Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 13:10:58
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Put oslobodjenja  (Pročitano 26165 puta)
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Jel' hoćeš ti meni da objasniš kako si došao do toga da 99% ljudi pod pojmom ropstvo podrazumevaju isto što i ti?Ipak su u pitanju stotine miliona ljudi,a ja ne bih rekao da jedan čovek može da zna šta misli toliki broj ljudi.Ja čak ne znam ni šta jedan čovek sve misli u svojoj glavi,a kamoli milioni.

Постоји нешто што се зове опште прихваћени појмови. И има их гомиле. Узми први речник и погледај под "страх" па ћеш и сам видети.

Оних 1% сам оставио за лудаке.

Ne mogu da kažem da mi je jasno.Ali ako ti pod tim pojmovima ne podrazumevaš ništa,ja prvi mogu da se složim da ništa ne postoji.Ja samo pomoću tih reči pokušavam da objasnim neke svoje misli,jer sam od veliog broja ljudi preuzeo te reči.A stvarno mi nije jasno šta je tu uskogledajuće,slabost i egoizam.

Па видиш, егоизам је тврдити да је нешто зло само зато што тебе угрожава. Егоизам је у томе што смо навикли да називамо "злим" оно што долази у наш сукоб интереса.

I kad stvarno ne bi postojalo dobro i zlo , ma ljudi moji , ma kome bi palo na pamet da traži više od ovoga što ja kažem ?!?!?!

Шта је зло, а шта добро, пиноте?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
Dobro = život
zlo = smrt

Dobro = sitost
zlo = glad

Dobro = ljubav
zlo = mržnja

Nauka u kojoj se ti odričeš egoizma je neprirodna .  Ti kad ne bi bio egoist ti ne bi bio živ .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Dobro = život
zlo = smrt

Dobro = sitost
zlo = glad

Dobro = ljubav
zlo = mržnja

Nauka u kojoj se ti odričeš egoizma je neprirodna .  Ti kad ne bi bio egoist ti ne bi bio živ .

Зар ове твоје тврдње горе нису израз чистог егоизма? Дакле, ти мериш свет само својим аршинима и постављаш себе у центар тог света. Кад си ти сит, жив и здрав, онда је то добро, ако је неко због тебе гладан и мртав то нема везе...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Постоји нешто што се зове опште прихваћени појмови. И има их гомиле. Узми први речник и погледај под "страх" па ћеш и сам видети.

Оних 1% сам оставио за лудаке.

Pa i dobro i zlo su opšteprihvaćeni pojmovi.Jel' ti hoćeš da kažeš da spadaš u onih 1%?

Страх је страх, љубав је љубав, мржња је мржња.

I glava je glava.Ali postoji glava na čoveku i glava u knjizi.Za mene su ove glave prilično različite po smislu.E ja sam o toj razlici pričao kada sam objašnjavao ropstvo i strah.

Мало ти је апсурдан тај "бојкот" речи

Opet se nismo razumeli.Ja ne bojkotujem reči,jer ih inače ne bi koristio.Ja hoću da kažem da postoji mana prilikom opisivanja rečima.O ovom smo već raspravljali,ali izgleda da nije bilo dovoljno.Misao je beskonačna (ja mislim da se ti sa ovim ne slažeš,ali šta da radim),a skup reči koje koristimo je konačan.Da li se nešto beskonačno može opisati konačnim?Ja mislim da ne može tačno,ali može približno i ja to i radim,kao i u ostalom i svi drugi.Ali baš zato što je to približno objašnjeno,dozvoljava mogućnost da to neko pogrešno protumači i ja vidim da se to stalno i dešava.Ali šta da se radi.Tako je, kako je.

Али ја стојим иза тога што кажем, и могу да оправдам свој став, док тебе кад човек "повуче за језик", ти се правдаш "како је то само твоје мишљење".

Iz mog ugla gledano ti za sada nisi opravdao svoje stavove.Isto tako i ja mislim da sam opravdao svoje stavove,a ti mi kažeš da nisam.Ali ja nikog nemam nameru da ubeđujem da su moji stavovi ispravni pa prema tome ni tebe, nego samo iznosim svoje mišljenje radi razmene mišljenja. I ništa više od toga.

А теби су изгледа потребни ауторитети, ваљда си зато нашао једног у појму Бога.

Baš me interesuje šta ja to još treba da nađem u pojmu Bog.

Па видиш, егоизам је тврдити да је нешто зло само зато што тебе угрожава. Егоизам је у томе што смо навикли да називамо "злим" оно што долази у наш сукоб интереса.

Ja i ne mislim da je sve zlo što me ugrožava.Kada krenem da kršim zakone Prirode,Priroda će se okrenuti protiv mene.Primer:ako ja hoću da zmiji otrovnici stavim ruku u usta,zezanja radi,vrlo je verovatno da će da me ujede i da me ubije.Ali nije ona zlo,nego ono u meni što sam slušao kada sam odlučio da tako nešto radim.
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Taj ko ti kaže da se 100% oslobodio egoizma , taj ti prodaje muda za bubrege . Ne postoji živa forma na planeti koja je 100% slobodna od egoizma . Jedino mrtva .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Baš tako. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Naravno.

Cak i Biblija navodi- Ljubi bliznjeg svog, kao samoga sebe.

Dakle- a priori se veruje da covek, vec, voli sebe.

(imamo opravdanje)  Smile Smile Smile     Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Taj ko ti kaže da se 100% oslobodio egoizma , taj ti prodaje muda za bubrege . Ne postoji živa forma na planeti koja je 100% slobodna od egoizma . Jedino mrtva .

postoji samo mali problemcic ,da bi ti bio ziv,zdravi sit - neko ili neshto mora da bude mrtvo,pojedeno i.t.d.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Pa i dobro i zlo su opšteprihvaćeni pojmovi.Jel' ti hoćeš da kažeš da spadaš u onih 1%?

Не, ја разумем шта значи добро и зло и кад (ретко) напишем, изговорим, тај појам ја сам свестан шта он значи за људе. Не кажем "зло" а мислим на неку 126. ствар и после кажем "е па ја називам тако зло" као што ти имаш обичај.

I glava je glava.Ali postoji glava na čoveku i glava u knjizi.Za mene su ove glave prilično različite po smislu.E ja sam o toj razlici pričao kada sam objašnjavao ropstvo i strah.

Ропство и страх на жалост нису дуални појмови.

Opet se nismo razumeli.Ja ne bojkotujem reči,jer ih inače ne bi koristio.Ja hoću da kažem da postoji mana prilikom opisivanja rečima.O ovom smo već raspravljali,ali izgleda da nije bilo dovoljno.Misao je beskonačna (ja mislim da se ti sa ovim ne slažeš,ali šta da radim),a skup reči koje koristimo je konačan.Da li se nešto beskonačno može opisati konačnim?Ja mislim da ne može tačno,ali može približno i ja to i radim,kao i u ostalom i svi drugi.Ali baš zato što je to približno objašnjeno,dozvoljava mogućnost da to neko pogrešno protumači i ja vidim da se to stalno i dešava.Ali šta da se radi.Tako je, kako je.

Не, разумели смо се али се не слажемо по овом питању. Ја сам видео (прочитао) шта су све људи описали речима - од основних математичко-логичких појмова до најсликовитијих пејзажа - и тврдим да то што причаш једноставно није тачно. То може да буде проблем само ако сам ти имаш сиромашан речник па не можеш да нађеш праве речи.

Iz mog ugla gledano ti za sada nisi opravdao svoje stavove.Isto tako i ja mislim da sam opravdao svoje stavove,a ti mi kažeš da nisam.Ali ja nikog nemam nameru da ubeđujem da su moji stavovi ispravni pa prema tome ni tebe, nego samo iznosim svoje mišljenje radi razmene mišljenja. I ništa više od toga.

То питај себе, не мене.

Ja i ne mislim da je sve zlo što me ugrožava.

Дакле вук који те поједе јер је гладан је зло?

Kada krenem da kršim zakone Prirode,Priroda će se okrenuti protiv mene.Primer:ako ja hoću da zmiji otrovnici stavim ruku u usta,zezanja radi,vrlo je verovatno da će da me ujede i da me ubije.Ali nije ona zlo,nego ono u meni što sam slušao kada sam odlučio da tako nešto radim.

Добро и зло у природи не постоје. А шта ако те та отровница уједе јер си је прекасно видео (сео си поред ње). Јел она зла?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Не, ја разумем шта значи добро и зло и кад (ретко) напишем, изговорим, тај појам ја сам свестан шта он значи за људе. Не кажем "зло" а мислим на неку 126. ствар и после кажем "е па ја називам тако зло" као што ти имаш обичај.

Ne razumem šta je tu tvoj problem,ali ajde da objasnim.Ti misliš na 126. stvar,a ne ja.Ne postoji dovoljno reči tako da svaka stvar može da se opiše pomoću jedne reči.Za vidljive stvari postoje odgovarajuće reči,ali za apstraktne – ne,bar ne ako šire posmatraš stvari.A gledajući iz ugla onog ko usko posmatra stvari,onda stvarno tako izgleda kako ti kažeš.Ali ja sam pre za ovo kako ja radim,jer se tako bolje osećam,a moj osećaj je moj vodič u životu.

Ропство и страх на жалост нису дуални појмови.

Probaću još jednom da pojasnim.Ropstvo Bogu je za mene činjenično stanje.Imam koliko hoćeš ograničenja koja mi je Bog (=Priroda) odredio.Ja sam jedno vreme išao protiv toga,ali sam se i loše osećao.Ko sam ja da idem protiv onog što je Bog odredio.Ja Bogu ne mogu ništa,a on samnom može da radi šta hoće.On je prema meni kao more prema kapi u moru.Ako ja poštujem Boga,nema razloga da ga se plašim,jer ću da budem nagrađen i dobro ću se osećati.A ako ne poštujem Boga (a već sam to isprobao),biću kažnjen,tj. loše ću se osećati (ovo pričam iz ličnog iskustva).E ja se u ovom smislu plašim Boga.Neću da se loše osećam.Znači,kad ja kažem da se plašim Boga,ja mislim na to da se plašim onog šta može da mi uradi.I zato hoću da ga poštujem.Problem je što ja ne znam šta je istina i nikad ne mogu da budem siguran da li ga poštujem ili ne pa ne znam ni da li ću biti kažnjen,a to je ono što mi ne odgovara.I to je moj strah.Ali taj strah nema veze sa strahom od bilo čega drugog.Ja se ničega drugog ne plašim tako da se osećam slobodnije od mnogih koje znam,a to su uglavnom oni koji ne poštuju Boga.Znači,poštovanje i strah su za mene sinonimi kada su vezani za Boga,a u svim ostalim slučajevima su dva odvojena pojma.Međutim,meni se čini da ti Boga zamišljaš kao čoveka,a ja ga i ne zamišljam,jer ni ne mogu da zamislim kako izgleda,nego ga osećam.I tu je ja mislim problem u našem sporazumevanju oko ovih stvari.

Не, разумели смо се али се не слажемо по овом питању. Ја сам видео (прочитао) шта су све људи описали речима - од основних математичко-логичких појмова до најсликовитијих пејзажа - и тврдим да то што причаш једноставно није тачно. То може да буде проблем само ако сам ти имаш сиромашан речник па не можеш да нађеш праве речи.

Prvo, ne treba zaboraviti da matematičko-logičke pojmove nije stvorio jedan čovek,a ja sam jedan čovek koji ovde piše.Drugo,ja bih mogao da ti opišem ono što mislim tako kako su ovi o kojima pričaš opisali to što su opisali,ali bi trebalo da napišem nekoliko knjiga da bih to postigao,a ja imam i druge poslove u životu.Treće,ni ti meni ništa jasno nisi opisao,nego sam za sebe kažeš da si mi jasno opisao,što je samo tvoje subjektivno mišljenje,tako da se iz mog ugla gledano,siromašan rečnik odnosi i na tebe.Ali ja nemam želju da te mučim da mi opišeš ono što ne možeš.

То питај себе, не мене.

Ti si to spomenuo pa te zato pitam.A ja sebe stalno pitam.

Дакле вук који те поједе јер је гладан је зло?

Nije.Ja mislim da sam to tako i objasnio.

Добро и зло у природи не постоје. А шта ако те та отровница уједе јер си је прекасно видео (сео си поред ње). Јел она зла?

Pa nije zla.Nego je Priroda to tako odredila.To su zakoni Prirode,koje je Priroda uspostavila.I to je jedan od primera da sam ja rob Prirode.A ja nikad nisam ni rekao da je bilo šta što vidimo očima zlo,ali za mene Priroda nije samo ono što vidimo.Zlo je za mene apstraktna stvar,tj. duh.Isto tako i dobro.Doduše,reč „dobro“ češće upotrebljavam kao pridev,ali nekad i kao imenicu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 13:10:58
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.