguće je da nije u vašoj moći da pomognete detetu. Tada se obratite stručnom licu, dečjem psihologu ili pedagogu koji sigurno ima više iskustva u borbi sa dečjim problemima.

 

Porodična atmosfera. Pokušajte da "opustite" porodičnu atmosferu, više se igrajte, manje vičite, manje se svađajte sa ukućanima... Podsetite dete da ga volite, pokažite mu to kako neverbalno, zagrljajima i poljupcima, tako i otvorenim, direktnim izjavama.

 

Jelena Holcer, pedagog

 
Izvor: Yumama
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
Mali vodič za putovanje

Godišnji odmor sa detetom je potpuno novo iskustvo.  Mališana ne treba specijalno pripremati za letovanje već sa njim o tome razgovarajte nekoliko dana pred put.

1. Ishrana na putu

Dan pred put deca treba da se odmaraju, polako pripremaju za letovanje i uzimaju samo laganu ishranu. Na primer, ne bi trebalo krenuti na put posle neke rođendanske proslave gde je jelo masnije, slasnije, jer bi sve nevolje koje eventualno nastanu u putu mogle da budu vezane za prethodni dan. Znači, dan ranije treba za dete obezbediti zdravu ishranu, dovoljno tečnosti, supe, voća, salate - sve ono što se inače preporučuje preko leta.

Takođe, doručak pred put ne bi smeo da bude težak. Može da se sastoji od jogurta ili čaja i suvljeg sendviča, i to sat vremena pred polazak.

Od voća su dobre jabuke, tvrđe breskve, oprane sveže trešnje koje, da podsetimo, nisu preporučljive za manju decu. Što se ambalaže tiče, ima zgodnih kutija sa vakumima koje dugo drže svežinu, a ako to nemate onda može da se upotrebi i plastična kutija. Treba koristiti foliju kao izolator, svaki pojedinačni sendvič umotati u salvetu i staviti u što deblju plastiku, tj. odgovarajuću kutiju koju treba držati u plastificiranoj torbi, u što hladnijem delu kola, autobusa ili voza.

Slane grickalice za put

Poznato je da deca čim sednu u kola, autobus, voz, odmah traže nešto da grickaju. Malim suvozačima treba davati što manje slatkih stvari, bolje je nešto slankasto. Vrlo su zgodni suvi štapići, grisini, različite vrste slanih keksića. Sendviče praviti od malo suvljeg hleba, onog koji je odstajao. Nisu dobra maziva kao što su pavlaka, puter, margarin. Dobra je praška šunka, koja nema masnoće, mnogo bolja nego masne, dugotrajne kobasice. Zatim, u sendvič može da se stavi i tvrđi sir, list salate ili sveži krastavac, koji se može posebno izrezati i držati odvojeno u kutiji.

2. Zabava na putu

Kad krenete na put budite spremni na razne nepredviđene okolnosti. Može se desiti da se negde "zaglavite" ili dugo čekate.

Ukoliko putujete autom, iskoristite zastoj kao priliku da izađete na vazduh i "protegnete noge". Gimnastika koju ćete zajedno raditi može biti lekovita za oboje, jer smanjuje nervozu, poboljšava raspoloženje, ubija vreme. Osim neophodnih stvari za put, važno je da se setite da ponesete nešto što bi dete moglo usput zabaviti. To može biti omiljena igračka ili knjiga.

Takođe, možete poneti i nešto što ste specijalno kupili kao iznenađenje tj. niste mu pokazali. U nezgodnim situacijama to će sigurno, bar za izvesno vreme, zaokupiti njegovu pažnju. Prilikom čekanja pokušajte da ostanete prisebni, ne paničite, ne budete nervozni. Time kvarite ne samo raspoloženje sebi i svojoj porodici, već narušavate sve ono lepo što vaše dete očekuje.

Čak i kada tokom puta nema nepredviđenih zastoja ponekad je potrebno, zbog dužine puta, ili malog uzrasta deteta biti spreman na akciju (zabavljanje). Na primer, ako treba prvi put da leti avionom, objasnite mu nekoliko dana pre toga kako to izgleda. Izdvojte pozitivne momente kako biste učinili da se više raduje nego plaši onoga što ga očekuje. Kažite mu, na primer, da će konačno moći da vidi kako izgleda kada leti kao ptičica. Ili, da će mu zujati u ušima kao da je stavio slušalice...

Ako se prvi put susreće sa nekim drugim prevoznim sredstvom, takođe je potrebno da mu objasnite kako izgleda putovanje. Počećete nekoliko dana pred put i strpljivo odgovarati na sva pitanja. Što su oni sigurniji, to će vama biti kasnije lakše.

Rezervna pesmica

Budite spremni i na aktivnosti koje ne uključuju dodatni prtljag. Imate li u rezervi novu pesmicu? Neku novu igru sa rukama poput one šaram-param? Sećate li se kako ste pravili senke kada ste bili dete? Ako stavite ruke ispod neke maramice možete imitirati duha koji baš uživa da golica decu?

Papir i nekoliko bojica kojima ćete crtati ono što vidite ili pisati razglednicu baki, još pre nego što ste stigli može biti odlična i dugotrajna zabava. U svakom slučaju, ne morate se nešto posebno pripremati za ove aktivnosti. Dovoljno je da malo razmislite i da u zavisnosti od uzrasta deteta  pre puta imate u vidu šta ćete učiniti u slučaju potrebe da se i vi uključite u razbijanje njegove dosade. Sve su to korisne informacije koje ćete možda morati da vežbate već za povratak, kao i za svaki sledeći odlazak negde van vašeg mesta boravka. A kada jednom konačno stignete - uživajte.

3. Piće za put

Dobar izbor je hladan čaj od nane, blago zameđen ili sveže ceđen jabukov sok. U čaj (to je mali trik) osim te kašičice meda, može da se stavi i malo soli, što deca neće ni osetiti. To je dobra prevencija, jer kada se znoje (kao i kada povraćaju), gube natrijum hlorid koji smanjuje osećaj mučnine. Nisu dobri mutni i gusti sokovi. Treba odabrati bistre, sa što manje šećera.

4. Ako dete dobije dijareju

Letnje dijareje su vezane za virusnu ili bakterijsku infekciju koja se dobija ili preko vode, slatkih napitaka iz različitih automata ili preko sladoleda. To su mogući izvori infekcije u letnjim mesecima, ali može da bude i različita sumnjiva hrana koja se kupuje od prodavaca na plaži, kao što su krofne, razna peciva koja se pripreme nekoliko sati ranije, pošećere, napune džemom ili čokoladom i stoje na mestu koje nije dobro.

Ukoliko dete dobije proliv na putovanju, i ishrana mora da se promeni. Nema izgladnjivanja, nego se deca poje i hrane. Za to postoje veoma dobri preparati kakav je Orosal, a ako toga nema, može se napraviti u kućnim uslovima. Na 1 l vode dodati 8 zaravnjenih kašičica šećera i pola kašičice soli. To može da se iskombinuje sa sokom od pomorandže ili, ako deca vole, od paradajza, jer na taj način unose kalijum. Broj stolica diktira količinu tečnosti. Znači, iza svake stolice treba da se popije po čaša tečnosti, a ukoliko deca to odbijaju, treba ih pojiti češće po malo, gutljaj po gutljaj svakog minuta, da ne bi došlo do dehidracije. Ako proliv postane obilan, sa velikim brojem stolica, naravno da je neophodno da se mališan hitno javi lekaru.

5. Suncobran kao zaštita

Većina roditelja misli da je dete bezbedno u senci suncobrana. Kada se osvrnete po plaži, u onom nepoželjnom periodu (od 11 - 17), uočićete bebe koje zadovoljno spavaju dok talasi periodično šume. Naravno, bebe su prilično gole, jer je i pod suncobranom vruće. Idila je potpuna, jer mame i tate mogu na miru da se okupaju u moru, ili da »bace« partiju karata ili jamba sa prijateljima. Nažalost, ako je dete nenamazano, vrlo je verovato da će izgoreti. Kako je to moguće?

Omraženi ultraljubičasti (UV) zraci prolaze i kroz većinu običnih sincobrana. Naravno to nije veliki udar na kožu kao kada je dete na suncu, ali ako satima leži nezaštićeno, može doći do problema. Pored toga, često se desi da zbog »pomeranja« hlada deo bebe ostane na suncu (obično ručica ili nožica) pa se mogu stvoriti prave opekotine.

Zato je, pre ulaska u hlad na spavanje, potrebno još jednom namazati dete i onda stvarno nema brige. Pored mazanja treba obratiti pažnju i na mogući vetar koji često duva pored mora. Iako je toplo, ne treba pustiti dete da se potpuno golo satima hladi na vetru. Lagana pamučna pelena preko grudu i karlice je sasvim dovoljna.

6. Sokovi i voda

Najbolje je davati sveže ceđen sok, ne više od jedne čaše dnevno. Količina popijene tečnosti zavisi od spoljašnje temperature, ali i aktivnosti deteta. Ako je aktivno može da popije i litar tečnosti dnevno, ali u tečnost spada i supa, mleko,... Dete ne treba da popije više od jedne čaše odjednom, a vodu ne davati uz obrok jer se tako razblažuju sokovi za varenje, razbijaju se zalogaji i praktično se unosi red hrane, red vazduha, red vode. Sve to može da umanji količinu hrane koju mališan treba da uzme. Deci do jedne godine prokuvavati vodu, starijoj se može davati obična flaširana. Dobar je čaj od nane sa malo soli, zaslađen medom.

Ograničite unos gaziranih pića

Velike vrućine zahtevaju unos povećanih količina tečnosti, što se često nadoknađuje različitim gaziranim napicima. Oni uglavnom nemaju veliku hranljivu vrednost, a višestruko mogu da budu štetni kako po zube tako i po sluznicu u celom digestivnom traktu. Gazirani napici su bogati šećerima koji predstavljaju idealnu hranu za bakterije, izazivače zubnog kvara. Prerađujući šećere, mikroorganizmi naseljeni u specifičnim naslagama na površini zuba (zubni plak) stvaraju velike količine kiselina. One deluju na površinu zubne gleđi izgrađene od posebne kombinacije minerala kalcijuma i fosfora u obliku kristala, stručno nazvanog hidroksil apatit. Taj kristal se topi i stvara poroznost u gleđi; ona u određenom trenutku dovodi do pucanja površine zuba i stvaranje rupica koje stomatolozi nazivaju kavitet. Pre stvaranja rupica, izgubljeni minerali mogu da se povrate ukoliko u pljuvačci ima dovoljno kalcijuma i fosfora, i ukoliko je prisutan elemenat fluor koji podstiče njihovu ugradnju u kristale na površini gleđi, a sprečava topljenje pod dejstvom kiselina. Zbog toga je neophodno da fluoridi (soli fluora) uvek budu prisutni na površini zuba. To se najbolje postiže redovnim pranjem zuba sa kvalitetnom zubnom pastom koja sadrži fluor. U slučajevima pojačanog rizika, stomatolog prepisuje i dodatne tretmane putem rastvora ili želea na bazi fluora.

Izvor: Yumama
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
Pogodno prevozno sredstvo za prvo bebino putovanje

Ako bi se rangirala prevozna sredstva koja treba koristiti za odlazak na odmor sa bebom, prednost bi imala ona kojima se najbrže stiže na odredište, odnosno u mesto letovanja

Međutim, dobro je svako prevozno sredstvo koje je udobno, bezbedno, i u kojem beba može nesmetano da zadovolji svoje potrebe vezane za hranjenje, higijenu, spavanje i zabavu u budnom stanju. Ako putujete u inostranstvo, obavezno se osigurajte!

Avion

Zabluda je da bebama smeta let avionom. Naprotiv, njime se najbrže stigne, a bebe ga dobro podnose, samo treba obratiti pažnju na pritisak u ušima prilikom penjanja i spuštanja aviona. Tada se bebi daje da sisa, da pije iz flašice ili koristi cuclu, zavisno od toga šta koristi u svakodnevnoj nezi i ishrani. U ručnom prtljagu treba poneti i topliju garderobu, jer je prilično hladno kada avion uzleti.

Automobil

U automobilu je važno da se koristi sigurnosna auto-sedalica ili zaštitni pojas za korpu u kojoj beba spava. Na prozor gde se nalazi vaša beba, stavite zaštitu od sunca, ili pelenu, ili čaršav. Često provetravajte automobil, ali tako da vazduh ne bije direktno u bebu. 

Ako je automobil klimatizovan, ne bi trebalo da razlika bude veća od 7-10 stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu. Kada pravite pauze, pre ulaska u automobil treba otvoriti sve prozore i vrata, kako bi se izbegao vreo vazduh. Ili, jednostavno, uključite klimu nekoliko minuta pre unošenja bebe u automobil. Nikada ne ostavljajte bebu u automobilu samu, ni na trenutak!

Vozite polako i zaustavljajte se na svakih 150-200 kilometara radi odmora.

Nikada ne putujte sami sa malim detetom! Pored vozača treba da putuje još jedna odrasla osoba, koja će sve vreme da pazi na dete.

Autobus

Ako se odlučite za putovanje autobusom, najbolje je da putujete noću, kako bi put prošao u spavanju. Torbu sa stvarima za bebu (koje ste spremili sa našeg spiska) držite pored sebe, da vam njen sadržaj (vezan za bebine potrebe) bude pri ruci.

Voz

Voz je prilično dobar izbor, naročito kola za spavanje. Samo, morate da mislite i na mogućnost dužeg zadržavanja u našim uslovima. Stoga uvek dobro dođe malo više hrane i vode.

Izvor: Yumama
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
5. mesec – hoću sve da dohvatim

U petom mesecu, beba postaje znatiželjna u većoj meri nego do tada. Pomno prati sve što se oko nje događa i pokušava da u tim događajima aktivno učestvuje.
 
To će omogućiti intenzivniji motorni razvoj, naročito zanimanje za sopstveno telo, ali i pokušaje okretanja u stranu i hvatanja udaljenih predmeta

1. Psihomotorni razvoj

U položaju potrbuške, beba pomera težište tela na stomak. Ako želi da poveća polje igranja, pruža laktove prema napred. Ugleda li omiljenu igračku izvan polja domašaja, postaviće se u siguran položaj na stomaku. Glavu, grudni koš i ruke će podići u vazduh i «plivaće» nogama kraće vreme.

*U ležećem položaju, beba zauzima «sedeći» stav sa pravim trupom i nogama podignutim uvis, dodiruje svoja bedra i posmatra stopala. Tako jača mišiće potrebne za docnije sedenje, a da pritom ne opterećuje kičmeni stub, koji još nije dovoljno stabilan za vertikalno sedenje. Ako su noge vašeg deteta stalno opružene, porazgovarajte o tome sa pedijatrom.

*Kotrljanje u stranu postaje sve aktivnije i sa ciljem. Beba «gornju» ruku i nogu usmerava preko sredine tela ka drugoj strani, u pokušaju da se prevrne.

*Odojče sve svesnije hvata igračku. Ako mu je pružimo sa strane, uhvatiće je prstima i ispruženim palcem. Pomno je posmatrajući, premešta je iz ruke u ruku. Ovo je izuzetno krupan korak u razvoju bebinog mozga. Ako vaše dete, u nastojanju da uhvati igračku, glavu uvek okreće nazad i ne može da je uhvati, porazgovarajte o tome sa pedijatrom.

*Na sazrevanje mozga ukazuje i okretanje glave u pravcu izvora zvuka. Ono mora da bude podjednako uspešno sa obe strane.

Osim razvoja čula, beba pokazuje i prve znake pamćenja: ako njenu ruku sa igračkom - kojom se igrala, prekrijemo maramom, ona će da izvuče ruku zajedno sa igračkom.

*Ukoliko vaše petomesečno odojče ne reaguje na zvuk sa jedne ili obe strane, ili nije zainteresovano za okolinu, posavetujte se sa pedijatrom.

2. Majčino mleko i dalje dovoljno

Majčino mleko, uz dodatak vitamina D, i dalje zadovoljava sve bebine potrebe u hranljivim materijama i vodi, što je idealna varijanta. Međutim, ako nemate dovoljno svog mleka, ili beba pokazuje interesovanje za drugu vrstu hrane, gledajući vas kako jedete, u petom mesecu možete započeti sa uvođenjem nemlečne hrane. To naročito važi za odojčad na ishrani adaptiranim mlečnim formulama.

*Najbolje bi bilo da mlečnu kašu sa žitaricama bebi ponudite kasno popodne ili uveče, kako biste pojačali obrok pred spavanje, sa ciljem da beba što duže spava. Od žitarica, u ovom uzrastu mogu da se koriste sve - osim pšenice, ječma, raži i ovsa.

*Najsigurnije su pirinčane pahuljice, ali kod dece na «veštačkoj ishrani», koja i inače imaju tvrđu stolicu, svakodnevno davanje pirinča može da prouzrokuje zatvor. Postoje dve vrste gotovih kaša sa žitaricama: nemlečne - koje se pripremaju sa mlekom, i mlečne - koje se pripremaju sa vodom. Mlečne kaše sadrže mleko u prahu, zato ih ne treba davati deci koja imaju alergiju na belančevine kravljeg mleka. Njima se daju nemlečne žitarice, koje se rastvaraju u humanom ili dijetalnom mleku koje beba koristi.

*Uvođenje slanog obroka u vidu supe od povrća, većina beba prima sa negodovanjem. Budite spremni da beba sve ispljune po vama kada joj prvi put u usta stavite supu. Kako da je ubedite da je to za njeno dobro? Ponudite joj supu kada je jako gladna, a ostatak obroka u vidu mleka ostavite za kraj. Neka deca nikako neće da jedu slano. Moje iskustvo je pokazalo da slani obrok koji sadrži šargarepu bebe lakše prihvataju ako mu se doda sasvim malo šećera. Njegova količina se iz dana u dan polako smanjuje, da bi se nakon nedelju dana potpuno izbacio. Međutim, naići ćete i na suprotna mišljenja.

3. Kada će već jednom ti zubi

Beba uveliko balavi, postaje nervozna, trpa ruke u usta, a desni su joj crvene i natečene. I pored svih ovih naznaka da će zubi uskoro početi da niču, kod većine beba će se to desiti posle navršenih šest meseci. Tegobe koje pre toga imaju, možete da ublažite gumenim «glodalicama», koje moraju da budu dobro oprane. Povremeno, možete bebine desni da namažete anestetičkim rastvorom za tu namenu (mada u tome ne smete da preterujete). U slučaju izrazitog bola, može da se da pola kašičice sirupa Paracetamola, ne više od dva puta u toku dana.

4. Upala uva

Ponekad beba deluje kao da je nervozna zbog izbijanja zuba, pa čak može da odbija hranu, dodiruje svoje uši, ima povišenu temperaturu i/ili proliv. Ovi simptomi su mnogo ređe izazvani nicanjem zubića nego što se misli. Ukoliko je beba slinava, pre će biti da je boli uvo. Upala srednjeg uva češće nastaje kod odojčadi hranjene uz pomoć flašice, nego kod dojene. Jer, mleko iz flašice, ukoliko se beba hrani u ležećem položaju, može da dospe direktno u srednje uvo, kroz kanal poznat pod imenom Eustahijeva tuba, a tamo predstavlja dobru hranu za bakterije. Tipično je da gladno odojče intenzivno plače, a kada pokuša da sisa - odbija dojku ili flašicu zbog bola, koji se tada javlja u uvu. Naročito je karakterističan vrisak iz dubokog noćnog sna, izazvan jakim bolom u uvu.

*Šta učiniti usred noći?

Kod sumnje na upalu uva, bebi treba dobro očistiti nosić - fiziološkim rastvorom, uz pomoć pumpice ili aspiratora za nos. Ukoliko se ne smiri, dati joj pola kašičice Paracetamola i sačekati jutro. U slučaju da se simptomi nastave, bebu treba odneti dečjem ili ušnom lekaru, koji će da obavi pregled i preduzme lečenje, ako je potrebno.

*Kako sprečiti upalu uva?

Prehlade su neminovna pojava, kad-tad će se desiti. Prvi i najupadljiviji simptom jeste sekret u nosu. Nos treba čistiti fiziološkim rastvorom, više puta u toku dana, a obavezno pre hranjenja, kako bi dete moglo da diše na nos dok sisa. U protivnom, moraće svaki čas da ispušta dojku ili cuclu kako bi uzelo vazduh, što će da poremeti mehanizam sisanja i dovede do zapadanja mleka u Eustahijevu tubu, sa posledičnom infekcijom. Upala uva se češće javlja kod beba kojima se uši čiste bebi štapićima, pa ih ušni lekari nikako ne preporučuju.

5. Pregledi u zdravstvenom savetovalištu

Ukoliko je do sada redovno vakcinisana, vaša beba bi između pet i šest meseci trebalo da primi i poslednju, treću dozu vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa influence B (DI TE PER, polio i HiB ili sve u jednoj, petovalentnoj vakcini). Sa punih pet meseci, zdravo terminsko dete udvostruči porođajnu težinu.

6. Omiljeni položaji

Sada većina beba više nije tako laka za nošenje. Iako mnoge od njih iz polusedećeg pokušavaju da se dovedu u sedeći položaj, za to je još rano. Ali, zato prosto uživaju da ih nosite okrenute licem od vas, pridržavajući ih između nogu i ispod ruku, jer tako najbolje mogu da posmatraju okolinu i da se igraju svojim ručicama. U položaju na leđima, veoma će ih zabaviti niska od zvečki razapeta između bočnih strana kreveta, koju će da udaraju rukama, vrišteći od zadovoljstva kada čuju zveckanje. Ipak, najviše će se obradovati vašem liku i glasu, pokušavajući da vas dodirnu, pa i počupaju za kosu.

Pravila za uvođenje nove vrste hrane

Pri uvođenju nove vrste hrane, treba se pridržavati određenih pravila:

1. Hrana se uvodi ovim redosledom: žitarice, povrće, voće, meso, žumance, itd.

2. Započinje se sa malom količinom (na primer, jedna-dve kašike, dok ostatak obroka čini mleko).

3. Pri uvođenju nove hrane, uvodi se samo jedna nova namirnica dnevno i daje tri dana - kako bi se, u slučaju pojave alergije, znalo šta ju je izazvalo. Tako se uvode najviše dve nove namirnice nedeljno.

4. Povrće se uvodi tri nedelje posle žitarica, a voće dve nedelje posle povrća.

5. U petom mesecu, jedan obrok može da bude mlečna kaša sa žitaricama bez glutena*. Krajem petog meseca, eventualno, umesto drugog mlečnog obroka može da se uvede pasirano povrće (šargarepa, krompir, zelen, paštrnjak).

6. Da bi beba pravilno formirala ukus, ne preporučuje se mešanje više vrsta povrća odjednom.

7. Nemlečna hrana u početku treba da bude sasvim pasirana. Kasnije, sa pojavom prvih zuba, pasiranje treba smanjivati i ostavljati čvrste komadiće u kaši, kako bi odojče dobilo priliku da žvaće.

8. Svaku hranu koju ste pripremili za bebu - prvo probajte sami!

9. Ukoliko u porodici postoji sklonost ka alergijskim bolestima (bronhijalna astma, polenska kijavica, ekcemi, koprivnjače i slično) - odložite uvođenje nemlečne hrane dok beba ne navrši šest meseci, ako imate dovoljno svog mleka.

Da li kašice treba bebi davati uz pomoć flašice ili kašičicom?

Iako će vam biti brže i lakše da bebu nahranite korišćenjem flašice sa cuclom koja ima širi otvor (najbolje u vidu trolisnog zaliska), bolje je davati kaše od voća i povrća uz pomoć kašičice. Jer, to će u narednom periodu olakšati odojčetu prve pokušaje samostalnog hranjenja. Naravno, portiklica se podrazumeva, a ja vam savetujem da i sebi obučete odeću za hranjenje. U protivnom, sve što imate da obučete, biće vam isflekano.

Bebi koja više nije isključivo na dojci, treba povremeno ponuditi prokuvanu i nezaslađenu ili niskomineralnu negaziranu flaširanu vodu.

Da li je bebu bolje hraniti kupovnim ili kašicama iz «domaće radinosti»?

Pre tridesetak godina, nedvosmisleno bih vam preporučila domaće kašice. Međutim, danas postoji realna opasnost da je voće i povrće koje kupujemo na pijaci zagađenije raznim hemijskim sredstvima nego ono od kojeg su napravljene kašice renomiranih proizvođača. Oni garantuju njegovo poreklo sa takozvanih biofarmi, gde se gaji na potpuno prirodan način. Ipak, većina gotovih kašica sadrži aditive, koji im obezbeđuju rok trajanja od nekoliko meseci. Idealno bi bilo hraniti bebu sveže pripremljenim kašicama od namirnica poznatog proizvođača, koje garantovano nisu zagađene, a pre pripreme su dobro oprane pod mlazom vode. Osim toga, gotove kašice su potpuno pasirane, pa odojčetu kome rastu zubi ne zadovoljavaju potrebu za žvakanjem. Ipak, one su mnogo sigurnije kada je u pitanju putovanje, a i praktičnije su za sve situacije kada niste kod kuće.

* Gluten je belančevina koju sadrže žitarice: pšenica, ječam, raž i ovas, a koja kod predisponiranih osoba izaziva oštećenje crevne sluznice poznato pod imenom celijakija, praćeno hroničnim prolivom i opštim propadanjem deteta. Zbog imunološke nezrelosti crevne sluznice mlađeg odojčeta, namirnice koje sadrže gluten se ne daju pre navršenih šest meseci, a obolelima ponekad i celog života.

Izvor: Yumama

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

ScreenHunter_01 Jul. 21 09.03.gif
(4.16 KB, 631x148)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 33 34 36 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Muzej srpskog jezika :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.145 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.