Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Avg 2025, 18:41:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Ovo je forum u kome se postavljaju tekstovi i pesme nasih omiljenih pisaca.
Pre nego sto postavite neki sadrzaj obavezno proverite da li postoji tema sa tim piscem.

Idi dole
Stranice:
1 ... 43 44 46 47 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Poučne pričice  (Pročitano 352733 puta)
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Nemoj

Ne čekaj vrijeme. Načini ga.
Ne čekaj ljubav. Osjeti je.
Ne čekaj novac. Zaradi ga.
Ne čekaj put. Nađi ga.
Ne čekaj priliku. Stvori je.
Ne traži malo. Izvuci maksimum.
Ne poredi se. Budi svoj.
Ne kukaj o nesreći. Transformiši se.
Ne izbjegavaj neuspjehe. Iskoristi ih.
Ne razmišljaj o greškama. Uči iz njih.
Ne povlači se. Zaobiđi to.
Ne zatvaraj oči. Otvori um.
Ne trči za životom. Živi ga.

Bigvaj Volki

IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
'U legendama niko Sveti Gral nije osvojio silom. To je uspelo Persivalu, neznom  vitezu,koji je usao u razrusenu kapelu i nasao sto su drugi prevideli, tako sto je prosto seo i mirovao. Mislim sada da sloboda nije biti ni mocan ni bogat, ni omiljen ni bez obaveza, vec biti u stanju da volis. Voletidrugoga toliko da makar i za tren zaboravis na sebe, to znaci biti slobodan. Mistici i crkvenjaci govore o odbacivanju ovog tela i njegovih zudnji, o odbijanju da robujes puti. Ne kazu da se kroz put (telesno) oslobadjamo. Da ce nas zudnja za drugim uzdici iz nas samih potpunije no ista bozansko. Mlak smo mi svet i nasa ceznja za slobodom,ceznja je za ljubavlju. Da imamo hrabrosti da volimo, ne bismo toliko cenili sve te ratne cinove. Ljubav je, kazu, ropstvo, a strast je demon i mnogi su se zbog ljubavi izgubili. Znam da je ovo istina, ali znam da i bez ljubavi samo pipamo kroz tunele svojih zivota i nikad sunca ne vidimo. Kad sam se zaljubio, to je bilo kao da sam prvi put pogledao u ogledalo i video sebe. U cudu sam podigao ruku i dotakao svoje obraze,svoje grlo. To sam bio ja. A kad sam se video i privikao se na to ko sam, nisam se bojao da poneki deo sebe mrzim, jer sam zeleo da budem  dostojan onoga u koga je ogledalo. Tada, posto sam prvi put osmotrio sebe, osmotrio sam svet i video da je raznolikiji i lepsi no sto sam
mislio. Kao i vecina ljudi uzivao sam u toplim vecerima, u mirisu hrane i pticama koje probadaju nebo, ali nisam bio ni mistik ni Bozji covek i nisam osecao zanos o kojem sam citao. Ceznuo sam za osecanjima, mada vam u to vreme ovo ne bih umeo reci. Reci kao sto su strast i zanos...svi ih naucimo, ali one ostaju mrtve na stranici. Ponekad ih prevrcemo, da saznamo sta je s druge strane, i svako ima svoju pricu o nekoj zeni ili nekom bordelu, o opijumskoj noci ili ratu. Toga se bojimo. Bojimo se strasti i smejemo se prejakoj ljubavi i onima koji previse vole. A opet, ceznemo da nesto osetimo.'

Iz knjige 'Strast' ... Dzenet Vinterson
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia 
Život je igra!

Ne dozvoli da u životu budeš igračka – budi igrač.
Ne čekaj da ti sreća padne u ruke – pronađi je sam.
Ne traži pomoć od drugih, ako sam nisi spreman da pomogneš.
Ne očekuj uspjeh ako se previše trudiš!
Ne odustaj od svojih snova ako naiđeš na prepreku.
Ne misli na budućnost ako živiš u prošlosti.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia 
Budite skromni

Skromnost i unutrašnji mir idu ruku pod ruku. Što manje prisiljavate sebe da se dokazujete pred drugima, lakše ćete osjetiti unutrašnji spokoj.
Dokazivanje je opasna zamka. Potrebno je mnogo energije za neprestano isticanje vaših uspjehá, hvalisanje, ili pokušavanje da ubijedite druge koliko vrijedite. Hvalisanje zapravo razblažuje pozitivno osjećanje koje imate poslije nekog uspjeha ili nečega na šta se ponosni. Da stvari budu još gore, što više pokušavate da se dokažete, ljudi će vas više izbjegavati, govorili iza leđa o vašoj bolesnoj potrebi da se hvalite, i možda će vas čak i vrijeđati.
Međutim, što se manje trudite da dobijete potvrdu od drugih, zapravo se više potvrđujete. Ljude privlače osobe sa tihim unutrašnjim samopouzdanjem, osobe koje nemaju potrebu da sebe predstavljaju u bolje svjetlu i da budu sve vrijeme ‘u pravu’ ili da kradu tuđu slavu. Mnogi ljudi vole takvu ličnost koja nema potrebu da se hvali, ličnost koja koristi svoje srce, a ne svoj ego.

Jedini način da se razvije prava skromnost je vježba. To je lijepo iz razloga što ćete odmah zauzvrat biti preplavljeni osjećajem spokojstva. Sljedeći put kada budete imali priliku da se hvalite, odolite iskušenju. Razgovarao sam o ovoj strategiji sa svojim klijentom, i on mi je ispričao sljedeću priču: Bio je sa grupom prijatelja, nekoliko dana nakon što je unaprijeđen na poslu. Njegovi prijatelji još nisu znali da je on izabran umjesto nekog drugog njihovog prijatelja. Među njima je uvijek bilo rivalstva, pa je mom klijentu bilo posebno drago što se baš ovako dogodilo. I već je htio da nešto kaže, kada mu je unutrašnji glas šapnuo:“Stani, ne čini to!“ Poslušao je, podijelio je novu vijest sa prijateljima, ali nije pretjerao. Nikada nije pomenuo kako njihov prijatelj nije dobio unaprijeđenje. Rekao mi je da se ne sjeća da se ikada osjećao tako mirno i spokojno i tako ponosno na samog sebe. Bio je sposoban da uživa u svom uspjehu, bez hvalisanja. Kasnije, kada su njegovi prijatelji saznali šta se zapravo dogodilo, dali su mu do znanja da su impresionirani njegovom uviđavnošću i skromnošću. Postigao je mnogo više upražnjavajući skromnost.

Dr. Ričard Karlson
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Ruža u nama

Jednog dаna je jedаn čovjek posаdio ružu i svаki dаn je zаlivаo i pаzio. Prije nego je procvjetаlа on je poče detаljno posmаtrаti i ugledа pupoljke koji će se uskoro otvoriti а i trnje po cijeloj stаbljici. Stade rаzmišljаti kаko je moguće dа se jedаn tаko divаn cvijet nаlаzi nа grmu punom trnjа. To gа onerаspoloži i on zаborаvi zаliti ružu kojа se nаkon pаr dаnа osuši i uvenu prije nego je i procvjetаlа.

To se često i namam samima dogаđа! U dubini svаkog od nаs krije se jedna ružа. Kvаliteti koji su nam podаreni nа dаn našeg rođenjа rаstu među bodljаmа nаših grešаkа. Mnogi među nаmа kаdа misle o sebi vide sаmo svoje greške.

Očаjаvаmo, misleći dа sigurno nećemo postići ništа vаžno u životu. Zаborаvljаmo zаliti DOBRO koje je u nаmа…i nа krаju ono umire. Nismo svjesni svojih mogućnosti. Ponekаd ne vidimo ružu kojа se krije u nаmа i zаto nаm je neko drugi trebа pokаzаti.

Nаjveće dobro koje jednа osobа može učiniti je proći kroz trnje i nаći ružu u duši neke druge osobe. To je prаvа ljubаv premа svom bližnjem, dа uz sve njegove mаne otkrijemo i sve njegove kvаlitete. Pomoći mu dа prebrodi svoje greške i ostvаri svoje snove, otkriti mu ružu kojа živi duboko u njemu i kojа se polаko probijа kroz trnje i nа krаju procvjetа stotinаmа cvjetovа.

Nаš zаdаtаk nа ovom svijetu je pomoći drugimа pokаzujući im njihove ruže а ne trnje, i sаmo tаdа ćemo moći dаti i osjetiti ljubаv premа svim ljudimа. Ako nаm to uspije ondа će i u nаšem vlаstitom vrtu procvjetаti ružа!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Moć ljubavi

Viktor Frankl, Bečki Jevrej, logoterapeut, za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je interniran od strane Nijemaca na više od tri godine. Preseljavali su ga iz jednog logora u drugi, a čak je proveo i nekoliko mjeseci u zloglasnom Aušvicu. Dr. Frankl je rekao da je naučio još u ranoj fazi svog boravka u logoru da je jedan od načina da se preživi bio i taj da se brije svakoga jutra, bez obzira koliko bio bolestan, pa makar mu umjesto žileta služio i komad razbijenog stakla. Svakoga jutra, kada bi zatvorenici stajali na pregledu, birani su oni najbolesniji koji nisu više mogli da rade i odvoženi u gasne komore. Ako si bio obrijan, i ako je tvoje lice izgledalo rumeno, imao si veće šanse da preživiš tog dana.

Njihova tijela su se trošila na dnevnom obroku od pola unce hljeba i manje od pola litre razrijeđene ovsene kaše. Spavali su na golim drvenim pločama širokim 2 metra, devet ljudi na jednoj ploči. Devet ljudi je dijelilo dva ćebeta. Tri užasno piskave zviždaljke budile su ih svakoga jutra u 3 sata.

Jednoga jutra hodali su po smrznutoj zemlji miljama daleko od logora. Vodili su ih na rad da postavljaju pragove na željezničkoj prugi, a stražari su sve vrijeme vikali na njih i tjerali ih da nastave hodati udarajući ih kundacima pušaka. Svako ko je imao bolove u nogama, pridržavao bi se za ruku prvoga do sebe. Neki čovjek koji je hodao do Frankla, skrivajući usta iza podignute kragne, šapnu: “Da nas samo naše supruge vide sada! Nadam se da je bar njima bolje u njihovim logorima i da ne znaju šta sa nama rade.”

Frankl je godinama kasnije napisao: “To me je navelo da počnem da mislim na svoju suprugu. I mada smo, spotičući se, nastavljali hodati miljama daleko, padali na zaleđenim mjestima, hvatali se uvijek iznova jedan za drugoga, povlačili jedan drugoga prema gore ili gurali naprijed, mi nismo više ništa pričali, no i jedan i drugi smo znali: svaki od nas je mislio na svoju suprugu. Povremeno bih bacio pogled na nebo, gdje su zvijezde lagano iščezavale a ružičasta se jutarnja svjetlost pomaljala iza tamnih oblaka. No moj um je i dalje bio prikovan za sliku moje supruge, zamišljajući je sa jezivom preciznošću. Čuo sam njen glas, vidio njen osmijeh i njen ohrabrujući pogled.
I ta misao me je totalno paralizovala: po prvi put u svome životu spoznao sam istinu koja se nalazila u pjesmama mnogih pjesnika, istinu proglašenu kao konačnu mudrost mnogih mislilaca. Istinu – da je Ljubav krajnji i najviši cilj kojem čovjek može da stremi. I onda sam shvatio značenje najveće tajne koju ljudska poezija i ljudska misao i uvjerenje imaju da saopšte: Spasenje covekovo je putem ljubavi i u ljubavi.

Alan Mekginis
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Nisu dovoljne samo riječi

Jedan mladić je otišao kod svog duhovnog učitelja i rekao mu: “Učitelju, ti si me savjetovao da stalno ponavljam u mislima frazu, ‘Ja želim radost u svome životu!’ Tu rečenicu izgovaram svaki dan mnogo puta, a radosti u mome životu niti je bilo, niti je ima. Ja sam i dalje jednako usamljen kao što sam i prije bio. I šta sada da radim?”

Mudri učitelj je tiho položio ispred mladića predmete koji su mu prvi dopali ruke – kašiku, čašu i svijeću – i upitao ga:
- “Reci mi, šta bi želio da imaš od ovih predmeta?”
- “Kašiku” – odvrati mladić.
- “Izgovori to sada pet puta.” – zatražio je starac.
- “Ja hoću kašiku. Ja hoću kašiku…” – ponovi učenik pet puta.
- “Eto, vidiš li”, reče mu učitelj, “možeš ponavljati i pet miliona puta na dan da hoćeš kašiku, ali je nećeš imati. Treba da pružiš ruku i da je uzmeš! Same riječi nisu dovoljne, treba nešto i da uradiš.”
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia 
Razočarenje možeš doživjeti samo ako imaš očekivanja.

Ima mnogo djevojaka koje na privlačan način svlače odjeću, ali onih koje se na privlačan način oblače uopšte nema mnogo.

Kad bi svi vjerovali da će sve biti kako treba, na ovom svijetu ne bismo imali čega da se plašimo.

Svijet bez ljubavi isto je što i vjetar koji duva napolju kroz prozor. Ne možeš ni da ga dodirneš ni da ga pomirišeš. Koliko god djevojaka platio, sa koliko god njih ti onako usput spavao, to nije prava stvar. Nijedna od njih te neće čvrsto stegnuti u zagrljaj.

Misao ne poznaje vrijeme. U tome je razlika između misli i snova. Misao sve može da vidi u sekundi. Može i da iskusi vječnost. Možeš i da postaviš zatvoreno kolo, a misli će se po njemu vrtjeti bez prestanka. Takve su ti misli. Nisu one ko san koji može da se prekine. To ti je kao enciklopedija na čačkalici.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia 
Svakih 5 godina, članovi drevnog reda tibetanskih sveštenika skupljaju se na jednoj tajnoj lokaciji visoko u Himalajima radi svetog rituala. Za samo jedan dan, svakom svešteniku se nudi prilika za prosvjetljenjem. Sve što treba da urade je da prođu cijelim putem kroz sobu poznatu kao “Soba sa 1000 demona” i da izađu iz nje živi!

Problem je samo u tome što se unutar “Sobe sa 1000 demona” demoni pojavljuju u obliku tvojih najvećih strahova…zmija, paukova, dubokih provalija ili čega god drugog.

Uvijek idi u pravcu u kom raste tvoj strah. Postoje samo dva pravila: prvo, jednom kada uđete u sobu, niko ne može ući i spasiti vas; drugo, nemoguće je izaći iz sobe kroz vrata kroz koja ste ušli.

A za one hrabre duše koje usuđuju da se suoče sa svojim strahovima u potrazi za prosvjetljenjem, postoje samo dva savjeta:

1. Upamti, šta god da misliš da se nalazi oko tebe, to je samo projekcija tvog sopstvenog uma,
2. Bez obzira šta misliš da vidiš, čuješ, misliš ili osjećaš, nastavi da hodaš.

Jer samo ako nastaviš da hodaš, doći ćeš do izlaza.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia 
Nađi vremena

Nađi vremena za rad, rad je cijena uspjeha.
Nađi vremena za razmišljanje, razmišljanje je ključ moći.
Nađi vremena za igru, igra je tajna vječne mladosti.
Nađi vremena za šutnju, šutnja je osnova mudrosti.
Nađi vremena za ljubaznost, ljubaznost otvara put ka sreći.
Nađi vremena za smijeh, smijeh je muzika duše.
Nađi vremena da voliš i budeš voljen, ljubav je privilegija bogova.
Nađi vremena da se osvrneš oko sebe, u samoživosti je dan kratak.

Irska narodna molitva
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 43 44 46 47 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Avg 2025, 18:41:34
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.