Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Jan 2026, 19:45:21
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Ovo je forum u kome se postavljaju tekstovi i pesme nasih omiljenih pisaca.
Pre nego sto postavite neki sadrzaj obavezno proverite da li postoji tema sa tim piscem.

Idi dole
Stranice:
1 ... 50 51 53 54 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Poučne pričice  (Pročitano 361560 puta)
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 
Ribolovačka priča

Dva su čovjeka otišla na pecanje. Jedan je bio iskusan ribolovac, a drugi nije. Svaki put kada bi iskusni ribolovac uhvatio veliku ribu, stavljao bi je u veliku kutiju sa ledom da bi je održao svježom. Kad god bi, međutim, neiskusni ribolovac uhvatio veliku ribu, on bi je vraćao nazad u vodu.

Iskusni ribolovac je posmatrao taj ritual cijeli dan i na kraju dana, umoran od gledanja kako neiskusni ribolovac baca velike ribe nazad u vodu, upita ga:”Zašto stalno vraćaš nazad u vodu sve te velike ribe koje upecaš?”

Neiskusni ribolovac odgovori:”Zato što imam malu tavu.”

Ponekad smo i mi sami kao taj neiskusni ribar, odbacujemo naše velike planove, velike snove, velike poslove i velike prilike koje su nam date u životu. A samo zato što je naša tava premalena za našu ribu tj. zato što je naša vjera premalena za naše probleme.
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 
Životni štitovi

Sve što mi kao ljudi radimo na zemlji, samo su štitovi koji nas brane od udara neobjašnjivih i nepredvidivih sila koje vladaju svijetom. Čovjek se u životu mnogo puta suočava sa novim situacijama koje su mu sasvim nepoznate, pa nema odgovarajućeg znanja na koje bi se oslonio pri odlučivanju; šta da učini.

Tada vrijedi pravilo: odluke moraš donositi po srcu. Pitaj svoje srce i ono će ti reći šta da radiš. Štitovi sa srcem su najbolji od svih štitova. Svi imamo štitove koji nam omogućavaju da se s njima probijamo kroz život. Sa njima plaćamo svoj opstanak na ovoj zemlji. Najžalosnije je za čovjeka da svoj život plaća sa bijednim štitovima. Sa štitovima koji nemaju srce. Da bi čovjek preživio teške trenutke mora se tu i tamo okružiti s predmetima koji ga umiruju, koji imaju Srce. Ali ne smije postati opsjednuti sakupljač, jer bi ga to učinilo teškim, spriječilo bi ga da se kreće fluidno.

Kada bi neki trenutak od njega zahtijevao brzinu, s prevelikim teretom bio bi spor. Postavlja se još jedno pitanje, šta ako ga nikakvi predmeti sa srcem ne zanimaju, šta onda da radi. U tom slučaju dovoljno je da je staza kojom putuje kroz život, Staza srca. Ona će mu dati svu zaštitu i radost koja mu je potrebna.

Karlos Kastaneda
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 
Srećniji ti

1. Ne tražite sreću. Ako je tražite, nećete je nikada naći, zato što je potraga za srećom antiteza sreće. Sreća je uvijek neuhvatljiva, ali zato se osjećaja nesreće možete  osloboditi odmah sada, na način što ćete se suočiti sa onim što jeste umjesto da smišljate priče o tome.

2. Glavni uzrok osjećaja nesreće nikada nije sama situacija već naše misli o toj situaciji. Budite svjesni svojih misli. Odvojite ih od situacije, koja je uvijek neutralna, koja je uvijek onakva kakva jeste. Ovo je situacija ili činjenica, a ovo su moje misli o njoj. Umjesto smišljanja priča, držite se činjenica. Na primjer: “Propao sam” je priča. Ograničava vas i sprečava da poduzmete učinkovitu akciju. “Imam 50 centi na bankovnom računu” je činjenica. Suočavanje s činjenicama uvijek će vas učiniti snažnijima.

3. Pokušajte uhvatiti glas u svojoj glavi, možda u onom trenutku kada se žali na nešto, i prepoznajte ga onakvim kakav jeste: glas ega, samo misao. Kadgod primjetite taj glas, shvatićete i da vi niste taj glas, već onaj koji ga je svjestan. Zapravo, vi ste svjesnost koja je svjesna glasa. U pozadini, tamo je svjesnost. Naprijed, tamo je glas, mislilac. Na ovaj način oslobađate se svoga ega, oslobađate se neopaženog uma.

4. U bilo kom pravcu da se okrenete, vidjećete dokaze da postoji vrijeme. Gdjegod da gledate vidjećete mnogo indikativnih dokaza o postojanju vremena – jabuka koja gnjili, vaše lice u ogledalu nasuprot vašeg lica na fotografiji uslikanoj prije 30 godina – a ipak nikada ne nalazite direktan dokaz, nikada ne doživite samo vrijeme. Sve što ikada doživite je sadašnji trenutak.

5. Zašto se tjeskoba, stres ili negativnost uopšte i javljuju kod nas? Zato što smo okrenuli leđa sadašnjem trenutku. A zašto smo to učinili? Mislili smo da je nešto drugo važnije od toga. Jedna mala greška i jedno pogrešno tumačenje stvari i stvoriće se svijet prepun patnje i bola.

6. Ljudi vjeruju da njihova sreća zavisi od onoga što se dešava. Oni ne shvataju da je ono što se dešava najnestabilnija stvar u svemiru. Da se stalno mijenja. Gledaju na sadašnji trenutak kao na nešto upropašteno nečim što se dogodilo, a nije trebalo ili kao na nešto manjkavo što se nije dogodilo, ali je trebalo. Tako propuštaju dublje savršenstvo koje je sastavni dio života, savršenstvo koje leži izvan svega onoga što se događa ili ne događa. Prihvatite sadašnji trenutak i pronađite savršenstvo netaknuto vremenom.

7. Što je više zajedničke prošlosti u vezi, to prisutniji trebate biti, inače ćete stalno morati proživljavati svoju prošlost.

8. Izjednačavajući fizičko tijelo sa ‘ja’, tijelo kojem je sudbina da ostari, usahne i umre uvijek vodi ka patnji. Suzdržavanje od identifikacije s tijelom ne znači da se o njemu više nećete brinuti. Ako je jako, prekrasno ili vitalno možete cijeniti njegove kvalitete – dok traju. Možete poboljšati stanje svoga tijela dobrom ishranom ili vježbanjem. Ako ne izjednačavate svoje tijelo s onim što jeste, kada ljepota nestane, vitalnost se smanji ili tijelo nastrada, ovo ni na koji način neće imati dejstvo na vaš osjećaj vrijednosti ili identiteta. Zapravo, kako tijelo slabi, svjetlo svjesnosti će lakše sijati.

9. Ne postajete dobri pokušavanjem da budete dobri nego pronalaženjem dobrote koja se već nalazi u vama i dopuštanjem toj dobroti da izađe iz vas.

10. Ako je duševni mir ono što zaista želite, onda izaberite taj mir.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 
Ljudi

Ljudi, koji ne mogu vladati svojim srcem, još manje mogu vladati svojim jezikom.

Ljudi koji ne mogu zavesti mir u srcu svom, još manje mogu zavesti mir u državi.

Ljudi koji ne mogu videti svet u sebi, još manje mogu videti sebe u svetu.

Ljudi koji ne mogu učestvovati u tuđem bolu, još manje mogu učestvovati u tuđoj radosti.

Nikolaj Velimirović
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 
Za vrč vina

Bio jednom… drugačiji kralj.

Bio je vladar malene zemlje po imenu Grožđezemska. Njegovo je kraljevstvo bilo  puno vinograda i svi su se njegovi podanici bavili proizvodnjom vina. Izvozom u druge zemlje, petnaest hiljada porodica koje su naseljavale Grožđezemsku zarađivalo je dovoljno da

žive prilično dobro, plaćaju porez i priušte si pokoji  luksuz.

Kralj je već nekoliko godina proučavao finansije kraljevstva. Vladar je bio pravedan i pun razumijevanja i nije mu se sviđala  zamisao da zavlači  ruku u džepove  stanovnika Grožđezemske.  Za to je ulagao velike napore da nađe načina da smanji porez.

Jednog je dana došao na sjajnu zamisao. Kralj je odlučio odreći se poreza. A kao  jedini doprinos državnoj blagajni kralj bi tražio od svih podanika da jednom godišnje, u vrijeme kad pretaču vino u bačve, dođu u vrt palate s jednolitarskim vrčem najboljeg vina iz svoje berbe i izliju ga u veliku bačvu vina koja će biti izrađena u te svrhe i za to vrijeme. Od prodaje tih petnaest hiljada litara vina dobio bi novac potreban za budžet kraljevstva, zdravstvene troškove i obrazovanje svog naroda.

Vijest se proširila kraljevstvom proglasima i oglasima na glavnim gradskim ulicama. Narodno veselje bilo je neopisivo. U svim se kućama hvalio kralj i pjevale su se pjesme njemu u čast. Onda je došao dan prinosa. Tokom čitave nedjelje, u svim  četvrtima i na  tržnicama, na  trgovima i u crkvama stanovnici su se podsjećali i preporučavali jedan

drugom da ne zaborave dogovor. Suživot  građana bio je pravedna plata za vladarev gest.

Od ranih sati počele su iz čitavog kraljevstva dolaziti cijele porodice uzgajivača vina sa svojim vrčem u rukama glave porodice. Jedan po jedan uspinjali su se stepenicama koje su vodile do  vrha goleme kraljevske bačve, praznili svoj vrč i spuštali se drugim stepenicama na čijem je dnu kraljevski rizničar stavljao grb s kraljevim pečatom na rever svakog seljaka.

Sredinom popodneva, kad je posljednji seljak ispraznio svoj vrč, pročulo se da niko nije izostao. Golema bačva od petnaest hiljada litara bila je puna. Od prvog do posljednjeg podanika svi su na vrijeme prošli vrtom i ispraznili svoje vrčeve u bačvu. Kralj je bio ponosan i zadovoljan. Kad je Sunce zašlo, a narod se okupio na  trgu pred palatom, vladar je izašao na svoj balkon, a njegovi su mu ljudi klicali.

Svi su bili  srećni. Kralj je zatražio da mu u velikoj kristalnoj čaši, naslijeđu njegovih predaka, donesu uzorak skupljenog vina. Dok je čaša stizala, vladar im se obratio.

“Divni narode Grožđezemske: kao što sam i mislio, svi stanovnici kraljevstva danas su došli u palatu. Želim podijeliti s  vama kraljevsko veselje kad sam se uvjerio da je odanost naroda svom kralju jednaka odanosti kralja  svome  narodu. I ne mogu se sjetiti druge počasti nego da vam nazdravim prvom čašom ovog vina koje će sigurno biti božanski nektar, spoj najboljeg grožđa na Zemlji, koje su obradile najbolje ruke na svijetu i koje je zalijevalo najveće dobro kraljevstva, drugim riječima, ljubav  naroda.”

Svi su plakali i klicali kralju. Jedan je sluga prišao s čašom kralju i on ju je digao da nazdravi narodu, koji je euforično pljeskao. Ali iznenađenje je zaustavilo njegovu ruku u vazduhu: kad je podigao čašu, kralj je primijetio da je tekućina u čaši prozirna I bezbojna. Polako ju je približio nosu, uvježbanom da omiriše aromu najboljih vina, i primijetio je da nema nikakav miris. Dobar kušač kakav je bio, prinio je čašu ustima gotovo automatski i popio gutljaj.

Vino nije imalo ni okus vina ni bilo kakav drugi okus!

Kralj je poslao po drugu čašu vina iz bačve, pa još jednu, i na kraju je htio uzeti uzorak s vrha. Ali nije imalo smisla: sve je bilo isto. Bez mirisa, boje i okusa. Hitno su sazvani alhemičari kako bi analizirali sastav vina. Zaključak je bio jednoglasan: bačva je puna

vode. Čiste vode. Stopostotne vode. Vladar je smjesta poslao po sve mudrace i vračeve

kraljevstva da hitno potraže objašnjenje te misterije. Koja se čarolija, hemijska reakcija ili vradžbina dogodila da se ta mješavina vina pretvorila u vodu?

Najstariji među vladinim ministrima prišao mu je i rekao na uho:

“Čudo? Čarolija? Alhemija? Ništa od toga, gospodine, ništa od toga. Vaši su podanici ljudska bića, Veličanstvo. To je sve.”

“Ne razumijem”, rekao je kralj.

“Uzmimo na primjer  Huana”, rekao  je ministar.

“Huan ima veliki vinograd koji se proteže od brda do rijeke. Grožđe koje bere s najboljih je trsova u kraljevstvu, a njegovo se vino proda medu prvima i po najvišoj cijeni. Jutros kad je pripremao svoju porodicu za silazak u selo, kroz glavu mu je prošla zamisao: A da stavi vodu umjesto vina? Ko bi mogao uočiti razliku? Samo jedan vrč vode na petnaest hiljada litara vina: niko neće uočiti razliku! Niko! Niko i ne bi uočio razliku, osim jedne sitnice, Veličanstvo. Osim jedne sitnice.

Svi su pomislili isto!

Horhe Bukaj
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 
Lako i teško

Lako je biti upisan u nečijem imeniku.
Teško je biti upisan u nečijem srcu.

Lako je suditi o greškama drugih
Teško je priznati svoje.

Lako je govoriti bez razmišljanja.
Teško je obuzdati jezik.

Lako je raniti onoga ko vas voli.
Teško je zacijeliti tu ranu.

Lako je nekoga povrijediti.
Teško je moliti za oproštaj.

Lako je postaviti pravila.
Teško ih je slijediti.

Lako je slaviti pobjedu.
Teško je priznati poraz.

Lako je sanjati svake noći.
Teško je ostvariti svaki san.

Lako je diviti se punom mjesecu.
Teško je vidjeti i drugu stranu.

Lako se je spotaknuti.
Teško je ponovo ustati.

Lako je uživati u životu svaki dan.
Teško je živjeti s pravom vrijednošću.

Lako je obećati.
Teško je ispuniti obećanje.

Lako je reći, volim te.
Teško je to pokazivati svaki dan.

Lako je kritikovati ostale.
Teško je poboljšati sebe.

Lako je načiniti grešku.
Teško je učiti na greškama.

Lako je plakati za izgubljenom ljubavlju.
Teško je zadržati je.

Lako je misliti na poboljšanja.
Teško je krenuti u akciju.

Lako je moliti se svake noći.
Teško je pronaći Boga u malim stvarima.

Lako je primati.
Teško je davati.

Lako je ovo pročitati.
Teško je ovo primijeniti.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost

Када сам слаб онда сам силан.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3880
Zastava Београд је СВЕТ !
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1

Дарежљивост – најлепша ствар

Стране пута биле су затрпане крпама белог снега. Али у средини, белина је била уништена, помешана са браонкастом бојом трагова, утиснутих стопа које остављаше стотине журних ногу. Људи су јурили тамо-амо, носећи путем прегршт ствари у наручју. Смејали су се и дозивали једни друге док се пробијаше кроз масу.

Негде изнад пута, дугачке руке старога стабла пружале су се ка небу. Борило се и јаукало док их је јак ветар савијао према земљи. Испод њега, огласио се горди звук кашља, а предивна јелка ширила је и чистила своје танке зелене гранчице, стресајући чист снег који се распрши по тлу.

“Могла сам и претпоставити”, рече јелка подругљивим гласом, “да ћеш се морати добро потрудити, желиш ли остати усправан. Ружан си и када имаш лишће, које си, ето, изгубио. Помакнеш ли се још мало, остат ћеш потпуно наг.”

“Знам”, одговори старо стабло. “Све је навукло најлепшу одећу за зиму. Чак и одавде видим украсе што се сјаје на сваком ћошку. А јучер је неки човек дошао и поставио пресветле, стварно предивне лампе на свако дрво које стајаше уз пут, осим на мене, наравно.” Погледао је сетно, а комадић растопљенога снега клизну на трагове стопа, баш као суза.

“Па наравно. А зар си мислио да ће ставити и на тебе расвету, па да твоја ружноћа буде још очитија?!”, подругљиво ће јелка.

“Ваљда си у праву”, одговори старо дрво, тужног гласа. “Кад бих се само могао негде склонити док зима не прође али ево, ту сам, најружније биће у свој тој лепоти око мене. Када би само дошли и посекли ме…”, и упери поглед негде у даљину.

“Не желим ти ништа лоше”, рече јелка, “ал’ си стварно ругло за очи. Можда би за све нас и било боље када би те посекли.” Још једанпут отресе своје танке гране. “Боље ти је да добро припазиш на та три мала листа што су ти још остала. Барем нећеш бити потпуно го.”

“Ох, стварно сам настојао”, појада се старо стабло, “сваке јесени кажем себи: ‘ове године нећу дати ниједан једини лист, без обзира на све!’, али увек неко дође ко изгледа да му моји листови требају више него мени”, и опет погледа у даљину.

“Рекла сам ти да не даш толико листова оном одвратном дечаку што разноси новине”, рече јелка. “Зашто си уопште и спустио гране још ниже, да их он дохвати? Не можеш рећи да те нисам тада упозоравала.”

“Ма јеси”, одговори старо стабло, “али тако су га усрећили. Чуо сам да их је убрао како би их однео болесној мами.”

“Да, да, сви они имају неке разлоге”, промрља јелка. “Например она девојчица… фарба листове ради прославе... ма јашта. То су били твоји листови, не њени.”

“Стварно их је доста узела, зар не?!”, рече старо стабло и као да му се појави благи осмех.

Изненада, хладан ветар задува и малена браонкаста птица паде на земљу, баш испод старог стабла. Сва је дрхтала, било јој је превише хладно да рашири своја крила. Старо стабло чезнутљиво је погледа, те брзо откачи и своја последња три листа. Златасти листови кренуше на тле, нежно се спустише на птицу те се она смири грејући се од њих.

“Е вала, сад’ си претер’о!”, дрекну се јелка. “Откачио си и задњи лист. Ујутро ћеш бити убедљиво најружније стабло у целом граду.”

Старо стабло ништа не одговори. Уместо тога, раширило је своје голе гране колико год је могло, не би ли спречило снег да пада на малу птицу. Млада јелка окрену се бесна, и тек тада опази неког сликара који је стајао у непосредној близини, сав удубљен у своје четке и платно. Одећа му је била стара и подерана, а лице му бијаше тужног израза. Мислио је на своје најдраже, и празно и хладно јутро које ће их дочекати, јер није успио продати ни једну слику, ево већ месец дана.

Но, јелка није то видјела. Уместо тога, окренула је леђа старом стаблу и подругљиво рекла: “Барем те своје одвратне гранчурине држи што даље од мене. Управо ме сликају, па ћеш ми потпуно покварити позадину.”

“Трудићу се”, одговори старо дрво. И подиже своје гране што више. Скоро је био мрак када је сликар завршио рад, покупио своје ствари и отишао. Јелка је била добро уморна од позирања и лицкања.

Касно се пробудила наредно јутро и док је гордо тресла снег са својих предивних гранчица, изненадила се видевши гомилу људи како окружују старо стабло уздишући. Чак и они што су журили путем, застали би макар неколико тренутака.

“Шта би то могло бити?”, замисли се јелка и протегну се желевши да види да није можда током ноћи ветар откинуо горњи део старог стабла.

У томе трену, папир је одлетео из руке усхићеног разносача новина и долетео баш на јелку. Јелка се загрцну у шоку. На насловној страни новина била је фотографија синоћњег сликара који у руци држаше слику великог, у потпуности белог стабла, чије су се огољеле гране, прекривене снегом, шириле према небу. А испод њега лежала је малена птица скоро прекривена с три златаста листа. Испод фотографије биле су написане речи: “Најлепши је онај који је све своје дао.”

Јелка тихо погну своју главу пред невероватном лепотом понизности старог стабла.
IP sačuvana
social share

Речи Светог Јована Лествичника: »Ко у разговору с другим људима упорно настоји да наметне своје мишљење, макар оно било и тачно, нека схвати да болује од болести ђавола.«

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Skeptik,cinik & slobodni mislilac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 353
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
SonyEricsson w200
Gledala devojčica mamu kako pravi pitu i videla kako njena mama savija krajeve pite. Pita je devojčica:

- Zašto savijaš krajeve te pite?
- Videla sam to od svoje mame – odgovori mama.

Devojčica ode do babe da vidi kako ona pravi pitu. U trenutku kad je baba savila krajeve pite, pita je devojčica:

- Videla sam to od svoje mame – odgovori baba.

Devojčica ode do prababe da vidi kako ona pravi pitu. U trenutku kad je prababa savila krajeve pite, pita je devojčica:

- Pa mala mi ova tepsija – odgovori prababa.

Zen priča
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 
Novogodišnja čestitka Duška Radovića

“…Danas je prvi dan, početak.
Želim vam da vas ne boli ono što vas je bolelo a da vas voli ono što vas nije volelo.
Želim da vam deca budu bolja od vas, da se više vi hvalite njima nego oni vama.
Želim da vas dobro služe noge, da na njima provedete veći deo nove godine, da imate više posla nego vremena.
Želim vam da budete potrebniji drugima nego oni vama.
Da želite i možete više nego što vam treba a da sve što vam pretekne podelite sa onima koji ne mogu kao vi.
Nemojte uzimati mnogo više nego što dajete.
Mislite malo na one kojima će morati da uzmu ono što vama budu dali.
Želim vam da dobijete stan ako ga nemate ili da umete da se radujete ako ga već imate.
Da vam ono što imate ne bude manje od onoga što nemate.
Želim vam, na kraju, da ova godina ima više sreće sa vama nego prethodna!”

Duško Radović
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 
Iskrenost

Govoriti iskreno znači reći ono što zaista mislite, reći istinu tačno onako kako je vidite, i učiniti to bez obzira na posljedice. Kada čovjek nije iskren on je obazriv ili nepošten ili taktičan, a vrlo često i sve to zajedno. U svakoj situaciji većina nas, svjesno ili ne, procjenjuje koliko se može biti iskren u datim prilikama. Jedina osoba koja uvijek može da bude iskrena jeste svetac koji nema ni trunke zlobe i pakosti u sebi. On govori ono što mu je na umu, i čak i kada je uvrjedljivo za njegove sabesjednike, oni osećaju da u njemu nema zlobe i stoga to ne shvataju kao uvredu.

Samo na svijetu postoji vrlo malo takvih ljudi, a kako mi ostali ne možemo da jemčimo da su nam motivi čisti kada drugima govorimo otvoreno, taktičnost je time dragocjenija. Okolnosti su različite; nekome ko je povrijeđen ili ranjiv možda treba izreći nekoliko blagih neistina kako bi prebrodio krizu.Taktičnost je mudra vrlina; svako može da bude iskren, ali ne umije svako pažljivo da odmjeri šta treba da kaže i na koji način.
Iskrenost je oružje koje ljudi često koriste da bi nekoga povrijedili ili da bi se svetili.

Ljudima ponekad kažemo neprijatne istine jer nam je stalo do njihove dobrobiti, ali mnogo češće jer smo povrijeđeni, ljubomorni ili ljuti. Često govorimo ono što smatramo ili tvrdimo da je istina – ili, što je gore, svoje neuljepšano mišljenje. Stoga, iskrenost ima više veze sa uvjerenjem nego s činjenicama, a ovo prvo, kao subjektivna vrijednost, češće biva tendeciozno. Reći da je lako biti iskren kada se ne ustežete da kažete cijelu istinu ukazuje na važan detalj: da ćete uspjeti dobro da služite istini i drugom čovjeku samo ako kažete istinu,
što zahtijeva mnogo više razmišljanja i pripreme od toga da samo otvoreno govorite.

Postoji jedno polje gdje je iskrenost uvijek dobra: u razvoju prijateljstva. Trenutak kada prijatelji mogu da spuste gard i otkriju sebe jedni drugima jeste trenutak kada njihov odnos prelazi na viši nivo. Takva je iskrenost srca, kada čovjek drugome dopusti da mu priđe, i kada sam priđe drugome: a bez takve razmjene emocija, život ne bi imao neku naročitu vrijednost.

Entoni Kliford Grejling
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 50 51 53 54 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Jan 2026, 19:45:21
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.