Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 06:36:44
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Religija je u modi  (Pročitano 19843 puta)
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Legum servi sumus ut liberi esse possimus.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
Zastava tako blizu, a tako daleko
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
mob
SonyEricsson 
Nažalost pomodarstvu se ne može pobjeći. Kao i kod vas i kod nas su 90-e bile nekakv "polet" religije jer je naglo porastao broj ljudi koji posjećuju Crkvu, jako puno onih koji nisu krstili djecu ili se crkveno vjenčali to su tada napravili... Jednostavno, bilo je takvo vrijeme kada je nešto što je ipak bilo potiskivano (a kojiput se i rigorozno išlo protiv toga - npr. ja sam u drugom osnovne dobio ukor jer sam rekao da je Božić važniji praznik od Dana Armije) izašlo na površinu i dobilo snažan vjetar u leđa. Dobar Hrvat je morao biti i dobar katolik, a dobar Srbin je morao biti i dobar pravoslavac.

Sad kod nas to pomalo splašnjava, odnosno omjer ljudi koji ide u crkvu odgovara europskom prosjeku, mada su sad puno učestalija crkvena vjenčanja i broj krštene djece je i dalje u postotku velik. No već broj djece koja ne idu na vjeronauk je u nekim regijama i veći od 50%. Moje osobno iskustvo kao profesora (ne vjeronauka) u jednoj školi je bilo da je svega 20% djece išlo na vjeronauk.

Kod nas su sad osim križeva (ipak ne toliko velikih kao na slikama) popularne i nekakve narukvice koje na malim slikama prikazuju Majku Božju, Srce Isusovo, različite svece i slično mada je to baš potpuna novotarija - mislim da bi se Crkva morala malo time pozabaviti jer mi se sve čini da se vjerski simboli na taj način pomalo svode na razinu zečje šape i sličnih amuleta što ne bi trebali biti.

Što se mene osobno tiče ne nosim nikakav nakit osim vjenčanog prstena, no u automobilu imam krunicu i također kada prolazim pored neke crkve ili raspela prekrižim se. Kojiput to napravim u hodu, koji put zastanem ili usporim autom, kojiput se čak i lagano naklonim, ali u načelu nisam tome obraćao toliko pažnje. Nadam se da Bog zna da to činim iskreno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
Citat
nemoj ti zovem ekipu da te iznabada i izprangija.

Reci da se šališ!

ko se bre šali a  ?

šta je ? fleš bekovi a ?

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Da priču spustimo na zemlju i laganica šetnja

« Poslednja izmena: 03. Dec 2009, 06:50:51 od Imaginelo »
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Sto se grbo rodi, vrijeme ne ispravi!

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1427
Zastava ~/Belgrade\Serbia\Europe\Earth
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Apple 
hm.. ja na religiju gledam kao na tradiciju, moji su od kad pamtim slavili i slavu, bozic i uskrs, .. skromno u krugu porodice, sa najblizim prijateljima i porodicom. Nikad pompezno sa muzikom u kafani ili pod shatorom.
Mislim, biti vernik, po mom misljenju, znaci pridzavati se nekih nacela u svkaodnevnom zivotu i to je nesto lichno, i ne vidim nista lose u tome, sta vise, mislim da je to napredak posle crvene okupacije..

A o slavama u kafani, gde ljudi donesu ikonu, svecu i kandilo i stave pored ulaznih vrata restorana.. ili o idiotlucima 90ih gde su ubice i mafijasi poput Arkana i njemu slichnih u ime Boga i nas svih ubijali a posle isli u Crkvu i palili svece i ostavljali donacije, o tom je i suvisno diskutovati.
IP sačuvana
social share
.: nema granica ljudskoj gluposti :.
Pogledaj profil GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49850
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
mob
Samsung Galaxy S24
Мислим да је и то што називате "квази-религијом" позитиван процес који може довести до искрене религијозности. Људи тапкају у мраку. Никада се није касно искрено покајати и поправаити. Иако нису убјеђени вјерници, људима се религијски симболи чине интересаним пошто их вјеровано слабо познају те им изгледају као којекаква мистерија. Ја сам у Египту набавио анк који сам носио, али то не значи да аутоматски вјерујем староегипатској религији.   
« Poslednja izmena: 05. Dec 2009, 02:09:08 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 416
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Prilično postojan brand![i][/i] Traje već 2.000 godina. Pa ipak se "nosi" manje od leviski koje su u trendu pola veka. Jeste li razmišljali šta bi bilo kada bi se religija reklamirala koliko Coca Cola ili "moja Šauma" ili ulošci s krilcima? SVI, svi bismo bili vernici.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
ja nesto gledam ljude na ulici i u autobusu, i kad sve saberem, mnogo vise ima onih koji se ne krste kad prodju pored crkve, nego onih koji se krste. iz cega proizilazi da je ateizam, ustvari novouvezeni agnosticizam u modi, sto ni ne treba da cudi s obzirom da je crkva institucija u koju narod ima najvise poverenja. nekada je uz crkvu bila i vojska (po poverenju), a onda dodjose uvezena nam "braća" da je uniste.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 416
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Reko bih u modi su slave, ikone, krstače na maljavim grudima, krstače između ženskih silikona, da si "na ti" sa nadležnim sveštenikom, da ti barem protojerej ako ne vladika dolazi da ti sveti vodicu. Ali, kad odete na liturgiju, pa kad se govori Očenaš ili Verujem, videćete gomiletinu ćutača ili otvarača usta. Još je malo onih koji znaju. O psaltirima da ne govorim. Tako da, odlično postavljen a tema. Religija nije "spirit" niti modus vivendis ovoga naroda, nego upravo pomodarstvo. Ali, ako iz tog pomodarstva ostane pravoslavlje kao rado "nosivi brend", opet smo nešto uradili.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
јбг...увек сам демоде Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Ko zadnji, ćelava mu keva!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 13104
Zastava Batajnica
OS
Linux
Browser
Mozilla
mob
Samsung SGH-E630
ja nesto gledam ljude na ulici i u autobusu, i kad sve saberem, mnogo vise ima onih koji se ne krste kad prodju pored crkve, nego onih koji se krste. iz cega proizilazi da je ateizam, ustvari novouvezeni agnosticizam u modi, sto ni ne treba da cudi s obzirom da je crkva institucija u koju narod ima najvise poverenja. nekada je uz crkvu bila i vojska (po poverenju), a onda dodjose uvezena nam "braća" da je uniste.
Ajd ovako jedan primer. Jedan moj drug ne veruje u ovozemaljske postbiblijske svece, slave, krštenje pred crkvom i slične pojave, ne ide u crkvu i ne slavi slavu, ali veruje u Boga i Biblijske priče i proročanstva. Da li to znači da je ateista, zato što se ne krsti pred crkvom i ne pridaje značaj svecima?
IP sačuvana
social share

enaB <=> Bane, "Ena" nije moje ime                    f -1(Smile)= Smiley

Don't watch it, because we all know that a watched pot does not boil, and watched cake does not bake.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 06:36:44
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.