Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Avg 2025, 20:07:16
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 39 40 42 43 ... 65
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rock And Roll - Izazov Hriscanstvu  (Pročitano 67568 puta)
Poznata licnost

De profundis clamavi ad te,Domine!

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2727
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Draga sestro u Hristu,slažem se u vezi onoga što si rekla o "obljutavelosti" nas hrišćana i o potrebi za neprestanim praktičnim svedočenjem žive vere u Hrista Boga i to najpre nas koji se smatramo Hristovim jer "ako so obljutavi čime će se zemlja osoliti"? Čime ćemo svedočiti istinitost,lepotu i neponovljivost hrišćanske vere ako i sami ne valjamo?! Međutim,uz svo poštovanje prema vašem muzičkom izboru,ne mogu se složiti da je rok muzika nešto što je po svojoj suštini i po svome plodu dobro i dušekorisno.Naprotiv, mislim da proizvodi ,svesno ili nesvesno,posredno ili neposredno,svojom sveukupnom pojavom i očiglednom neprimerenošću,neukusom i muzičkom disharmonijom,koja se u mnogim rok pravcima razvija čak do jedne krajnje pogubne instance gde se muzika pretvara u "rak mozga",nešto što se imenuje kao,najblaže rečeno,duhovni promašaj! Ta vrsta muzike je surogat koji,po svojoj prirodi,ne može nadomestiti onu duhovnu glad i žeđ koja se javlja u duši koja nije osetila Boga a koja po svojoj prirodi neizbežno traga za Bogom.Surogat,naprotiv,samo pospešuje i umnožava glad i žeđ i razvija ih do krajnjih granica.Sirće ne može utoliti žeđ već samo voda,zar ne? Ovo je jedna kompleksna tema koja potrebuje jedan sveobuhvatan i detaljan razgovor koji se ne može obaviti preko internet poruka,barem ja nemam vremena niti prostora za tako nešto iz,naravno,objektivnih razloga.Kao pravoslavni hrišćanin sigurno znaš stav,da ne idem na svete oce iz prošlosti jer tad ovakve "muzike" nije bilo,stav savremenih otaca i podvižnika u vezi sa muzikom,pogotovu rok muzikom.Dušu uznosi Bogu,posle molitve i duhovne muzike,jedino klasična muzika i verujem da ti je taj stav dobro poznat.Istinu ne smemo prilagođavati sebi i "svojoj viziji istine".Iskreni pozdrav i sve najbolje u Hristu Bogu ti želim!
PS.pozdrav dragom u Hristu bratu rogozubu!
« Poslednja izmena: 27. Mar 2008, 21:22:08 od bulajka »
IP sačuvana
social share

Православна вера наша;она је богатство наше,она род,она венац,она похвала.Нећемо те се одрећи љубљено Православље,нећемо те издати веро од отаца нам предана,нећемо одступити од тебе мајко побожности.У теби смо рођени и у теби живимо.У теби ћемо се и упокојити а ако време позове и хиљаду пута за тебе ћемо умрети.
               (блажени Јосиф Вријеније)

Non praevalebunt, non praevalebunt portaе inferni!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Христос васкрсе!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 313
Zastava жарково
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Nokia 73
@ bulajka

Dragi brate, za pocetak drago mi je da se bar u vezi necega slazemo,ipak hvala Bogu da se oko necega i ne slazemo.
Citat
Međutim,uz svo poštovanje prema vašem muzičkom izboru,ne mogu se složiti da je rok muzika nešto što je po svojoj suštini i po svome plodu dobro i dušekorisno.Naprotiv, mislim da proizvodi ,svesno ili nesvesno,posredno ili neposredno,svojom sveukupnom pojavom i očiglednom neprimerenošću,neukusom i muzičkom disharmonijom,koja se u mnogim rok pravcima razvija čak do jedne krajnje pogubne instance gde se muzika pretvara u "rak mozga",nešto što se imenuje kao,najblaže rečeno,duhovni promašaj!

Postoje pravci u rok muzici koji zvuce zastrasujuce, to niko ne spori. Ne kazem da to volim da slusam, ali kazem da treba da saslusamo ljude koji to slusaju. Sve je posledica necega, sve ima svoje korene. Takodje znam da postoji i muzika koja se pravi tendenciozno kako bi uticala na oblikovanje ljudske psihe. Ali to ne mora da ude rok muzika, muzika je sama po sebi nesto sto utice na cula, ona je prvenstveno culna. Svaka muzika izaziva neke osecaje i svaka je nastala kao posledica necijeg osecaja i unutrasnjeg bica. Normalno da i u rock muzici postoje losi izvodjaci i losa i neukusna muzika, kao sto je slucaj sa bilo kojim muzickim zanrom, ali takodje postoje i predivni primeri, predivne arije, odlicni tekstovi! Ako as hoces, pogledaj ranije postove na ovoj temi, neko je prikacio post od Canetove pesme. Njegov duhovnik je vladika Porfirije, koji inace kaze, parafraziracu, da hriscanin svugde ostavlja svoj pecat hriscanina, pa je pod tim mislio i na muziku.

Citat
Ta vrsta muzike je surogat koji,po svojoj prirodi,ne može nadomestiti onu duhovnu glad i žeđ koja se javlja u duši koja nije osetila Boga a koja po svojoj prirodi neizbežno traga za Bogom.Surogat,naprotiv,samo pospešuje i umnožava glad i žeđ i razvija ih do krajnjih granica.Sirće ne može utoliti žeđ već samo voda,zar ne?

A klasika po tebi nije surogat. Ako budemo tako diskriminantni, onda se mozemo zapitati i sta ja i ti i drugi hriscani trazimo uopste na ovom forumu. U tom slucaju je i ovo vrsta surogata, trea da se sklonimo odavde i da se u miru srca molimo za spasenje ljudi. Zna se ko utoljuje zedj, i mozda su se neki od nas napili vode sa Izvora, ali neki ljudi jednostavno jos uvek tragaju za boljim izvorom, pa dace Bog da ga i pronadju. Svi mi tragamo i pitanje je da li smo i mi zaista pronasli pravi Izvor ili lapcemo sa izvora prelescenog uma, misleci i uo8razavajuci da je to 8as onaj kladenac studeni sa kojeg tece voda Ziva.

Citat
Kao pravoslavni hrišćanin sigurno znaš stav,da ne idem na svete oce iz prošlosti jer tad ovakve "muzike" nije bilo,stav savremenih otaca i podvižnika u vezi muzike,pogotovu rok muzike.Dušu uznosi Bogu,posle molitve,jedino klasična muzika i verujem da ti je taj stav dobro poznat.

Stavovi su jako podeljei i ti kao hriscai i predpostavljam, teolog, to takodje znaš.
Citat
Dušu uznosi Bogu,posle molitve,jedino klasična muzika
Apsoluto se  me slazem sa tim, miti zmam da je to meki zvmicam stav. Moju dusu me uzmosi klasicma muzika, ako hoces cak me mervira i arokmo horsko pevamje po crkvama.(me rade mi slova  tastature) prvi put cujem za takav stav.

Citat
Istinu ne smemo prilagođavati sebi i "svojoj viziji istine"

ovo valjda vazi i za te8e i za tvoje stavove

Svako do8ro od Gospoda i spasa  masega Isusa Hrista!
IP sačuvana
social share
„По томе ће сви познати да сте моји ученици, ако будете имали љубави међу собом“ (Јован 13,35).

Apel za pomoc! Pomozite rad narodne kuhinje u Prekovcima!

Poklonite racunar deci Kosova!
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 388
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Citat
Ali to ne mora da ude rok muzika, muzika je sama po sebi nesto sto utice na cula, ona je prvenstveno culna.
ona je prvestveno- chulna. ti to kazhesh. i onda kazhesh kako je u redu da Hrishcjani slushaju muziku... ili samo ja ovde vidim paradoks..

Citat
A klasika po tebi nije surogat.
mislim da se to odnosilo npr na Chajkovskog..

Citat
Ako budemo tako diskriminantni, onda se mozemo zapitati i sta ja i ti i drugi hriscani trazimo uopste na ovom forumu. U tom slucaju je i ovo vrsta surogata, trea da se sklonimo odavde i da se u miru srca molimo za spasenje ljudi.
proshirujesh tudju rechenicu u smeru koji tebi odgovara. a to shto je proshirujesh u smeru koji bi ljudi nazivali nazadnim i radikalnim, pre sam i za to da Hrishcjani ne koriste internet i tehnologiju, nego da slushaju muziku. isto tako tvoje poredjenje ja mogu da proshirim u smeru u kom vecj ide- poshto forum koristimo za pozivanje Istini, mozhemo i muziku, a ako mozhemo muziku, shto ne bi pozorishte? pa mozhda zato shto je samo prisustvovanje pozorishte zabranjeno na Vaseljenskim saborima. znash, oni sabori koji su projava jedinstva Crkve, i chije su odluke delo Svetog Duha.

Citat
Stavovi su jako podeljei i ti kao hriscai i predpostavljam, teolog, to takodje znaš.
mislim da su Sveti Oci prilichno jednoglasni... a ti mozhesh da slushash ili Petra ili svetog Petra..

Citat
PS.pozdrav dragom u Hristu bratu rogozubu!
Pomazhe Bog, profesore Smiley

ps. gde to ima baroknog pevanja po crkvama? Smile
« Poslednja izmena: 27. Mar 2008, 20:59:44 od rogozub »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2727
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Nijedan stav nije "moj" već stav Crkve čije poglede na život,na ljude,svet i Boga sam prihvatio smatrajući ih nedvosmisleno istinitim! Meni,kao teologu,zaista nije poznat "podeljen stav" po pitanju rok muzike.Pominješ divnog vladiku Porfirija i Caneta iz Partibrejkersa ali to što vladika pokušava da preoblikuje ovoga ili onoga na načine koje on misli da su neophodni je druga stvar.To predstavlja neku njegovu ličnu procenu određene ličnosti,njenog karaktera,sklonosti i predstavlja možda neophodnost u potencijalnom preoblikovanju te osobe takve kakva jeste i ne predstavlja pravilo.Dobro poznajem,na primer,neke ljude(koji su mi inače i prijatelji iz detinjstva)koji su radili na muzičkom projektu kojim su pokušali da "spoje nespojivo" tj. rok muziku i pravoslavnu duhovnost.To nije ličilo ni na šta,što su kasnije i sami priznali iako su me u tom trenutku iznova i iznova ubeđivali "kako je to to".Većina njih i dan danas veru doživljavaju površno i "tradicionalistički" tj. nikakvog suštinski preobražajnog efekta nije imalo na njih.Svako ko ti u Crkvi,ili van nje,kaže da se Bog može "doživeti" kroz ovu muziku te ozbiljno obmanjuje i mislim da ćeš vremenom to sama shvatiti.Pročitaj prethodne postove od rogozuba.Mislim da je momak rekao dovoljno citirajući prave stvari.Srdačan pozdrav! Smile
« Poslednja izmena: 27. Mar 2008, 21:31:28 od bulajka »
IP sačuvana
social share

Православна вера наша;она је богатство наше,она род,она венац,она похвала.Нећемо те се одрећи љубљено Православље,нећемо те издати веро од отаца нам предана,нећемо одступити од тебе мајко побожности.У теби смо рођени и у теби живимо.У теби ћемо се и упокојити а ако време позове и хиљаду пута за тебе ћемо умрети.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2727
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
o.Serafim Rouz

"Postoje dva lazna prilaza zivotu oko nas, koji danas cesto mnogi uzimaju, misleci da je to nekako ono sto bi Pravoslavni Hriscani trebalo da cine.

Prvi prilaz - najuobicajeniji - je jednostavno ici u korak sa vremenom; prilagoditi se rok muzici, savremenim modama i ukusima i celokupnom ritmu naseg bucnog, neotesanog modernog zivota. Cesto staromodni roditelji, koji imaju malo kontakta sa ovim zivotom i zive svoj zivot manje ili vise odvojeno, ali ce se nasmesiti kada vide svoju decu, kako prate najnovije ludilo, misleci da je to nesto bezopasno.

Ovaj put je totalna katastrofa za Hriscanski zivot; to je smrt duse. Neko moze i dalje da vodi spoljasnje ispravan zivot, bez borbe protiv duha vremena, ali je unutra mrtav ili umire; i najtuznije od svega - njihova deca ce platiti cenu u raznovrsnim psihickim i duhovnim poremecajima i oboljenjima koji  postaju  sve  uobicajeniji. Jedan od vodecih clanova samoubilackog kulta koji je zavrsio tragicno u Dzonstaunu pre cetiri godine, bila je mlada cerka grckog Pravoslavnog svestenika; satanisticka rok grupa kao “KISS - Knights In The Service of Satan”, sastavljena je od bivsih Ruskih Pravoslavnih mladih ljudi; najveci deo clanstva  satanistickog hrama u San Francisku, prema istrazivanjima, bili su Pravoslavni mladici. Ovo su samo neki od udarnih slucajeva, vecina mladih Pravoslavnih ljudi ne zaluta toliko daleko - oni se samo mesaju sa antihriscanskim svetom oko njih i prestaju da budu primeri bilo kakvog Hriscanstva za one oko njih.

Ovo je pogresno. Hriscanin mora biti drugaciji od sveta, iznad svih danasnjih nastranosti nenormalnog sveta i ovo mora biti jedno od osnovnih stvari koje zna, kao deo njegovog Hriscanskog vaspitanja. U protivnom, nema svrhe da se nazivamo Hriscanima - manje vise Pravoslavnim Hriscanima.

Drugi lazni pristup nasuprot tome je onaj koji se moze nazvati lazna duhovnost. Prevodi Pravoslavnih knjiga o duhovnom zivotu, postaju sve dostupnije i Pravoslavni recnik duhovne borbe je plasiran sve vise u atmosferu, tako da neko moze naci rastuci broj ljudi koji govori o isihazmu, Isusovoj molitvi, asketskom zivotu, uzvisenim stanjima molitve i najvecim Ocima kao sto su Sveti Simeon Novi Bogoslov, Sveti Grigorije Palama, Sveti Grigorije Sinait.

U redu je da se bude svestan istinski uzvisene strane Pravoslavnog duhovnog zivota i da se ima postovanje za velike Oce koji su to ziveli; ali, ukoliko nemamo vrlo realnu i vrlo skromnu svesnost i poznanje, koliko smo daleko svi mi od toga danas; od zivota isihasta i koliko smo malo pripremljeni da mu cak i pridjemo, nase interesovanje u tome vise ce biti samo izraz naseg egocentricnog  “plasticnog”  univerzuma. “Mladi ljudi JA generacije postaju isihasti!!!”, to je nesto sto neki pokusavaju danas da urade; ali u stvari oni samo dodaju novu igru, nazvanu “isihazam” novim atrakcijama u Diznilendu."

"Onaj koji je presao u Pravoslavlje pravo iz “rok kulture”,  a po pravilu svako ko misli da moze da kombinuje Pravoslavlje sa takvom vrstom kulture - pretrpece mnogo patnje i bice na teskom putu, pre nego postane istinski Pravoslavni Hriscanin koji je sposoban da preda svoju veru i drugima.

PS.Molimo se Bogu da se reči proroka ne ispune na nama:"I na gozbama su im gusle i psaltiri i bubnji i svirale i vino; a ne gledaju na dela Gospodnja i ne vide rada ruku njegovih" (Isaija 5:12).
« Poslednja izmena: 27. Mar 2008, 22:10:41 od bulajka »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Sta je jednom flasa, to je drugom biblija.
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2727
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Samo što ta "flaša" vodi u smrt a "opijenost" verom  Hristovom u život večni,pa birajmo!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Nisi skontaO sta sam hteo da kazem. Neko je opijen alkoholom a drugi verom i jedan i drugi put su bez razuma i ikakve logike. Jer ako samo znas jedan put a prodjes pored 50 gubis iskustvo. Ja sam nekad bio kao ti u neku ruku, ali to se promenilo. Pijanac pije jer je njemu logicno da se odsece od sveta i zaboravi na svoje probleme, dok fanaticni vernik radi gotovo isto sam na drugom nivou. Odseca se od prirode i logike i tezi za necim vecim.
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Interesantno je kako svako za onog drugog misli da je on opijen. I zarobljen i zatucan i ...svašta!

To me podseća na mene dok sam bio u bendu - uvek su mislili da sam i na drogama.

I kad sam bio u ratu, kad smo pevali uveče - uvek su nas sutradan pitali:
"Odakle vam piće kad - niko drugi nema?"
A mi pili Coca-colu!

A sada - oni koji čitaju šta pišem, misle da sam opijen religijom,
a to ne misle ovi na poslu, sa kojima radim.

Tja; ima nas raznih.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2727
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Nisi skontaO sta sam hteo da kazem. Neko je opijen alkoholom a drugi verom i jedan i drugi put su bez razuma i ikakve logike. Jer ako samo znas jedan put a prodjes pored 50 gubis iskustvo. Ja sam nekad bio kao ti u neku ruku, ali to se promenilo. Pijanac pije jer je njemu logicno da se odsece od sveta i zaboravi na svoje probleme, dok fanaticni vernik radi gotovo isto sam na drugom nivou. Odseca se od prirode i logike i tezi za necim vecim.
Ne bih se složio  da je vernik "bez razuma" jer: "reče bezumnik u srcu svom-nema Boga!" kako kaže prorok,car i psalmopojac David a zna se na koga se to odnosi,zar ne? Savremeni svet sa svojim,u mnogo čemu,pogubnim stvarima ti upravi i nudi"mnoštvo puteva"a kaže Gospod:"Širok je put koji vodi u propast" i između ostalog ovim je mislio i na ovo o čemu ti pričaš.Što se tiče "logike" i "razuma ovog sveta" kaže sv.Simeon Novi Bogoslov:"Nije znanje svetlost,već je svetlost znanje!",istinska svetlost Boga koji je sebe predao smrti radi oboženja čoveka...radi tebe i mene.Pozdrav!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 39 40 42 43 ... 65
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Avg 2025, 20:07:16
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.081 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.