Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 18:00:22
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Red Zmaja  (Pročitano 181782 puta)
Zvezda u usponu

Svevišnji će ovde imati puno posla

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1214
Zastava Eindhoven
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
Ja sam,od mog profesora istorije u srednjoj,čuo tezu da je Miloš Obilić bio vanbračni sin cara Dušana i neke žene iz redova niže vlastele,te da mu je prvenstvo časti (ne vlasti)bilo garantovano kod onih srpskih velikaša,koji su poštovali carsku volju-prvenstveno Lazar Hrebeljanović,koji je,zajedno sa svojim ocem,bio čovek od carskog poverenja.On nije mogao imati zvaničnu titulu,ali bi mogao biti uvažen od onih,koji bi znali za njegovo pravo poreklo.
Možda i otuda njegov angažman u pomenutom redu,na zavidnom mestu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.27
mob
Nokia 950
Zdravo ljudi  Smile

Drago mi je da vidim da je ova tema ovoliko odrzana jer realno malo je dokaza da bi bila odrzana.I ja koji sam dosta proveo u istrazivanjima o "Cuvarima Zmajeve krvi" i "Redu Zmaja" "Zmajarima" "Silvanima" i td.

Ok. ovako ljudi nekon sto sam ovde napisao zadnji post zaglavio sam na drugom forumu o istoj temi i upoznao tamo coveka koji je mnogo vise nego ja proveo istrazivajuci i koji je mnogo stariji od mene i koji tvrdi da je psa koji po opisu lici na silvana posedovao njegov otac i cije je celo leglo prodao kada su se sa Kosova selili u Srbiju.Njego razlog istrazivanja o redu je taj kao i moj.Neznam da li sam pisao ranije,nemogu da se vracam ali i ja sam trazio tog istog psa sa stare slike mog dede i nekao naisao na Silvane a kasnije i na red.
Iz ovog razloga zelim da se fokusiram na to da Silvani psi imaju duboke veze sa Redom Zmaja a evo i zasto.

Za sve ove cinjenice googlajte za potvrdu:

-Srpski vitezovi vodili su pse u borbe.Ok nije mnogo vitezova u svetu vodilo pse u borbe ali iz nekog razloga Srpski vitezovi jesu i to je verovatno zbog borbene odlike te rase.Koje su jos odlike te rase naveli smo ranije.

-Postavlja se pitanje zasto bas samo medju Srpskim vitezovima.Zasto taj pas?
-Zasto su cuvari ove rase mnogo nakon KB nazvani "Cuvari Zmajeve Krvi"?
-Postoje podaci da su turci u pustosenju posebno obracali paznju na neke pse koje su ubijali?Da li su turci te pse smatrali za ratne pse ?
-Takodje postaje podaci da su odredjeni ljudi koji su u ta vremena posedovali silvane mesali ih sa drugim rasama da bi im promenili izgled kako ih turci nebi ubijali?
-Da li to znaci da je tu rasu vise krasila cjud nego izgled i da su zmajari hteli da bas cud sacuvaju.
-Postavlja se pitanje da li su RZ kod Srba i Rumuna zapravo isti red?Posotji mogucnosto da je nas red prvo nastao iz drugih razloga i sa drugacijom simboliko?
-Da li je sam red nastao na dan kada se Milos zakleo da ce ubiti sultana ?

Ok ovako ima tu jos mnogo nejasnoca,pitanja i pod pitanja najbitnije je ono da li postoji Milos Obilic uopste?

Zasto ovo sada? Postoji teorija da je "Milos" ili ta osoba bila kontra obavestajac.Neki izvori tvrde da je Mlos ili ta osoba bila Albanac rodom tako da neko kao musliman moze biti i spijun i kontra spijun.
Ako je ta osoba bila spijun a znamo da je Brankovic optuzio Milosa za izdaju i spiunazu pa se ovaj zakleo da ce na kosovu ubiti Murata.OK i ubio ga je zar ne?Posto se sa sigurnoscju nezna sta se desilo kod Muratovog satora postavlja se pitanje da li je MilosObilic ime koje je sam Bajazit po ubistvu brata a nakon toga i oca izmislio kako bi skrenuo paznju sa sebe?Muslimani izuzetno sude o bratoubistvu.Ovu teoriju skrnavi to da je sam Murat posle pokusaja njegovog sina Saudzi beja da ga ubije postao veoma obazriv na ostale snove.Niko nije ni mogao prici Murata a ako govorimo o Milosu kao neprijatelju onda su mogucnosti jos manje.Mozda Milos jeste stvarno dosao do Murata ali samo u neposrednoj blizini,pokusao je da ispuni zakletvu i smrt ili zivot nije bitno bitan je cist obraz.
Mozda u tome nije uspeo ali je  Bajazit iskoristio to saznanje i sve ovo povezao u jednu pricu kako bi sebi napravio paravan.Mozda i Milosa turci jesu znali pa je on to iskoristio da ubije Murata?Ako je to tacno da li su i ostali vitezovi koji sa njim jahali ka turskom chadoru znali da je Milos srpski spijun jer nije moguce da su bas svi vitezovi bili izdaice ?Smile

Bilo kako bilo ako je Milos bio kontraspiun i uspeo da zavara turke onda celu tu zaveru nije mogao sam da osmisli i nije mogao da odradi sve sam ?
To bi onda znacilo da je Red i sam kreiran mnogo pre kosovskog boja sa ciljem da se turcin otera?

Potrebni su neki dokazi da je Srbija imala spijune medju Turcima.Da li je bilo moguce da bez nekih informacija Srpska vojska koja je bila tri puta manja od Turske tako dobro potukla turke?Mozda su sami vitezi znali nesto o nekim slabostima Turske vojske koje su u bici iskoristili?

Ako se covek kojeg je Brankovic optuzio za izdaju nije zvao Milos kako se zvao ima li kojih naznaka o tome ?

I jos nesto SOP...srpski odbrabeni pas...ko je tvorac rase i od koje rase je nastao,voleo bih ako postoji neko strucan da nam pruzi te informacije.

Prositao sam ranije postove i video neke greske koje sam napravio pa bih voleo da otpocnemo gradnju neke nove teorije.

IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows 7
Browser
MSIE8.0
Nesto se meni cini da sve sto vise istrazujem sve se vracam na isto, pocetak civilizacije, sto opet pokazuje da sam Red Zmaja je mozda bio "novija stvar" ali od pocetka "poznate" istorije na primer Egipta, se pokazuje da koriscene simbolike zmajeva je u stvari nesto mnogo starije, sto opet znaci da su postojali drugi redovi pre ovoga. 

Krst nije hriscanski znak, to se mora zapamtiti, isto tako ni te zmije ni zmajevi, to je sve starije od hriscanstva mnooogo godina. 
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 30
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
Nokia 5228
 Ред Змаја, основни задатак им је био Одбрана крста од непријатеља. Нисам сигуран да га је Милош Обилић основао, можда га је обновио по угледу на стари ред или је због свог храброг држања и искуства са мачем био признат као вођа. Настао је по узору на ред Чувара копља Светог Ђорђа. Ред је подједнако окупљао међу собом и католике и православце, јер је тад приоритет био да отерају турке из европе. После Обилића, ред су наставили Стефан Деспот Лазаревић и Краљ Сигмунд.

Витешки Ред Змаја се састоји од Врховне Команде Реда, од 24 витеза и од неограниченог броја пешадинаца. Постоје две врсте органа унутар Реда: Управе Реда и Савет Витезова. Врховну Команду Реда сачињавају: Велики Мајстор Реда, Канцелар Реда и Командант Реда. Врховна Команда Реда је највиши управни и извршни орган у Реду и целокупан Ред је њему подређен. Велики Мајстор реда је по рангу  виши од Канцелара Реда и Команданта Реда, и ову позицију може заузети само припадник српске краљевске породице. Принцип доношења одлука унутар Врховне Команде реда је заснован на сагласју које произилази из једномислија. До једномислија и сагласја је долази искључиво кроз духовни, литургијски процес. Литургијом се елиминише гордост и отварају се врата Светом Духу да мистичним путем доноси одлуке дејствујући кроз чланове Врховне Команде Реда.

Неслагање се подразумева као неуспех. У том случају одлуку доноси Велики Мајстор Реда. Одлука Великог Мајстора Реда је апсолутна и необорива јер је његов положај у Реду и унутар Врховне Команде апсолутан. Чланови Врховне Команде Реда морају бити Православне вере. Врховна Команда Реда проглашава витезове, проглашава пешадинце и врши промоцију у пешадинце – заставнике, именује функције у Реду, разрешава функције и звања у Реду и доноси све друге концепцијске, управне и извршне одлуке у вези са Редом. 24 витеза Реда представљају унутрашњи круг у Реду и хијерархијски се налазе на вишем положају од пешадинаца.

« Poslednja izmena: 06. Apr 2012, 20:22:50 od Nikola0010 »
IP sačuvana
social share
Слава Роду Помен Прецима

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
Ред Змаја, основни задатак им је био Одбрана крста од непријатеља. Нисам сигуран да га је Милош Обилић основао, можда га је обновио по угледу на стари ред или је због свог храброг држања и искуства са мачем био признат као вођа. Настао је по узору на ред Чувара копља Светог Ђорђа. Ред је подједнако окупљао међу собом и католике и православце, јер је тад приоритет био да отерају турке из европе. После Обилића, ред су наставили Стефан Деспот Лазаревић и Краљ Сигмунд.

Витешки Ред Змаја се састоји од Врховне Команде Реда, од 24 витеза и од неограниченог броја пешадинаца. Постоје две врсте органа унутар Реда: Управе Реда и Савет Витезова. Врховну Команду Реда сачињавају: Велики Мајстор Реда, Канцелар Реда и Командант Реда. Врховна Команда Реда је највиши управни и извршни орган у Реду и целокупан Ред је њему подређен. Велики Мајстор реда је по рангу виши од Канцелара Реда и Команданта Реда, и ову позицију може заузети само припадник српске краљевске породице. Принцип доношења одлука унутар Врховне Команде реда је заснован на сагласју које произилази из једномислија. До једномислија и сагласја је долази искључиво кроз духовни, литургијски процес. Литургијом се елиминише гордост и отварају се врата Светом Духу да мистичним путем доноси одлуке дејствујући кроз чланове Врховне Команде Реда.

Неслагање се подразумева као неуспех. У том случају одлуку доноси Велики Мајстор Реда. Одлука Великог Мајстора Реда је апсолутна и необорива јер је његов положај у Реду и унутар Врховне Команде апсолутан. Чланови Врховне Команде Реда морају бити Православне вере. Врховна Команда Реда проглашава витезове, проглашава пешадинце и врши промоцију у пешадинце – заставнике, именује функције у Реду, разрешава функције и звања у Реду и доноси све друге концепцијске, управне и извршне одлуке у вези са Редом. 24 витеза Реда представљају унутрашњи круг у Реду и хијерархијски се налазе на вишем положају од пешадинаца.
Kamo srece da su ostali u punoj snazi. Bilo bi lepo imati ponovo nesto slicno
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 30
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
Nokia 5228
Постоји суверени витешки ред змаја, који је на Видовдан 2011. основао Кнез Александар Карађорђевић, а  за канцелара је прогласио Срђана Станишића. Дејана Дамњановића за витеза и Команданта Реда. ( имам часопис о томе )

Основно полазиште и циљ Сувереног Војног Витешког Реда Змаја је помоћ онима којима је она неопходна. Друго важно полазиште је да се појединцу члану Реда пружи конкретна методологија деловања и устројавања сопственог живота у функцији самоусавршавања и достизања једног квалитетнијег, пре свега, духовног стања. Треће важно полазиште и циљ је да се на колективном плану целокупном друштву пружи методологија успостављања здравог и органског друштва заснованог на саборности. У овом настојању, Суверени Војни Витешки Ред Змаја настоји да у савременом контексту постане релевантна и битна друштвена снага у духовном, просветитељском, али и политичком погледу. Нажалост, значајан број витешких редова у данашње време нема реалну аспирацију да постане озбиљна друштвена снага и задовољава се тиме да пружи алијенираним особама осећај неке апстрактне припадности кроз окупљања, церемоније, напредовање у некој имагинарној хијерархијској лествици, носталгични пасатизaм.

На овом пољу, постоји неколико основних циљева Реда:

Социјална држава
    Заштита радног човека
    Јачање улоге струковних удружења у процесу власти
    Залагање за бесплатно и квалитетно образовање
    Залагање за државно социјално осигурање – здравствено, пензијско и инвалидско
    Саборност у функцији синтетисања атомизиране српске нације
    Јачање политичког, територијалног  и економског  суверенитета наше државе уз посебно обраћање пажње на проблем Косова
    Традиционализам
IP sačuvana
social share
Слава Роду Помен Прецима

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.62
Citao knjigu Dejana Stojiljkovica "Duge noci i crne zastave" pa se zainteresovao za temu.  Smile

Uglavnom, po njemu(mada on vise pise fikciju ali je dosta dobro potkovan i istorijskim cinjenicama), nagovestava se da su(neku godinu pre Kosovske bitke) Ivan Kosancic i Milan Toplica clanovi Reda a da Milos Obilic to tek treba da postane. On(koliko sam uspeo da pohvatam) ide ovom teorijom koja je pominjana pre a to je da su 12 vitezova predvodila napad na sultana u Kosovskoj bici i da su se probili do sultanovog satora gde ga je Obilic ubio. Mada je vecinu fakata oko Kosovske bitke(osim one da su tu pobijeni i Murat i Lazar) dosta tesko dokazati...
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 926
Zastava Vanuatu, međ' šljivama
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 3720c
Ma dajte ljudi, odakle vam uopšte ideja da je Miloš Obilić, bio Šiptar? Šiptara u to vreme nije ni bilo na tom području zbog toga što su Šiptarska plemena bila daleko u brdima, najsevernije oko današnjeg Drača. Mnogi izvori tvrde da su Šiptari dovedeni sa Kavkaza od strane Vizantije ( ili Bugara kako tvrdi Kaplan Burović ).
Mnogo mi je razumljivija i prihvatljvija priča da je recimo bio Mađar, tj. Ugarin, ako uopšte mora da se dokazuje da nije Srbin. Mislim, ako nam je to uslov za EU, da se odreknemo Obilića i njegovih "ratnih zločina"
IP sačuvana
social share
Mene sve rane moga roda bole,
I moja duša s njim pati i grca.

Neću da budem Švabo, u životu i u kinu

Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašeći gospodu
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows 7
Browser
MSIE8.0
Mene interesuje sta Otomanski istoricari pishu po pitanju svega ovoga?
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 926
Zastava Vanuatu, međ' šljivama
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 3720c
Mene interesuje sta Otomanski istoricari pishu po pitanju svega ovoga?

Po pitanju Reda Zmaja, ili Miloša Obilića? Što se ovog prvog tiče, mislim da su bili mnogo zauzetiji pogibijom sultana i borbi Bajazita za prevlast u carstvu...
IP sačuvana
social share
Mene sve rane moga roda bole,
I moja duša s njim pati i grca.

Neću da budem Švabo, u životu i u kinu

Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašeći gospodu
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 18:00:22
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.