Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 18:01:30
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Ovo je forum u kome se postavljaju tekstovi i pesme nasih omiljenih pisaca.
Pre nego sto postavite neki sadrzaj obavezno proverite da li postoji tema sa tim piscem.

Idi dole
Stranice:
1 ... 45 46 48 49 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Poučne pričice  (Pročitano 352086 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
Jedan dečkić je upitao svoju majku: "Zasto plačeš?"
"Zato što sam žena" - odgovorila mu je.
"Ne razumem" - rekao je dečak.
Mama ga je samo zagrlila i rekla: "Nikada i nećeš".

Kasnije je upitao oca: "Zašto mi se čini da mama plače bez ikakvog razloga?"
"Sve žene plaču bez ikakvog razloga" - bilo je jedino što je tata znao reći.
Dečačić je odrastao i postao muškarac, i još uvek se pitao zašto žene plaču.
Na posletku je nazvao Boga. Kad ga je dobio, upitao ga je:
"Bože, zašto se žene tako lako rasplaču?"

Bog odgovori:
"Kad sam stvarao ženu morala je biti posebna.
Dao sam joj ramena, dovoljno jaka da nose svu težinu ovoga sveta, a opet dovoljno nežna da mogu pružati utehu.
Dao sam joj unutrašnju snagu da podnese porod i odbijanje koje joj toliko puta stiže od njene dece.
Dao sam joj čvrstinu koja joj omogućuje da ide dalje kad svi drugi odustanu, i da se brine za svoju familiju za vreme bolesti i nevolje bez prigovora.
Dao sam joj osećajnost da voli svoju decu bez obzira na sve, čak i ako ju je njezino dete veoma povredilo. Dao sam joj snagu da nosi svoga muža kroz njegove greške i načinio je od njegovog rebra da bi štitila njegovo srce.
Dao sam joj mudrost da zna da dobar muž nikada ne bi povredio svoju ženu, ali povremeno testira njenu snagu i odlučnost da bude uz njega.
I napokon, dao joj je suzu da je isplače.
To je samo njeno na korišcenje kad god joj zatreba.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Neobican dar

Svakog jutra, u malom bogatom kraljevstvu, neki je prosjak bez riječi donosio kralju jednu jabuku, a onda bi otišao. Kralj, koji je bio navikao primati mnogo skupocjenije darove od tog voća što je jutrom stizalo, volio se narugati na račun prosjaka, kad bi ovaj otišao.

Svi su na dvoru oponašali kralja: jer zaista ne bi bilo prikladno ne postupati ili ne misliti kao kralj.

Prosjak se nije obeshrabrivao i svakog je jutra iznova dolazio i predavao kralju u ruke svoj dar. Iako mu je to bilo već dosadilo, kralj je ipak primao dar, uz hinjeni smješak i odlagao ga u jednu košaru. Bila je već krcata i jedva je u nju više moglo stati sve voće koje je prosjak s ljubavlju, pažnjom i strpljivošću donosio.

Jednog dana najdraži kraljev majmun uzeo je jedan komad tog voća i zagrizao ga, a onda ga je odmah bacio pred kralja. Kralj je, sav u čudu, ugledao usred jabuke dijamant.

Istog trena je naredio da se otvori sve voće koje je bilo nagomilano u košari i u svakoj je jabuci našao dijamant.

Još uvijek u čudu, kralj je dozvao neobičnog posjetioca i zatražio objašnjenje. Ovaj je odgovorio: “Donosio sam vam ove darove da shvatite da vam život svakoga jutra nudi poseban dar na koji vi zaboravljate radi silnog ovog bogatstva kojim ste okruženi. Taj dar je svaki novi dan koji započinje.”

Mnoge stvari izgledaju isuviše važne, ali postoji jedno dobro koje sve nadilazi i koje je kao dijamant skriven u našem srcu – to je osmijeh što ga darujemo onome kome je potreban.

Nosim li svakoga jutra nekome svoj dar?
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Kako okusiti slobodu?

Znamo da emocije traju sekundu, raspoloženje, recimo, dan, a da je temperament nešto što se stvara godinama. Tako ako želimo da se promijenimo, očigledno je da prvo treba da se ponašamo prema emocijama, što će nam pomoći da promijenimo svoja raspoloženja, koja će se ustaliti kao izmijenjen temperament. Drugim riječima, započećemo rad na onome što se u trenutku zbiva u našoj svijesti. Kao što smo rekli, ako se postaramo za minute, sati će se postarati sami za sebe.

Moj učitelj mi je ispričao priču o nekadašnjem vojnom zapovjedniku koji se odrekao svih svojih ratničkih i svjetovnih poslova i povukao se u pećini da meditira. Tamo je ostao nekoliko godina. Jednog dana jata golubova je sletjelo i on ih je nahranio zrnevljem. Ali dok ih je posmatrao, mnoštvo golubova ga je podsjetilo na vojničke trupe kojima je zapovijedao, a ta misao ga je navela da se sjeti svojih ratničkih pohoda, u njemu ponovo se probudio gnjev dok je mislio o svojim nekadašnjim neprijateljima. Ova prisjećanja su ubrzo toliko okupirala njegovu svijest, tako da se vratio u dolinu, pronašao svoje nekadašnje saborce i ponovo zaratio!

Ovaj primjer pokazuje kako neznatna misao može da naraste do zaokružene opsesije, kao što bijeli oblačak može da naraste u ogroman taman oblak iz kojeg sijevaju munje. Kako se izboriti sa ovim?
Potrebno je da se srodimo, upoznamo sa načinom suočavanja sa mislima koje se rađaju. Kada se misao o ljutnji ili ljubomori javi, nismo spremni da je dočekamo. Nakon nekoliko sekundi, ova misao rađa narednu misao, pa još jednu, te za kratko vrijeme naš mentalni horizont bude preplavljen mislima koje učvršćuju našu ljutnju – a tada je već kasno. Poput varnice koja zapali cijelu šumu, isto se dešava i u našem slučaju. Osnovni način na koji se možemo oduprijeti zove se “zurenje” u misao.

Kada se misao javi, potrebno je da je posmatramo i tražimo njen izvor. Dok zurimo u nju, njena prividna moć iščezava, a misao nestaje, ne izazvaši čitav lanac misli. Suština nije u tome da se spriječi nastanak neke misli – to uostalom i nije moguće, već da joj se ne dozvoli da zaposjedne našu svijest.
Potrebno je da ovo stanje ponavljamo, jer nismo navikli da na taj način izlazimo na kraj sa mislima. Tada nastupa obuka. Kada se naviknete da prepoznate misli u toku njihovog nastanka, to vas podsjeća na situaciju u kojoj iznenada u gužvi spazite poznanika.
U ovoj obuci prepoznaćete kada se javi takva misao. Tada ste načinili prvi korak. Ovo pomaže da ne budete u potpunosti obuzeti ovom mišlju.

Kada ovo postane navika, suočavanje sa mislima teče mnogo prirodnije. Ne morare da se borite i primijenjujete određene protivotrove na svaku od negativnih misli, jer znate kako da se one uklone, a da ne ostave nikakvog traga. Misli same sebe oslobađaju. Uzmimo za primjer zmiju. Ako se zmija veže u čvor, sa lakoćom se i odveže. Ne treba joj ničija pomoć. Na posljetku, misli će se javljati i nestajati poput ptica koje prelete nebom, ne ostavljajući trag za sobom. Ili lopov ulazi u praznu kuću. Vlasnik nema šta da izgubi, a lopov nema šta da ukrade.
Na ovaj način možemo da iskusimo slobodu. Ne postajemo ravodušni, već ovladavamo našim mislima. One više ne mogu da nas vuku za nos.

Mitje Rikar
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Etiketiranje

Zanimljivo je koliko svako od nas ima potrebu davati imena situacijama, ljudima, stvarima. Kao da ne možemo mirno disati ako sve oko nas nije uredno definisano i složeno u našim glavama. Kako je jako važno imati sve detalje nekog događaja pred očima dok svoje doživljaje istog potiskujemo u neki drugi plan.

Kad čujemo neki neobičan ili nepoznat zvuk obuzme nas radoznalost odakle isti potiče i da li nas na nešto upozorava. Ako nam je taj zvuk stran vrlo lako nas može obuzeti i strah dok ne uvidimo gdje mu je izvor. Vjerovatno ste se bar jednom našli u situaciji da vas obuzme nelagoda kad začujete nešto nepoznato praćeno naglim olakšanjem kad neko pored vas ustvrdi da je to nešto sasvim bezazleno.

Možemo reći da svaki čovjek ima urođenu potrebu da daje situacijama i stvarima imena kako bi lakše baratao s njima. Ljudi će tako često i jako rado etiketirati ljude oko sebe. Postavljaće se kao bolji, ljepši, inteligentniji, u nekom pogledu superiorniji. Takvo ponašanje neizostavno prate predrasude, prosto je nemoguće tek na prvi pogled nekog kvalifikovati onako kako on to zaista zaslužuje.

Opet se tu da povući paralela sa djecom. Djeca nemaju jako bogat rječnik da bi mogli baratati nazivima ali ih to nimalo ne spriječava da pokažu svu svoju znatiželju i interesovanje. Kad se dijete igra s cvijetom, igračkom ili kad iz duše pjeva neku pjesmicu osjeća i uživa svoju slobodu. Samim tim ćemo lako vidjeti osmijeh na njihovim licima koji je prosto zarazan. Lako ćemo i mi sami poželjeti da se osjećamo tako, prosto sretni.

Postoji jedan zanimljiv test. Uzmimo nešto što nam je tu nadomak i što nam lako može stati u ruku. Uzmemo to nešto i pažljivo pratimo tok svojih misli. Da li odmah gledamo boju, veličinu, težinu. Da li tom predmetu procjenjujemo materijalnu vrijednost, korisnost ili nešto sasvim drugo.

Vjerujem da će malo ko osjetiti da to nešto samo postoji. Da je u tom nekom predmetu skrivena energija koja drže sve njegove atome na okupu i tako čini jednu skladnu cjelinu.

Prebacimo sad fokus na svoju ruku, prste. Da li opet nekako automatski definišemo izgled, boju, veličinu? Jel’ moguće osjetiti isto ono, gore navedeno? Da je naša ruka najvećim dijelom energija koju sa lakoćom pokrene neka naša misao i kako je sve u jednom savršenom skladu?

Vrtimo svoje prste, okrećemo ruke i možda osjetimo nešto što smo već odavno počeli uzimati zdravo za gotovo. Kako nas sve to ispunjava nekom tihom srećom, dječije iskrenim zadovoljstvom.

Da, sve je to još uvijek u nama.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Kako da pojednostavite svoj zivot?

1. Ne trudi se da razumiješ druge

2. Ustani 30 minuta ranije tako da ne moraš nigdje žuriti

3. Spavaj 8 sati dnevno tako da možeš jasnije razmišljati

4. Uklapaj se u svoj budžet.

5. Započni da štediš i ulažeš svake sedmice, bez obzira koliko to malo bilo.

6. Izbalansiraj svoju ušteđevinu.

7. Ne pokušavaj da budeš prijatelj sa svakim. Uspostavi bliske veze samo sa nekolicinom.

8. Ne pokušavaj u poslu da sarađuješ sa svakim. Identifikuj svoju ciljnu grupu mušterija i brini se jako dobro o njima.

9. Prije nego što se naljutiš, zapitaj se da li će to biti važno za 20 godina.

10. Skoncentriši se na to da budeš dobra osoba, a ne na to da ugodiš drugima.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Kredo Eriha Froma

Vjerujem da jedinstvenost čovjeka, nasuprot ostalom živom svijetu, potiče iz činjenice da je čovjek svjesni život po sebi. Čovjek je svjestan sebe, svoje budućnosti, koja je smrt, svoje sićušnosti, svoje nemoći; svjestan je drugih kao drugih; čovjek je dio prirode, predmet je njenih zakona čak i kada ih nadilazi svojom mišlju.

Vjerujem da je čovjek proizvod prirodne evolucije koja je rođena iz suprotnosti zatočeništva u prirodi i izdvojenosti iz nje, i iz potrebe da sa prirodom pronađe sklad i jedinstvo.

Vjerujem da je čovjekova priroda protivrječnost ukorijenjena u uslovima ljudskog bivstvovanja koje zahtijeva traganje za rješenjima, što sa svoje strane stvara nove protivrječnosti i potrebu za odgovorima.

Vjerujem da svaki odgovor na te protivrječnosti može da zaista zadovolji uslov da pomaže čovjeku da prevaziđe osjećanje izdvojenosti i da postigne osjećanje saglasnosti, jedinstva i pripadanja. Vjerujem da u svakom odgovoru na te protivrječnosti čovjek ima mogućnost da bira između stvaralaštva i rušilačkog nasilja; između stvarnosti i opsjena, između nepristrasnosti i netrpeljivosti, između bratstva-nezavisnosti i gospodarenja-potčinjavanja.

Vjerujem da se ‘životu’ može pripisati značenje neprekidnog rađanja i razvoja.

Vjerujem da se ’smrti’ može pripisati značenje onemogućenog razvoja, neprekidnog ponavljanja. Vjerujem da čovjek regresivnim odgovorom pokušava da nađe jedinstvo, oslobađajući se neizdržive usamljenosti i nesigurnosti, izopačujući ono što ga čini humanim i što mu zadaje bol. Regresivni odgovor se javlja u tri vida, odvojena ili spojena: nekrofiliji, narcizmu i incestuoznoj simbiozi.

Pod nekrofilijom podrazumijevam ljubav prema nasilju i uništavanju; želju da se ubija; obožavanju sile; sklonost ka smrti, samoubistvu, sadizmu; želju da se organsko pretvori u neorgansko sredstvima ‘reda’. Nekrofil, lišen sposobnosti da stvara, u svojoj nemoći uništavanje smatra lakim jer služi samo jednoj sposobnosti: SILI.

Pod narcizmom podrazumijevam odsustvo autentičnog interesovanja za spoljni svijet, koje zamjenjuje snažna privrženost sebi, svojoj grupi, klanu, religiji, naciji, rasi itd. – uz posljedična ozbiljna iskrivljenja racionalnog suđenja. Uopšte, potreba za narcističkim zadovoljenjem proističe iz neophodnosti da se nadoknadi materijalno i kulturno siromaštvo.

Pod incestuoznom simbiozom podrazumijevam sklonost da se ostane vezan uz majku i njene zamjene – krvi, porodici, plemenu – kako bi se pobjeglo od nepodnošljive težine odgovornosti, slobode, svijesti i našla zaštita i ljubav u stanju sigurne zavisnosti, za koje pojedinac plaća zaustavljanjem svog ljudskog razvoja.

Vjerujem da čovjek koji bira napredak može da pronađe novo jedinstvo kroz pun razvoj svih ljudskih mogućnosti, koje se iskazuju kroz tri orijentacije. Te orijentacije mogu biti predstavljene izdvojeno ili zajedno: biofilija, ljubav prema čovječanstvu i prirodi, nezavisnost i sloboda.

Vjerujem da je ljubav glavni ključ koji otvara vrata ljudskog razvoja. Ljubav i jedinstvo sa nekim ili nečim izvan sebe, jedinstvo koje dozvoljava čovjeku da sebe dovede u odnos sa drugima, da se osjeti jedan među drugima, a da ne ograniči lični integritet i nezavisnost. Ljubav je produktivna orijentacija za koju je najvažnije da su istovremeno prisutni: staranje, odgovornost, uvažavanje i poznavanje onoga sa čime se čovjek povezuje.

Vjerujem da je iskustvo ljubavi najčovječniji i najčovjekotvorniji čin koji je čovjeku dat na uživanje i da, kao i razum, nema smisla ako je shvaćena na djelimičan način.

Vjerujem u nužnost ’slobode od’ unutrašnjih i/ili spoljašnjih prinuda, kao preduslov ’slobode za’ stvaranje, građenje, saznavanje itd. kako bi nastala slobodna, aktivna, odgovorna ličnost.

Vjerujem da je sloboda sposobnost da se slijedi glas razuma i znanja, nasuprot glasu iracionalnih strasti; da je to emancipacija koja čovjeka čini slobodnim i stavlja ga u položaj da koristi vlastite racionalne moći i da objektivno shvati svijet i svoje mjesto u njemu.

Vjerujem da je ‘borba za slobodu’ nekada značila jedino borbu protiv nametnutog autoriteta, koji nadilazi volju pojedinca. Danas bi ‘borba za slobodu’ trebala da znači lično i kolektivno samooslobađanje ‘autoriteta’ kome smo se dobrovoljno podvrgli; samooslobađanje od unutrašnjih sila koje čine neophodnim to podvrgavanje jer nismo u stanju da podnesemo slobodu. Vjerujem da sloboda nije stalno svojstvo koje ‘imamo’ ili ‘nemamo’; možda je njena jedina stvarnost: čin samooslobađanja kroz proces izbora. Svaki životni korak koji uvećava čovjekovu zrelost, uvećava i njegovu sposobnost da izabere oslobađajuću alternativu.

Vjerujem da ’sloboda izbora’ nije uvijek istovijetna za sve ljude u svakom trenutku. Čovjek sa isključivo nekrofilnom orijentacijom, ili narcističkom, ili simbiotički-incestuoznom, ima samo regresivan izbor. Slobodan čovjek, oslobođen iracionalnih veza, ne može da ima regresivan izbor. Vjerujem da problem slobode izbora postoji samo za čovjeka sa suprotstavljenim orijentacijama i da je ta sloboda snažno uslovljena nesvjesnim željama i umirujućim racionalizacijama.

Vjerujem da niko ne može da ‘izbavi’ svog bližnjeg birajući umjesto njega. Da bi mu pomogao, može da naznači moguće alternative, iskreno i sa ljubavlju, bez sentimentalnosti i iluzija. Poznavanje oslobađajućih alternativa i svjest o njihovom postojanju može u pojedincu da probudi njegovu skrivenu energiju i uputi ga da izabere poštovanje prema ‘životu’, ne prema ’smrti’.

Vjerujem da se jednakost osjeća onda kada se pojedinac, u potpunosti otkrivši sebe, prepoznaje kao jednak drugima i poistovećuje sa njima. Svako nosi ljudskost u sebi, ‘ljudska sudbina’ je jedinstvena i jednaka za sve ljude, bez obzira na neizbježne razlike u inteligenciji, talentu, visini, boji itd.

Vjerujem da jednakost među ljudima mora biti zapamćena naročito da bi se spriječilo da jedan čovjek postane oruđe drugog.

Vjerujem da je bratstvo ljubav usmjerena prema bližnjem. Ostaće, međutim, riječ bez smisla, sve dok ‘incestuozne’ veze, koje čovjeka onemogućavaju da objektivno sudi svog ‘brata’ ne budu iskorenjene.

Vjerujem da pojedinac, koji nije na putu da nadiđe svoje društvo i uvidi na koji način ono unapređuje ili ometa razvoj ljudskog potencijala, ne može da dođe u bliski dodir sa svojom ljudskošću. Ako mu tabui, ograničenja, iskrivljene vrijednosti izgledaju „prirodni“, to je jasna naznaka da mu nedostaje stvarno poznavanje ljudske prirode.

Vjerujem da je društvo, koje istovremeno podstiče i sputava, uvijek bilo u sukobu sa ljudskošću. Jedino kada se ciljevi društva poistovijete sa ciljevima ljudskosti, društvo će prestati da parališe čovjeka i ohrabruje gospodarenje.

Vjerujem da čovjek može i mora da se nada zdravom društvu koje unapređuje čovjekovu sposobnost da voli svog bližnjeg, da radi i stvara, da razvija svoj razum i objektivnost samoosjećanja, zasnovanog na iskustvu vlastite produktivne energije.

Vjerujem da čovjek može i mora da se nada kolektivnom povraćaju duševnog zdravlja, koje obilježava sposobnost da se voli i stvara, oslobađanjem čovjeka od incestuoznih veza sa klanom i tlom, osjećanjem identiteta zasnovanog na iskustvu koje pojedinac ima o sebi kao subjektu i činiocu svojih moći; sposobnošću da se osjeti realnost u sebi i izvan sebe i uticajem na razvoj objektivnosti i razuma.

Vjerujem da će, kako naš svijet postaje lud i dehumanizovan, sve veći broj pojedinaca osjećati nužnost da se poveže i radi sa ljudima koji dijele njihove brige.

Vjerujem da bi ti ljudi dobrih namjera trebali ne samo da prispiju do humanog tumačenja svijeta, već i da bi morali i da ukažu na put moguće promjene i rade na njoj. Tumačenje bez želje za promjenom je beskorisno, promjena bez prethodnog tumačenja je slijepa.

Vjerujem u moguće ostvarenje svijeta u kome bi čovjek mogao biti mnogo čak iako ima malo; svijeta u kome prevladavajuća motivacija egzistencije nije potrošnja; svijeta u kome je ‘čovjek’ cilj, prvi i posljednji; svijeta u kome bi čovjek mogao da pronađe svrhu svog života kao i snagu da živi slobodno i bez iluzija.

Erih From
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Moje vidjenje svijeta stvarnosti

Sve što imamo je dar. Život. Ljubav. Vjera. Nada. Svijet je samo ono što od toga stvorimo. Svijet je i to kada odbacimo ono što nam je dato. Svijet je ono što nosimo u sebi.

Ljubav. Najuzvišenije ljudsko osjećanje. Pokretačka snaga čovjeka i svijeta. Svijet i čovjek u svijetu su savršeno smišljeni i izgrađeni na temeljima ljubavi. Ali čovjek ne bi bio čovjek da nije grešan i da ljubav ne preobražava u ljubomoru iz koje proizilaze zavist, pakost i sva najrđavija ljudska osjećanja.

Vjera. Data nam da se održimo u životu. Da naučimo kako treba živjeti. Da oplemeni dušu i čisti srce. Ali čovjek ne bi bio čovjek da nije grešan i da vjeru ne preobražava u besmisao i glupost.

Nada. Ono što nas sve označava ovakvima kakvi jesmo. Donde dokle je naša nada stigla, dotle smo i mi kao ljudi stigli. Ali čovjek ne bi bio čovjek da nije grešan i da ne ruši i tuđe i svoje snove i da nadu ne pretvara u očaj i beznađe.

Svijet stvarnosti u svačijem oku je samo ono što nosi u srcu. I ono što vidimo u sebi uvijek ćemo vidjeti i oko sebe.

Danica Radović
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Takmicenje u pevanju

Jednom je u prašumu stigla sova koja je bila u zarobljeništvu te je objasnila ostalim životinjama ljudske običaje. Ispričala je na primjer kako su ljudi u gradovima vrijednovali umjetnike na takmičenjima kako bi odlučili ko je najbolji u kojoj disciplini: u slikanju, crtanju, modeliranju, pjevanju…

Zamisao da prihvate ljudske običaje snažno se rasplamsala medu životinjama i možda je baš zbog toga odmah organizovano takmičenje u pjevanju, na koje su se ubrzo prijavile gotovo sve prisutne životinje, od stonoge do nosoroga. Predvođeni sovom, koja je to naučila u gradu, od­lučeno je da će nagrada biti dodijeljena nakon tajnog glasanja svih takmičara i da će na taj način oni biti sami svoj žiri.

Tako je i bilo. Sve životinje, uključujući i čovjeka, popele su se na pozornicu i pjevale, dobijajući veći ili manji pljesak od slušalaca. Poslije su zabilježili svoj glas na papirić i stavili ga, presavijenog, u veliku glasačku kutiju koju je nadgledala sova. Kad je stigao trenutak prebrojavanja, sova se popela na improvizovanu pozornicu i, uz pomoć dva stara majmuna, otvorila glasačku kutiju kako bi počelo prebrojavanje glasova tog “slobodnog biračkog čina”, “svečanosti sveopšteg i tajnog glasanja” i “primjera demokratskog glasanja”, kao što je čula od političara u gradovima.

Jedan od staraca izvukao je prvi glas i sova je, na sveopšte uzbuđenje, uzviknula: “Prvi glas, braćo, ide našem bratu magarcu!”

Zavladala je tišina popraćena sporadičnim bojažljivim pljeskom.

“Drugi glas: magarac!”

Opšte komešanje.

“Treći glas: magarac!”

Takmičari su počeli gledati jedan u drugog, u početku iznenađeni, a poslije s optužujućim pogledima i na kraju, kako su se nizali glasovi za magarca, sve posramljeniji, osjećajući se krivim zbog svojih glasova. Svi su znali da nema gore pjesme od magarećeg reva. Ipak, jedan za drugim, glasovi su ga birali kao najboljeg pjevača.

I tako je na kraju prebrojavanja biračkih glasova “nezavisnim izborom nepristranoga žirija” odlučeno da je neujednačeno i bučno magarčevo urlikanje pobijedilo. I proglašeno “najboljim glasom prašume i okoline”.

Sova je poslije objasnila šta se dogodilo: svaki takmičar, smatrajući sebe nesumnjivim pobjednikom dao je svoj glas najlošijem takmičaru, onome koji nije mogao predstavljati nikakvu prijetnju. Tako da je glasanje bilo jednoglasno. Samo dva glasa nisu pripala magarcu: magarčev, koji je vjerovao da nema šta izgubiti pa je iskreno glasao za ševu, i čovjekov, koji je, a kako i ne bi, glasao za samog sebe.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Da li ste velikodusni?

“Čovjek koji ne može dati ništa svoje, ne može ništa ni osjetiti.” ~ Fridrih Niče

Najnovije otkriće naučnika Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari otkriva da je čovjeku velikodušnost urođena i da je posljedica evolucionog smisla. Otkriveno je da je evolucija kod ljudi razvila razmišljanje da je bolje biti velikodušan i rizikovati da se ništa ne dobije za uzvrat, nego biti škrtac i tako uništiti veze od kojih bi u budućnosti mogli imati koristi.

Naučnici tvrde da je čovjek naučio tokom evolucije da bude velikodušan kako bi stvorio i zadržao vrijedne veze sa drugim osobama. No, naučnici su utvrdili i da su ljudi tokom istraživanja pokazali velikodušnost i onda kada je bilo jasno da tu osobu više neće sresti.

Ovo otkriće je drugačije od dosadašnjeg poimanja čovjekove velikodušnosti, jer se do sada smatralo da su ljudi velikodušni zato da bi ostavili dobar utisak na druge osobe i tako povećali šanse da pronađu partnera i prijatelje koji će im pomoći da prežive ili da je velikodušnost posljedica socijalnog pritiska.

“Raditi nešto za šta niko nikada neće saznati je istinska velikodušnost.” ~ Frenk Klark
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Neki je pustinjak u starodrevnoj priči stalno ponavljao da ima pune ruke posla, ljudi su se čudili njegovim riječima, jer ga nikada nisu vidjeli da nešto posebno radi.
- Imam dva sokola koja trebam ukrotiti, moram paziti na dva kobca, hraniti dva zeca, čuvati jednu zmiju, timariti konje i magarca i još uz sve to vezivati lava!
- A gdje ti je zvjerinjak – pitali su ga? Mi ne vidimo ni jedne životinje, a ti nam govoriš o tolikima!?

Tada im je pojasnio ovako:
- dva sokola su dva naša oka; za svačim lete i za svašta se prilijepe i teško ih je obuzdati!
- dva grabežljiva kobca su naše ruke; sve bi uzele i sve zadržale za sebe i njih je teško nadzirati!
- dva zeca su naše noge, koje vječno nekamo idu i lako se umore!
- konji i magarac su pak naše tijelo, koje treba timariti... ono tegli, nose, posrće...
- i konačno lav! To je naše srce – naša moć i snaga, a prepuno je želja... i njega je najteže krotiti!

I složili su se slušatelji da zaista ima posla preko glave!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 45 46 48 49 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 18:01:30
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.084 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.