Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 23 24 26 27 ... 61
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Put u rat - Pronađen Kuran iz vremena pre Muhameda  (Pročitano 75051 puta)
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
mob
Samsung S7
Kur,an:
Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati? (21:30)

Bar dve logicke greske.

1) Ispada da vernici onda znaju da su nebesa i zemlja bili jedna celina. Kako to vernici "znaju" ?
2) Ko smo to MI? Nebesa su kod primitivnih naroda bili omotac oko zemlje na kome su ucrtani zvezde, mesec i sunca. Nigde nijedan od tih musavih nomada nije imao pojma da se radi o loptastim svemirskim telima.

Citat
Jedno od temeljnih ateističkih uporišta jeste njihova tvrdnja da materija oduvijek postoji i da su sva živa i neživa materijalna bića nastala slučajno.

Ne tacno. Energija oduvek postoji. Neziva materija je nastala pod uticajem zakona fizike. Dakle ne slucajno. Ziva materija je nastala od nezive putem abiogeneze. Opet po zakonima fizike, hemije i okruzenja.

Citat
Ističući u ovom kur’anskom ajetu da svemir ima svoj početak, Allah, dž. š., opovrgava ateističku tvrdnju o vječnosti materije, a obzirom da je ova činjenica naučno potvrđena 1300 godina nakon što je obznanjena, to predstavlja još jedno upozorenje nevjernicima.

Evo sve smo se potresli sto nas tvoj izmisljeni bog upozorava. Na sta me bre upozorava: Da ne smem da mislim svojom glavom?

Citat
Nigdje, osim u Kur’anu, ne možemo naići na ideju da se svemir širi i da je on bio jedna cjelina, te da se potom razdvojio.

Sva sreca pa je to samo lupetanje. Svemir se nikad nije razdvojio niti se raspao. Svemir - je univerzum. Dakle obuhvata sve sto postoji. Osim ako u tvom mozgu i u mozgu kod tvog proroka svemir nije jedno a planeta zemlja drugo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Citat
Napishi svoj neki stav, ako imas,  a ne samo da kopiras tudje koje ti ide u prilog.
Ovako nemam sta s tobom da diskutujem, mogao bih sa autorom tog teksta.
Ja iznosim stav na osnovu ovoga da Muhamed nije mogao znati ove podatke  tj. da je Kur,an dokaz bozijeg postojanja.

Licni stav = formiranje sopstvenih rijeci iz bogatog iskustva i literature.

Kopiranje tudjih misljenja je nesto drugo  Smile

Elem..
Postoje tendencije i da se i u Bibliji isto tako nadju neke "nauke prije nauka".. cesto se to moze sresti.
ali po meni je to sve na silu..  "trazenje oblika u oblacima".

U religioznim tekstovima nema nikakve naznake ozbiljne slozene nauke, kakvu danas poznajemo.
Nekih blagih poklapanja sigurno ima, i mogu se naci.
Ali naucne teorije ne cini jedna recenica tipa "svemir se siri".. nego razradjeni sistem jednacina, teorema, dokaza, (tacno sta i  kako se nesto desava) i ta slozenost ih cini istinom, a ne samo izjave.
Ako se stvarno znalo i prije (po tom navodnom bozijem/Alahovom otkrovenju) moralo je da postoji u pribliznoj slozenosti, a ne u nekoliko recenica koje se mogu svakako shvatiti.

Religiozne knjige su uglavnom moralni, filozofski i istorijski tekstovi, i treba ih kao takve poshtovati.  Smile

A sad da su izvor svega, prije svega.. ok da ti licno pridajes znacaj svom tekstu, ali vec drugoj osobi koja je mozda ateista, ili hriscanin, budista, rastafarijanac to nije neki ubijedljiv argument.

« Poslednja izmena: 02. Nov 2015, 10:16:40 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.11.1
Browser
Safari 601.2.7
mob
I-mate 30 Pro
Gde si covek... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Gdje si blento  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 41.0
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.11.1
Browser
Safari 601.2.7
mob
I-mate 30 Pro
 Smile Smile Smile

Pa kako ide slagvorte...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 202
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Citat
Citat: akan1303 danas u 00:59:27
Na predragona cu samoubilacki da se srucim  Smile
I posle neko kaže da je ideja o muslimanima teroristima stereotip.Smiley

Što se tiče propagandnog teksta koji si naveo, postoje barem dva problema vezana za isti.

1. Ne postoji prevod  Kurana koji tvrdi da se svemir širi pre nego što je Habl objavio svoja istraživanja. Dakle, neki prevodiocii su prilagodili prevod Kurana nakon rada Edvina Habla.

2. Čak i da nisu, a jesu...ideja o svemiru koji nastaje iz jedne tačke i širi se je opisana u Rgvedi, oko 2000 godina pre Muhameda (već sam ti to pominjao, ali ti i dalje bez trunke kritičkog razmišljanja postuješ onakve tekstove). Tako da o nekim natprirodnim uticajima koji su doveli do pisanja takvih stihova Kurana nema potrebe pričati. Autor teksta obmanjuje (tj. pokšava da obmane) one koji čitaju.

Znaci li ovo da prevod u ovom obliku nije ispravan ?
Veruj da bi taj neljucki pokusaj bilo kog muslimana bio vrlo lako osporiv i lahkomislen, a s druge strane onaj ko ista zna o islamu, zna da je laz u bilo kom obliku zabranjena a pogotovo kad se radi o jednoj ovako ozbiljnoj stvari.
Kuran je knjiga objavljena na arapskom jeziku ne bez razloga sigurno.
Rgvedi:„Na početku ne beše ničega. Zatim nastade. Ono rastaše i pretvori se u jaje (anda).“
Kuran:Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali?.. (21:30)
Imam ja kritickog razmisljanja, a ono je od prilike  da su svi narodi koji su postojali imali svoga poslanika od boga, te knjige i objave od boga, stoga ja ne osporavam niciju knjigu pa ni Rgvedi s jednom velikom opaskom da su to knjige i spisi koji su u velikoj mjeri izmijenili i igubili svoje prvobitnio znacenje a Kuran je dosao da potvrdi prijasnje objave ali da ih  i dokine kao najnovija objava od boga.
Rgvedi samo govore u prilog tezi da je sve nastalo, onako kako i Kuran objasnjava .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 202
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Citat
Citat: akan1303 danas u 00:23:10
Citat
Napishi svoj neki stav, ako imas,  a ne samo da kopiras tudje koje ti ide u prilog.
Ovako nemam sta s tobom da diskutujem, mogao bih sa autorom tog teksta.
Ja iznosim stav na osnovu ovoga da Muhamed nije mogao znati ove podatke  tj. da je Kur,an dokaz bozijeg postojanja.

Licni stav = formiranje sopstvenih rijeci iz bogatog iskustva i literature.

Kopiranje tudjih misljenja je nesto drugo  Smile

Elem..
Postoje tendencije i da se i u Bibliji isto tako nadju neke "nauke prije nauka".. cesto se to moze sresti.
ali po meni je to sve na silu..  "trazenje oblika u oblacima".

U religioznim tekstovima nema nikakve naznake ozbiljne slozene nauke, kakvu danas poznajemo.
Nekih blagih poklapanja sigurno ima, i mogu se naci.
Ali naucne teorije ne cini jedna recenica tipa "svemir se siri".. nego razradjeni sistem jednacina, teorema, dokaza, (tacno sta i  kako se nesto desava) i ta slozenost ih cini istinom, a ne samo izjave.
Ako se stvarno znalo i prije (po tom navodnom bozijem/Alahovom otkrovenju) moralo je da postoji u pribliznoj slozenosti, a ne u nekoliko recenica koje se mogu svakako shvatiti.

Religiozne knjige su uglavnom moralni, filozofski i istorijski tekstovi, i treba ih kao takve poshtovati.  Smile

A sad da su izvor svega, prije svega.. ok da ti licno pridajes znacaj svom tekstu, ali vec drugoj osobi koja je mozda ateista, ili hriscanin, budista, rastafarijanac to nije neki ubijedljiv argument.
Tako bre napadni me rastrgni me, nemogu da stignem sve da odgovorim  Smile
Slagvorte slazem se s tobom da su religiozne knjige to sto kazes ali  Kuranu postoje takvi ajeti stihovi koji se zahtevaju tumacenje, naucna dokazivanja i ispitaivanja.
Npr: "Neka je hvaljen Onaj koji u svemu stvara parove: u onome što iz zemlje niče, u njima samima, i u onome što oni ne znaju! (36:36
ili : I kunem se mjestom gdje se zvijezde gube, a to je, da znate, zakletva velika. (56:75-76)
Kako bi ti protumacio ove ajete  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
mob
Samsung S7
Evo cika Akana, jel mogu ja da probam:

"Neka je hvaljen Onaj koji u svemu stvara parove:"

- to je maticar, ili lokalni makro sto drzi kuvre, ili pokeras kad deli karte pa podeli nekome dva para.

"Kunem se mestom gde se zvezde gube..."

- to je cmar. tamo vala nema ni sunca ni meseca.

« Poslednja izmena: 02. Nov 2015, 20:07:55 od bluesoniq »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 41.0
Znaci li ovo da prevod u ovom obliku nije ispravan ?
Veruj da bi taj neljucki pokusaj bilo kog muslimana bio vrlo lako osporiv i lahkomislen, a s druge strane onaj ko ista zna o islamu, zna da je laz u bilo kom obliku zabranjena a pogotovo kad se radi o jednoj ovako ozbiljnoj stvari.
Prevod nije ispravan (postoje čitave rasprave o tome kojima nije mesto ovde) i jasno je da je naštelovan da bi odgovarao naučnim istinama. U poštenje nekih muslimana se lako možemo uveriti analizom tekstova koje ti prenosiš. Da su pošteni, odustali bi od pisanja pseudonaučnih gluposti.

Sa druge strane imaš islamske intelektualce, poput Ziaudina Šarkara*, koji se bune protiv bukajilističkih intervencija u prevodu i tumačenju Kurana, nazivajući ih apologetikom najgore vrste.

Kuran je knjiga objavljena na arapskom jeziku ne bez razloga sigurno.
Rgvedi:„Na početku ne beše ničega. Zatim nastade. Ono rastaše i pretvori se u jaje (anda).“
Kuran:Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali?.. (21:30)
Imam ja kritickog razmisljanja, a ono je od prilike  da su svi narodi koji su postojali imali svoga poslanika od boga, te knjige i objave od boga, stoga ja ne osporavam niciju knjigu pa ni Rgvedi s jednom velikom opaskom da su to knjige i spisi koji su u velikoj mjeri izmijenili i igubili svoje prvobitnio znacenje a Kuran je dosao da potvrdi prijasnje objave ali da ih  i dokine kao najnovija objava od boga.
Kao po običaju mašiš poentu... Rgvedu nisam ni pomenuo da bih raspravljao o njoj već kao primer da autor teksta (iako je musliman Smiley ) laže kad kaže da je Kuran prvi opisao Veliki prasak, tj širenje kosmosa (a i nije Smiley).

I da se razumemo, niko ne napada (niti pokušava da rastrgne) ni tebe ni tvoju veru...samo pokazujemo logičke i faktičke nedoslednosti u tvojim tvrdnjama.

EDIT
*Sardar
« Poslednja izmena: 02. Nov 2015, 22:45:21 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 23 24 26 27 ... 61
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.