Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 20:51:54
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Ovo je forum u kome se postavljaju tekstovi i pesme nasih omiljenih pisaca.
Pre nego sto postavite neki sadrzaj obavezno proverite da li postoji tema sa tim piscem.

Idi dole
Stranice:
1 ... 53 54 56 57 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Poučne pričice  (Pročitano 352386 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Ne staj, kreni dalje

Mozda ces nekad zaista pomisliti da nisi sposoban za uspeh, tapkaces u jednom mestu, trazeci nacin da se otrgnes svega, dodjes do spasenja koje u tom trenutku nije poraz, vec samo prosecnost zauvek udaljena od pobede. Bice ti tesko da se odbranis od naleta onih koji cine sve da te privole da udises prasinu sa dna zajedno sa njima i budes bezbrizan u toj prosecnosti. Ne staj, nemoj se povlaciti, razmisli, i kreni dalje, makar te ti koraci iz prasine vodili ka gorem, u blato, gde ti se na prvi pogled ne pise dobro. Bice jos gore, vuci ces se, potonuces do kolena. Pomislices da je kraj onog trenutka kada se kisne kapi obruse na tebe, ali hrabrost koju si ispoljio nece ostati nenagradjena. Voda ce sa tebe isprati blato i postaces cist kao izvorska voda, za razliku od njih koji ce zauvek udisati prasinu prosecnosti.

Postoje trenuci kada neprijatelje najednom postujemo vise nego prijatelje. Neprijatelj je iskren, od njega ocekujes napad, ali kada ti prijatelj probode noz u ledja, ne mozes, a da ne shvatis, da iskrenost neprijatelja zavredjuje postovanje, za razliku od prijatelja koji, nakon svega, predstavlja samo gorku kapljicu razocarenja za tebe, jer si ga smatrao onim sto on nikada nije, niti ce ikada biti.

Nekad verujem da u zivotu svako obecanje treba prihvatiti sa dozom sumnje, neverice, cak i kao laz, jer viteske karakteristike u svetu bez vitezova ne mogu postojati. Sve vise mi se cini da danas ljudi olako daju obecanja, a jos lakse ih neispunjavaju.
Verujem da je osnovni zadatak svakog od nas da ovaj svet nacinimo boljim, da svi postanemo vitezovi, ne po macevima koje nosimo, vec po recima iza kojih stojimo.

Ako moram da padnem, potrudicu se da padnem na odskocnu dasku.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 82
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
Cetiri svece

Cetiri svece su polagano gorele. Bila je tisina i mogao se cuti njihov razgovor.
Prva je sveca rekla: "Ja sam Mir. Nazalost, ljudi me ne uspevaju sacuvati, mislim da cu se ugasiti." I odmah se ugasila.
Druga je sveca rekla: "Ja sam Vera. Nazalost, mnogi ljudi imaju povrsnu veru, i ja ih ne zanimam. Nema smisla da i dalje gorim." Tek sto je to izgovorila, puhnuo je lagani povetarac i ugasio je.
Treca je sveca zalosno progovorila: "Ja sam Ljubav. Nemam vise snage. Ljudi zaboravljaju na mene, i na to koliko sam im potrebna. Oni ne ljube ni svoje najblize." I bez oklevanja se ugasila.
Odjednom je uslo jedno dete i ugledalo tri ugasene svece. "Sta je to?" upitalo je dete. "Vi ste trebale svetliti do kraja." I rekavsi to, pocelo je plakati.
Tad je progovorila cetvrta sveca: "Ne boj se, dok ja gorim moci cemo upaliti ugasene svece. Ja sam Nada."
Detetu su zablistale oci od radosti dok je s upaljenom svecom vracalo svetlo ugasenim svecama.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 82
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
Dva muškarca, obojica jako bolesni zajedno su ležali u bolnici. Jedan od njih je svaki dan imao mogućnost sjediti u svom krevetu zbog izdvajanja vode iz njegovih pluća. Njegov krevet je stajao uz jedini prozor u sobi.
Drugi muškarac je morao stalno ležati na leđima.
Brzo su se upoznali i razgovarali po cijele dane. Pričali su o svojim obiteljima, svojim domovima, poslu, gdje su bili u vojsci, i gdje na odmoru. Svaki dan je muškarac koji je sjedio uz prozor opisivao drugome muškarcu stvari koje je vidio vani.
Muškarac na drugom krevetu je počeo živjeti za te jednosatne trenutke kada je njegov prijatelj sjedio i pričao o događanjima i bojama vanjskoga svijeta. Prozor je gledao na park uz jezero s labudovima. Guske i labudovi su se igrali u vodi, a mala su djeca spuštali svoje male čamce u vodu. Mladi parovi su zagrljeni šetali uz cvijeće svih boja. Veliko, staro i snažno drveće je uljepšavalo pokrajinu, a u daljini su se vidjela svjetla grada. Kada je muškarac uz prozor detaljno objašnjavao sve to, njegov je prijatelj na drugom krevetu zatvorio oči te zamišljao sve te slikovite prizore. Jednoga dana mu je muškarac uz prozor opisivao paradu, koja se kretala uz jezero. Bez obzira što njegov prijatelj nije čuo tu muziku, on ju je vidio u svom umu. Tako su prolazili dani i tjedni.
Jednoga jutra je jutranja sestra donijela vodu za umivanje i uz prozor pronašla tijelo muškarca koji je u snu mirno umro. Bila je tužna i pozvala je medicinsko osoblje koje je tijelo odnijelo van.
Odmah kada je to bilo moguće, drugi muškarac je zamolio da ga pomaknu uz prozor. Sestra mu je sa zadovoljstvom udovoljila, pobrinula se da se je udobno namjestio te ga ostavila samog. Uz veliki napor podigao se polako na laktove kako bi po prvi puta ugledao vanjski svijet.
Konačno je imao priliku sam uživati u vanjskim ljepotama. Pogledao je kroz prozor i ugleda prazan zid. Muškarac je pitao sestru koji je to bio razlog da je pokojni prijatelj tako lijepo opisivao stvari u vanjskom svijetu. Sestra mu je rekla da je bio slijep i da nije mogao vidjeti zid koji je stajao ispred prozora.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 82
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
Istinska sreća
Jedan bogataš zamoli Sengaia da napiše nešto za trajnu sreću njegove porodice, a što bi moglo da se prenosi kao dragocjenost iz generacije u generaciju.
Sengai uze veliki komad papira i napisa: "Otac umire, sin umire, unuk umire."
Bogataš se razljuti. "Zamolio sam te da napišeš nešto za sreću moje porodice! Zašto se ovako šališ?"
"Nisam imao namjeru da se šalim", objasni Sengai. "Kada bi prije tebe tvoj sin umro, to bi te vrlo ojadilo. Kada bi tvoj unuk nestao prije tvog sina, obojici bi vam prepuklo srce. Ako tvoja porodica, generacija za generacijom, umire redom koji sam ja označio, to će biti prirodan ljudski tok. Ja to zovem istinskom srećom."

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
mob
Nokia 
Uradi baš to

Slomiće vam srce i vi ćete slamati drugima srca. Posvađaćete se s najboljim prijateljem ili se čak zaljubiti u njega. Kukaćete zbog vremena koje leti brže nego što ga možete uhvatiti. Nikad ga nećete moći zaustaviti. Zato fotografišite sve što stignete, smijte se do suza kad god možete, opraštajte ljudima njihove greške i volite kao da nikad niste bili povrijeđeni. Činite dobro jer je to jedino mjerilo pametno proživljenog života. U životu ništa nije garantovano, nema predaha sa problemima i najčešće nema druge šanse koju ćete dobiti. Sve što možete je da živite život punim plućima, da kažete ljudima koje volite koliko su vam dragi, da odjebete one koji vas guše i crpe energiju. Jedino vrijeme kad možete uraditi nešto totalno blesavo i neponovljivo je sada. Zato prestanite ovo čitati i uradite baš to.
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
mob
Nokia 
Nikad ne odustaj

Vinston Čerčil se tri godine mučio da se provuče kroz osmi razred osnovne škole jer mu je učenje maternjeg engleskog jezika jako teško padalo. Zvuči pomalo ironično da ga je čuveni Oksfordski univerzitet pozvao nekoliko decenija kasnije da održi govor na dodjeli diploma budućim diplomatama.

Čerčil je na ovu prigudu došao sa uobičajnim rekvizitima: cigarom, štapom i cilindar šeširom. Dok se Čerčil približavao podijumu, cijela dvorana je ustala i gromoglasno ga pozdravila. Prepoznatljivim govorom tijela umirio je prisutne i samouvjereno stao ispred njih. Izvadivši cigaru iz usta i odlažući šešir na govornicu, Čerčil je netremice gledao u publiku punu iščekivanja. Iz njega se prolomio autoritativan glas: “Nikad ne odustajte!”

Prošlo je nekoliko sekundi prije nego što se propeo na vrhove prstiju i ponovio: “Nikad ne odustajte!” Njegove riječi su odzvanjale u ušima prisutnih. U dvorani je vladala grobna tišina dok je, uzevši šešir i cigaru, podupirući se štapom odlazio sa podijuma. Njegov govor je bio završen.
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
mob
Nokia 
Topli kamen

Prema jednoj legendi, kada je izgorjela čuvena Aleksandrijska biblioteka u Egiptu, sačuvana je jedna knjiga. Pošto nije bila posebno vrijedna knjiga prodata je nekom siromašnom čovjeku za nekoliko novčića. Knjiga nije bila ni posebno zanimljiva, ali je između njenih stranica bilo umetnuto nešto  veoma zanimljivo. Bio je to veoma tanak papirus na kojem je bila zapisana tajna “toplog kamena”.

Topli kamen je mali oblutak koji je mogao pretvoriti bilo koji metal u čisto zlato. Na papirusu je pisalo da je topli kamen negdje među hiljadama drugih sličnih kamenčića koji su skoro istog oblika. Tajna je bila u sljedećem: topli kamen širi toplotu, dok su svi ostali hladni.

Odlučivši da krene u potregu za toplim kamenom, čovjek je prodao svoju skromnu imovinu, kupio osnovne namirnice, preselio se na obalu mora i krenuo da pretražuje oblutke.

Znao je da bi se moglo desiti da – dok  bude  tražio svoj magični kamen – uzme jedan isti oblutak mnogo puta. Zato je sve one koji su bili hladni bacao u more. Cijeli dan je proveo tražeći ali nije našao topli kamen. Ipak nije odustajao. Uzmi kamen. Hladan – baci ga u more. Uzmi sljedeći. Baci ga u more.

Tako su se dani nizali u nedjelje, nedjelje u mjesece. Jednog dana je, međutim, uzeo kamen koji je bio topao. Bacio ga je u more prije nego što je shvatio šta je uradio. Razvio je tako snažnu naviku bacanja kamenja u more da nije ni primijetio onaj koji je mjesecima tražio.

Tako je i sa prilikama u životu. Ako nismo dovoljno obazrivi lako se može desiti da uopšte ne primijetimo priliku koja nam se pruža i da nam izmakne iz ruku.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
mob
Nokia 
Mont Everest

Novozelanđanin Edmund Hilari je bio prvi čovjek koji je osvojio Mont Everest. Popeo se na najvišu planinu 29. maja 1953. godine i za taj poduhvat dobio plemićku titulu ‘sir’.

Osnovni razlog zbog kojeg je uspio osvojiti Mont Everest je – kako sam navodi u svojoj knjizi Visoka avantura – je bila njegova želja da se razvija.

Prvi put je pokušao da se popne na Mont Everest 1952. godine i nije uspio. Nekoliko nedjelja kasnije ga je jedno udruženje planinara pozvalo da se obrati njihovim članovima.

Praćen gromoglasnim aplauzom Hilari se popeo na podijum. Iako je na taj način publika odavala priznanje čovjeku koji je pokušao nešto što do tada nije niko pokušao, Hilari je sebe doživljavao kao neupješnog čovjeka. Za govornicom se nije zadržao već je otišao do fotografije na kojoj je bila planina i glasno rekao:

“Mont Evereste, pobijedio si me prvi put, ali ću te sljedeći put pobijediti jer si ti narastao koliko si mogao… a ja se i dalje razvijam.!”

“Nije planina to što trebamo pokoriti već mi sami.” ~ Edmund Hilari
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
mob
Nokia 
Ako čovjek..

Ako čovjek juri za novcem, zvaće ga pohlepnim;

ako ga pokuša zadržati, zvaće ga kapitalistom;

ako ga bezbrižno troši, zvaće ga rastrošnim;

ako ga nikad ne uspije steći, zvaće ga besposličarem;

ako ga ni ne pokuša steći, zvaće ga neambicioznim;

ako ga stekne bez rada, zvaće ga parazitom;

a ako će ga steći nakon što je cijeli život pošteno radio za njega, zvaće ga budalom koja nikad nije imala ništa u životu.

Vik Oliver
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
mob
Nokia 
Stav

Što sam stariji sve više uviđam važnost koju u našem životu igra stav. Stav je, po meni, mnogo važniji od činjenica. Važniji je od prošlosti, obrazovanja, novca, okolnosti, neuspjeha, uspjeha, od onoga što drugi ljudi čine ili govore. Važniji je od onoga što vidimo, nadarenosti ili vještine. Stav će ojačati ili upropastiti preduzeće, crkvu, dom. Nevjerovatno je da mi imamo izbor u vezi sa stavom kojeg ćemo se držati svakog dana. Ne možemo promijeniti našu prošlost, niti možemo promijeniti način na koji će ljudi reagovati na neke stvari. Mi ne možemo promijeniti neizbježno. Jedino što možemo je da igramo na kartu koju imamo, a to je naš stav. Ubijeđen sam da je naš život 10% onoga što nam se dešava i 90% onoga kako reagujemo na to. Tako je i sa tobom jer mi kontrolišemo naš stav.

Čarls Svindol
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 53 54 56 57 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 20:51:54
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.