Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Шака пиринча за српског радника - Јура  (Pročitano 20226 puta)
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 46.0
mob
LG Nexus 5
- Толеришу се два краћа боравка у тоалету, трећи је већ проблематичан, а при четвртом настаје паника и тада већ осетиш мобинг. Ту онда интервенише и менаџер. Окупе се сви око тебе и прво питање се односи на здравље. Ако кажеш да имаш стомачне проблеме, одмах те саветују да идеш код лекара, али ако одеш код лекара и одеш на боловање, твоја фотографија одмах осване на огласној табли с подацима о томе када си отишао на боловање. То је за мене веома понижавајуће.

Pa cekaj, neko je valjda od tih menadjera mudrosera zakljucio da nije normalno da za 7,5 sati rada, radnik ide 3,4,5,6 puta do toaleta. Ako ima takvih, ljudi ih pitaju da li su bolesni. Kakve veze ima sto osvane na oglasnoj tabli ako je uzeo bolovanje? To uopste nisam shvatio. Da kojim slucajem osvane na oglasnoj tabli kao radnik meseca u McDonalds restoranima, onda bi bilo sve ok?

Радници „Јуре“ раде прековремено, суботом, па и недељом. Одлуке о раду викендом се најаве два сата пре завршетка смене, а прихватају се без поговора.

Ovo je za inspekciju i medije, a narocito ako im to nije placeno ili na drugi nacin regulisano. Buduci da su valjda prijavljeni za stalno, dobijaju isecke sa platom, tu im pise i broj radnih sati, pa ako je manji nego sto su realno radili, opet u medije. Na primer u VIP mobile-u (kod nas) se ne placa prekovremeno ali se akumulira u slobodne dane.

- Морам да кажем да сам задовољан платом, с обзиром на то да је она мало мања од плате, на пример, професора који је за тај посао морао да заврши факултет - рекао нам је један од радника.

Ako ovo izjavi neko sa zavrsenom srednjom skolom, koji je u nedostatku posla u Leskovcu radio pola zivota na skeli ili neki moleraj, ne vidim nikakav problem u ovome.

- На услове се жале градска деца, ненавикла на муку. Радила сам 10 година код Кинеза, по мразу и сунцу за 10.000 динара. “Јура”, у којој је све чисто и топло, за мене је рај, а 35.000 динара право су благо - прича мајка двоје деце.

Ovo je takodje ok izjava ako ta zena ne moze da nadje tek tako lako posao u Leskovcu, a radila je za 10k dinara pre. Ko je radio za bedu ili teske fizicke poslove za malo para, taj ce da peva za 35 000 dinara, a narocito dole na juznoj pruzi.

Sam po sebi, najcrnji i najgrdji rad je na normu i na pokretnoj traci. A kao sto napisah, plata od 35 000 dinara je sigurno dobra plata u Leskovcu, poznajem licno drugove koji za takvu ili malo vecu platu rade u Beogradu. E sad, jebi ga, ako je svima vama ovo bedna plata, pretpostavicu da primate mnogo vece plate, pa dalje proizilazi da nam zaista super ide, sramota me je kako nam dobro ide, Vucicu majstore, itd.

Nije vezano za tekst ali aj da napravim jednu paralelu. Tamo na kraju leta 2000-te sam radio celih mesec dana u mcdonaldsu na slaviji, inace prvi susret sa privatnikom te vrste i evo otprilike kako je sve to bilo:

- Na posao si obavezan da dodjes pola sata ranije, da bi ispeglao na licu mesta uniformu koju ces nositi taj dan;
- Imas mentora koji uvek motri na tebe i koji ti izdaje zadatke, novajlije rade dve nedelje kao cistaci, pa dve nedelje na kasi i tako prvih 6 meseci;
- Moras da mu najavis odlazak u WC, pa te on menja, (tipovi u belim kosuljama, bar su ih tada nosili)
- Buduci da se cekiras prilikom otpocinjanja smene, za pocetak i kraj pauze, bukvalno ako zakasnis minut, pricas sa upravnikom ili sefom smene, ako zakasnis 5 minuta, pises izvestaj zasto si zakasnio;
- 3 kasnjenja po 5 minuta i 20% manja plata;
- Visak u kasi je bio zabranjen jer se tako rusi timski duh (tako su mi rekli). Tada sam mogao da imam visak/manjak od 10 dinara, to je dozvoljeno, za sve preko razgovaras sa upravnikom i pises izjavu. (imao sam 160 dinara viska, castio me aca lukas i neki arapin, nisam znao da moram to odmah da prijavim mentoru)
- Ako imas manjka vise od 10 dinara, odmah se to unosi u tvoj "dosije" i odmah ti se odbija od plate, platu dobijas umanjenu, srecom nisam imao manjka;
- Ne smes ni jednog momenta da stanes i da ne radis nista, to takodje rusi timski duh, vec ako si sve odradio, moras da se javis mentoru, pa ti on nadje drugi posao koji ces raditi.
- Treca smena, koja takodje postoji u MCD sluzi da bi se sve zivo cistilo od podova, stolova, kao i cele kuhinje.
- Plata mi je bila izmedju 110 i 120 maraka, poredjenja radi, tada je moj kum radio u Sremskoj, na tezgi, na otvorenom, valjao je za nekog gazdu garderobu i parfeme, plata mu je bila oko 250 maraka.

I naravno, mcdonalds niko ne prijavljuje i niko ne jabava bas nikad, a samo menjaju zivu silu iz meseca u mesec, normalno, preko omladisnke.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Rasut na komade

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 1469
Zastava
OS
Linux Ubuntu
Browser
Chrome 50.0.2661.102
mob
Alcatel OT Telenor Smart
Il je 35 hiljade mala plata ili su cene velike, pa vi formulisite kako ocete.
IP sačuvana
social share
Bibo, ergo non desinimus
И покварен сат два пута дневно покаже тачно времe
Нема горег муслимана од потурченог Србина

Кажеш зло не постоји? Итекако постоји, и рођено је између 20. јануара и 20. фебруара.
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 29182
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.62
i jedno i drugo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 50.0.2661.94
35000 jeste dobra plata kod nas. Nazalost...
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol
Poruke 29182
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.62
nije vec se tesimo da jeste jer ima i gore
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 78
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 49.0.2623.112
mob
Nokia 
35000 je beda, kao i sve ispod toga. To što je naš narod navikao da seče uši pa da krpi duoope je drugo. A ni to nije normalno...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 50.0.2661.94
Pa zato i kazem "nazalost"...

U zemlji gde jedno makar 70% ljudi nema ni toliko a rade isto koliko i u "Juri" sa gorim uslovima tesko da je 35000 malo. Maka za te ljude koji nemaju ni toliko...
« Poslednja izmena: 22. Maj 2016, 11:22:11 od marko 284 »
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.11.4
Browser
Safari 601.5.17
mob
Apple 15
Citat
Не разумем. Жена искрено каже да је за ове услове 35к добро. Медицинске сестре имају приближну плату.
Уопште кад упоредиш с другим професијама је добро.

Ne znam sta ne razumes... fredi je vec napisao...
Plata od 35.000 je zaista mala, jer oni pristaju da rade za malu platu, a drzava ne radi nista po tom pitanju... jer je drzavi jedino vazno da platis doprinose. Da li ces imati za platu, drzavu ne zanima, iako je ustavom obavezna da stiti tvoje radno pravo.
Dalje, time sto ona kaze - sta vi hocete, snizava cenu svog rada i rada svih ostalih radnika. Njoj je dobro da moze da prezivljava, ali cisto sumnjam da su njena deca prezadovoljna.
I onda dodje neko ko smatra da je cena rada mala, pobuni se... i gazda izvuce ovu koja bi radila i za govno... i boli je dupe... jer je ona naucena da je govno praaaava poslastica... mljac... mljac...

Sto dalje utice na to da velika firma, koju stiti drzava, postavlja konkurentsku cenu koju manje firme, koje ne stiti drzava ne mogu da isprate... to znaci da se male firme zatvaraju, broj nezaposlenih povecava, i stvara se mesto da cena rada bude jos niza, jer je ponuda rada veca od potraznje...
Tako da.. i ona ce jednom da se nadje pred izborom kada ce joj gazda reci - 35.000? Pa ima ko ce raditi za 20.000...

Drugim recima, takav stav - meni je dobro, sta hocete - dovodi do toga da i danas imam Vucica na vlasti protiv koga sam pricas.
Cilj je stvariti armiju ljudi koji nemaju izbora i pristaju na sve. Ama bas sve.

Eto ti glasaca SNS. On je zadovoljan mrvicama.

Kao sto ce npr. sutra glasati na referendumu o otcepljenju Kosova, zbog koga je bio jeban u mozak prethodnih 25 godina...

Ili... tapsace kada budu ukidali obavezno zdravstveno osiguranje, jer boze moj... on je zdrav...
« Poslednja izmena: 22. Maj 2016, 11:43:53 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 628
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 46.0

Nije vezano za tekst ali aj da napravim jednu paralelu. Tamo na kraju leta 2000-te sam radio celih mesec dana u mcdonaldsu na slaviji, inace prvi susret sa privatnikom te vrste i evo otprilike kako je sve to bilo:

- Na posao si obavezan da dodjes pola sata ranije, da bi ispeglao na licu mesta uniformu koju ces nositi taj dan;
- Imas mentora koji uvek motri na tebe i koji ti izdaje zadatke, novajlije rade dve nedelje kao cistaci, pa dve nedelje na kasi i tako prvih 6 meseci;
- Moras da mu najavis odlazak u WC, pa te on menja, (tipovi u belim kosuljama, bar su ih tada nosili)
- Buduci da se cekiras prilikom otpocinjanja smene, za pocetak i kraj pauze, bukvalno ako zakasnis minut, pricas sa upravnikom ili sefom smene, ako zakasnis 5 minuta, pises izvestaj zasto si zakasnio;
- 3 kasnjenja po 5 minuta i 20% manja plata;
- Visak u kasi je bio zabranjen jer se tako rusi timski duh (tako su mi rekli). Tada sam mogao da imam visak/manjak od 10 dinara, to je dozvoljeno, za sve preko razgovaras sa upravnikom i pises izjavu. (imao sam 160 dinara viska, castio me aca lukas i neki arapin, nisam znao da moram to odmah da prijavim mentoru)
- Ako imas manjka vise od 10 dinara, odmah se to unosi u tvoj "dosije" i odmah ti se odbija od plate, platu dobijas umanjenu, srecom nisam imao manjka;
- Ne smes ni jednog momenta da stanes i da ne radis nista, to takodje rusi timski duh, vec ako si sve odradio, moras da se javis mentoru, pa ti on nadje drugi posao koji ces raditi.
- Treca smena, koja takodje postoji u MCD sluzi da bi se sve zivo cistilo od podova, stolova, kao i cele kuhinje.
- Plata mi je bila izmedju 110 i 120 maraka, poredjenja radi, tada je moj kum radio u Sremskoj, na tezgi, na otvorenom, valjao je za nekog gazdu garderobu i parfeme, plata mu je bila oko 250 maraka.

I naravno, mcdonalds niko ne prijavljuje i niko ne jabava bas nikad, a samo menjaju zivu silu iz meseca u mesec, normalno, preko omladisnke.

Smile

da ali to im 14 godina nije odgovaralo da pricaju

eto za 4 godine vladavine zutih lesinara vodile su se kampanje oko kolubare, navijaca i Brisa Tatona,

da je srbin pogino sve bi boleo kurac

jebem im mater izdajnicku
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows 7
Browser
Chrome 50.0.2661.102
mob
Qtek 小米
Чак и Хитлер и Стаљин када су дошли на власт побољшали су услове рада за раднике и спровели у дело социјалну правду и побољшали стандард радничке класе.
Данас имамо демократију која као друштвено уређење је 100 пута гора од фашизма и комунизма.

Citat
Ovo je za inspekciju i medije, a narocito ako im to nije placeno ili na drugi nacin regulisano. Buduci da su valjda prijavljeni za stalno, dobijaju isecke sa platom, tu im pise i broj radnih sati, pa ako je manji nego sto su realno radili, opet u medije. Na primer u VIP mobile-u (kod nas) se ne placa prekovremeno ali se akumulira u slobodne dane.
Па у Србији се ни у државним фирмама више не плаћа прековремени рад. Такође, режим је донео такве законе да се више нико не прима за стално, тако да сваки државни орган има бар 40-50 % људи који нису примљени за стално и који не смеју да подрже синдикалне протесте нити да се боре за своја права.
Ја знам за примере неких колегиница који долазе викендом да раде и свакодневно остану радним данима дуже и нико им не плаћа прековремени рад.
Мусави, крезуби народ је у праву, ко им је%е матер и онако раде седећи на удобној столици, нису као ови мученици из Јуре нон-стоп на ногама и могу да иду у ве це чак и да серу ... али понекад ми је жао њихових породица, деце која трпе све то и једу неко смеће од хране.

Што је најгоре од свега тој Јури је режим дебело платио да их довуче овде и онда се враћамо на ову причу која је Анеа већ изнела

Citat
Sto dalje utice na to da velika firma, koju stiti drzava, postavlja konkurentsku cenu koju manje firme, koje ne stiti drzava ne mogu da isprate... to znaci da se male firme zatvaraju, broj nezaposlenih povecava, i stvara se mesto da cena rada bude jos niza, jer je ponuda rada veca od potraznje...
Tako da.. i ona ce jednom da se nadje pred izborom kada ce joj gazda reci - 35.000? Pa ima ko ce raditi za 20.000...

IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.221 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.