Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Шака пиринча за српског радника - Јура  (Pročitano 20090 puta)
21. Maj 2016, 15:56:22
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
Browser
Chrome 50.0.2661.102
mob
Qtek 小米
"БЛИЦ" РАЗБИО ЗИД ЋУТАЊА У "ЈУРИ" Три мале нужде - пенал

МИЛИЦА ИВАНОВИЋ И ИСТРАЖИВАЧКИ ТИМ “БЛИЦА” | 20. 05. 2016 - 20:12х  измена вести 21-05-2016. -
Измишљотина је да радници “Јуре” морају да носе пелене јер им је забрањено да иду у тоалет, али је истина да је дисциплина гвоздена, са примесама мобинга.

Фото: РАС / РАС Србија
пин он пинтерестсхаре ит
Ово је закључак до којег је дошао истраживачки тим “Блица”, који је након дугих и упорних покушаја успео да пробије зид мистерије и ћутања који окружује јужнокорејску фабрику у Лесковцу. Фабрику о којој се много пише, али суштински веома мало зна...

РАДИ 1.500 ЉУДИ

У лесковачком погону “Јуре” за производњу каблова за аутомобилску индустрију ради 1.500 људи. Под именом и презименом нико неће да прича због страха од отказа. И под заштитом анонимности сви су опрезни. Ипак, из неколико њихових прича успели смо да склопимо мозаик како изгледа рад за Јужнокорејце.

Радник прве смене каже нам да његов дан, с осмочасовним радним временом, почиње на једној од 15 покретних трака за израду и повезивање каблова, у стојећем ставу.

- Машине се пале у шест часова, али ја морам да будем поред њих 15 минута раније због састанка с лидерима и менаџерима који нам дају упутства и упозоравају да ниједан од нас не сме да проузрокује застој. Онда креће борба за норму и квалитет - објашњава овај мушкарац, тек нешто старији од 30 година.

На получасовни доручак у мензи, у коју радници носе доручак од куће или наручен из оближње пекаре, иде се у неколико смена. Прва смена одлази на паузу у 9.15, последња у 10.45 часова.

Прочитајте још:
ЛЕСКОВАЦ ИЗ ДОБА ЈУРЕ Колико је заиста тешко радити у јужнокорејској фабрици
ПРОТЕСТ У "ЈУРИ" Зауставили машине јер неће да раде 'на црвено слово'
Инспекција: Нико од радника „Јуре“ није се жалио на мобинг
- То је најлепши део радног дана, тада једино можемо да попричамо са колегама и попушимо једну или две цигарете у фабричком кругу - испричали су нам радници.

Одлазак у тоалет је посебна прича. Кажу, претпостављају да је прича о ношењу пелена, за коју су нам сви потврдили да није тачна, настала баш због строгих правила везаних за тоалет.

- Уколико има потребе да се иде у тоалет, мора да се подигне рука и да се држи у ваздуху све док то не види лидер, вођа смене. Док сам у тоалету, мења ме управо тај лидер за машином. Знајући да ћу бити критикован ако се дуже задржим, морам да журим, о великој нужди буквално и не размишљам - описао нам је један од радника прве смене.

Како истиче, у тоалет се не може ићи често.

- Толеришу се два краћа боравка у тоалету, трећи је већ проблематичан, а при четвртом настаје паника и тада већ осетиш мобинг. Ту онда интервенише и менаџер. Окупе се сви око тебе и прво питање се односи на здравље. Ако кажеш да имаш стомачне проблеме, одмах те саветују да идеш код лекара, али ако одеш код лекара и одеш на боловање, твоја фотографија одмах осване на огласној табли с подацима о томе када си отишао на боловање. То је за мене веома понижавајуће. Само сам једном био два дана на боловању и никада више. Радим и под температуром и са грипом - прича наш саговорник и додаје да га је лидер два пута јурио по клозету када се мало дуже задржао.

Један његов колега описао нам је, како је назвао, психичку тортуру кроз коју пролази ако дође до застоја на самој покретној траци.

ШАЉУ КОД ЛЕКАРА

- Чим се појави проблем, налете сви као ројеви оса на тебе. Корејци се деру на менаџере, менаџери на лидере, а лидери још јаче и гласније на нас. То је веома понижавајуће и стресно. У почетку сам се тресао као прут од страха, јер сам одрастао у породици у којој никада није било повишеног тона. Данас често добијам жељу да узвратим истом мером, да им кажем да ми нисмо стока и да све што имају да кажу могу да ураде и мирнијим тоном - прича овај радник “Јуре”.

Иза сваког усменог следи писмено упозорење на грешку, после другог упозорења углавном је на реду отказ.

ПОВЕЋАЊЕ НОРМЕ

Радници „Јуре“ раде прековремено, суботом, па и недељом. Одлуке о раду викендом се најаве два сата пре завршетка смене, а прихватају се без поговора. Радници с покретних трака жале се и на реваншизам.

- Сада је све пооштрено, јер смо ми радници с покретних трака били покретачи петиције и организатори штрајка против рада за првомајске празнике. Увели су нам трећу смену и повећали нам норму. На нас се сада посебно мотри - чули смо од њих.

Радници у производњи примају од 25.000 до 40.000 динара. Време годишњих одмора се углавном поштује, када се одлази на колективне одморе, и то је плаћено.

Друга страна приче о раду за Корејце: Мени је овде као у рају

Како је утврдио “Блиц”, тачно је да у “Јури” има доста незадовољних радника, али је тачно и да није мали број оних који уопште не мисле тако. Ево шта кажу неки од њих...

- Морам да кажем да сам задовољан платом, с обзиром на то да је она мало мања од плате, на пример, професора који је за тај посао морао да заврши факултет - рекао нам је један од радника.

Његова колегиница још је оштрија:

- На услове се жале градска деца, ненавикла на муку. Радила сам 10 година код Кинеза, по мразу и сунцу за 10.000 динара. “Јура”, у којој је све чисто и топло, за мене је рај, а 35.000 динара право су благо - прича мајка двоје деце.

“Јура” без коментара

Овај текст је остао без коментара “Јуре”, иако је “Блиц” у последњих 20 дана пет-шест пута мејлом послао питања њиховом представништву у Београду. Телефонски контакт није могућ, с обзиром на то да нигде није објављен ниједан број телефона те компаније.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/blic-razbio-zid-cutanja-u-juri-tri-male-nuzde-penal/674cjnw?ref=fbblic

ЛЕСКОВАЦ ИЗ ДОБА ЈУРЕ Колико је заиста тешко радити у јужнокорејској фабрици
http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/leskovac-iz-doba-jure-koliko-je-zaista-tesko-raditi-u-juznokorejskoj-fabrici/dbq3d9q
Вучић : ''требало да буде тише и да се не води кампања против инвеститора''

http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/vucic-o-strajku-u-leskovcu-licno-cu-razgovarati-sa-radnicima-i-vlasnicima-jure/z6jnvnf
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 46.0
Биће да је Јура ипак боља од мотике.
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.11.4
Browser
Safari 601.5.17
mob
Apple 15
Objasnjenje zasto se u Srbiji nikad nista nece promeniti...

Citat
- Moram da kažem da sam zadovoljan platom, s obzirom na to da je ona malo manja od plate, na primer, profesora koji je za taj posao morao da završi fakultet - rekao nam je jedan od radnika.

Njegova koleginica još je oštrija:

- Na uslove se žale gradska deca, nenavikla na muku. Radila sam 10 godina kod Kineza, po mrazu i suncu za 10.000 dinara. “Jura”, u kojoj je sve čisto i toplo, za mene je raj, a 35.000 dinara pravo su blago - priča majka dvoje dece
.

Pa, pi*ka ti materina...  Smile

« Poslednja izmena: 21. Maj 2016, 16:29:03 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 50.0.2661.102
Citat
Измишљотина је да радници “Јуре” морају да носе пелене јер им је забрањено да иду у тоалет

Трагедија је што је овој 35.000 право благо Smile Smile

Едит: Претече ме Анеа Smile

IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 50.0.2661.102
LOL, opet ono - ne valja kad se narod žali, ne valja kad se ne žali.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 78
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 49.0.2623.112
mob
Nokia 
Kampanja protiv investitora... pa da lepo nas ljudi izreklamirali kao jeftinu radnu snagu na CNN (čitaj roblje) i sad se tu neki radnici bune što moraju da šoraju u gaće  Smile

Ja ne kapiram ovaj narod. Neće da kopaju i da beru maline, al' zato će da rade za ogromnih 35k sa sve pelenama. Jbte.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.10.5
Browser
Safari 601.6.17
mob
I-mate 30 Pro
ubice ovog stojka u nekom narodnom buntu...

"kad bi revolucija bila u mojoj pesnici ja je nikad ne bi pustio..."

Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 16.0
Citat
Pa, pi*ka ti materina...

Smile ne psuj  Smile
e svasta ..sad stvarno odo....sad sam sve vidio....na bureku.... Smile
tj svasta sam vidio ..pa i aneu kako psuje  Smile  Smile

dodikovi gestapovci...po ovakvim cumezima....rade i gore stvari....
samo sto niko ne smije da pisne....jer nikad vise nece naci posao- nigdje..
i proganjat ce ga na svim nivoima i potpuno ga unistiti..
struju i telefon i vodu ce mu sjeci i za 20 maraka duga
skidat ce ga sa biroa kad im se prohtije....i tako dalje..

cak im ne daju ni slobodan dan i kad je drzavni praznik...ne svi..ali neki privatnici sa posebnim povlasticama..
to su firme i ovi ostali privatluci ...gdje je ugradjen neko iz vrha vlasti....

kukaju privatnici kako im to utice na proizvodnju i kako ce propasti....jer ne mogu stici da urade narudzbe koliko imaju posla...

a kad trebaju podsticaje ili kad mogu da uzmu od  drzave koji milion.....tj kad ne plate poreze....
 onda sve cine da im se dugovi obrisu...otpisu ili sta god....
i kukaju kako nemaju posla i jedva prezivljavaju tesku ekonomsku krizu u svijetu.... Smile

sve je to isti olos.... Smile

Smile
« Poslednja izmena: 21. Maj 2016, 19:32:55 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Linux
Browser
Chrome 11.0.696.34
35 hiljada je dobra plata u Srbiji...
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 29182
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.62
to je beda al se mi tesimo da je dobro jer ima gore e za to nas treba jebati jos vise jer smo glupi ko kurac
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.