Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 23:29:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Саморањавање  (Pročitano 1311 puta)
29. Avg 2007, 12:56:51
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
   Међу бројним поремећајима у понашању који захватају модерно западњачко друштво и његову омладину, све је присутније и саморањавање. Свест о том начину уклањања емоционалне боли, пробудиле су јавне личности.

Можда нам није чудно да то чини контроверзна Кортни Лав или Ангелина Жоли, прекривена тетоважама. Но, примери нежне Кристине Ричи или покојне принцезе Дајане откривају свеприсутност овог модела понашања.

Заправо, зачудили бисте се колико људи то чини – може бити реч о вашем колеги, цимеру, надређеном... Стручњаци у Великој Британији процењују да једна десетина тинејџера посеже за ножем, жилетом или прибадачом како би на својој кожи начинила површинске ране, најчешће на запешћу или бедру, довољно дубоке да крваре, а довољно површне да не узрокују озбиљније проблеме.

То не значи да им не прети опасност од губитка превелике количине крви због чега се могу и онесвестити, а подложни су и инфекцијама. Неретко се догађа крива процена дубине порезотине, што води хоспитализацији или шавовима.

Но, саморањавање уопште није физички проблем. Оно је само слика емоционалног стања. Када се особа саморањава, она на себи исписује физичке ожиљке који одржавају оне емотивне.

Споменула сам већ процене британског здравства. Амерички психолози такође су врло забринути због пораста саморањавања као тренда. Док је некад оно било везано само за неке субкултуре, данас се равномерно јавља међу целокупном адолесцентском популацијом. Најчешће је међу тинејџерима и младим женама, али нипошто није ограничено на њих. Ипак, процењује се да је само 20 до 25 посто мушкараца међу особама које се саморањавају.

Иако поглед на запешћа особе која практикује саморањавање изазива згражање, гађење и неразумевање, то најчешће нису суицидалне особе. Њихова је намера тренутно олакшање емоционалног бола. Но, саморањавање прераста у својеврсну зависност због навале адреналина и кратке еуфорије која га прати. Оно се употребљава као облик ескапизма. Није необично да особе које су преживеле трауму прибегну саморањавању.

''То је као да попијете пиће. Али је брже,'' о свом је проблему проговорила Кристина Ричи за часопис „Ролинг Стоун“. ''Знате како се мозак искључи од бола? Бол би био толико јак, да би присилила моје тело да успори и не бих више била тако ансиозно. Смиривало ме.''

Претпоставља се да они који се саморањавају нису развили здраве механизме суочавања с проблемима. Када осећаји досегну неподношљив ниво они се опредељују за по њих опасне опције како би задобили осећај контроле. Осећаји које је тим особама тешко изразити могу бити бес, бол, стид, фрустрација, тескоба или депресија.

Треба имати у виду да је саморањавање каткад симптом менталних оболења, попут биполарног поремећаја, анорексије и булимије, опсесивно-компулзивног поремећаја и депресије.

Код случајева саморањавања потребна је професионална помоћ да би се искоренила потреба за наношењем озледа себи самоме. Чак и када особа престане с резањем, она може повремено осетити потребу за самооповређивањем. Тешко је признати да је реч о проблему, нароито кад знамо да су такве особе склоне да прихвате свој озлеђени изглед и сматрати га неодвојивим делом себе.

Као помоћ у тренуцима када надође потреба за резањем, стручњаци предлажу алтернативе попут хладног туша, вежбања или шетње пса. Стручни надзор каткад укључује и терапију лековима, зависно о појединачном случају – а сваки је различит.
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Apple 15
savremeno drustvo... stres... sveopsta emicionalna nezrelost...

uf... strasno...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12846
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Ja kapiram da je to stvar onog moto-a : Jedan bol , ublazava drugi ...

Mislim da je to ipak odraz stanja u porodici ... a ne toliko drustva i emocionalne zrelosti ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 983
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Imala sam u svojoj okolini osobu sa ovom vrstom problema.Nanosila je sebi oziljke nozem,ziletom,chak i komadima stakla.......samopovredjivala se nekad svakodnevno,a nekad su prolazili meseci.......Nekad je ''okidach'' bio stres,nekad manja rasprava,a nekada razloga nije ni bilo,bar ih ja nisam videla...........
Vremenom sam nauchila da ovom stanju predhodi povlachenje u sebe,samosazaljenje,nekada i agresija......Ovaj problem nije bio izolovan,vec u kombinaciji sa josh nekim psihichkim problemima.Rane su namoshene uvek na delovima tela koji mogu da se uspeshno prekriju garderobom.Ovo je stvarno ozbiljan problem za chije reshavanje je neophodna pomoc struchne osobe.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Everything I touched was golden

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1169
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia N82
U vojsci se brijanje glave smatra kao neko samokaznjavanje ili samoranjavanje. par mojih drugara iz vojske i ja smo imali problem kad smo u nekom selu za vreme rata nahvatali nekog " frizera " da nas shisha.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
U vojsci se brijanje glave smatra kao neko samokaznjavanje ili samoranjavanje. par mojih drugara iz vojske i ja smo imali problem kad smo u nekom selu za vreme rata nahvatali nekog " frizera " da nas shisha.
da vidim tog junaka sto ce mene da osisa na celavo Smiley
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 

Da nisi možda kosijaner?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6

Da nisi možda kosijaner?  Smile
ne ali nema tog coveka koga bi pustio da me osisa na celavo pa makar i general bio  Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1169
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia N82
nas izbor je bio da se na brzinu osisamo, ali posto smo bili tanki sa vremenom onda je shishanje do glave bilo najbrze za nas sestoricu, ali kad nas je video komandir chete uhvatio se za glavu, nije mogao da veruje i onda nam je objasnio kako je u vojsci shishanje do glave zabranjeno bez dozvole lekara, jer se smatra samopovredjivanjem i nekim buntom
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
LG 4X HD
Jel ovo tema o shishanju?  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 23:29:01
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.