Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 03:31:24
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Red Zmaja  (Pročitano 181695 puta)
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows 7
Browser
MSIE8.0
Mene interesuje sta Otomanski istoricari pishu po pitanju svega ovoga?

Po pitanju Reda Zmaja, ili Miloša Obilića? Što se ovog prvog tiče, mislim da su bili mnogo zauzetiji pogibijom sultana i borbi Bajazita za prevlast u carstvu...
Pa znam da jesu, ali morali su da opisu taj dogadjaj valjda majku mu, ako je iko od njih ostao ziv to jest, jer postoji teorija da su svi izginuli na obe strane ili tako nesto, pa cak ni da bajazit nije ni bio prisutan na bojnom polju
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.52
mob
Nokia 950
Ред Змаја, основни задатак им је био Одбрана крста од непријатеља. Нисам сигуран да га је Милош Обилић основао, можда га је обновио по угледу на стари ред или је због свог храброг држања и искуства са мачем био признат као вођа. Настао је по узору на ред Чувара копља Светог Ђорђа. Ред је подједнако окупљао међу собом и католике и православце, јер је тад приоритет био да отерају турке из европе. После Обилића, ред су наставили Стефан Деспот Лазаревић и Краљ Сигмунд.

Витешки Ред Змаја се састоји од Врховне Команде Реда, од 24 витеза и од неограниченог броја пешадинаца. Постоје две врсте органа унутар Реда: Управе Реда и Савет Витезова. Врховну Команду Реда сачињавају: Велики Мајстор Реда, Канцелар Реда и Командант Реда. Врховна Команда Реда је највиши управни и извршни орган у Реду и целокупан Ред је њему подређен. Велики Мајстор реда је по рангу  виши од Канцелара Реда и Команданта Реда, и ову позицију може заузети само припадник српске краљевске породице. Принцип доношења одлука унутар Врховне Команде реда је заснован на сагласју које произилази из једномислија. До једномислија и сагласја је долази искључиво кроз духовни, литургијски процес. Литургијом се елиминише гордост и отварају се врата Светом Духу да мистичним путем доноси одлуке дејствујући кроз чланове Врховне Команде Реда.

Неслагање се подразумева као неуспех. У том случају одлуку доноси Велики Мајстор Реда. Одлука Великог Мајстора Реда је апсолутна и необорива јер је његов положај у Реду и унутар Врховне Команде апсолутан. Чланови Врховне Команде Реда морају бити Православне вере. Врховна Команда Реда проглашава витезове, проглашава пешадинце и врши промоцију у пешадинце – заставнике, именује функције у Реду, разрешава функције и звања у Реду и доноси све друге концепцијске, управне и извршне одлуке у вези са Редом. 24 витеза Реда представљају унутрашњи круг у Реду и хијерархијски се налазе на вишем положају од пешадинаца.

Meni ovo vise lici na opis "Cuvara koplja svetog Djordja" nego samog reda  Zmaja. Moje licno misljenje.
Primetio sam da se i na drugim forumima stalno "Red Zmaja" povezuje sa drugim redovima , kao losa kopija koja je kratko trajala.

Ako gledamo povezanost izmedju vitezova u to doba , da uporedim , kao sto se danas sportski velikani poznaju medjusobno , dolazi se do zakljucka da su vrlo lako vecina mogla biti u nekim vidovima klanova ili u ovom slucaju redovima.
Cinjenica je da Madjarski red prvi i logicno je da se nas "Red Zmaja" zapravo samo skupina Srpskih vitezova koji su bili u tom redu bas zbog svog vitestva.U prilog tome govori i cinjenica da je u samom boju na Kosovu na stranu Srba ratovalo dosta Madjara i vojnika drugih nacija koje logicno povezuje isti cilj , odbrana Balkana i Evrope od Turaka i u manjoj meri verovatno povezanost izmedju slavnih vitezova.

Ako ovako gledamo prica postaje nezanimljiva.Da ne uvredim postovaoce reda , mislim na to da Red zapravo nije nas vlastit vec su nasi vitezovi bili deo tog reda.

Prica postaje zanimljiva zbog same Obiliceve zakletve , pred odlazak u boj.Samo obecanje a nakon toga i ostvarenje obecanja da ce ubiti vodju najvece sile na Balkanu je fascinantna.Da negovorim o tome da je i sam Obilic bio svestan da se ziv nece vratiti.Kao pripadnik reda Zmaja ovo njega cini najdelotvornijim vitezom tog reda sto nama kao Srbima imponuje,zato sa ove tacke prica postaje zanimljiva.Celu pricu ruse naravno zagovornici teorije da neki Obilic nije ni postajao pa se postavlja pitanje na koje naravno niko nema odgovor ko je zapravo ubio murata.
Danas , vise nego ranijih godina , istoricari se u svojim knjigama hvataju za red Zmaja.Nesvidja mi se u vecini pisanja svako sve vise zatvara pricu sa zakljuckom da je red Zmaja Madjarski red koji je opet kopija nekig drugih viteskih redova i tako dalje.Ovako ili onako na kraju je zakljucak da je za sam red i njegovo postanje bitno nekoliko stvari a to je da se red osnovan sa ciljem da zastiti hriscanjski narod , red je imao svoju organizaciju i hjerjarhiju i da je koje kude Obilicevo ubistvo Murata jedna od znacajnih podviga tog reda.

Medjutim ja sam jedan od pobornika druge teorije a to je da red postoji i danas samo je izgubio svrhu i da je clanova malo i da su svi clanovi reda povezani ,Silvanima,danas gotovo mitskim psima ,rasu pasa koja je bila na crnoj listi Osmanlija koji su delovali u podruciju Srbije.

Voleo bih u buduce ako neko poseduje neke informacije o povezanosti Silvana sa Srpskim vitezovima pripadnicima reda Zmaja , to i iznese ovde.

Ja sam stalno menjao temu , pa evo i sada ovde , da bih skrenuo pricu na ovu teoriju.Nije potrebno nikakvo znanje iz kinologije jer iz kontakta sa poznavaocima rasa pasa zakljucio sam jedno da su silvani zatrti i da danas u velikoj meri imamo samo njegove kopije u vidu ,kod nas,Sarplaninca pa cak i S.O.P. -a i jos nekih rasa.

Kao sto sam na pocetku ,kada sam otvorio temu,rekao da smo se desetak nas raspravljali na forumu o toj temi i da se tema zatvorila delovanjem nekih "stranih" sila.

Postoji teorija da su Srpski vitezovi clanovi reda Zmaja posedovali pse Silavane , nesto sto ih je odvajalo od ostalih  clanova reda i zato sto su sami Silvani bili veoma posebna rasa pasa.Ti psi su se prenosili u maniru kao dobro oruzje.Psi su ucestvovali u borbama i bili su veoma odani svom gospodaru.Iz nekog razloga Osmanilije su ubijale Srpske pse , tu nedostaje razlog takve akcije.Cinjenica je da su Srbi Silvane mesali sa drugim rasama kako bi im izmenili izgled zato danas na nasim prostorima postoje brojne varijacije tog psa.Tokom amaterskog istrazivanja saznao sam da postoje cuvari te rase koji se iz cudnih razloga ne eksponiraju i cak sto vise trude se da Silvanom nevlada obican covek ili pak pripadnik druge krvi ili vere.To su neke teorije ,ima ih jos,vezane za Silvane i Srpske viteze clanove reda Zmaja.

Sada trenutno nemogu da detaljisem odoh da spavam ali rado cu nastaviti diskusiju i voleo bih da se nadoveze neko.  Wink
IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows 7
Browser
MSIE8.0
Wow, bas dosta dobrih informacija  Smile
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Monkey see, monkey do.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 25164
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.01
mob
Samsung 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows 7
Browser
MSIE9.0
Ma dajte ljudi, odakle vam uopšte ideja da je Miloš Obilić, bio Šiptar? Šiptara u to vreme nije ni bilo na tom području zbog toga što su Šiptarska plemena bila daleko u brdima, najsevernije oko današnjeg Drača. Mnogi izvori tvrde da su Šiptari dovedeni sa Kavkaza od strane Vizantije ( ili Bugara kako tvrdi Kaplan Burović ).
Mnogo mi je razumljivija i prihvatljvija priča da je recimo bio Mađar, tj. Ugarin, ako uopšte mora da se dokazuje da nije Srbin. Mislim, ako nam je to uslov za EU, da se odreknemo Obilića i njegovih "ratnih zločina"
Турци неверника који је пробо падишаха (мучки, из потаје, кријући се међу мртвима, када је битка већ била добијена) зову Билиш Кубила. Тиме се, наравно омаловажава непријатљска страна.

Историја не зна ко је био тај храбар ратник, али га је народ запамтио као Милоша (К)обилића.

Шиптара није било подручју на коме се битка одржала, али су Шиптари често били у саставу српских феудалних војски, па их је тако било и на Косову. Тако да је теоретски могуће да је Мурата убио и неки Шиптар хришћанин. Ипак, мислим да је наше предање веродостојније, пошто се у једној записаној верзији помиње детаљ да је тај витез окренуо копље наопако (што јесте био српски обичај када се иде на прговоре). Такође, по нашем предању све се дешава или пре битке или у њеном раном току. Тиме би се и оправдало да је витез сразмерно лако пуштен падишаху - тада би невера српског велможе нешто и значила Турцима. После битке није било разлога за такав сусрет.

Што се приче о Змајевима тиче, мислим да се Реду придаје и оно што бисмо хтели да је било, а што се никад није догодило. А један од најјаднијих покушаја личне промоције је покушај Александров да га сада обнови... Такође, многи овде говоре о подацима које су прочитали, а нико не објављује те списе, нити њихове (барем) изворе. Било би добро да се то промени, па да имамо увида у те материјале.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 22.0.1229.79
zamrla tema
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 4
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.64
ljudi,nije bas 100% istorijski potvrdjeno ni da je Milos Obilic postojao,a ne da je on bio osnivac,clan ili sta vec reda zmaja....

po zvanicnoj istoriji red je osnovao Zigmund,ugarski kralj,a jedan od prvih osnivaca pored njega je bio despot Stefan
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 22.0.1229.79
U Srbiji nista nije istorjiski utvrdjeno jer se istorija menja kako ko dodje na vlast, a ljudi lose pamte, ili jednostavno ne znaju
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

u tom je tajna...

Zodijak
Pol Žena
Poruke 418
OS
Windows XP
Browser
Chrome 22.0.1229.79
Miloš Obilić jeste postojao, nemam sad vremena, vratim se.
IP sačuvana
social share
"Hiljadu puta se pokajes za ono sto kazes, retko za ono sto precutis."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows 7
Browser
MSIE9.0
Која би историјска личност (ако би иједна) била Змај од Јастрепца?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 03:31:24
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.