Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 12:16:23
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Postoji li zlo?  (Pročitano 20876 puta)
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 28
pa ako sam se malo salio ne moras odmah da ujedas Smile
ne shvatam kako to da pojam licnosti daje nekakvu formu ili definiciju nekoga ko je nosilac te osobine.Ja licnost shvatam kao identitet, odnosno u slucaju Boga, da On (zato i pisem velikim slovom) nije stihija ili sustina sama za sebe, jer ne postoji nekakva univerzalna sustina koja bi odgvarala svim bicima. Ako licnost vi shvatate kao atribut ljudi, a ne kao savrseni pojam koji definise neko bice onda, po meni, dolazite u opasnost negiranja bica kao takvog dajuci mu osobinu stihije, a sto svakako Bog nije, jer da je stihija onda ne bi bio razuman i ne bi bio bice itd.itd.,itd.
pogledajte po filozofskim rijecnicima sta je licnost (persona, ipostas), a sta duh i dusa, a pogotovo definiciju koju su dali sveti oci.Naime, kod Hrista su bile dvije prirode u jednoj licnosti (to je hriscanski dogmat). Ocigledno ne poznajete pojam 'licnost' (naravno u savrsenstvu samog izraza) te govorite da je to ljudska osobina.
sto se tice racionalnog shvatanja Boga i bozanskog, jednostavno smatram da je ljudski um nesavrsen i nemoze da obuhvati Beskrajnog, jedino se mogu spoznati njegove energije i to posredno i neposredno.
Sto se tice reinkarnacije, ne mogu reci da ima puno smisla, svakako sto je sama religija iz koje je potekla neprihvatljiva (a o novokomponovanim teorijama o reinkarnaciji necu govoriti jer imaju jos manje smisla), naravno za osporavanje hinduizma treba vremena, ali sama reinkarnacija tezi ka stapanju ka bozanskim, ali pri cemu se gubi identitet (licno JA) osobe-bica sto je neprihvatljivo, jer ne vodi nicemu. pa cak i sami bogovi su nemocni pred nirvanom jer i oni podljezu zakonu karme. A poznato je da su u budizmu naknadno nastali bogovi i da je sam Buda  propovjedao ateizam (mozda ne u danasnjem smislu (to mozete naci kod Lazara Milina u Istoriji religija).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 28
sto se tice rijeci satana u Novom zavjetu:Matej 4,10; 12, 26; Marko 1,13; 3,23,26; Luka 10,18 itd
knez ovoga svijeta: Jovan 12, 31; 14, 30; 16, 11
Pakao: Matej 5, 22,29,30; 10,28; 16, 18; 18, 9; Marko 9, 43, 45, 47; Luka 12,5;  16, 23
Jasno se vidi da postoji satana i pakao, e sad kako ce se to tumaciti nije me bas briga, ali mi je jasno da je bitisanje bez Boga (smisla zivota) pakao.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Kada neko pokusa da ospori hriscanstvo onda se vi strahovito naljutite, a evo sada ti pricas kako treba dosta vremena da se ospori hinduizam! Cemu osporavanje hinduzima? Zasto je reinkarnacija besmilsna? Meni je jako zalosno cuti kako neki nazovi hriscanski vernici takvim tonom govore, kako osporavaju jednu religiju staru ni sam Bog ne zna. Hinduisticki gurui imaju mnogo vece srce kada govore o hriscanstvu jer za njih je Isus bio istinski propvedac ljubavi, i kako to oni porede sa jogom, pravi jogin koji je sirio ljubav, za razliku od nekih hriscanskih svestenika, poput Artemija, kojima su sve te istocnjacke religije sektaske i satanisticke. Cast onim pravim hriscanima, koji u Isusa veruju srcem.
« Poslednja izmena: 13. Maj 2005, 20:09:46 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
Sad znam zašto se slažem sa Costom. Imamo isto interesovanje, donekle. :DMislim da ne trebaš gubiti vreme objašnjavajući nešto što je drugima skroz nepoznato. Smile Nadam se da me razumeš. Smile
Ja lično poštujem svaku religiju.  Ali slažem se samo sa učenjem jedne. Smile
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Naravno  Smile . No, samo sam rekao onako kako jeste, i da su pravi vernici oni vernici koji postuju sve religjie i veruju da su sve religije put do Boga i da sve uce lepim stvarima, ali da svaki vernik naravno veruje da je njegova religija najispravnija i najpribliznija. Odnosno nije ni to dovoljno, citati knjige i misliti da se sve zna. Ispravnost religije se oseca srcem, a ne mozgom. Ako se materijalne stvari mogu rasclanjivati razumom, onda duhovne ne mogu Smiley.
« Poslednja izmena: 14. Maj 2005, 23:09:38 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
Upravo tako.  Smile
Jedino se sa poslednjom rečenicom ne slažem u potpunosti- ja mislim da se i duhovne stvari mogu DONEKLE objasniti razumom. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Mozda ne razumom kojim mi raspolazemo Smiley.

« Poslednja izmena: 15. Maj 2005, 01:09:42 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
Čitaš izmedju redova,to mi se svidja. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 57
Svako biće je u sebi jedno, dobro, istinito i lijepo. Zlo kao biće ne postoji nego prestavlja nedostatak nečega. Ipak, govorimo o sotoni i ostalim palim anđelima, dakle demonologiji, i zato postoji dobar razlog. Svako biće kao što sam rekao je dobro samim time što postoji, zlo nastaje kada biće ne ispunjava svoju svrhu nego se izopačuje i od Bitka se okreće ništavilu. Krivo je shvaćanje da postoji zao princip kao neki drugi Bog, Bog je jedan i nitko mu nije ravan; Sotona je anđeo dakle veličanstveno duhovno biće koje svojom inteligencijom i moći nadvisuje čovjeka, ali on nije u ravni s Bogom. To biće je umjesto da se ostvaruje i razvija izabralo pobunu i ništavilo kao svoj cilj i on zavodi druge da mu se pridruže. U svemu tome ne postoji neki jasan motiv i objašnjenje budući da zlo nije racionalno nego neracionalno, zlo nije red već nered.
Što se tiče Indijske duhovnosti, želio bih vas upitati zašto u takvoj jednoj duhovnoj sredini postoje kaste , i zašto samo muškarci iz brahmanske kaste mogu doseći nirvanu dok žene i drugi ljudi to ne mogu. Ja ne želim vjerovati u takvoga boga. Mi kršćani vjerujemo da; nema više Židov - Grk, nema više rob - slobodnjak nego da smo svi mi braća i sestre u Isusu Kristu i svi imaju jednaku šansu za spasenje, ne sutra ne u idućem životu nego sad i ovdje.  Bog nam je dao slobodu izabrati njegov put ili ostati sam, a ta odvojenost od Boga je isto što i pakao.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
U pocetku je igrala Boginja Eurynome i iz njenog pokreta stvarao se treptaj vazduha, koji je izrastao u vetar, a onda je zadobio obris zmije sa kojom je ona kopulirala, i onda snela kosmicko jaje iz kojeg se rodio citav svet.

Iz tog su jajeta i oni koji sada prihvataju ucenje jednog jevrejskog rabina, Jehošue (iskvareno u Isus/Jesus), koje su otrgli iz narucja judaizma i prekrojili u nekakvu svoju religiju lazne ljubavi u cije ime su ubili milione PRAVIH Amerikanaca u 15. veku (za razliku od danasnjih mahom laznih Amerikanaca), milione crnih robova pobacane sa brodova u okean, milione Jevreja spaljenih u Auschwitzu...

Kasnije je to vec deformisano ucenje koje je vrlo malo veze imalo sa svojim tvorcem jevrejskim rabinom Jehošuahom dalje deformisao jedan ubogi Arapin oboleo od padavice, Mahhomet (Muhamed) koji je uobrazio da mu je nekakav jedan bog izdiktirao "svetu" knjigu Kuran, u cije su ime njegovi sledbenici palili i ubijali, bas kao i hriscani...

A svi su oni sa pocetka iz igre i jajeta Pramajke Eurynome, koju su zaboravili...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 12:16:23
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.