Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 15:01:22
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: "Problem" slobodne volje  (Pročitano 36674 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 289
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Човек очигледно нема потпуну слободу, јер има ограничења у свом деловању. Са друге стране, човек очигледно има слободу у неком домену. Границе тог домена су човекове тренутне могућности. Дакле, у оквиру својих могућности, човек може да ради шта хоће и то се назива слободном вољом човека, што свакако није исто што и потпуна слобода. То су различити појмови.

Узмимо једноставан пример. Ја имам могућност да напишем поруку на овој теми. Нико ме не приморава да напишем поруку, дакле то је мој домен слободе деловања. Е сад, пошто имам ту моћ ( Smile), ја сад размишљам, да ли да је искористим или не, па разматрам шта би било кад би било, шта ако не напишем, а шта ако напишем, и онда на основу нечега доносим одлуку која је резултат моје слободне воље. Тако сам рецимо данас, за разлику од јуче (иако сам и јуче размишљао о томе, а имао сам исто моћ да пишем поруке  Smile), решио да напишем ову поруку. Разлог? Данас сам пожелео да то урадим, а јуче не. Smile Ово је само један од мноштва примера који испуњавају живот човека, а на основу којих се очигледно види да човек има слободну вољу.

Оно што је битно је да тај домен слободног дејства човека може да се мења, јер зависи од тренутних могућности човека, а оне су променљиве. Што је још битније, те могућности зависе од човековог досадашњег деловања, тј. управо су последица тог деловања и зато је врло битан сваки поступак у животу.

Pisanje tvoje poruke je nečim motivisano. A svaki motivisan izbor nije slobodna volja.
IP sačuvana
social share
The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them into the impossible.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.51
Сваки избор је мотивисан, али то нема везе са појмом слободне воље у смислу да је човек нема.

Што се тиче програмирања, човекове могућности су програмиране, али не и то да ли ће човек да их искористи. То му је остављено као слобода избора, тј. слободна воља.

На пример, када пишеш програм за очитавање тастатуре, ти програмираш све осим тога који ће тастер бити притиснут. Дакле, постоји коначан број тастера као ограничавајући фактор што значи да нема баш потпуне слободе ( Smile), али који ће од тих тастера бити притиснут, остављено је да корисник тастатуре изабере својом слободном вољом. А последице притиска тастера су програмиране и нису део слободне воље корисника тастатуре. Smile
« Poslednja izmena: 02. Avg 2010, 10:18:54 od bjbojan »
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 289
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Сваки избор је мотивисан, али то нема везе са појмом слободне воље у смислу да је човек нема.

Ima. Ne možeš da napraviš nemotivisan izbor. A ako su svi tvoji izbori pokrenuti motivom onda slobodne volje ne može biti. Iza tih motiva stoje neke uzročno-posledične veze čija je zakonitost određena nekim fizičkim zakonima na koje ti nemaš apsolutno nikakav uticaj. Ipak ti imaš utisak da si od velikog broja mogućih izbora izabrao upravo onaj koji si želeo iako svesni deo tvog mozga tek po obavljenom "izboru" bude informisan o tome.
IP sačuvana
social share
The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them into the impossible.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 5.0.375.125
Citat
A ako su svi tvoji izbori pokrenuti motivom onda slobodne volje ne može biti.

Meni ovo nije jasno Smile Ti mozes da radis i protiv motiva pa to opet nije slobodna volja? Motiv je samo tvoje misljenje o tome sta je bolje za tebe u trenutku u kojem postupas.
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
mob
Nokia 
ako posmatramo kvantnu mehaniku može da postoji slobodna volja.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.51
Ima. Ne možeš da napraviš nemotivisan izbor. A ako su svi tvoji izbori pokrenuti motivom onda slobodne volje ne može biti. Iza tih motiva stoje neke uzročno-posledične veze čija je zakonitost određena nekim fizičkim zakonima na koje ti nemaš apsolutno nikakav uticaj. Ipak ti imaš utisak da si od velikog broja mogućih izbora izabrao upravo onaj koji si želeo iako svesni deo tvog mozga tek po obavljenom "izboru" bude informisan o tome.
Нема, јер нису избори покренути мотивом, него човек својом слободном вољом тражи мотив да би нешто изабрао. Појам слободне воље не подразумева да је избор немотивисан, јер постојање мотива за избор не значи да је човек натеран на неки конкретан избор (што онда не би био избор). Слободна воља значи да, и поред свих тих ограничавајућих фактора који се једним именом могу назвати природни закони, човек има могућност да изабере нешто из коначне (дакле ограничене, што значи да човек нема потпуну слободу, али не значи да нема слободну вољу) "листе" могућих избора. Сваки избор са те "листе" има одговарајуће последице које су одређене природним законима и на то човек не може да утиче и то не спада у његову слободну вољу. Али пре него што човек начини избор, он сагледева последице избора са "листе" у складу са својим могућностима, што јесте ограничавајући фактор, али није фактор који ће га онемогућити да начини избор, него фактор који му само може сузити "листу" избора, али никако тако да се "листа" сведе само на један избор (што онда није избор). Е зато се каже да постоји слободна воља, јер "листа" избора, док је човек жив, увек садржи 2 или више могућих избора, и човек није приморан ни на један конкретно од тих избора. Али је приморан на последице свог избора које не зависе од њега и то значи да човек нема потпуну слободу, а не да нема слободну вољу.

Што се тиче мозга, нисам имао увид у експеримент који би показао да је свесни део мозга само обавештен о избору након избора, али се у сваком случају на основу тога не може донети непобитан закључак да човек није изабрао. Такав експеримент би рецимо потврдио могућност да постоји нешто, што нпр. верници зову душа, што управља телом као возилом, а мозак је само пријемник команди тог "нешто" и централни рачунар који прослеђује команде ка одговарајућим деловима тела кроз нерве. Међутим, све је то недовољно истражено па на основу тога не можемо ништа непобитно тврдити па ни то да човек не бира, а самим тим ни да нема слободну вољу.

У сваком случају, експеримент може да послужи да се нешто детаљније објасни, а не да покаже да је нетачно нешто што је очигледно тачно. А очигледно је тачно да човек има слободну вољу (ако под тим појмом подразумевамо могућност избора), јер то сваки човек осећа да има макар мало (колико осећа зависи од његових могућности). А ако ће неко рећи да то што човек осећа није релевантно, онда свака дискусија губи смисао, јер се за сваки закључак онда може рећи да је само "илузија" да је тај закључак тачан, да је само "илузија" да човек види ако нешто види, да је само "илузија" да човек чује оно што чује (ако чује) и слично.

Међутим, на основу свега мислим да се "проблем" слободне воље у ствари своди на "проблем" схватања појма слободне воље. А свако има право да појам слободне воље поистовети са појмом потпуне слободе (као Шопенхауер) и да на основу тих дефиниција буде у праву када каже да нема слободне воље (мислећи да нема потпуне слободе). Smile
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 5.0.375.125
ako posmatramo kvantnu mehaniku može da postoji slobodna volja.  Smile

Pa pre bih rekao da ako posmatramo kvantnu mehaniku sve je uzrocno posledicno povezano Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2834
OS
Windows XP
Browser
Chrome 5.0.375.125
mob
Nokia 
Ako sve sto mi radimo zbog nekog razloga nije slobodna moram da pitam zbog cega bi radili nesto bez nekog razloga. Zasto dok se govori o slobodnoj volji kao da se covek malo vredja sto nema slobodnu volju. Za mene nema niceg boljeg nego kad uradim nesto za sta imam dobar razlog.
Rekli ste na pocetku da bice koje ima slobodnu volju bi moglo da bude samo bozanstvo. Slazem se sa tim.
To bice ne bi ni licilo na bozanstva koja danas postoje. Ono ne bi imalo inteligenciju kakvu mi danas imamo, mozda cak ne bi imalo ni telo, niti bilo sta sto bi moglo da ga sprecava da ima slobodnu volju. Mozda jedino bice koje je stvorilo svemir i pocetak ima slobodnu volju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 289
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Motiv je samo tvoje misljenje o tome sta je bolje za tebe u trenutku u kojem postupas.

Ne bih rekao da je ovo ni izbliza tačna definicija motiva (bar ne u psihologiji).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 289
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Нема, јер нису избори покренути мотивом, него човек својом слободном вољом тражи мотив да би нешто изабрао.

Isti problem kao i kod Orfanelina jer vi pod motivom podrazumevate samo svesne motive, a to jednostavno nije tako. Šopenhauer nije mislio na iskljičivo i samo na svesne motive.

Citat
А очигледно је тачно да човек има слободну вољу (ако под тим појмом подразумевамо могућност избора), јер то сваки човек осећа да има макар мало (колико осећа зависи од његових могућности).

E vidiš ovo je velika greška. Ti stavljaš intuiciju ispred eksperimenta, a to se nebrojeno mnogo puta u nauci pokazalo kao greška.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 15:01:22
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.