Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 16:04:35
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rusi hoće da grade nuklearku u Srbiji  (Pročitano 16332 puta)
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15

I Posle Mene JAA

Prvo pogledaj koliko kosta jedna nukelarna elektrana pa onda pricaj nesto, realno cena kw iz nukelarke je 10 puta skuplja,  kome ces to prodavati gradjanima? da placaju tako skupu struju ?

Realno to se nece realizovati.

Vec su najavili izgradnju hidroelektrane na Drini i vetroparkove kod Panceva sto je sasvim dobra investicija.

Tako da nemoj da mi izvrces reci da nam nije potrebna elektricna energije, vec da nam nije potrebn nukelarna elektrana.

A sto se tice psenice, pa pogledaj dali se seljacima isplati proizvodnja nece niko da je proizvodi i sve se manje proizvodi jer se ne isplati, tako da nemoj da mudrujes tu, jer ako nesto proizvedes ne mora znaciti da ces prodati.
IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia 6230
Vetar je kod nas negde do 7,2km/sec. Negde srednja klasa i to samo ne odredjenim lokacijama.
Racunaj da na ovoj brzini se treba sagraditi vetrogenerator snage 1Mw.
Da ne bih duzio, ako je srednja brzina tolika onda racunaj grubo da taj vetrogenerator ce proizvesti negde 1/3 te instalisane snage. (Ako racunas da vetar ne duva stalno, a smatraj da toliko daje da hipoteticno radi kontinualno)
Znaci 300Kw. Znaci za jedan blok TE Tesla od 340 Mw, tebi treba preko 1100 vetrogeneratora.
Za tri bloka, da imas samo 1 Gvat, treba ti 3300 vetrogeneratora od 1Mw.
Srbija i da je od Stambola do Beca ne moze to sagraditi. Uz to ima niz drugih stvari koje ce te naterati da odustanes. Mi smo umereno kontinentalna klima, a vetar moze biti samo blaga ispomoc.

Evo vam jedan moj mali skromni pokusaj, pa izracunajte, svoju energiju u svakom trenutku:
[url=http://futureenergyevolution.com/SEA/vetar.php
]
http://futureenergyevolution.com/SEA/vetar.php
[/url]

Zapamtite jednu stvar: sve price oko nuklearki stoje, ali to je buducnost, jer jednostavno nece biti fosilnih goriva. Mi smo daleko promasili kad je trebalo.Dok se ljudi nauce da rade posao sa obnovljivim izvorima, nuklearke ce biti tranzicija, voleli ili ne. Bajatovicev gas ce biti jos 20 godina, nuklearka moze ladno 100.
Prica o gasu je farsa, a jos gore sto teraju ljude da grade kucu od krova: gasa jos nema a hoce investicije za uvodjenje gasa, da se ljudi zaduzuju, uvode itd. Da se uzimaju zajmovi za gasne elektrane, a kw iz gasne je uzasno skup. Recimo grubo receno, racunaj koliko sada placas gas i udvostruci cenu i eto to struja na gas.

Uz to u politickom smislu, pravite razliku izmedju nuklearnog lobija Rusije i srpske Moskve koja ti mesetari gas, siri ljubav prema Rusiji (onako irealnu) i stavlja 30% sebi u dzep.

Zapamtite, da dve stvari i to ooooooooogromne mozemo uraditi sa rusima: metro i nuklearke.
Ali ce svakako nasi politicari zanti da usmere ljubav prema majchici: zbog gasa, ne zbog nuklearke ili metroa.
Nuklearke i metro hoce zli rusi da naprave, pod papinim uticajem a gas hoce dobro cudni rusi koji nas mnogo vole. Smile Smile Smile Srpskom pecinaru je to dovoljno.
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5

shkorpon

„Кукурузна” електрана

Из постројења Милана Филиповића у Драгачици код Гуче први киловати ће потећи у марту, а власник рачуна ће продајом струје ЕПС-у уложени новац повратити већ за пет година

Драгачица – Милан Филиповић силирао је кукуруз са 15 хектара и сместио га у нови хоризонтални силос, а његове комшије из Драгачице засејали су прошле седмице 20 хектара сточног грашка и јечма, такође за силажу. То је довољно „хране” за електрану на биомасу, коју Филиповић управо гради.

– Електрана ће почети да ради у марту и производиће 75 киловата на сат. Колико ми је познато, у Србији постоји осам енергана на биогас, али је ова прва на кукуруз – каже Филиповић за „Политику”.

Поред силоса, енергана обухвата дигестор, односно кацу где се обавља ферментација, затим складише обрађеног материјала (супстрата) и машинску собу са генератором.

– Бактерије у дигестору, на температури од 37 степени, разграђују биомасу на метан, угљен-диоксид, воду и компост, и све те компоненте је могуће даље користи – истиче наш саговорник, прецизирајући да је силос већ завршен, постављена је и вага за пријем силаже, а у току су радови на дигестору пречника 12 метара, на чијој је средини пројектован стуб од седам метара. Као кров, предвиђене су две цераде између којих ће се упумпавати ваздух ради изолације.

Инвеститор у овом послу је „Енергообнова” из Београда, а главни део пројекта урадио је сам Филиповић, иначе професор машинства и дугогодишњи чачански предузетник, који нам открива да је многе техничке детаље у вези са овим подухватом једноставно „покупио” са – Интернета.

– Електрана ће коштати 200.000 евра, најскупље ставке су мотор и генератор. Комплетну опрему производе чачанска предузећа и може се рећи да је ово јевтин објекат, јер је светска цена оваквих фабрика струје око пола милиона евра – каже Филиповић.

Иначе, влада Србије недавно је усвојила Уредбу о подстицајним ценама за електричну енергију која се добија из обновљивих извора.

– На основу тога ћу са Електропривредом Србије закључити уговор на 12 година о испоруци електричне енергије. Ради се о 600 мегавата годишње, а трошкови производње по киловату не би требало да пређу пет центи. Пошто ће ми ЕПС плаћати по 16 центи, рачунам да ћу уложено вратити за пет година – закључује Милан Филиповић.

Politika

______________________________ ______________________________ ________________

Evo sta sam procitao u studijama koje su radili iz fakulteta tehnickih nauka...

Međutim, u Srbiji postoji ozbiljan, ali neiskorišćen energetski potencijal u energiji vetra.
Vetar se po važećim kriterijumima za ekonomičnu eksploataciju, može eksploatisati na površini od
oko 500 km2. Pri stepenu razvoja tehnologije iz 2002. god., mogu se instalisati vetrogeneratori
ukupnog kapaciteta oko 1.300 MW, što je oko 15% ukupnog energetskog kapaciteta Srbije. Ovi
kapaciteti mogu da proizvode oko 2,3 TWh električne energije godišnje.

A racunaj da je jedna trubina snage 2 megavata, sto  izadje 600 vetrenjaca.

Racunaj da je ta tehnologije iz 2002 godine, i sto je onda zadovoljavala 15 % ukupnog energetskog kapaciteta srbije.

Ja ne znam sto si ti protiv vetrenjaca, kad ce se isplatiti za 3 godine najvise.
IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

бубили

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4071
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia c5
vidim ja da cemo da popushimo nuklearni reaktor za 10-ak god. sto nikako nije dobro. Gde bi mi odlagali nuklearni otpad?
IP sačuvana
social share
''s  ljudima sličnim nama sve je pozitiva
tenzije nema i nema agresiva
jer preko dana od blamta slika mi se manta
a uveče kad se raskantam spavam ko zaklan''
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
а,б,в,г,д,ђ,е,ж,з,и,ј,к,л,љ,м,н,њ,о,п,р,с,т,ћ,у,ф,х,ц,ч,џ,ш

То би била азбука. Добро је научи па се врати и прочитај шта је написано на претходним страницама и нећеш постављати питања на која је већ одговорено Smile

ПС: Има да изградимо Ђердап 3, Нуклеарку, неколико електрана на Дрини и да модернизујемо постојеће ТЕ све то тако што ћемо о томе да причамо сваки дан Smile
« Poslednja izmena: 01. Dec 2009, 21:54:44 od Orfanelin »
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

бубили

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4071
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia c5
Sta znaci ovo sa azbukom? Video si prosle godine kako su rusi karali pola evrope sa gasom. Sta dalje pricati o "braci'' rusima.
I sta se ti orfaneline odmah nadrkavash? Nisam video, pa sta sad?
IP sačuvana
social share
''s  ljudima sličnim nama sve je pozitiva
tenzije nema i nema agresiva
jer preko dana od blamta slika mi se manta
a uveče kad se raskantam spavam ko zaklan''
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9046
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Alcatel One Touch
а,б,в,г,д,ђ,е,ж,з,и,ј,к,л,љ,м,н,њ,о,п,р,с,т,ћ,у,ф,х,ц,ч,џ,ш

То би била азбука. Добро је научи па се врати и прочитај шта је написано на претходним страницама и нећеш постављати питања на која је већ одговорено Smile

ПС: Има да изградимо Ђердап 3, Нуклеарку, неколико електрана на Дрини и да модернизујемо постојеће ТЕ све то тако што ћемо о томе да причамо сваки дан Smile
 Nemoj coveka pogresno da usmeravas,to sto pojedini tvrde da se istroseno gorivo za "dz"vraca isporuciocu je  Smile   Pa zbog cega nam je draga i mila nam drzava uzela kredit od 25 miliona evrica,rasturila nam dragu Vincu i osnovala najnovije JP"Nuklearni objekti Srbije" Smile,pitam ja vas...?Da bi uspesno (rok je do kraja 2010,a po direktivi IAEA(vidi Google) vratila U Rusiju od koje je kupljeno pre 3 decenije? mislite da je to kupis sladoled na stapicu,smazes ga,a oko stapica se svi otimaju... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
Zato sto ko god da dodje postavi isto to pitanje bez da razmisli da li na to pitanje postoji i logican odgovor. Mene poslednjeg interesuju price o bratskim odnosima.... Veruj mi na rec, ja u te odnose, u nekim stvarima, ne verujem ni u privatnom zivotu a kamoli na medjudrzavnim....

Nisam za to da se pravi nuklearka ako ne mora da se pravi i mislim da imamo dovoljno alternative ali ovde su neki argumenti pokolebali moje misljenje pa sada sam na stanovistu da treba da se radi ono sto moze da se isplati a ne ono od cega ce da se nakrade najvise para.

Ustvari i ja pricam gluposti nista od ovoga sto se prica nece ni biti izgradjeno dok ja ne osedim makar i sve sto mi ovde palamudimo je suludo i besmisleno.

Drogance ako u ugovoru pise da oni preuzimaju otpad od svoje elektrane onda ce oni da ga preuzimaju ili se elektrana zatvara odnosno ta mogucnost ne postoji u normalnim drzavama.
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9046
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Alcatel One Touch
Mozda je u ugovoru od pre tries godina tako nesto pisalo,al sada od gore pomenutih 25 ml jevara,oko 15 ml$ ide braci   http://sosny.bas-net.by/ 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia 6230
@thug
ok. Ovo oko biomase je apsolutno ok. 56 gradova u Srbiji u precniku od 30 km moze svaki da koristi biomasu za peoizvodnju struje.Zajedno sa otpadom.
Nemoj biti naivan sa vetrom. Necu da se raspravljam, jer znam da nije sansa, samo kao ispomoc. isto vazi i za geotermalnu energiju.
Svarivaci (digestori) se sve vise odustaje. ia prostog razloga jer se pravi od g*na, a g*na su za djubrenje sto je velika usteda u gasu, vestackom djubrivu itd.
Ako hoces o vetru mozemo na 50 stranica. Ne savetujem ali ako imas neku nedoumicu pitaj.
Zasto? Zato sto vecina nema predstavu kako sistem funkcionise i koliko u sustini treba struje.

Dakle biomasa 60%, voda 40% i zavrsio si problem struje. neka Bajatovic pravi elektrane na gas i neka prodaje struju.
Kad proda prvi kilovat neka me probudi, sto bi rekao Kostunica. Do onda mogu da spavam do opela.

Nisam prepotentan, ali 35 godina energetike i to vrhunske, je dovoljno da po malo nesto znam.

Potrosaci su opet bitni. Nove konstrukcije, sunce itd.

Zasto podrzavam nuklearku? Jer time stedimo na fosilnim gorivima da ostanu sledecim generacijama.
Nuklearke nece vise pucati, izuzev terorizma ili trusnih podrucja.Odlaganje otpada u svemiru.
« Poslednja izmena: 01. Dec 2009, 22:51:52 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 16:04:35
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.