Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 01:54:57
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Postoji li kraj svemira?
Da
Ne
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Postoji li kraj svemira?  (Pročitano 24485 puta)
Poznata licnost

Genije

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3556
Zastava Podgorica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
ja vjerujem da ima jer sve mora imati neki kraj e sad sta je na kraju a sta iza??? e to je pitanje u pm
IP sačuvana
social share
Jedite govna. Nemoguće je da se milioni muva varaju.
Prva noć na vješalima je najgora
* * * * * * *
Ulazi Perica u kuću...
• Gde si, deda... šta to srmdi, je li deda... deda... deda... deeeedaaaaa, deeedaaaa bre...
Pogledaj profil WWW Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
POSTANAK SVEMIRA...
...Mi sada znamo da je Svemir nastao Velikom eksplozijom pre oko 12 milijardi godina. U Svemiru koji se sve brze siri, sve "vri" od stvaranja i razaranja razlicitih oblika materije. Trenutno najneizvesniji je odgovor na pitanje sudbine Svemira...
..."Ima vise stvari na nebu i na Zemlji, Horacije,
nego sto smo mi u nasoj filozofiji sanjali."

Po svemu sudeci, mi nikada necemo "dosanjati" sve tajne Svemira.
Bravo Lightsofte, bravo Smile Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 282
Zastava Višegrad RS BiH
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia N93
Sve mora imati svoj kraj  Smile
IP sačuvana
social share

-=Autostoperski Vodic Kroz Galaksiju=-
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Beskraj (bez-kraj, bez kraja) ne moze da ima kraj. Svemir (unicerzum) je beskrajan prostorno vremenski i energetski. Moze samo da menja "formu" od beskrajno male tacke sa beskrajno vevikom energijom i masom do beskrajno velike "sfere" koja se krece (bolje receno pulsira) do svog maksimuma (bolje receno neke kriticne tacke minimuma energije) pa onda opet u suprotnom pravcu.
No sklon sam da poverujem da se univerzum sireci se do tog zamisljenog maksimuma u stvari ne vraca bukvalno nazad vec da se prevrce u svoju suprotnost - tesko je zamisliti ali zamislite da maksimalno rasireni univerzum prevrnemo oko samog sebe kao carapu (u svakom smislu) pa posto se sirenje nastavlja,  sada se ono prtvara u skupljanje jer ono sto je bilo na "spoljnoj" strani "sfere" svemira (ono sto je najdalje otislo) sada je sa unutrasnje strane sfere i putuje ka centru. To je tesko zamisliti iz naseg trodimenzionalnog kosmosa (sta se desava sa sredinom sfere kad se izvrne - po meni taj centar se pretvara u beskonacnost), ali iz dimenzije vise verovatno je potpuno sagledljivo.

Kakva fantazmagoricna prica. :shock:Mnogo je kasno, ne znam sta mi je , al eto to mi se vrzmalo po glavi. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla (gutsy)
Al' se cita Stiven Hoking ovde.. Smile
Samo kako se mere udaljenosti izmedju zvezda, planeta, galaksija ako je svemir beskonacan?!Jer u matematici u odnosu na beskonacno sve velicine/rastojanja su zanemarljiva..Paradoks Smile
Najtacnije je da nauka zapravo vrlo malo zna Smile

Moderna astrofizika,astronomija i astrometrija posmatra najudaljenija nebeska tela ili kvazare - kvazi-stelarni radio izvori koji emituju ogromne kolicine radio zracenja, kao delove pramaterije koji su prvi krenuli sa mesta Velikog Praska. Prema tome oni se smatraju poznatim granicama Vasione. U odnosu na njih astrometrija velikih, pa zatim i malih tela zasniva svoja merenja i izracunavanja.

Galaksije se uglavnom udaljavaju jedne od drugih, a i od nas, ako kazemo da cemo pozmatrati situaciju sa Zemlje. Za odredjivanje brzine kojom se tela udaljavaju, koristi se tzv. Crveni pomak. Doplerov efekat ispituje oscilacije odnosno promene u frkvenciji zvuka i ima isti princip primenjen na svetlost. Nize frekvencije su prilikom udaljavanja od posmatraca, i oznacavamo ih crvenim i obrnuto - Plavi pomak.
Dakle, po D.E. raste talasna duzina elektromagnetnog zračenja. (Talas koji stize do nas, sa izvora koji se udaljava od nas, ima vecu TD nego onaj koji bi stizao sa nepokretnog izvora). Sto se brze udaljava od posmatraca, i pomak je veci. AKo uzmemo kvazar za najbrze telo (jer je i najudaljenije) , lako izracunamo koliko je udaljen kao odnos promene TD i same TD. Isto i sa frekvencijom. Sto veci pomak- veca udaljenost.
Dakle, po astronomiji  poznatoj meni, posmatram kvazare kao galaksije (ili tela-centre nekih formiranih galaksija) koje ,usled svojih neverovatno snaznih emisija svetlosti ,sjaje svetloscu sjajnijom od hiljada ili miliona milijardi zvezda nego sto je to nase milo SUnce,( ipritom pretpostavljam da je malo verovatno da ih napaja ista drugo do crna rupa) kao granice poznate Vasione ... Bili su brzi od sveg ostalog djubreta ... treba im se diviti doajenima Vasione Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Nemam Dobrog Avatara

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 159
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Vrlo zajebano...
IP sačuvana
social share
The Right Path Is My Path
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 282
Zastava Višegrad RS BiH
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia N93
beskrajno velike "sfere" koja se krece

Cim je "Sfera" onda ima neki oblik, a nesto sto ima oblik ima i svoje granice! + ako se krece onda mora da se povuce neka "granicna" linija jer kretanje se mora mjeriti u odnosu na nesto, osim ako se ne govori o kretanju unutar svemira,
npr. ako se neko tjelo udaljava od nas ne znaci da se i sam svemir siri, nego moze da znaci da se to nesto priblizava kraju svemira

Galaksije se uglavnom udaljavaju jedne od drugih, a i od nas

Potpuno pogresno..... poznato je na stotine galaksija koje su se sudarile (bolje reci spojile ili se jos uvijek spajaju)
cak i Andromeda (najudaljeniji objekat koji se vidi golim okom) srlja ka nama brzinom od 130 km u sekundi - Izvor: astronomija.co.yu
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 6483
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
HTC HD2
negde sam cuo da ce se svemir rasiriti do te mere da ce gravitacija toliko oslabiti da ce veze izmedju atoma i molekula nestati i da cemo tako zavrsiti... jel mislite da tu ima neke loigike ?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9

Galaksije se uglavnom udaljavaju jedne od drugih, a i od nas

Potpuno pogresno..... poznato je na stotine galaksija koje su se sudarile (bolje reci spojile ili se jos uvijek spajaju)
cak i Andromeda (najudaljeniji objekat koji se vidi golim okom) srlja ka nama brzinom od 130 km u sekundi - Izvor: astronomija.co.yu

Zaboravila sam da naglasim ono : uglavnom, posto sam pretpostavljala da ce se naci neko ko ce napisati: nije tako ...
Ako podjes od stanovista da se delovi pramaterije udaljavaju od mesta Velikog Praska, Vasiona se siri i da zahvalimo mucenom profi Hubble-u koji je izveo konstantu i natrljao nam na nos da se stvarno siri ...
Sve drugo sto se desava u Vasioni, spajanje, priblizavanje, sudaranje, survavanje, gasenje i eksplodiranje, ne posmatramo u ovom slucaju, vec samo odnos delova pramaterije i najudaljenijih njenih delova - kvazara u odnosu na posmatraca ... zato sam rekla "uglavnom" jer ne posmatramo ostale slucajeve u ovoj temi, bar ja mislim da ne ...

A ako cemo o galaksijamam koje se sudaraju ili spajaju, podji od stanovista da su upravo kvazari centri tih granicnih galaksija, ali sta se desava sa tim njihovim maticnim galaksijama, ako je upravo pokretac i srz tog kvazara crna rupa? To moraju biti gigantne rupe da bi obezvedile toliku emisiju, koje gutaju galaksije vece desetinama i stotinama hiljada puta od nase ... dakle, kako opstaju ? Ili se u medjuvremenu nesto promenilo ... ipak je to slika koja kasni do nas onoliko koliko je stara sama Vasiona...mozda je i Hubble-u u medjuvremenu odzvonilo  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 282
Zastava Višegrad RS BiH
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia N93
Dobro de, nemoras da galamis na mene Smiley
Samo sam htjeo da kazem ako se nesto siri mora da se siri "negdje" a ako to "negdje" postioji onda ima granica izmedju "negdje" i svemira.
Balon kada ga duvaju se siri ali isto tako ima i svoju granicu (tanku gumu) koja se rasteze. (mozda smo mi u nekom balonu - koji se siri, naravno Smiley ?? )
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 01:54:57
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.